Τεχνολογία

Ανθρωπισμός τηλεϊατρική: Η ιατρική τεχνολογία βοηθά την ανθρωπιστική δράση

Ανθρωπισμός τηλεϊατρική: Η ιατρική τεχνολογία βοηθά την ανθρωπιστική δράση

Ανθρωπισμός τηλεϊατρική: Οι ιατρικές συσκευές σώζουν ζωές σε ένα συνηθισμένο περιβάλλον, αλλά σε μια ανθρωπιστική κρίση, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή φροντίδας που απαιτείται επειγόντως. 

Οι ιατρικές συσκευές σώζουν ζωές σε ένα συνηθισμένο περιβάλλον, αλλά σε μια ανθρωπιστική κρίση, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή φροντίδας που απαιτείται επειγόντως. Φιλανθρωπικά ιδρύματα και νεοφυείς επιχειρήσεις που ειδικεύονται σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα και καταξιωμένοι κατασκευαστές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προμήθεια εξοπλισμού σε ζώνες καταστροφής.  

Οι πλημμύρες, οι σεισμοί και ο πόλεμος δεν μπορούν πάντα να αποφευχθούν, αλλά προβλήματα προκύπτουν όταν δεν λαμβάνονται καν υπόψη οι υποδομές και ο μελλοντικός σχεδιασμός. Οι χώρες σε μια ανθρωπιστική κρίση θα διαθέτουν εξοπλισμό στον οποίο εκπαιδεύονται οι επαγγελματίες, αλλά μια εισροή βοήθειας και προσωπικού που φτάνει στο έδαφος μπορεί συχνά να προκαλέσει προβλήματα σε μια πληγείσα περιοχή. Οι κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τέτοιες καταστάσεις διασφαλίζουν ότι ο σωστός εξοπλισμός και τα κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα αποστέλλονται σε συγκεκριμένες περιοχές.   

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα ιατρικής βοήθειας Frontline UK-Med έχει άφθονη εμπειρία εργασίας σε ζώνες κρίσης για την παροχή ιατρικής φροντίδας. Ο ιδρυτής του οργανισμού, ο καθηγητής Tony Redmond, εξηγεί πώς εξελίχθηκαν αυτές οι οδηγίες. «Το πιο σημαντικό είναι ότι είστε προσκεκλημένος από την πληγείσα χώρα», λέει ο Ρέντμοντ.

«Υπάρχει ένα αναγνωρισμένο διεθνές σύστημα μετά τον σεισμό στην Αϊτή. Όταν υπήρχε τεράστια ανησυχία για την ακατάλληλη ιατρική περίθαλψη και τους ανθρώπους που εμφανίζονταν απρόσκλητοι. Ο ΠΟΥ, σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο-Med, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) και τον Ερυθρό Σταυρό, δημιούργησαν την πρωτοβουλία των ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης. Θέσπιση βασικών προτύπων για διεθνείς ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης». Έχετε έγκριση από τον ΠΟΥ για την τήρηση αυτών των προτύπων. Αν κοιτάξουμε το Μαρόκο και τη Λιβύη, ο ΠΟΥ έχει απευθύνει έκκληση για ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης και θα συντονίσουν με τις πληγείσες χώρες ποιες ομάδες χρειάζονται περισσότερο και όπου μπορούν να αναπτυχθούν καλύτερα».   

Η σωστή τεχνολογία στο έδαφος   

 Ο τύπος των συσκευών που αποστέλλονται σε αυτές τις περιοχές είναι σημαντικός. Οι εξελίξεις σε τεχνολογίες όπως οι δοκιμές σημείου φροντίδας (POCT), η τηλεϊατρική και η τρισδιάστατη εκτύπωση αλλάζουν το τοπίο της ιατρικής περίθαλψης στις ζώνες κρίσης.  Επιπλέον, η προμήθεια του εξοπλισμού δεν αρκεί – πρέπει να παρέχεται εκπαίδευση στους χειριστές των συσκευών, διαφορετικά οι δότες πρέπει να παρέχουν εκπαίδευση στους τοπικούς κλινικούς γιατρούς. 

