Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Παχυσαρκία: Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μειώνει τους θανάτους από παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μειώνει τους θανάτους από παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος και διαβήτης, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity περιελάμβανε περισσότερα από 21.000 ζευγάρια που είχαν βαριατρική χειρουργική επέμβαση, γνωστή και ως απώλεια βάρους ή μεταβολική χειρουργική, και άτομα παρόμοιου βάρους που δεν είχαν χειρουργηθεί. Η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες ήταν 16% χαμηλότερη σε όσους υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, εκτός από την ομάδα ηλικίας 18 έως 34 ετών. Σε αυτήν την κατηγορία, η σημαντικά μεγαλύτερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες μεταξύ εκείνων που έκαναν χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους σχετιζόταν με εξωτερικά αίτια.

Η χειρουργική επέμβαση μείωσε επίσης τον κίνδυνο θανάτου από καταστάσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και 43% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Η πιο σημαντική μείωση (72%) ήταν στον κίνδυνο θανάτου από διαβήτη. «Η μειωμένη θνησιμότητα από κάθε αιτία ήταν ανθεκτική για πολλές δεκαετίες, για πολλαπλές βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις, για γυναίκες και άνδρες και για ηλικία μεγαλύτερη των 34 ετών κατά τη χειρουργική επέμβαση», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τι είναι η επέμβαση απώλειας βάρους;
Τρεις τύποι χειρουργικών επεμβάσεων απώλειας βάρους πραγματοποιούνται σήμερα:

Το γαστρικό bypass είναι μια επέμβαση όπου αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου. Η διαδικασία μειώνει την ποσότητα φαγητού που τρώει ο ασθενής κάνοντας τον να αισθάνεται χορτάτος νωρίτερα.

Η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης αποτελείται από τρία στάδια και έχει σκοπό να κάνει αλλαγές στο γαστρεντερικό σωλήνα που μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη και το μεταβολισμό. Πρώτον, το στομάχι μειώνεται με τη χρήση συνδετήρων, δημιουργώντας μια μικρή θήκη στο επάνω τμήμα. Στη συνέχεια, το λεπτό έντερο χωρίζεται σε δύο μέρη, το κάτω μέρος των οποίων συνδέεται με τη θήκη του στομάχου. Στη συνέχεια, το άνω μέρος του λεπτού εντέρου επανασυνδέεται σε μια νέα θέση.

Στη χειρουργική επέμβαση με τοποθέτηση δακτυλίου, ένας δακτύλιος με μια εσωτερική φουσκωτή ταινία τοποθετείται γύρω από την κορυφή του στομάχου για να δημιουργήσει ένα μικρό σάκο. Η επέμβαση κάνει επίσης έναν ασθενή να αισθάνεται χορτάτος αφού έχει φάει μικρότερες ποσότητες φαγητού.

Η παχυσαρκία αυξάνεται
Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 30,5% σε 41,9% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και αυτό είναι κάτι που έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Ένα άτομο θεωρείται παχύσαρκο εάν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι 30,0 ή μεγαλύτερος. Οι ενήλικες με παχυσαρκία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο, διαβήτη τύπου 2, προβλήματα στις αρθρώσεις και ψυχικές ασθένειες όπως το άγχος ή η κατάθλιψη. Οι πρόσφατες οδηγίες για τη θεραπεία της παχυσαρκίας από την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία (AGA) συνιστούν την προσθήκη φαρμακολογικών παραγόντων στις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα ανακάλυψε την επιμήκυνση ζωής μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους

Η αύξηση της πρωτεΐνης του εγκεφάλου ως θεραπεία για την παχυσαρκία

Κοινά σεξουαλικά προβλήματα μεταξύ παχύσαρκων ατόμων

Η δυσαρέσκεια για το σώμα μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές σε οποιαδήποτε ηλικία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΚΑΒ: Πώς θα επανδρώνονται τα πληρώματα των ασθενοφόρων στα νησιά σε περιόδους κρίσης;

ΕΚΑΒ: Σε περιόδους έκτακτης ανάγκης ή αυξημένων απαιτήσεων υπηρεσιών, όταν το προσωπικό του ΕΚΑΒ είναι ανεπαρκές για τη στελέχωση ασθενοφόρων, το ΔΣ του ΕΚΑΒ μπορεί κατ' εξαίρεση να αποφασίσει να συμπληρώσει τα πληρώματα με έναν φοιτητή ΙΕΚ ΕΚΑΒ που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το θεωρητικό μέρος των σπουδών του.

Η.Β. NHS - Δαπάνησε 4,1 δισ. λίρες σε 11 χρόνια για αγωγές λόγω εγκεφαλικής βλάβης μωρών

Το NHS Resolution, το οποίο υπερασπίζεται τα νοσοκομεία στην Αγγλία που κατηγορούνται για ιατρική αμέλεια, δαπάνησε 490 εκατ. λίρες επιπλέον για νομικά έξοδα, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος αντιμετώπισης των νομικών αγωγών σε 4,1 δισ. λίρες.

Αύξηση των θανάτων στους άνω των 65 λόγω της κλιματικής αλλαγής - Πανεπιστημιακή έκθεση

Όλα αυτά λέει ο καθηγητής αναφέρονται σε μία μελέτη του «Νew England Journal of Medicine», η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο «και ουσιαστικά έρχεται να προσθέσει και άλλες αιτίες κινδύνου από τη χρησιμοποίηση του πετρελαίου ως καύσιμου, αλλά και τη βιομηχανοποιημένη ζωή μας, γιατί πολλά από αυτά τα μικρά σωματίδια βγαίνουν από τα πλαστικά, τα εντομοκτόνα, τα καλλυντικά και από τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν αυτά τα ανθυγιεινά στοιχεία εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά».

Ετήσια συνάντηση ASCO 2024: Η φροντίδα των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο

Όσοι συμμετέχουν αυτοπροσώπως μπορούν επίσης να εγγραφούν χωριστά για δύο εργαστήρια: "Γονιδιωματική 101 για Ογκολόγους" και "Πλοήγηση στην επικοινωνία με σοβαρά άρρωστους ασθενείς". Άλλες προβεβλημένες συνεδρίες περιλαμβάνουν 21 πάνελ βασισμένα σε περιπτώσεις με διαδραστική δημοσκόπηση κοινού και κοινές συνεδρίες με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου.

Η πανδημία της Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια λέει ο ΠΟΥ

Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Καθώς τα κρούσματα COVID αυξάνονται ξανά, τι πρέπει να γνωρίζω για τις νέες παραλλαγές FLiRT

Αν και οι πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο δεν μας δίνουν σημαντική ανησυχία σχετικά με τις παραλλαγές FLiRT συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουμε, ωστόσο, αυξανόμενες λοιμώξεις από COVID για άλλη μια φορά.

Σύμμαχός μας στην πρόληψη του καρκίνου;

Παντζάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στη συνολική μας υγεία και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Close Icon