Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΦΥ: Αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας με ενοποίηση Κέντρων Υγείας – Δημοτικών Ιατρείων

ΠΦΥ: Αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας με ενοποίηση Κέντρων Υγείας – Δημοτικών Ιατρείων

ΠΦΥ: Η αποστολή και η πρόκληση της νέας Κυβέρνησης είναι η θεμελίωση ενός ισχυρού συστήματος Δημόσιας Υγείας για όλους τους πολίτες, με ισότιμη πρόσβαση.

Ενώνονται τα Κέντρα Υγείας με τα Δημοτικά Ιατρεία; Η σκέψη για ένα ενιαίο δίκτυο οδηγεί στην πιο αποτελεσματική διοίκηση κεντρικά, ενώ παράλληλα διατηρείται η δυνατότητα αποκεντρωμένης διαχείρισης και λειτουργίας. Άλλωστε, κάτι τέτοιο συνάδει με την προτεραιοποίηση της αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ήδη μέσα από την εστίαση του ενδιαφέροντος στην πρόληψη και τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, έχει δρομολογηθεί η νέα ΠΦΥ.

Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυρίας Αγαπηδάκη, η αποστολή και η πρόκληση της νέας Κυβέρνησης είναι η θεμελίωση ενός ισχυρού συστήματος Δημόσιας Υγείας για όλους τους πολίτες, με ισότιμη πρόσβαση. Και στόχο, όχι απλώς περισσότερα χρόνια ζωής, αλλά περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής. Το ενοποιημένο και ολοκληρωμένο (Integrated) σύστημα Δημοσιας Υγείας και ΠΦΥ βρίσκεται ψηλά στις ατζέντα του Υπουργείου Υγείας, μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν:

  • κτιριακές αλλαγές και ανακαινίσεις 156 κέντρων υγείας
  • ανάπτυξη one stop care
  • πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
  • προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που έχουν ξεκινήσει με τις δωρεάν μαστογραφίες που αφορούν σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών
  • προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του δέρματος.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, οι οποίοι πρόκειται να ωφεληθούν ιδιαίτερα από τις δράσεις προσυμπτωματικού ελέγχου. Η αναμόρφωση της ΠΦΥ είναι ένα στοίχημα για την επόμενη τετραετία και μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνει τις αλλαγές που θα γίνουν στην Υγεία

Έρχονται τα Ψηφιακά ραντεβού στα Κέντρα Υγείας & στα Νοσοκομεία

Νέα κίνητρα για την πλήρη εφαρμογή του απαραίτητου για την ΠΦΥ θεσμού του Προσωπικού Γιατρού

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας - Πρώτη ρομποτική επέμβαση αφαίρεσης κάτω λοβού του δεξιού πνεύμονα σε ασθενή 47 ετών

Η ρομποτική χειρουργική, με τη χρήση του «Da Vinci Xi» χαρακτηρίζεται ως ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ακριβής, τρισδιάστατη, με μεγάλο εύρος κινήσεων στα εργαλεία, με ελάχιστη απώλεια αίματος και με μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του γρηγορότερα και σε καλύτερη φυσική κατάσταση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πώς το νέο λογισμικό αλλάζει την κατανόησή μας για την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου

Αρχίζουμε να θέτουμε ερωτήματα σχετικά με τις εγκεφαλικές συνδέσεις που σχετίζονται με τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και τη σχιζοφρένεια. Είμαστε επίσης τώρα μέρος της μελέτης ACT του UW, ή αλλιώς της μελέτης για τις αλλαγές στη σκέψη των ενηλίκων (Adult Changes in Thought Study). Υπάρχει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια και παρακολουθεί μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων στην περιοχή του Σιάτλ καθώς γερνούν.

Τα κρούσματα χολέρας αυξάνονται παγκοσμίως

Χολέρα: Η χολέρα μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μη ασφαλών τροφίμων ή νερού.

Παρατείνεται η αναβολή έναρξης μαθημάτων στη Θεσσαλία μέχρι την Πέμπτη

Κλειστά σχολεία Θεσσαλία: Κλειστά θα μείνουν για τρεις ημέρες και τα σχολεία στη Μαγνησία. Τα σχολεία θα ανοίξουν την ερχόμενη Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου και όχι αύριο όπως ήταν προγραμματισμένο.

Κρυπτοσπορίδιο: Οι υγειονομικές Αρχές στη Νέα Ζηλανδία αναζητούν την πηγή μόλυνσης

Κρυπτοσπορίδιο: Οι πιθανές πηγές μόλυνσης περιλαμβάνουν από ανθρώπους που ταξίδεψαν πρόσφατα στο εξωτερικό, προϊόντα φαγητού ή ποτού, χώρους φιλοξενίας, νερό αναψυχής ή νερό που έχει μολυνθεί από παράσιτα ζώων.