Ρεπορτάζ Υγείας

Παράνομες συνταγογραφήσεις: Εξαρθρώθηκε σπείρα που δρούσε κατά του ΕΟΠΥΥ

Παράνομες συνταγογραφήσεις: Εξαρθρώθηκε σπείρα που δρούσε κατά του ΕΟΠΥΥ

Παράνομες συνταγογραφήσεις: Πάνω από 1.215 εικονικές συνταγές διεκπεραιώθηκαν, επηρεάζοντας 653 ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα συνολική οικονομική ζημία 539.847 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ.

Η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε με επιτυχία εγκληματικό σωματείο που ασκούσε δόλιες ενέργειες κατά του ΕΟΠΥΥ, μέσω εικονικής έκδοσης προμηθειών ιατρικής τεχνολογίας. Μετά από επιχείρηση που διεξήχθη χθες Πέμπτη, συνελήφθησαν πέντε μέλη αυτής της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα στελέχη της. Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει 33 ακόμη άτομα που συνδέονται με τις παράνομες δραστηριότητες.

Οι δράστες αυτοί αντιμετωπίζουν πλήθος κατηγοριών, που περιλαμβάνουν σύσταση και εμπλοκή σε εγκληματική επιχείρηση, πλαστογραφία εγγράφων, απάτη κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ΝΠΔΔ, κατ’ εξακολούθηση πλαστογραφία, κατ’ εξακολούθηση δωροδοκία και διαφθορά υπαλλήλου, έκδοση και αποδοχή πλαστών φορολογικών στοιχείων, παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη κατοχή όπλων. Οι οικονομικές επιπτώσεις των ενεργειών τους ξεπέρασαν τις 120.000 ευρώ, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες.

Τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2018, οι κατηγορούμενοι συνεργάστηκαν για τη σύσταση εγκληματικού δικτύου με στόχο τη διάπραξη δωροδοκίας, την υποβολή ψευδών δηλώσεων και την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, επιδίδονταν στον παράνομο χειρισμό προσωπικών δεδομένων και στη νομιμοποίηση εσόδων που αποκτήθηκαν παράνομα από τις δραστηριότητές τους.

Πώς δρούσε η σπείρα για τις παράνομες συνταγογραφήσεις;

Ο κύριος τρόπος λειτουργίας τους περιλάμβανε τη δημιουργία εικονικών συνταγών για είδη ιατρικής τεχνολογίας μέσω μιας ομάδας 29 γιατρών από διάφορες ειδικότητες, χωρίς τη γνώση των ασθενών. Το σωματείο αποκτούσε τα ασφαλιστικά στοιχεία (ΑΜΚΑ) φυσικών προσώπων είτε μέσω των μελών του είτε μέσω σχετικής ιδιωτικής κλινικής και διαγνωστικού κέντρου.

Για να αποκρύψουν τις δραστηριότητές τους, στόχευαν ευάλωτα άτομα, ιδιαίτερα ηλικιωμένους ή άτομα με κακή υγεία. Επιπλέον, χρησιμοποίησαν επαναλαμβανόμενους αριθμούς τηλεφώνου που σχετίζονται με τα εμπλεκόμενα άτομα ή παραποίησης ανύπαρκτων αριθμών σε πολυάριθμα αρχεία συνταγών.

Το συνδικάτο χρησιμοποίησε ένα περίπλοκο δίκτυο διανομής και μια εταιρική οργάνωση για να συγκαλύψει τις παράνομες προσπάθειές τους στο πλαίσιο των νόμιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Απασχόλησαν «αχυράνθρωπους» ως νόμιμους εκπροσώπους και μετατόπισαν τις δραστηριότητές τους σε νέες εταιρείες ανταποκρινόμενες σε καταγγελίες, ενώ συνέχιζαν τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Τα παράνομα κέρδη τους ξεπλύθηκαν μέσω ενδοεταιρικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και με σημαντικές αναλήψεις μετρητών από «αχυράνθρωπους». Επιπλέον, χρησιμοποίησαν αυτά τα παράνομα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν έναν αθλητικό σύλλογο που ανήκει στον αρχηγό του συνδικάτου.

Κατά συνέπεια, αυτό το παράνομο πρόγραμμα προκάλεσε σημαντικές οικονομικές ζημίες σε νόμιμες εταιρείες που ασχολούνται με την αποκλειστική εισαγωγή αυτών των ιατρικών προϊόντων. Πάνω από 1.215 εικονικές συνταγές διεκπεραιώθηκαν, επηρεάζοντας 653 ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα συνολική οικονομική ζημία 539.847 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αποκαλύψεις για την απάτη με επιθέματα από την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ

Τεράστια απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ με επιθέματα - 71.000 παράνομες συνταγογραφήσεις

25μελής επιτροπή για την παρακολούθηση φαρμακευτικής δαπάνης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεγάλη συμμετοχή αναμένεται στην Πανυγειονομική κινητοποίηση 22 Φεβρουαρίου

Μεγαλειώδεις αναμένονται να είναι οι αυριανές κινητοποιήσεις των υγειονομικών σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα από διαμαρτυρίες για την υποστελέχωση, τις πενιχρές απολαβές και την γενικότερη υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας.

Είτε ασκείστε τακτικά είτε μία με δύο ημέρες την εβδομάδα, η απώλεια βάρους είναι δυνατή

"Σε υψηλό επίπεδο, αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει το παλιό ρητό για τη σωματική δραστηριότητα και την υγεία: οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία δραστηριότητα.

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Οι περιοχές που "χτυπάνε" κόκκινο

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Στην κορυφή της αναμονής βρίσκεται η Μακεδονία, όπου ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών  ξεπερνά τους 15.000 και αναγκάζεται να περιμένει ακόμη και περισσότερο από 12 μήνες για μια χειρουργική επέμβαση σε δημόσια νοσοκομεία.

Αγρότες: Σε ασφυκτικό κλοιό το κέντρο της Αθήνας - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις [vid]

Αγρότες: Έχουν τεθεί σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου.

Ερευνητές συνδυάζουν σύγχρονο εξοπλισμό για αυξημένη ακρίβεια στην ανάλυση της σύστασης σώματος

Τελικά, ο συνδυασμός αυτών των δύο τμημάτων εξοπλισμού βοήθησε να επιβεβαιωθεί η ισχυρή σχέση μεταξύ του εξωτερικού σχήματος του σώματος και της εσωτερικής σύνθεσης. «Με τον στόχο μας να συνεισφέρουμε στη βάση γνώσεων, ακόμη και η σύζευξη δύο εκτενώς δοκιμασμένων τμημάτων εξοπλισμού ανοίγει πόρτες σε βαθιές δυνατότητες μέτρησης σώματος που είναι τόσο ακριβείς όσο και μη επεμβατικές», δήλωσε ο Δρ. John Kirwan,