Ρεπορτάζ Υγείας

Πανεπιστήμια ανεμβολίαστοι φοιτητές: Ανησυχία για τους ανεμβολίαστους στα πανεπιστήμια – Ποιοι αρνούνται τους ελέγχους [vid]

Πανεπιστήμια ανεμβολίαστοι φοιτητές: Ανησυχία για τους ανεμβολίαστους στα πανεπιστήμια – Ποιοι αρνούνται τους ελέγχους [vid]

Ο πρύτανης του ΑΠΘ παρατήρησε ότι η επιστροφή στη φοιτητική ζωή δεν σημαίνει μόνο αμφιθέατρα, αλλά και συνεχή επαφή πολλών ατόμων, «μεγάλες παρέες, όχι μόνο στον χώρο του πανεπιστημίου, αλλά και σε σπίτια και άλλους χώρους, όπου προφανώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων».

Πανεπιστήμια ανεμβολίαστοι φοιτητές: Να υπάρξει μέριμνα ώστε κινητή μονάδα του να βρίσκεται τρεις φορές την εβδομάδα στο campus και να διενεργεί δωρεάν rapid tests στα εμβολιασμένα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ζητά ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου. Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται τόσο στις εισόδους και όσο στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων τις πρώτες ημέρες λειτουργίας τους προκαλούν πονοκεφάλους στο προσωπικό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού ανεμβολίαστου φοιτητή ήρθε να ενισχύσει την ανησυχία τους.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των πανεπιστημίων παρατηρήθηκαν ουρές στις εισόδους, όπου οι φοιτητές οφείλουν να δείχνουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης είτε αρνητικό rapid test 48 ωρών. Τη Δευτέρα σήμανε συναγερμός στο ΑΠΘ, καθώς εντοπίστηκε το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού. Πρόκειται για μη εμβολιασμένο φοιτητή της Σχολής Θετικών Επιστημών (Τμήμα Μαθηματικών) που παρακολούθησε τη Δευτέρα δύο μαθήματα του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Το άτομο το οποίο εντοπίστηκε θετικό στην Covid-19, προσκόμισε αρνητικό rapid test κατά την προσέλευσή του στο ΑΠΘ τη Δευτέρα, ωστόσο, στη συνέχεια, παρουσίασε συμπτώματα και διαγνώστηκε ότι νοσεί από κορωνοϊό. Αποτέλεσμα ήταν οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές να μπουν σε καραντίνα 10 ημερών και οι εμβολιασμένοι να αγωνιούν τις επόμενες μέρες μήπως εμφανίσουν συμπτώματα. Έντονες, μάλιστα, είναι οι διαμαρτυρίες που εκφράζουν οι εμβολιασμένοι φοιτητές, κυρίως όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε στη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων

Στη δημιουργία και λειτουργία έξι εμβολιαστικών κέντρων εντός των εγκαταστάσεών του προχώρησε η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Αν και το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε κανονικά τη λειτουργία του, με τη διά ζώσης διδασκαλία να εξελίσσεται χωρίς προβλήματα σε πέντε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τα πρωτόκολλα που έχουν ορίσει οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές, ωστόσο προχώρησε και η δημιουργία και λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων. Στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων φοιτητών του Πανεπιστημίου και η διασφάλιση στον μέγιστο δυνατό βαθμό των συνθηκών της διά ζωής διδασκαλίας και λειτουργίας των τμημάτων.

Σύμφωνα με την αντιπρύτανη Φοιτητικών θεμάτων και Μέριμνας καθηγήτρια Άννα Σπύρτου, «η απόφαση του ιδρύματος εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού και τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν από τις 18 έως τις 22 Οκτωβρίου». Θα μπορούν να εμβολιαστούν οι φοιτήτριες-ές αλλά και πάσης φύσεως προσωπικό του ιδρύματος. Οι ώρες του εμβολιασμού είναι από 8:30 – 14:30 και θα μπορεί να πραγματοποιείται στις παρακάτω πέντε πόλεις στις οποίες εδράζεται το Πανεπιστήμιο.

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν:

-στην Κοζάνη (Πανεπιστημιούπολη Κοίλα – Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας – Κτίριο Α’ – Ισόγειο),

-στη Φλώρινα, δύο εμβολιαστικά κέντρα: στη Γεωπονική Σχολή (Τέρμα Κοντοπούλου) και στη Σχολή Κοινωνικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών (3ο χλμ Εθνικής Οδού Φλώρινας-Νίκης),

-στην Καστοριά (Περιοχή Φούρκα),

-στην Πτολεμαΐδα (Περιοχή Κεπτσέ) και

-στα Γρεβενά (6ο χλμ Παλαιάς Ε.Ο. Γρεβενών Κοζάνης)

Όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να αποστείλουν έως την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου τα στοιχεία τους: ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, Αρ. κινητού τηλεφώνου, Τμήμα που φοιτούν και το εμβολιαστικό κέντρο που τους εξυπηρετεί (μόνο για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες) στη διεύθυνση [email protected] Μάλιστα, το Εργαστήριο Οπτικοακουστικών μέσων του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό, δημιούργησε βίντεο , που έχει ανέβει σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με το σύνθημα «Γίνε μέρος της λύσης! Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανοίγουν αύριο τα πανεπιστήμια με υγειονομικούς κανόνες - Ποια μέτρα θα ισχύσουν

Χιλιάδες αιτήσεις ειδικευμένων σπουδαστών νοσηλευτικής απορρίπτονται επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί καθηγητές.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών ξεκινά δια ζώσης μάθημα με γνωστοποίηση εμβολιαστικής κατάστασης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυναίκα που παλεύει στο στάδιο 4 του καρκίνου του μαστού μετά από καθυστερημένες προβολές εν μέσω πανδημίας

Η Rust ελπίζει ότι η ιστορία της θα εμπνεύσει άλλους να κάνουν εξετάσεις όπως μαστογραφίες και μαγνητική τομογραφία, καθώς και γενετικούς ελέγχους. «Η ελπίδα μου είναι ότι οι άνθρωποι κάνουν αυτές τις δοκιμές νωρίς», είπε.

Οδηγίες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μείωση νατρίου στη διατροφή των Αμερικανών

Τα μειωμένα μεγέθη μερίδων σημαίνουν επίσης λιγότερο νάτριο και όσοι τρώνε έξω μπορούν να χωρίσουν γεύματα με φίλους, να πάρουν μέρος των γευμάτων τους στο σπίτι ή να επιλέξουν μικρότερα γεύματα.