Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παχυσαρκία Μητέρας: Σχετίζεται με κίνδυνο καρδιακής νόσου πιο πολύ από τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης

Παχυσαρκία Μητέρας: Σχετίζεται με κίνδυνο καρδιακής νόσου πιο πολύ από τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης

Ένας σημαντικός άξονας της έρευνας του Khan είναι η ιδέα του "μηδενικού τριμήνου" ή της υγείας πριν από την εγκυμοσύνη. Βελτιώνοντας την υγεία κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου στη ζωή ενός ατόμου, μπορεί να βελτιωθούν τα αποτελέσματα όχι μόνο για την εγκυμοσύνη και το μωρό του, αλλά και για την προσωπική του μακροπρόθεσμη υγεία, δήλωσε ο Khan.

Παχυσαρκία της Μητέρας: Επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως η προεκλαμψία και ο διαβήτης κύησης, έχουν πρόσφατα συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή. Όμως, μια νέα μελέτη του Northwestern Medicine διαπίστωσε ότι η παχυσαρκία πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η πραγματική βασική αιτία της μελλοντικής καρδιαγγειακής νόσου. Πριν από αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι ποιος παράγοντας -η παχυσαρκία ή οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης- έπαιζε μεγαλύτερο ρόλο στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου χρόνια μετά την εγκυμοσύνη. Αυτή η μεγάλη, πολυκεντρική και ποικιλόμορφη μελέτη είναι η πρώτη που διαχωρίζει αυτό το ερώτημα, καθορίζοντας τελικά ότι η παχυσαρκία πριν από την εγκυμοσύνη είναι ο πραγματικός παράγοντας τόσο για τα κακά αποτελέσματα της εγκυμοσύνης όσο και για τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Είναι μία από τις μοναδικές μελέτες που παρακολουθούν τις συμμετέχουσες – περίπου οι μισές από τις οποίες ήταν υπέρβαρες ή είχαν παχυσαρκία – από την αρχή της πρώτης εγκυμοσύνης τους έως και αρκετά χρόνια μετά τον τοκετό. “Καταδεικνύουμε, για πρώτη φορά, ότι οι δυσμενείς εκβάσεις της εγκυμοσύνης είναι κυρίως δείκτες -και όχι η βασική αιτία- της μελλοντικής καρδιακής υγείας”, δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Dr. Sadiya Khan, καθηγήτρια καρδιαγγειακής επιδημιολογίας Magerstadt στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern και ιατρός της Northwestern Medicine. “Αυτό σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη απλώς αποκαλύπτει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις που ήδη υπάρχει”. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Circulation Research. Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη nuMoM2b Heart Health Study για την προοπτική παρακολούθηση 4.216 πρωτοετών εγκύων από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους έως και κατά μέσο όρο 3,7 χρόνια μετά τον τοκετό. Κατά την πρώτη επίσκεψη στην πρώιμη εγκυμοσύνη, η μέση ηλικία της μητέρας ήταν 27 ετών και το 53% είχε φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), το 25% ήταν υπέρβαρο και το 22% είχε παχυσαρκία. Σε σύγκριση με τα άτομα με φυσιολογικό ΔΜΣ στην πρώιμη εγκυμοσύνη, τα άτομα με υπέρβαρο ή παχύσαρκο ΔΜΣ είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπερτασικών διαταραχών της εγκυμοσύνης.

‘Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσική δοκιμασία στρες για την καρδιά’

Στη μελέτη, οι επιστήμονες θέλησαν να κατανοήσουν καλύτερα τις συσχετίσεις μεταξύ της μητρικής παχυσαρκίας, των υπερτασικών διαταραχών της εγκυμοσύνης και άλλων δυσμενών αποτελεσμάτων της εγκυμοσύνης και της καρδιαγγειακής υγείας αρκετά χρόνια μετά τον τοκετό. “Η υπόθεσή μας ήταν ότι μπορεί οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης να αποκαλύπτουν αυτά τα πράγματα, καθώς, όπως γνωρίζουμε, η εγκυμοσύνη είναι ένα φυσικό τεστ στρες για την καρδιά”, δήλωσε ο Khan. “Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, διότι αν η προ της εγκυμοσύνης παχυσαρκία είναι ο ένοχος ή η αιτία του κινδύνου, θα πρέπει να στοχεύσουμε σε αυτό με παρεμβάσεις”. “Δεν θέλουμε απλώς να περιμένουμε μέχρι οι άνθρωποι να έχουν αυτά τα καρδιαγγειακά επεισόδια- θέλουμε να τα αποτρέψουμε από το να συμβούν”, δήλωσε ο Khan.

