Ρεπορτάζ Υγείας

Πάρκινσον: Τα γαστρεντερικά προβλήματα πιθανώς αποτελούν πρώιμο σημάδι της νόσου, σύμφωνα με έρευνα

Πάρκινσον: Τα γαστρεντερικά προβλήματα πιθανώς αποτελούν πρώιμο σημάδι της νόσου, σύμφωνα με έρευνα

Ο δρ Τιμ Μπάρτελς, από το UK Dementia Research Institute στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η νέα μελέτη τεκμηριώνει ότι το έντερο μπορεί να αποτελέσει «πρωταρχικό στόχο» για την αναζήτηση βιοδεικτών της νόσου του Πάρκινσον – μετρήσιμες φυσικές αλλαγές που μπορούν να λειτουργήσουν ως έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι.

Πάρκινσον: Τα πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσκολία κατάποσης και το ευερέθιστο έντερο, μπορεί να αποτελούν πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το Αλτσχάιμερ, τα ανευρύσματα του εγκεφάλου και τα εγκεφαλικά επεισόδια, έχουν συνδεθεί με την κακή υγεία του εντέρου. Ωστόσο, μέχρι τώρα, είχαν γίνει λίγες έρευνες για τη σχέση της νόσου με συγκεκριμένες διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Η κατανόηση των λόγων για τους οποίους εμφανίζονται τα προβλήματα του εντέρου θα μπορούσε να επιτρέψει την έγκαιρη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον, λένε οι ερευνητές, καθώς ο εντοπισμός της νόσου πριν εμφανιστούν νευρολογικά συμπτώματα και υπάρξει σημαντική βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων- μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και το Βέλγιο συνέκριναν τα ιατρικά αρχεία 24.000 ατόμων με Πάρκινσον, 19.000 ασθενών με Αλτσχάιμερ και 24.000 ατόμων με εγκεφαλοαγγειακή νόσο. Οι ασθενείς με Πάρκινσον αντιστοιχίστηκαν με τους ασθενείς των άλλων ομάδων ώστε να συγκριθεί η συχνότητα των γαστρεντερικών παθήσεων κατά τα έξι έτη πριν από τη διάγνωση. Η απάντηση ήταν θετική και στα δύο ερωτήματα, σύμφωνα με δεδομένα 5 ετών. Συγκεκριμένα, τέσσερις παθήσεις του εντέρου – δυσκοιλιότητα, δυσκολία στην κατάποση, γαστροπάρεση (μια διαταραχή στην οποία η κινητικότητα του στομάχου επιβραδύνεται ή δεν λειτουργεί καθόλου) και ευερέθιστο έντερο – συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. Η αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας, ωστόσο, φάνηκε να έχει προστατευτικό ρόλο, κάτι που έχουν αναγνωρίσει και άλλοι επιστήμονες στο παρελθόν. Ωστόσο, δεν κινδυνεύουν με Πάρκινσον όλοι όσοι έχουν γαστρεντερικά προβλήματα, τονίζουν οι ερευνητές, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και του εγκεφάλου.

Άξονας εντέρου- εγκέφαλου

Ο γαστρεντερικός σωλήνας διαθέτει εκατομμύρια νευρικά κύτταρα που επικοινωνούν με τον εγκέφαλο. Οι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανό οι θεραπείες που βοηθούν το ένα σύστημα να βοηθήσουν και το άλλο ή ότι μια ασθένεια επηρεάζει και την άλλη. «Παραμένει πιθανό ότι τόσο οι γαστρεντερικές παθήσεις όσο και η νόσος του Πάρκινσον συνδέονται ανεξάρτητα με έναν άγνωστο ακόμη τρίτο παράγοντα κινδύνου. Η μελέτη αυτή δεν μπορεί να αποδώσει αιτιότητα. Παρ’ όλα αυτά, τα συμπεράσματα μπορεί να έχουν κλινική σημασία και σίγουρα θα πρέπει να ωθήσουν σε πρόσθετες μελέτες», δήλωσε η Κιμ Μπάρετ, καθηγήτρια Φυσιολογίας και Βιολογίας Μεμβρανών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Ντέιβις), Ο δρ Τιμ Μπάρτελς, από το UK Dementia Research Institute στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η νέα μελέτη τεκμηριώνει ότι το έντερο μπορεί να αποτελέσει «πρωταρχικό στόχο» για την αναζήτηση βιοδεικτών της νόσου του Πάρκινσον – μετρήσιμες φυσικές αλλαγές που μπορούν να λειτουργήσουν ως έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι. Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι η δυνατότητα πρόβλεψης της νόσου πριν την εμφάνισή της θα ήταν «εξαιρετικά πολύτιμη για την έγκαιρη, και επομένως πιο αποτελεσματική, θεραπεία και τη στόχευση των φαρμάκων».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Gut».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα γαστρεντερικά συμπτώματα γίνονται αιτία εμφάνισης νευρολογικών διαταραχών;

Η εντατική άσκηση μπορεί να επιβραδύνει την πορεία του Πάρκινσον

Οι πρώιμες παραισθήσεις προειδοποιούν για την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι τα λασπώδη ποτά πραγματικά βλαβερά για την υγεία των μικρών παιδιών;

Αλλά για ένα μικρό παιδί, λόγω του μεγέθους του, θεωρήθηκε ότι ο κίνδυνος κρίθηκε αρκετά υψηλός ώστε να εκδοθούν προειδοποιήσεις. Ωστόσο, η απάντηση και οι συστάσεις του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων για περιορισμό της παροχής γλυκερίνης σε μικρά παιδιά θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη σαφέστερη ενημέρωση και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους.

Κωστής Χατζηδάκης: Υπεβλήθη σε χολοκυστεκτομή στο Αττικό Νοσοκομείο ο ΥΠΕΘΑ

Κωστής Χατζηδάκης: Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκης υποβλήθηκε στο Νοσοκομείο μας σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή λόγω οξείας χολοκυστίτιδας. Η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία και ο Υπουργός αναρρώνει ομαλά.

ΦΣΘ: Στάση εργασίας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στα Τέμπη

ΦΣΘ: Κήρυξη στάσης εργασίας για αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, από τις 11:30 έως τις 14:30, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια

Ομάδες υποστήριξης και ιατρικοί σύλλογοι για τις διάφορες διαταραχές του μετώπιου κροταφικού εκφυλισμού μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες φροντίδας να τις αντιμετωπίσουν. «Η καθιέρωση μιας έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης της FTD είναι το πρώτο βασικό βήμα», λέει ο Δρ Boeve.