Ρεπορτάζ Υγείας

Παχυσαρκία: Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μειώνει τους θανάτους από παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μειώνει τους θανάτους από παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος και διαβήτης, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity περιελάμβανε περισσότερα από 21.000 ζευγάρια που είχαν βαριατρική χειρουργική επέμβαση, γνωστή και ως απώλεια βάρους ή μεταβολική χειρουργική, και άτομα παρόμοιου βάρους που δεν είχαν χειρουργηθεί. Η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες ήταν 16% χαμηλότερη σε όσους υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, εκτός από την ομάδα ηλικίας 18 έως 34 ετών. Σε αυτήν την κατηγορία, η σημαντικά μεγαλύτερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες μεταξύ εκείνων που έκαναν χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους σχετιζόταν με εξωτερικά αίτια.

Η χειρουργική επέμβαση μείωσε επίσης τον κίνδυνο θανάτου από καταστάσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και 43% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Η πιο σημαντική μείωση (72%) ήταν στον κίνδυνο θανάτου από διαβήτη. «Η μειωμένη θνησιμότητα από κάθε αιτία ήταν ανθεκτική για πολλές δεκαετίες, για πολλαπλές βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις, για γυναίκες και άνδρες και για ηλικία μεγαλύτερη των 34 ετών κατά τη χειρουργική επέμβαση», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τι είναι η επέμβαση απώλειας βάρους;
Τρεις τύποι χειρουργικών επεμβάσεων απώλειας βάρους πραγματοποιούνται σήμερα:

Το γαστρικό bypass είναι μια επέμβαση όπου αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου. Η διαδικασία μειώνει την ποσότητα φαγητού που τρώει ο ασθενής κάνοντας τον να αισθάνεται χορτάτος νωρίτερα.

Η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης αποτελείται από τρία στάδια και έχει σκοπό να κάνει αλλαγές στο γαστρεντερικό σωλήνα που μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη και το μεταβολισμό. Πρώτον, το στομάχι μειώνεται με τη χρήση συνδετήρων, δημιουργώντας μια μικρή θήκη στο επάνω τμήμα. Στη συνέχεια, το λεπτό έντερο χωρίζεται σε δύο μέρη, το κάτω μέρος των οποίων συνδέεται με τη θήκη του στομάχου. Στη συνέχεια, το άνω μέρος του λεπτού εντέρου επανασυνδέεται σε μια νέα θέση.

Στη χειρουργική επέμβαση με τοποθέτηση δακτυλίου, ένας δακτύλιος με μια εσωτερική φουσκωτή ταινία τοποθετείται γύρω από την κορυφή του στομάχου για να δημιουργήσει ένα μικρό σάκο. Η επέμβαση κάνει επίσης έναν ασθενή να αισθάνεται χορτάτος αφού έχει φάει μικρότερες ποσότητες φαγητού.

Η παχυσαρκία αυξάνεται
Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 30,5% σε 41,9% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και αυτό είναι κάτι που έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Ένα άτομο θεωρείται παχύσαρκο εάν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι 30,0 ή μεγαλύτερος. Οι ενήλικες με παχυσαρκία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο, διαβήτη τύπου 2, προβλήματα στις αρθρώσεις και ψυχικές ασθένειες όπως το άγχος ή η κατάθλιψη. Οι πρόσφατες οδηγίες για τη θεραπεία της παχυσαρκίας από την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία (AGA) συνιστούν την προσθήκη φαρμακολογικών παραγόντων στις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα ανακάλυψε την επιμήκυνση ζωής μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους

Η αύξηση της πρωτεΐνης του εγκεφάλου ως θεραπεία για την παχυσαρκία

Κοινά σεξουαλικά προβλήματα μεταξύ παχύσαρκων ατόμων

Η δυσαρέσκεια για το σώμα μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές σε οποιαδήποτε ηλικία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΟΔΥ: Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής

ΕΟΔΥ: Η 30ή Μαρτίου έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (World Bipolar Day), τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου.

Η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία άλλαξαν την εξάπλωση της COVID-19 στη Βραζιλία, αλλά μόνο ελαφρώς, σύμφωνα με μελέτη

Αν και η μετεωρολογία παίζει μικρό ρόλο στην εξάπλωση της COVID-19, οι συγγραφείς τονίζουν ότι πιο αποδεδειγμένα μέτρα μετριασμού, όπως τα εμβόλια και άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, είναι πιο πιθανό να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό GeoHealth.

Να αποκατασταθεί η αδικία στις παιδιατρικές φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής

ΕΕΝΑ: Την άμεση αποκατάσταση μιας αδικίας, που στερεί από χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτή, ζητάει από τα αρμόδια υπουργεία η Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής.

Η απώλεια κιλών μπορεί να ωφελήσει την καρδιά σας - ακόμη κι αν ανακτηθεί κάποιο βάρος

"Αυτό που είναι ακόμη άγνωστο είναι εάν αυτές οι προσωρινές βελτιώσεις στο βάρος και στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μετά από παρέμβαση απώλειας βάρους (συμπεριφορικής ή φαρμακολογικής) οδηγούν σε μακροπρόθεσμο κλινικό όφελος. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερο να έχεις χάσει και να ανακτήσεις παρά να μην έχεις χάσει ποτέ καθόλου;"

Το αλλεργικό άσθμα και το έκζεμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας

"Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στήριξη στην ιδέα ότι τα αλλεργικά μονοπάτια μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας. Εάν αυτό είναι πράγματι αληθές, οι μη ατοπικοί ασθενείς μπορεί επίσης να επωφεληθούν από τη χρήση θεραπειών που αναστέλλουν τα μαστοκύτταρα και τις αλλεργικές κυτταροκίνες για τη θεραπεία ή την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας".

Ευεργετικά βακτήρια στο βρεφικό έντερο χρησιμοποιούν το άζωτο από το μητρικό γάλα για να υποστηρίξουν την υγεία του μωρού

Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί η διαδικασία στο ανθρώπινο σύστημα, "εξετάζοντας το μητρικό γάλα, την ανάπτυξη και την εξέλιξη των βρεφών και τη λειτουργία του μικροβιώματος όσον αφορά τη χρήση της ουρίας", λέει ο Sela.