Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Παχυσαρκία: Όταν η νόσος στις μητέρες συνδέεται με καρδιαγγειακό κίνδυνο στα παιδιά

Παχυσαρκία: Όταν η νόσος στις μητέρες συνδέεται με καρδιαγγειακό κίνδυνο στα παιδιά

Εάν επιβεβαιωθεί σε μελλοντικές μελέτες, τότε οι συγγραφείς προτείνουν ότι αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των στρατηγικών δημόσιας υγείας για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας της επόμενης γενιάς.

Παχυσαρκία: Ερευνητές από το King’s εντόπισαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο ορισμένων καρδιακών διαταραχών ενηλίκων που προκύπτουν από τη μητρική παχυσαρκία και τις αλλαγές στην ανάπτυξη της εμβρυϊκής καρδιάς. Τα ποσοστά παχυσαρκίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται παγκοσμίως, με περισσότερο από το 50% των γυναικών που παρακολουθούν προγεννητικές κλινικές στην Αγγλία και την Ουαλία να ταξινομούνται ως υπέρβαρες (28,5%) ή παχυσαρκίες (22,7%). Πρόσφατες ανασκοπήσεις έχουν δείξει ότι η μητρική παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές για την καρδιαγγειακή υγεία και μη φυσιολογική ανάπτυξη της καρδιάς στα παιδιά.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο International Journal of Obesity, ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Samuel Burden ανέλαβαν μια συστηματική ανασκόπηση των υπαρχόντων δεδομένων από μελέτες που διερεύνησαν εάν οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής στη μητρική παχυσαρκία είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν ως αποτέλεσμα πιο υγιείς καρδιές στα παιδιά. Η ομάδα εντόπισε μελέτες με βάση προκαθορισμένα κριτήρια και συμπεριέλαβε τυχαιοποιημένες δοκιμές παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής σε έγκυες γυναίκες με παχυσαρκία, όπως προγεννητική άσκηση, δίαιτα και σωματική δραστηριότητα. Οι μελέτες που εξετάστηκαν υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής σε γυναίκες με παχυσαρκία θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη μη φυσιολογική «ανάπτυξη» της καρδιάς στα παιδιά. Αυτό περιλαμβάνει οφέλη που συνδέονται συνήθως με την καλύτερη υγεία της καρδιάς, όπως μειωμένη πάχυνση των τοιχωμάτων της καρδιάς, φυσιολογικό καρδιακό βάρος και μικρότερο κίνδυνο αυξημένων καρδιακών παλμών. «Εμείς και άλλοι δείξαμε ότι η μητρική παχυσαρκία συνδέεται με δείκτες ανθυγιεινής καρδιακής ανάπτυξης στα παιδιά. «Εξετάσαμε την υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με το εάν οι παρεμβάσεις διατροφής και άσκησης σε γυναίκες με παχυσαρκία είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπο αυτού και βρήκαμε στοιχεία ότι αυτές οι παρεμβάσεις όντως προστατεύουν από τον βαθμό ανθυγιεινής ανάπτυξης της καρδιάς στα παιδιά τους.

“Εάν αυτά τα ευρήματα επιμείνουν μέχρι την ενηλικίωση, τότε αυτές οι παρεμβάσεις θα μπορούσαν να προστατεύσουν από τις δυσμενείς καρδιαγγειακές εκβάσεις που βιώνουν οι ενήλικοι απόγονοι γυναικών με παχυσαρκία και να ενημερώσουν τις στρατηγικές δημόσιας υγείας για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας της επόμενης γενιάς”, λέει ο Δρ. Samuel Burden, Research Συνεργάτης, Τμήμα Υγείας Γυναικών & Παιδιών. Αν και υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής σε γυναίκες με παχυσαρκία μπορεί να προστατεύουν από τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στα βρέφη, απαιτούνται περαιτέρω διαχρονικές μελέτες με μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων και σε μεγαλύτερα παιδιά για να επιβεβαιωθούν αυτές οι παρατηρήσεις και να καθοριστεί εάν αυτές οι αλλαγές επιμένουν μέχρι την ενηλικίωση. Εάν επιβεβαιωθεί σε μελλοντικές μελέτες, τότε οι συγγραφείς προτείνουν ότι αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των στρατηγικών δημόσιας υγείας για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας της επόμενης γενιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνήτριες για την υγεία των γυναικών διερευνούν την εγκυμοσύνη και τη μυϊκή δύναμη μετά τον τοκετό

Μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία των μωρών που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες

Το υγιές βάρος σε αναπαραγωγική ηλικία μειώνει τους κινδύνους επιπλοκών της κύησης

Διαβήτης και παχυσαρκία της μητέρας συνδέονται με καρδιακά ελαττώματα βρεφών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο περιφερειάρχης ζητά να κυρηχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πανώλη Θεσσαλία: Διαδοχικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και εκπροσώπους παραγωγών, μετά την ανακάλυψη νέου κρούσματος πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΟΠΥΥ αιμοκαθάρσεις το 2020

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να μην καλύψει ασφαλιστικά τις αιμοκαθάρσεις που διενεργήθηκαν εν μέσω πανδημίας Covid-19 για 10 μήνες μέσα στο έτος 2020.

Η ζέστη μπορεί να συνέβαλε σε τέσσερα ανθρώπινα κρούσματα γρίπης των πτηνών στο Κολοράντο

«Η γρίπη των πτηνών ήταν, από την άποψη της υγείας των ζώων, το κύριο μέλημά μας», είπε ο Giles. «Η πρόκληση, και νομίζω ότι η βιομηχανία ανταποκρίθηκε καλά σε αυτήν, ήταν η διατήρηση της κατάστασης ετοιμότητας και επείγουσας ανάγκης και η εστίαση στη βιοασφάλεια, και νομίζω ότι αυτό έχει επιτευχθεί».

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν σχεδόν τα 2/3 της πρόσληψης θερμίδων των εφήβων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερεπεξεργασμένης κατανάλωσης τροφίμων στους νέους και των κυματιστικών επιπτώσεων που έχει αυτό στη δημόσια υγεία».

Close Icon