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η συντήρηση του εξοπλισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συντήρηση υπερβαίνει το κόστος της πραγματικής συσκευής.  «Όταν δούλευα στο Σεράγεβο, υπήρχαν δωρεές εξοπλισμού κατά τη διάρκεια του πολέμου. Δεν ήταν νέος εξοπλισμός που χρειάζονταν και αυτό που χρειάζονταν να συντηρηθούν, κάτι που ήταν δύσκολο κατά τη διάρκεια του πολέμου», προσθέτει ο Ρέντμοντ. «Πήρα χρηματοδότηση για έναν πολύ γενναίο μηχανικό της Siemens, για να έρθει στην εμπόλεμη ζώνη και να γυρίσει και να επισκευάσει και να συντηρήσει όλο τον εξοπλισμό που είχε». 

Το Victoria Hand Project είναι μια καναδική φιλανθρωπική οργάνωση που προμηθεύει προσθετικά μέλη και τα μέσα για την τρισδιάστατη εκτύπωση και την επισκευή τους. «Οι συνεργάτες μας κατασκευάζουν τους βραχίονες που χρησιμοποιούνται από ασθενείς. Φροντίζουμε να έχουν όλα τα εργαλεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση και τα σωστά υλικά», εξηγεί η Kelly Knight, CEO του Victoria Hand Project. “Οι συνεργάτες μας εκτυπώνουν τα εξαρτήματα, συναρμολογούν τα χέρια, δημιουργούν τις προσαρμοσμένες υποδοχές άκρων και τοποθετούν τη συσκευή.” Σύμφωνα με τον Knight, είναι εύκολο να σέρβις και να επισκευάσεις αυτές τις προσθετικές συσκευές.

«Όταν οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές χρειάζονται επισκευές και αντικαταστάσεις, έχουμε τυποποιημένα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε. Έχουμε τα ίδια μηχανήματα στη Βικτώρια του Καναδά», εξηγεί. «Γνωρίζουμε ακριβώς με τι εργάζονται οι άνθρωποι και μπορούμε να επαναλάβουμε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν». «Έχουμε σχεδιάσει μια πολύ διαισθητική ροή εργασίας για να κάνουμε δυνατή τη βιώσιμη φροντίδα σε όλες τις χώρες στις οποίες εργαζόμαστε. Συνεργαζόμαστε με υπάρχουσες κλινικές προσθετικής και νοσοκομεία και φέρνουμε τρισδιάστατους εκτυπωτές και σαρωτές 3D. Η ομάδα μας θα πάει και θα προσφέρει μερικές εβδομάδες εντατικής εκπαίδευσης με την πρόθεση όταν φύγουμε από την τοπική κλινική και το νοσοκομείο να είναι σε θέση να κάνει όλη τη διαδικασία από άκρη σε άκρη».  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σουδάν: Τα παιδιά πεθαίνουν και η υγειονομική περίθαλψη καταρρέει

Ο ΠΟΥ καταδικάζει σθεναρά τη φονική επίθεση στη Σομαλία

Βαρύς ο αντίκτυπος του πολέμου σε Ουκρανές μητέρες πρόσφυγες στην Πολωνία

Μαζί Μια Αγκαλιά: Δράση πρόληψης & υγιεινού τρόπου ζωής στη Λάρισα

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι το σύστημα υγείας στη Υεμένη πλησιάζει στην κατάρρευση

ΟΗΕ: Τα υποσιτισμένα παιδιά κινδυνεύουν από την κρίση χολέρας στο Μαλάουι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα έξυπνα ρολόγια βοηθούν στην προστασία της υγείας

Ανάλογα το μοντέλο έχουν εισαχθεί επίσης τεχνολογίες για καλύτερη επίγνωση του κύκλου ύπνου ώστε να προσαρμόσουν τον τρόπο που κοιμούνται. Αυτό περιλαμβάνει μια λειτουργία Sleep Breathing Awareness που εντοπίζει αναπνευστικές ιδιαιτερότητες κατά τη διάρκεια του ύπνου, δίνοντας στον χρήστη πρόσθετες πληροφορίες για την αναπνευστική του υγεία την ώρα που κοιμάται.

Ο σημαντικός ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή διατροφή

AI διατροφή: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει επηρεάσει σημαντικά τον τομέα της υγιεινής διατροφής, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε, διαχειριζόμαστε και προάγουμε την ευημερία.

Οι σαρώσεις των ματιών μπορούν να παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την υγεία των νεφρών, σύμφωνα με μελέτη

"Αυτή η φανταστική έρευνα δείχνει τη δυνατότητα για έναν πολύ πιο ευγενικό τρόπο παρακολούθησης της υγείας των νεφρών. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ομάδα καθώς διερευνά κατά πόσον η προσέγγισή της θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση στη νεφρική νόσο".