Ρεπορτάζ Υγείας

Ποτέ στον καναπέ τα μωρά

Ποτέ στον καναπέ τα μωρά

Ο λεγόμενος «θάνατος της κούνιας», το γνωστό σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών, συμβαίνει σε νεογνά τα οποία είναι ξαπλωμένα σε καναπέδες και όχι στις κούνιες τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ήδη υπάρχουσες  μελέτες έχουν δείξει  ότι οι καναπέδες είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για τα μωρά. Σε πιο πρόσφατες μελέτες οι επιστήμονες προσπάθησαν να προσδιορίσουν τους παράγοντες κινδύνου για τα βρέφη.

Πιο συγκεκριμένα o δρ. Τζέφρι Κόλβιν του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Κάνσας Σίτι και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα στοιχεία που αφορούσαν 7.934 τέτοιους θανάτους βρεφών σε 24 πολιτείες και στη συνέχεια συνέκριναν τα ποσοστά που έλαβαν χώρα σε καναπέ με αυτά που έλαβαν χώρα σε κούνιες, καλάθια και κρεβατάκια.

Τα τρία τέταρτα των αιφνίδιων θανάτων αφορούν βρέφη μικρότερα των τριών μηνών, γιαυτό και οι παιδίατροι συμβουλεύουν τις μητέρες να βάζουν τα νεογνά να κοιμούνται ανάσκελα σε επίπεδες επιφάνειες χωρίς μαξιλάρι.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε όμως ότι οι γονείς περισσότερο βάζουν τα παιδιά τους να κοιμηθούν μπρούμυτα πάνω σε κάποιον καναπέ, παρά στην κούνια τους. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι «αν είμαι ξύπνιος και παρακολουθώ το μωρό τότε δεν πρόκειται να συμβεί σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου».

Οπως έδειξαν τα στοιχεία της μελέτης, οι περισσότεροι γονείς κάθονταν στον καναπέ μαζί με το νεογνό, αλλά καθώς πολύ συχνά ήταν κουρασμένοι τους έπαιρνε ο ύπνος. Σε κάποιους καναπέδες παρατηρείται κλίση των μαξιλαριών προς την πλάτη του επίπλου και έτσι συχνά τα νεογνά που δεν ελέγχονται «σφηνώνονται εκεί» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπνεύσουν. Επίσης
τα μωρά που θα βρεθούν με το πρόσωπό τους χωμένο μέσα σ’ ένα μαξιλάρι έχουν επίσης δυσκολία να αναπνεύσουν.

Ο δρ Τζέφρι Κόλβιν τονίζει ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται μόνα τους στην κούνια τους, είτε πρόκειται για έναν υπνάκο λίγων λεπτών, είτε για το βραδινό τους ύπνο, ενώ δεν έχει καμία σημασία αν ο γονιός είναι ξύπνιος ή κοιμάται.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου

Το νοσοκομείο Καβάλας κατασκευάζει υβριδική αίθουσα χειρουργείου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εγκέφαλος Υγεία - Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης στην ανάσχεση νευροεκφυλιστικών παθήσεων

Όπως επισήμανε ο Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΤΕΦΦΑ, Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, η άσκηση συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάσχεση νευροεκφυλιστικών παθήσεων και μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη του Αλτσχάιμερ.

Ο θηλασμός συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους στην ηλικία των εννέα ετών

«Τα πρότυπα διατροφής των βρεφών, ειδικά η μικρότερη διάρκεια θηλασμού, η πρώιμη εισαγωγή σόδας και η κοινή τους επίδραση, μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σωματικού λίπους αργότερα στην παιδική ηλικία».

Ανακαλύφθηκαν ιοί ως νέα θεραπευτική επιλογή της ατοπικής δερματίτιδας

Ενώ αυτό καθιστά πρόκληση για τους επιστήμονες να εντοπίσουν τον τύπο του φάγου που απαιτείται για έναν συγκεκριμένο σκοπό, τους δίνει επίσης τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιούν στοχευμένα.

Νοσοκομείο Ρόδου: Προσλήψεις 1 Μόνιμης Ιατρού και 2 Αναισθησιολόγων

Νοσοκομείο Ρόδου: Η Διοίκηση του νοσοκομείου εκφράζει τη λύπη της για την αναστάτωση που προκλήθηκε στους ασθενείς και δεσμευόμαστε για την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση της εύρυθμης λειτουργίας του χειρουργείου.