Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΟΥ: Εκπαιδεύει τους υγειονομικούς απέναντι στην ατμοσφαιρική ρύπανση

ΠΟΥ: Εκπαιδεύει τους υγειονομικούς απέναντι στην ατμοσφαιρική ρύπανση

ΠΟΥ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια σημαντική παγκόσμια πρόκληση για την υγεία, με εκτεταμένες συνέπειες τόσο στην ατομική ευημερία όσο και στη δημόσια υγεία.

Τα περισσότερα προγράμματα σπουδών κατάρτισης επαγγελματιών υγείας δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία. Μόνο το 11% των ιατρικών σχολών παγκοσμίως περιλαμβάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως παράγοντα κινδύνου για την υγεία ως μέρος της επίσημης εκπαίδευσης, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής. Τα υπάρχοντα προγράμματα κατάρτισης δεν δίνουν έμφαση στις πιο ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

Το πρώτο διαδικτυακό μάθημα της ΠΟΥ για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υγεία για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας θα ξεκινήσει στο περιθώριο της φετινής Διεθνούς Ημέρας Καθαρού Αέρα για τον γαλάζιο ουρανό. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μάχη για καθαρό αέρα.

Μια πρωτοποριακή εκπαίδευση εργαζομένων στον τομέα της υγείας

Σε μια συνεργασία ορόσημο με περισσότερους από 30 διεθνείς εμπειρογνώμονες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέπτυξε την πρώτη εργαλειοθήκη εκπαίδευσης για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υγεία (APHT), ειδικά προσαρμοσμένη για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που θα παρουσιαστεί στα τέλη του 2023. Η εργαλειοθήκη περιλαμβάνει εκπαίδευση με δυνατότητα λήψης ενότητες που συνοδεύονται από ένα εγχειρίδιο που χρησιμοποιεί μια προσέγγιση εκπαίδευσης των εκπαιδευτών για την ενημέρωση και την ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας.

Εν αναμονή της κυκλοφορίας της εργαλειοθήκης, πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα για τον εξοπλισμό των επαγγελματιών υγείας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, εγκαινιάζοντας το φιλικό προς τον χρήστη διαδικτυακό πρόγραμμα εκπαίδευσης OpenWHO, που συμπίπτει με τη φετινή Διεθνή Ημέρα για τον Καθαρό Αέρα για το γαλάζιο του ουρανού. Αυτή η στρατηγική κίνηση αντικατοπτρίζει τη δέσμευση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την προώθηση πιο υγιεινών συνθηκών για όλους.

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της φροντίδας των ασθενών», δήλωσε η Δρ Μαρία Νέιρα, Διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας, ΠΟΥ. «Η ενδυνάμωση των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης να εντοπίζουν περιπτώσεις όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ευημερία και τις κοινότητες είναι πρωταρχικής σημασίας για τη δημόσια και παγκόσμια υγεία. Αυτή η εργαλειοθήκη εκπαίδευσης παρέχει πόρους για την επικοινωνία των κινδύνων και την υπεράσπιση του καθαρού αέρα και των πιο υγιών πληθυσμών».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο ρόλος των εργαζομένων στον τομέα της υγείας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια σημαντική παγκόσμια πρόκληση για την υγεία, με εκτεταμένες συνέπειες τόσο στην ατομική ευημερία όσο και στη δημόσια υγεία. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι, παγκοσμίως, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περίπου 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως από ισχαιμική καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρκίνο του πνεύμονα και οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις όπως η πνευμονία, που επηρεάζουν κυρίως παιδιά χαμηλής και μέσης χώρες εισοδήματος.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί επίσης την παγκόσμια οικονομία καθώς επιβάλλει τεράστιο κόστος για την υγεία, που αντιπροσωπεύει το 6,1% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν να διαδραματίσουν εξέχοντα ρόλο στη μάχη για καθαρό αέρα. Παρά την αναγνώριση αυτή, πολλά προγράμματα σπουδών υγείας δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τις βαθιές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία. Ενισχύοντας την ικανότητα των επαγγελματιών υγείας να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, ο ΠΟΥ οραματίζεται ένα πιο υγιές και καθαρό μέλλον για τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερη προσοχή στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων

Καναδικές Πυρκαγιές - Η έκθεση στον καπνό δεν ήταν πολύ χειρότερη από μια κακή ημέρα γύρης στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με μελέτη

Μέτρα προστασίας των πολιτών από τις πυρκαγιές από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Η Έκθεση στον καπνό πυρκαγιάς προκαλεί μακροπρόθεσμα αναπνευστικά προβλήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το οικονομικό βάρος της παιδικής λεκτικής κακοποίησης από ενήλικες υπολογίζεται σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως

Η αντιμετώπισή της μας δίνει ένα ισχυρό μοχλό πρόληψης των διαταραχών ψυχικής υγείας και του τεράστιου κόστους τους τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Οδηγίες καταλληλότητας οδηγών με καρδιολογικές παθήσεις από την Καναδική Καρδιαγγειακή Εταιρεία

"Εάν ένας γιατρός πιστεύει ότι ένας οδηγός είναι επικίνδυνος, σε ορισμένες επαρχίες του Καναδά, η αναφορά στις αρχές μεταφορών είναι υποχρεωτική. Αυτή είναι μία από τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν για την ασφάλεια των ασθενών και επίσης για την ασφάλεια των γύρω τους ."

Ντελέκος: Ένα πλαίσιο για να μοιραστούμε το ρίσκο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ντελέκος (Gallagher Re): Πώς οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές στον κόσμο, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Οι ειδικοί δίνουν συστάσεις για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή

Μια χαμηλή επιβάρυνση με κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με χαμηλά ποσοστά εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας. Η μείωση της επιβάρυνσης της κολπικής μαρμαρυγής ΚΜ εξελίσσεται σε θεραπευτικό στόχο σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ΚΜ».