Ρεπορτάζ Υγείας

Πιστοποιητικό νόσησης: Να εκδίδεται μόνο με θετικό μοριακό έλεγχο (PCR) εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή

Πιστοποιητικό νόσησης: Να εκδίδεται μόνο με θετικό μοριακό έλεγχο (PCR) εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή

Πιστοποιητικό νόσησης: Αυστηροποίηση της διαδικασίας έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή κατά τη σημερινή τακτική της συνεδρίαση. Ειδικότερα, η Επιτροπή ζήτησε εφεξής το πιστοποιητικό νόσησης να εκδίδεται μετά από θετικό μοριακό έλεγχο (PCR), όχι μόνο από θετικό rapid test. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί με διαγνωστικούς ελέγχους (PCR ή Rapid Test).  

Εισήγηση για αυστηροποίηση του πλαισίου έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης, έκαναν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τη διάρκεια της τακτικής σημερινής συνεδρίασης (1/12), σύμφωνα με πληροφορίες. Ειδικότερα, η Επιτροπή φέρεται πως ζήτησε εφεξής το πιστοποιητικό νόσησης να εκδίδεται μετά από θετικό μοριακό έλεγχο (PCR), όχι από θετικό rapid test. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί με διαγνωστικούς ελέγχους (PCR ή Rapid Test). Εφεξής και εφόσον γίνει δεκτή η εισήγηση της Επιτροπής, όσοι νοσούντες θέλουν να αιτηθούν για πιστοποιητικό νόσησης, θα πρέπει να επιβεβαιώνουν αυτή και με μοριακό έλεγχο (PCR). Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοικτό μένει και το ενδεχόμενο η Επιτροπή να εισηγηθεί μείωση της διάρκειας ισχύος της βεβαίωσης νόσησης, που μέχρι σήμερα είναι 6 μήνες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας ενόψει των γιορτών, οι ειδικοί επεξεργάστηκαν πρωτόκολλο λειτουργίας των χριστουγεννιάτικων θεματικών πάρκων που ανοίγουν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο σε πολλές περιοχές της επικράτειας. Συγκεκριμένα, εισηγήθηκαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων και επισκεπτών, ενώ για τα παιδιά ηλικίας έως 16 χρόνων ζήτησαν αρνητική δήλωση self test. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο λειτουργίας των θεματικών εορταστικών πάρκων που θα εισηγηθεί η Επιτροπή προς το υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι προσαρμοσμένο στα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού ανά περιοχή, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους και σε όλους τους χώρους.

Τέλος, η Επιτροπή εισηγήθηκε τη διενέργεια self test για όλους, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κατάστασης, για τον μήνα Δεκέμβριο. Έτσι, εκτός των δύο self test που θα διατεθούν δωρεάν σε όλους τους πολίτες, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, οι ειδικοί θα εισηγηθούν την τακτική διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, και ιδίως για τις περιόδους πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων και την παρεμπόδιση περαιτέρω διασποράς του ιού στις εορταστικές συναθροίσεις. Σημειώνεται ότι, αύριο Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αναμένεται να εξειδικεύσει τα συμπληρωματικά μέτρα που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός σχετικά με την δωρεάν διάθεση των self test ενόψει των εορτών και την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τις ηλικίες άνω των 60.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 1/12 - 6.196 νέα κρούσματα – 75 νεκροί – 690 διασωληνωμένοι

Μητσοτάκης Βουλή: Αναγκαίος ο εμβολιασμός και όχι υποχρεωτικός, το πρόστιμο είναι το τελευταίο αντικίνητρο

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό-Ποιοι εξαιρούνται-Πώς υπολογίζεται το πρόστιμο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός Κρούσματα 22/01: 18.333 νέα κρούσματα – 73 νεκροί – 668 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 22/01: 18.333 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 668, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 73 νέοι θάνατοι.

Ποια τα χαρακτηριστικά και συμπτώματα της υποομάδας της Όμικρον

Όμικρον 2 ΕΟΔΥ: Ο ΕΟΔΥ προέβη σε διευκρινιστικές εξηγήσεις ως προς την ύπαρξη της νέας υποομάδας της Όμικρον, καθώς και σε σχέση με τις ιδιότητες που παρουσιάζει αλλά και την σοβαρότητα που δείχνει να έχει η νόσηση με αυτό το στέλεχος.

Οι περισσότερες περιπτώσεις του συνδρόμου της Αβάνας δεν προκαλούνται από ξένο αντίπαλο

"Ενώ έχουμε καταλήξει σε ορισμένα σημαντικά ενδιάμεσα ευρήματα, δεν έχουμε τελειώσει. Θα συνεχίσουμε την αποστολή για τη διερεύνηση αυτών των περιστατικών και την παροχή πρόσβασης σε φροντίδα παγκόσμιας κλάσης για όσους τη χρειάζονται", είπε ο Μπερνς.