Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ: Επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της στην Υγεία

ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ: Επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της στην Υγεία

ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ: Η ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ σημειώνει ότι το ΕΣΥ είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της στην Υγεία, ώστε η χώρα μας να μη βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της Ε.Ε. όσον αφορά την θνητότητα νοσούντων από covid. Η Ομοσπονδία τίθεται επίσης κατά της απόφασης της Κυβέρνησης να επιβάλει πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες. Συγκεκριμένα, για τους άνω των 60 ετών, τους συνταξιούχους και αυτούς που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, "απαιτούνται κίνητρα για να εμβολιαστούν και όχι τιμωρίες" αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, τοποθετήθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ) σε σημερινή ανακοίνωσή της. Ειδικότερα, η ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ σημειώνει ότι το ΕΣΥ είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της στην Υγεία, ώστε η χώρα μας να μη βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της Ε.Ε. όσον αφορά την θνητότητα νοσούντων από covid. Η Ομοσπονδία τίθεται επίσης κατά της απόφασης της Κυβέρνησης να επιβάλει πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες. Συγκεκριμένα, για τους άνω των 60 ετών, τους συνταξιούχους και αυτούς που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αναφέρει πως “απαιτούνται κίνητρα για να εμβολιαστούν και όχι τιμωρίες”.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις της ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας

1. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Έχουμε επισημάνει επανειλημμένως ότι, ειδικότερα τα τελευταία δύο έτη που η χώρα μας μαστίζεται από την πανδημία, πρέπει να ενισχυθεί με επιστημονικό προσωπικό και υποδομές.

Στα πλαίσια αυτά, είναι ζήτημα Δημοκρατίας και Ανθρωπισμού, συνάνθρωποί μας που χρήζουν εντατικής θεραπείας, όπως ΜΕΘ, να νοσηλεύονται σε μονάδες, ειδικότερα οι διασωληνωμένοι. Η Ομοσπονδία δε δέχεται από οποιονδήποτε προέρχεται, υποβάθμιση του ρόλου της ιατρικής επιστήμης. Είναι επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της στην Υγεία, ώστε η χώρα μας να μη βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της Ε.Ε. όσον αφορά την θνητότητα νοσούντων από covid. Ζητάμε άμεσες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ.

2. Για το θέμα των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, δεν πρέπει να αρθεί το δικαίωμά τους να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιώτες ιατρούς, για δύο λόγους: α) η επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι ήδη οριακή δεδομένου ότι στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία, δεν έχει πραγματοποιηθεί ικανός αριθμός προσλήψεων και β) ο ασθενής έχει δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ιατρού.

3. Η Ομοσπονδία έχει ταχτεί σαφώς κατά της τιμωρίας με πρόστιμα των ανεμβολίαστων. Ειδικότερα για τους άνω των 60 ετών, τους συνταξιούχους και αυτούς που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, απαιτούνται κίνητρα για να εμβολιαστούν και όχι τιμωρίες.

4. Τα Κέντρα Υγείας έχουν θεραπευτικό και προληπτικό ρόλο. Η επέκταση λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων σε νέους χώρους και τις Κυριακές, αποδυναμώνει περαιτέρω τη λειτουργία τους. Άμεσες – fast track – προσλήψεις ώστε να σταθούν στο ύψος που επιτάσσει η σημερινή ανάγκη.

5. Η εκτέλεση ιατρικών πράξεων (rapid test) να γίνεται μόνο σε αδειοδοτημένες ιατρικές δομές.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας στερεί γιατρούς από τα νοσοκομεία

Θεοκλής Ζαούτης: Να κάνουμε όλοι self test τα Χριστούγεννα

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξειδικεύει τα νέα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ιατρικοί σύλλογοι κηρύσσουν εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ψυχική υγεία των παιδιών εν μέσω lockdown

Υπήρξαν περισσότεροι από 6.600 θάνατοι από αυτοκτονίες μεταξύ των νέων ηλικίας 10 έως 24 ετών στις ΗΠΑ το 2020, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

18/1: Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

Κορωνοϊός Λύματα 18/1: Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης,της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Κορωνοϊός Κρούσματα 18/01: 23.340 νέα κρούσματα – 106 νεκροί – 673 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 18/01: 23.340 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 673, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 106 νέοι θάνατοι.