Πολιτική Υγείας

«Προσωπικός Γιατρός»: Νέα κίνητρα για την πλήρη εφαρμογή του απαραίτητου για την ΠΦΥ θεσμού

«Προσωπικός Γιατρός»: Νέα κίνητρα για την πλήρη εφαρμογή του απαραίτητου για την ΠΦΥ θεσμού

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί ότι θα προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό γιατρών μέχρι το τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα, αναμένεται να «χαλαρώσει» κάπως το δεσμευτικό πλαίσιο ώστε οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να εξετάζουν και ιδιωτικά κάποιους ασθενείς οι οποίοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Προσωπικός Γιατρός: Νέα κίνητρα έρχονται μετά τις εκλογές, αφού ο «Προσωπικός Γιατρός» πρέπει να εφαρμοσθεί πλήρως ώστε να πάρει μπρος και η πολυσυζητημένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του νέου ΕΣΥ. Ο Προσωπικός Γιατρός, άλλωστε, μέχρι σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για όλες τις κυβερνήσεις είτε τον ονόμασαν προσωπικό είτε οικογενειακό. Και αυτό διότι ο θεσμός δεν προχωρά ομαλά ώστε να γίνει επανεκκίνηση και στις υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα δώσουν ανάσα στα νοσοκομεία. Εκτός αυτού, βέβαια, ο προσωπικός γιατρός αποτελεί και δέσμευση της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά όργανα.

Το σχέδιο της επόμενης ημέρας

Οι ομάδες εργασίας στο υπουργείο Υγείας έχουν έτοιμα κάποια σχέδια για να στηριχθεί ο προσωπικός γιατρός μετά τις εκλογές, αλλά θα πρέπει να επανεξετασθούν από την επόμενη κυβέρνηση και τη νέα ηγεσία. Βέβαια, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη υπάρχουν τα σχέδια για να προχωρήσει ο θεσμός. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αλλαγές στα οικονομικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα, αλλά και θεσμικές τροποποιήσεις που μπορεί να προσελκύσουν το ιατρικό προσωπικό για να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα, περίπου οι μισοί πολίτες διαθέτουν προσωπικό γιατρό, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καν να συζητείται ο προσωπικός παιδίατρος ώστε να διευκολύνονται και οι γονείς με τα παιδιά τους που σήμερα πληρώνουν όλες τις επισκέψεις.

Προσωπικός γιατρός με νέα κίνητρα

Οι λιγοστοί ιδιώτες γιατροί που δήλωσαν συμμετοχή δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των δικαιούχων (περίπου 8 εκατ. πολίτες) έστω κι αν έχουν προστεθεί υποχρεωτικά και οι γιατροί του δημοσίου (2.241 των Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας). Ο «προσωπικός γιατρός» παραμένει στάσιμος, καθώς, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου δεν δόθηκαν επιπλέον κίνητρα στο ιατρικό προσωπικό της χώρας. Οι ιδιώτες γιατροί θεωρούν ότι είναι δεσμευτικό το πλαίσιο για να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα, αφού θα πρέπει να περιορισθούν στους πολίτες που θα έχουν εγγράψει στη λίστα τους, μια που το ωράριο δεν θα τους επιτρέπει να βλέπουν ασθενείς ιδιωτικά. Έτσι, θα πρέπει να περιορισθούν και στα εισοδήματα που προβλέπονται για τον «προσωπικό γιατρό», εισοδήματα που μάλιστα θα είναι και φορολογημένα. Όμως, δεν είναι μόνον αυτή η επιχειρηματολογία των ιδιωτών γιατρών, αφού, εκτός των άλλων, εκτιμούν ότι τα ιδιωτικά τους ιατρεία θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του κράτους, τη στιγμή όμως που οι ίδιοι καλύπτουν όλα τα έξοδα. Γι’ αυτό μάλιστα οι παιδίατροι δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν καθόλου στον θεσμό, εάν δεν ικανοποιηθούν πλήρως τα οικονομικά τους αιτήματα.

Προσωπικός γιατρός με αλλαγές μετά τις δεύτερες εκλογές

Η ΝΔ, εάν σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις δεύτερες κάλπες, σκοπεύει να κάνει σημαντικές αλλαγές στον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Αναμένεται να αλλάξει τα οικονομικά κίνητρα, δίνοντας βέβαια ελάχιστα περισσότερα χρήματα, αλλά θα τροποποιήσει τις υποχρεώσεις και το ωράριο των γιατρών. Ήδη, έχουν μελετηθεί τα μοντέλα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να αξιοποιηθεί το μοντέλο της Ολλανδίας που θεωρείται επιτυχημένο. Με βάση αυτό, οι προσωπικοί γιατροί αμείβονται τόσο κατά κεφαλήν, όπως είναι στη χώρα μας, αλλά και κατά πράξη, σε μικρότερο ποσοστό βέβαια. Δηλαδή, εάν πραγματοποιούν, για παράδειγμα, μία εξειδικευμένη εξέταση που δεν θα περιλαμβάνεται στο αρχικό πακέτο, θα πληρώνονται ξεχωριστά και επιπλέον. Αντίστοιχο εγχείρημα έχει γίνει στη χώρα μας και με τους καρδιολόγους που πληρώνονται και κατά πράξη με βάση απόφαση του υπουργείου Υγείας. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί ότι θα προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό γιατρών μέχρι το τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα, αναμένεται να «χαλαρώσει» κάπως το δεσμευτικό πλαίσιο ώστε οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να εξετάζουν και ιδιωτικά κάποιους ασθενείς οι οποίοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ορισθεί και ανώτατος αριθμός επισκέψεων στον προσωπικό γιατρό που δικαιούται ο κάθε πολίτης και από κει και πέρα οι υπόλοιπες θα χρεώνονται και θα πληρώνονται με χρήματα των ασθενών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα η πλατφόρμα prosopikos.gov.gr

Προσωπικός γιατρός: 1.000.000 ηλεκτρονικά ραντεβού

Απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις πολιτών για τον προσωπικό γιατρό

Προσωπικός  Γιατρός : Είναι ανάγκη να δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής γιατρών

Προσωπικός Γιατρός: Καλύφθηκε ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών στην πλειοψηφία των Περιφερειών της χώρας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγώνες Δρόμου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή σε Δήμους της Αττικής για την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα παραπάνω σημεία και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού με ισχυρά φαινόμενα - Περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στον νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και είχε σειρά συναντήσεων.

Ζαχαράκη: "Επεκτείνεται ο προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα"

Ζαχαράκη: "Συνεχίζουμε την εφαρμογή του προγράμματος και 1.250 συμπολίτες μας τώρα και στην υπόλοιπη χώρα, θα έχουν τον δικό τους προσωπικό βοηθό, στηρίζοντας έτσι όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη".

Νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή - Τι αλλάζει

Επιπλέον, πλέον θα υπάρχει μια διαρκής σύνδεση της επιχείρησης με τον εργαζόμενο, έτσι ώστε αφενός να απαγορεύονται καταχρήσεις (π.χ. στελέχη της επιχείρησης να καλούν συγκεκριμένους και μόνο εργαζομένους), αφετέρου, ο εργαζόμενος να έχει προβάδισμα πρόσληψης με σύμβαση αορίστου χρόνου αν η επιχείρηση χρειαστεί πρόσθετο μόνιμο προσωπικό.