Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΟΥ: Αποφασίζει εάν η πανδημία είναι ακόμη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη

ΠΟΥ: Αποφασίζει εάν η πανδημία είναι ακόμη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη

ΠΟΥ: Αύριο μια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρόκειται να συνεδριάσει για να εξετάσει εάν η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Έχουν περάσει περισσότερα από 3 χρόνια από τότε που ο SARS-CoV-2 ξεκίνησε την πορεία του σε όλο τον κόσμο. Πρώτα ως ιός εντελώς ξένος για τον άνθρωπο και αργότερα ως εξελισσόμενο παθογόνο ικανό να περάσει κρυφά από το οξυμένο ανοσοποιητικό μας σύστημα, μολύνοντας ακόμη και εκείνους που έχουν δημιουργία ανοσίας από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμούς. Την Παρασκευή, μια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πρόκειται να συνεδριάσει για να εξετάσει εάν η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει ο ΠΟΥ τις επόμενες ημέρες, η COVID θα παραμείνει απειλή για τη συλλογική μας υγεία για τα επόμενα χρόνια – για διάφορους λόγους – ακόμα και όταν οι κυβερνήσεις και το κοινό προχωρούν. Υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι για την τροχιά της πανδημίας COVID, παρόλο που αυτός ο ιός έχει στοιχίσει εκατομμύρια ζωές. Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα έχει εμβολιαστεί, γεγονός που προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από σοβαρές ασθένειες. Φάρμακα είναι διαθέσιμα για ομάδες υψηλού κινδύνου και οι γιατροί εντατικής θεραπείας έχουν μάθει πώς να αντιμετωπίζουν καλύτερα όσους αρρωσταίνουν σοβαρά.

Από τα μέσα του 2022, οι εμβολιασμένοι και όσοι έλαβαν ενισχυτικές δόσεις εμβολίου είχαν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν – και πέντε φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν – από τους ανθρώπους που δεν είχαν κάνει ούτε ένα εμβόλιο, δείχνουν ομοσπονδιακά στοιχεία. Στοιχεία προτείνουν επίσης ότι ο SARS-CoV-2 έχει μολύνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τουλάχιστον μία φορά, προσφέροντας σε πολλούς ανθρώπους ένα μείγμα προστατευτικής ανοσίας τόσο μέσω έκθεσης σε ιούς όσο και μέσω εμβολίων. Η COVID εξακολουθούσε να σκοτώνει κάθε εβδομάδα σε μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, και ακόμη και τώρα, ο ιός συνεχίζει να βρίσκει νέα θύματα με ζοφερή κανονικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επαναμολύνσεις Covid θέτουν αυξημένους κινδύνους για την υγεία;

Βήματα που μπορούμε να λάβουμε για την καταπολέμηση της COVID το 2023 - Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης

Κίνα Covid: Εορτασμοί της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς με προσευχές για καλή υγεία

Κρούσματα με την παραλλαγή Όρθρος (CH.1.1) εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, κατά την εβδομαδιαία καταγραφή του ΕΟΔΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πεντάγωνο: Υψηλότερα ποσοστά καρκίνου για πιλότους & πληρώματα εδάφους

Πεντάγωνο: Οι στρατιωτικοί πιλότοι και τα πληρώματα εδάφους που τροφοδοτούν και συντηρούν τα αεροσκάφη τους έχουν υψηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου, δείχνει μια νέα μελέτη.

Μη ρεαλιστικές απόψεις για το άτμισμα: Σχεδόν το 50% των γονέων είναι σίγουρο ότι θα γνώριζε αν το παιδί του ατμίζει

Μη ρεαλιστικές απόψεις για το άτμισμα: Σχεδόν οι μισοί γονείς δηλώνουν ότι θα γνώριζαν σίγουρα αν το παιδί τους ατμίζει, παρά τα χαρακτηριστικά των συσκευών ατμίσματος που καθιστούν εύκολη την απόκρυψη ή τη συγκάλυψη της χρήσης τους, σύμφωνα με νέα εθνική δημοσκόπηση. Τέσσερις στους πέντε γονείς πιστεύουν επίσης ότι ο έφηβος ή η έφηβος τους […]

Νέο αυτοκόλλητο επίθεμα ικανό για τη θεραπεία του στοματικού λειχήνα και της υποτροπιάζουσας αφθώδους στοματίτιδας

Η μελέτη, με επικεφαλής τον David T. Wu της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, χαρακτήρισε ex vivo την προσκόλληση σε διάφορους στοματικούς ιστούς (γλώσσα, χείλη, ούλα, βλεννογόνος του βλεννογόνου) με μηχανικές δοκιμές

Η υπολειτουργία της ανοσολογικής απόκρισης μπορεί να εξηγήσει τη σχέση της παχυσαρκίας με τη σοβαρότητα της COVID-19

Όμως, τα παχύσαρκα άτομα έχουν ήδη χρόνια υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης και ο Clatworthy λέει ότι είναι πιθανό να μην παράγουν πλέον επαρκή πρόσθετη λεπτίνη ως απάντηση στη μόλυνση ή να μην είναι ευαίσθητα σε αυτήν, με αποτέλεσμα να μην διεγείρονται επαρκώς τα ανοσοποιητικά τους κύτταρα.

Ωνάσειο: Ελληνικά Προγράμματα Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων

Ωνάσειο: Παρουσίαση των τριών Ελληνικών Προγραμμάτων Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων, της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Γ.Ν.Θ. «Ιπποκρατείου», του Γ.Ν. «Λαϊκό» και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Πολυανθεκτικοί οργανισμοί μπορούν να μεταδοθούν μεταξύ υγιών σκύλων και γατών και των νοσηλευόμενων ιδιοκτητών τους

Τέλος, τα αποτελέσματα της μελέτης ισχύουν για το περιβάλλον των νοσοκομειακών ασθενών σε αστική περιοχή και επομένως ενδέχεται να μην είναι εφαρμόσιμα στον γενικό πληθυσμό ή σε ομάδες υψηλού κινδύνου πολυανθεκτικών οργανισμών MDRO, όπως οι κτηνοτρόφοι.