Η παρέμβαση στην παχυσαρκία πριν από την εγκυμοσύνη είναι το κλειδί

Ένας σημαντικός άξονας της έρευνας του Khan είναι η ιδέα του “μηδενικού τριμήνου” ή της υγείας πριν από την εγκυμοσύνη. Βελτιώνοντας την υγεία κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου στη ζωή ενός ατόμου, μπορεί να βελτιωθούν τα αποτελέσματα όχι μόνο για την εγκυμοσύνη και το μωρό του, αλλά και για την προσωπική του μακροπρόθεσμη υγεία, δήλωσε ο Khan. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να στοχεύσει κανείς τους ανθρώπους πριν μείνουν έγκυοι, δήλωσε ο Khan. Έτσι, η αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι μια κατάλληλη στιγμή για να συμβουλεύσει κανείς για συνήθειες που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, όπως η διατροφή και η άσκηση, όταν οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αλληλεπιδρούν με τους κλινικούς ιατρούς κατά τη διάρκεια των προγεννητικών επισκέψεων. “Σίγουρα δεν θέλουμε να συστήσουμε την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά θέλουμε να συστήσουμε τη συμβουλευτική και την παρακολούθηση για την κατάλληλη αύξηση του βάρους κατά την κύηση”, δήλωσε ο Khan. “Είναι μία από τις λίγες φορές στη ζωή που βλέπετε συχνά τον γιατρό ενώ είστε υγιείς”. Τα έγκυα άτομα μπορούν να περιορίσουν με ασφάλεια την αύξηση του βάρους τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τρώγοντας υγιεινά και ασκώντας μέτρια ή και έντονα, όπως έχουν δείξει μελέτες.

Περισσότερα για τη μελέτη

Τα έγκυα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη εξετάστηκαν σε οκτώ κλινικά κέντρα στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Northwestern. Τα άτομα ήταν 18 ετών και άνω και δεν είχαν ιστορικό υπέρτασης ή διαβήτη πριν από την εγκυμοσύνη. Περίπου το 15% του συνόλου των συμμετεχόντων παρουσίασε επιπλοκή που σχετίζεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση. 11% είχαν μωρό με χαμηλό βάρος γέννησης, 8% είχαν πρόωρο τοκετό και 4% είχαν διαβήτη κύησης. Στα χρόνια μετά την εγκυμοσύνη, όσες είχαν επιπλοκές που σχετίζονταν με την υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν 97% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και 31% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή χοληστερόλη. Για ορισμένες επιπλοκές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σωματικό βάρος δεν επηρεάζει τους κινδύνους. Για παράδειγμα, τα άτομα που ήταν υπέρβαρα ή είχαν παχυσαρκία δεν είχαν αυξημένους κινδύνους για πρόωρο τοκετό ή για μωρό με χαμηλό βάρος γέννησης. Ωστόσο, μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, όσες είχαν πρόωρο τοκετό είχαν αυξημένους κινδύνους να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα ή υψηλή χοληστερόλη μετά την εγκυμοσύνη. Δεν διαπιστώθηκε ότι η γέννηση ενός μωρού με χαμηλό βάρος γέννησης αυξάνει τους κινδύνους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το αυξημένο βάρος της μητέρας επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Τι περιλαμβάνει το πλούσιο πλούσιο πρωινό της Αυστραλίας;

Αυστραλιανό πρωινό: Ένα αυστραλιανό πρωινό είναι ποικίλο και αντανακλά τις πολυπολιτισμικές επιρροές της χώρας, συνδυάζοντας παραδοσιακά βρετανικά στοιχεία πρωινού με σύγχρονες ανατροπές και τοπικά υλικά

Close Icon