Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΟΥ: Αποφασίζει εάν η πανδημία είναι ακόμη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη

ΠΟΥ: Αποφασίζει εάν η πανδημία είναι ακόμη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη

ΠΟΥ: Αύριο μια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρόκειται να συνεδριάσει για να εξετάσει εάν η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Έχουν περάσει περισσότερα από 3 χρόνια από τότε που ο SARS-CoV-2 ξεκίνησε την πορεία του σε όλο τον κόσμο. Πρώτα ως ιός εντελώς ξένος για τον άνθρωπο και αργότερα ως εξελισσόμενο παθογόνο ικανό να περάσει κρυφά από το οξυμένο ανοσοποιητικό μας σύστημα, μολύνοντας ακόμη και εκείνους που έχουν δημιουργία ανοσίας από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμούς. Την Παρασκευή, μια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πρόκειται να συνεδριάσει για να εξετάσει εάν η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει ο ΠΟΥ τις επόμενες ημέρες, η COVID θα παραμείνει απειλή για τη συλλογική μας υγεία για τα επόμενα χρόνια – για διάφορους λόγους – ακόμα και όταν οι κυβερνήσεις και το κοινό προχωρούν. Υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι για την τροχιά της πανδημίας COVID, παρόλο που αυτός ο ιός έχει στοιχίσει εκατομμύρια ζωές. Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα έχει εμβολιαστεί, γεγονός που προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από σοβαρές ασθένειες. Φάρμακα είναι διαθέσιμα για ομάδες υψηλού κινδύνου και οι γιατροί εντατικής θεραπείας έχουν μάθει πώς να αντιμετωπίζουν καλύτερα όσους αρρωσταίνουν σοβαρά.

Από τα μέσα του 2022, οι εμβολιασμένοι και όσοι έλαβαν ενισχυτικές δόσεις εμβολίου είχαν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν – και πέντε φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν – από τους ανθρώπους που δεν είχαν κάνει ούτε ένα εμβόλιο, δείχνουν ομοσπονδιακά στοιχεία. Στοιχεία προτείνουν επίσης ότι ο SARS-CoV-2 έχει μολύνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τουλάχιστον μία φορά, προσφέροντας σε πολλούς ανθρώπους ένα μείγμα προστατευτικής ανοσίας τόσο μέσω έκθεσης σε ιούς όσο και μέσω εμβολίων. Η COVID εξακολουθούσε να σκοτώνει κάθε εβδομάδα σε μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, και ακόμη και τώρα, ο ιός συνεχίζει να βρίσκει νέα θύματα με ζοφερή κανονικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επαναμολύνσεις Covid θέτουν αυξημένους κινδύνους για την υγεία;

Βήματα που μπορούμε να λάβουμε για την καταπολέμηση της COVID το 2023 - Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης

Κίνα Covid: Εορτασμοί της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς με προσευχές για καλή υγεία

Κρούσματα με την παραλλαγή Όρθρος (CH.1.1) εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, κατά την εβδομαδιαία καταγραφή του ΕΟΔΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυναικοκτονία Αλεξανδρούπολη: Σκότωσε την σύζυγό του με κατσαβίδι

Γυναικοκτονία Αλεξανδρούπολη: Παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης για αυστηροποίηση των ποινών και της διαδικασίας για θύτες ενδοοικογενειακής βίας, ένα ακόμη τραγικό συμβάν έρχεται να προστεθεί στον ήδη πολύ βαρύ απολογισμό για το 2024.

Τα φάρμακα για τον διευρυμένο προστάτη μπορεί επίσης να προστατεύσουν από την άνοια με σωμάτια Lewy

"Εάν η τεραζοσίνη και αυτά τα παρόμοια φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση αυτής της εξέλιξης - αν όχι στην πλήρη πρόληψη της νόσου - αυτό θα ήταν σημαντικό για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής σε άτομα με άνοια με Lewy Bodies DLB", λέει ο Simmering.

Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, οι υψηλές εσωτερικές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να αποδειχθούν επικίνδυνες

«Πρέπει να σκεφτούμε τρόπους για να κάνουμε τα οικιστικά περιβάλλοντα πιο ασφαλή», είπε η Σχοινάσι. «Οι άνθρωποι που δεν έχουν πόρους και κοινωνική υποστήριξη θα είναι οι άνθρωποι που θα φέρουν το βάρος σε ένα κύμα καύσωνα».

Η διαταραχή χρήσης κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται κατά περισσότερο από 20% μετά τη νομιμοποίησή της στον Καναδά

"Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία του καθολικού ελέγχου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες με ιστορικό διαταραχής κάνναβης μπορεί να ωφεληθούν από τον επαναλαμβανόμενο έλεγχο και την ad-hoc συμβουλευτική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης."

Το περπάτημα φέρνει τεράστια οφέλη για τον πόνο στη μέση, σύμφωνα με μελέτη

Για να βασιστεί σε αυτά τα ευρήματα, η ομάδα ελπίζει τώρα να διερευνήσει πώς μπορούν να ενσωματώσουν την προληπτική προσέγγιση στη συνήθη φροντίδα ασθενών που εμφανίζουν υποτροπιάζουσα οσφυαλγία.

ΕΟΔΥ: 5 θάνατοι από Covid & 12 διασωληνώσεις - 1 αναδρομικός θάνατος από γρίπη

ΕΟΔΥ: Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 23/2024. Επιπλέον, δηλώθηκε αναδρομικά ένας θάνατος.

Close Icon