Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΟΣΕΥΠ-ΠΦΥ : Η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας θα αυξήσει τις ιδιωτικές δαπάνες

ΠΟΣΕΥΠ-ΠΦΥ : Η  ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας θα αυξήσει τις ιδιωτικές δαπάνες

ΠΟΣΕΥΠ-ΠΦΥ: Ο ρόλος της δημόσιας ΠΦΥ πρέπει να βρίσκεται σταθερά στην κατεύθυνση της πρόληψης και της θεραπείας. Οι επιχειρούμενες λύσεις της πλήρους ιδιωτικοποίησης μέσω των ΣΔΙΤ και η αλλοίωση του χαρακτήρα της δημόσιας υγείας με την εισβολή του μεγαλοϊδιωτικού φορέα δεν έχουν καμία θέση την σημερινή εποχή, τονίζει ανάμεσα σε άλλα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.).

Συγκεκριμένα,  η ΠΟΣΕΥΠ-ΠΦΥ μετά το τακτικό συνέδριο αναφέρει ότι ‘’  Μετά την οικονομική κρίση, η οποία βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα, ήρθε και η Πανδημία, η οποία δοκίμασε τις αντοχές του συστήματος και του υγειονομικού προσωπικού. Σήμερα προστέθηκε και η Ακρίβεια και η χώρα μας στην πράξη βρίσκεται σε έναν κυκεώνα άστοχων πολιτικών, φτωχοποίησης του δημόσιου συστήματος και αβεβαιότητας. Το δημόσιο χρέος δεν βρίσκεται στην ατζέντα των κομμάτων και των ΜΜΕ, αλλά υπάρχει και ανέρχεται στα 400 δις. Και ενώ το δημόσιο χρέος το 2009 ήταν 300 δις και 129% επί του ΑΕΠ, σήμερα αρχές του 2023, μετά από μνημόνια, θυσίες, κουρέματα κ.λ.π είναι 191%του ΑΕΠ. Το σύστημα υγείας παρά την εξουθένωση και την εντατικοποίηση της εργασίας του προσωπικού δεν κατάφερε να ανατρέψει τη θνητότητα από covid, που βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης. Τι άλλοι δείκτες χρειάζονται για να καταδείξουν ότι ένα τέτοιο σύστημα υγείας χωλαίνει; Οι ιδιωτικές δαπάνες έχουν πάρει τον ανήφορο και παραμένουμε η χειρότερη χώρα στην ΕΕ, τουλάχιστον 35% στην Ελλάδα-έναντι 14,5% στην ΕΕ. Η δημόσια χρηματοδότηση και αυτή στην χειρότερη θέση, 5% στην Ελλάδα-έναντι 7,2% στην ΕΕ.’’

‘’ Αυτές είναι οι αντικειμενικές διαπιστώσεις, που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για να προχωρήσουμε. Οι επιχειρούμενες λύσεις της πλήρους ιδιωτικοποίησης μέσω των ΣΔΙΤ και η αλλοίωση του χαρακτήρα της δημόσιας υγείας με την εισβολή του μεγαλοϊδιωτικού φορέα δεν έχουν καμία θέση την σημερινή εποχή. Η απληστία της κερδοφορίας μεγάλων ομίλων, δεν θα οδηγήσει, παρά στην αύξηση των ιδιωτικών δαπανών, στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια.’’, τονίζουν .

Ενώ, υπογραμμίζουν ότι ‘’Οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να υλοποιήσουν τις πολιτικές τους και να επιβάλουν την ιδιωτικοποίηση, όσο δεν υπάρχει αντίδραση συλλογική από την κοινωνία και τους εργαζόμενους και όσο οι ίδιες παραμένουν ισχυρές και βρίσκουν συμμάχους και άλλα κόμματα και μηχανισμούς εξουσίας. Εδώ βρίσκεται ένα μείζον θέμα το οποίο χρήζει ανάλυσης. Χαμηλά ποσοστά συμμετοχής σε κινητοποιήσεις, απεργίες, στάσεις εργασίας κ.λ.π. που αδυνατίζουν τις όποιες διεκδικήσεις. Η ΑΔΕΔΥ προσπάθησε να ενεργοποιήσει τα δευτεροβάθμια σωματεία, με θεματικές ενότητες (υγεία, παιδεία κλπ) στις οποίες συμμετείχαμε ως Ομοσπονδία.’’

 

ΟΙ ΠΑΓΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ- ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

– Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στον ευρωπαϊκό ΜΟ – 7,2%

– Προκήρυξη θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Πρόσθετη Μοριοδότηση των Επικουρικών Ιατρών για διεκδίκηση μόνιμης θέσης ΕΣΥ.

– Αξιοποίηση των ιατρών των ΤΟΜΥ και όλου του προσωπικού, νοσηλευτικού και διοικητικού, ώστε να συμμετέχουν στα προγράμματα των ΚΥ με κρατική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

– Δημιουργία Ειδικών Ιατρείων Προληπτικής Ιατρικής

– Δυνατότητα των ιατρών με δικαστικές αποφάσεις να ενταχθούν στο άρθρο 85 του Ν.4812/2021, ώστε εάν επιθυμούν να γίνουν ιατροί ΕΣΥ άμεσα.

– Πολιτική λύση για τους συναδέλφους με δικαστικές αποφάσεις. Λύση οι προσωποπαγείς θέσεις.

– Ισοτιμία με τους νοσοκομειακούς ιατρούς του ΕΣΥ.

– Δυνατότητα των ιατρών της ΠΦΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο, όπως έχει ψηφιστεί με τον Νόμο 4999/άρθρο 10 για τους νοσοκομειακούς ιατρούς.

– Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με μεταβατικότητα όσον αφορά παλαιούς ασφαλισμένους.

–  Αναβάθμιση του ΤΣΑΥ-ΕΦΚΑ. Γρήγορη χορήγηση συντάξεων,

–  Χορήγηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος,

–  Δικαστική διεκδίκηση μισθών.

– Κατοχύρωση της αποζημίωσης των 15000 ευρώ στη συνταξιοδότηση καθώς και της επικουρικής σύνταξης.

– Πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών και άλλων οφειλών πχ επιδόματα που κερδήθηκαν με δικαστικές αποφάσεις .

– Άμεσα αποζημίωση των προσωπικών ιατρών των ΚΥ, από όλες τις υγειονομικές περιφέρειες.

– Συντονισμός των ΥΠΕ, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες σε βάρος συναδέλφων. Συμμετοχή στο ΚΕΣΥΠΕ και εκπροσώπου της Ομοσπονδίας και στο ΚΕΣΥ.

– Κριτήρια αξιολόγησης όχι τα ίδια με των νοσοκομειακών ιατρών, αλλά να αφορούν την ΠΦΥ.

–  Θεσμοθέτηση Οργανογραμμάτων σε όλες τις δομές.

– Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλων πόρων -πακέτων στήριξης- για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τα εργαστήρια και τον εξοπλισμό. Αναβάθμιση λειτουργίας των εργαστηρίων

–  Τεχνική υποστήριξη των δομών σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες

–  Δημιουργία και πλήρης λειτουργία νέων εργαστηρίων.

–  Όχι μετακινήσεις σε Νοσοκομεία, παρά μόνο μετά από αίτημα του ενδιαφερομένου

–  Όχι μετακινήσεις σε άλλες δομές για κάλυψη κενών.

– Νέος σχεδιασμός για την Οδοντιατρική φροντίδα με πλήρη κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Μονάδες Προληπτικής Οδοντιατρικής σε όλη την επικράτεια και λειτουργία προσθετικών εργαστηρίων.

– Όχι στην ΣΔΙΤ. Το κράτος οφείλει να παρέχει υπηρεσίες χωρίς την μεσολάβηση του μεγάλου κεφαλαίου, ειδικότερα μέσα στις δημόσιες δομές.

Οι καιροί είναι ιδιαίτερα δύσκολοι. Μεταβαίνουμε σε μία περίοδο νέας ανασφάλειας και μεταρρυθμίσεων, που το μόνο της χαρακτηριστικό είναι η μείωση της κρατικής πρόνοιας. Σε αυτό το περιβάλλον χρειάζεται περισσότερο σήμερα ενωτικό πνεύμα, ώστε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας, και το δικαίωμα της αξιοπρεπούς αντιμετώπισης των κατοίκων της χώρας μας.

Οι συνάδελφοι μας του ιδιωτικού τομέα βιώνουν και αυτοί ανασφάλεια. Επιβεβαιώνεται αυτό που πρεσβεύαμε από δεκαετίας, ότι ο θάνατος του Δημόσιου Συστήματος θα σημάνει και τον θάνατο του ελευθεροεπαγγελματία. Αυτό είναι μονόδρομος για τους κυβερνώντες που εμείς θα σταματήσουμε.

Ψηφίσματα:

  1. Η Ομοσπονδία συμπαραστέκεται στο Συριακό και Τουρκικό λαό έμπρακτα με συντονισμό για βοήθεια. Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη στις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού. Οι γιατροί και ο Ελληνικός Λαός είμαστε δίπλα σας.
  2. H Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε όπως έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ, ότι οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) μπορούν να κάνουν τους πλειστηριασμούς, για λογαριασμό των funds. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα funds δεν ρυθμίζουν τις οφειλές των πολιτών θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την πρώτη κατοικία των πολιτών. H πολιτική ηγεσία πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις καταχρηστικές πρακτικές των funds και να μην γίνεται κανένας πλειστηριασμός αν πρώτα η Εταιρεία διαχείρισης δεν στείλει εγγραφή βιώσιμη πρόταση ρύθμισης, σύμφωνα με τα εισοδήματα του δανειολήπτη και όχι εξωπραγματικές προτάσεις, τις οποίες δεν μπορούν να ακολουθήσουν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας για την κατάργηση του claw back

Άρση της οριζόντιας αναστολής αδειών ζητά η ΠΟΣΕΥΠ-ΠΦΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού από αύριο το απόγευμα

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Τριπλάσια τα κρούσματα πνευμονίας στη Δανία σε σχέση με τον Οκτώβριο - Παρόμοιες αναφορές και στη Σουηδία

Αν και προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα μοιάζουν συνήθως με κρυολόγημα και μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο ή βήχα που διαρκεί για εβδομάδες έως μήνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για την αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας στο σπίτι

Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά τη χρήση του μπάνιου, πριν από την προετοιμασία του φαγητού και το φαγητό. Τα στομαχικά σφάλματα εμφανίζονται συνήθως τον χειμώνα και την άνοιξη, επομένως είναι σημαντικό να είστε επιμελείς, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου.

ΕΟΔΥ: 45 νεκροί από κορωνοϊό - 1 νεκρός από γρίπη

ΕΟΔΥ: Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς και ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 46/2023.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών έξω από το Υπουργείο Υγείας

Υγειονομικοί: Οι υγειονομικοί θα βρεθούν σήμερα στις 12 έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ στις 11 ξεκινά και η πανελλαδική στάση εργασίας η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη λήξη του ωραρίου, από την ΠΟΕΔΗΝ.