Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Πανδημίες: Το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ΗΠΑ δεν μπορεί να αντέξει την επόμενη

Πανδημίες: Το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ΗΠΑ δεν μπορεί να αντέξει την επόμενη

Ένα ισχυρότερο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν θα αποτρέψει την επόμενη πανδημία. Αλλά η ενίσχυση της άμυνας της πρώτης γραμμής του έθνους θα εξοικονομήσει χρήματα και ζωές - και θα βοηθήσει να κρατηθούν μακριά οι περίεργες επιδημίες.

Πανδημίες: Ένα άνευ προηγουμένου στέλεχος της γρίπης των πτηνών εξαπλώνεται στα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή στις ΗΠΑ Ένα ξέσπασμα ενός βακτηρίου που τρώει σάρκα έχει μολύνει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στην Ιαπωνία. Τουλάχιστον 13 μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων της ιλαράς, του δάγκειου πυρετού και της πολιομυελίτιδας, έχουν ξεπεράσει τις προ-πανδημικές αιχμές σε περιοχές σε όλο τον κόσμο. Η απειλή του COVID-19 μπορεί να έχει υποχωρήσει, αλλά έχουν εμφανιστεί μυριάδες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στον απόηχό του.

Μέχρι στιγμής, καμία δεν ενέχει τόσο σοβαρό κίνδυνο. Ωστόσο, το σύστημα δημόσιας υγείας των ΗΠΑ είναι θλιβερά ανεπαρκώς προετοιμασμένο για μια άλλη πανδημία. Οι κάποτε αξιόπιστες πηγές χρηματοδότησης έχουν ακυρωθεί εν μέσω κομματικών θεατρικών παραστάσεων. Το εργατικό δυναμικό της υγειονομικής περίθαλψης, μετά από τέσσερα χρόνια διαλείπουσας κρίσης, εμφανίζεται εξαντλημένο και αποκαρδιωμένο. Προς τιμή του, το Κογκρέσο κατάφερε να εγκρίνει νομοθεσία για την ετοιμότητα πανδημίας το 2022. Ωστόσο, ελλείψει επαρκών πιστώσεων, πολλές από τις εκτεταμένες φιλοδοξίες του -από την ενίσχυση της φαρμακευτικής αλυσίδας εφοδιασμού έως τον εκσυγχρονισμό της συλλογής δεδομένων- θα παραμείνουν απραγματοποίητες. Η καταπολέμηση της επόμενης πανδημίας θα απαιτήσει από τους νομοθέτες να θέσουν προτεραιότητες. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε θα ήταν ο υποχρηματοδοτούμενος και συχνά παραμελημένος τομέας πρωτοβάθμιας περίθαλψης της χώρας.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι συχνά το πρώτο σημείο επαφής του ασθενούς με το σύστημα υγείας. Περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, όπως, προληπτικούς ελέγχους για την αρτηριακή πίεση και τον καρκίνο, τη θεραπεία κοινών ασθενειών και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών. Δεκαετίες ερευνών δείχνουν ότι η τακτική πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα βελτιώνει τη συνολική υγεία του ασθενούς. Οι πρώιμες παρεμβάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης εξοικονομούν επίσης χρήματα. Το μέσο κόστος ενός ταξιδιού στα επείγοντα είναι 16 φορές υψηλότερο από μια επίσκεψη στον γιατρό. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Όρεγκον διαπίστωσαν ότι μια αύξηση $1 στις δαπάνες πρωτοβάθμιας περίθαλψης συσχετίστηκε με εξοικονόμηση 13 $ για άλλες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος επειγόντων περιστατικών, των νοσοκομείων και της ειδικής φροντίδας. Οι εργαζόμενοι στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ήταν ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Καθώς εξαπλώθηκε ο COVID, χορήγησαν τεστ και εμβόλια και ενθάρρυναν την κάλυψη και την κοινωνική απόσταση. Πολλές πρακτικές αγκάλιασαν τις καινοτομίες στον τομέα της τηλεϋγείας, επεκτείνοντας την πρόσβαση σε εκατομμύρια ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών και υποεξυπηρετούμενων περιοχών. Ωστόσο, το ξέσπασμα επηρέασε αρνητικά. Ο κατακλυσμός της επικίνδυνης για τη ζωή, χαοτικής και συχνά άχαρης εργασίας οδήγησε τους γιατρούς και τους νοσοκόμους να εγκαταλείψουν ομαδικά. Πολλές πρακτικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης έκλεισαν ή μείωσαν δραματικά τις υπηρεσίες καθώς οι ασθενείς έμεναν σπίτι. Οι παρατημένες θεραπείες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, από τους εμβολιασμούς έως τους συνήθεις ελέγχους καρκίνου, μπορεί να έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Η χρηματοδότηση από το Κογκρέσο βοήθησε στη σταθεροποίηση των πρακτικών που αγωνίζονται.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επενδύουν πολύ λιγότερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ως ποσοστό των δαπανών για την υγεία από άλλες πλούσιες χώρες, παρόλο που οι απαιτήσεις ενός γηράσκοντος πληθυσμού αυξάνονται. Το κατά κεφαλήν κόστος παραμένει ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο—οδηγούμενο από ακριβές, συχνά περιττές διαδικασίες—με μερικά από τα χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία. Το εργατικό δυναμικό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης άργησε επίσης να ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό χάρη στις προκλήσεις πρόσληψης που προηγήθηκαν της πανδημίας. Τα χαμηλότερα ποσοστά αποζημίωσης (και επομένως οι μισθοί) σε σχέση με ειδικότητες όπως η δερματολογία και η ορθοπεδική έχουν οδηγήσει εδώ και πολύ καιρό πολλούς απόφοιτους ιατρικής σχολής μακριά από την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ο κλάδος αναμένει έλλειψη έως και 40.000 γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι το 2036. Ήδη, το ένα τρίτο των Αμερικανών δεν έχει έναν.

Οι ΗΠΑ πρέπει να μειώσουν αυτά τα κενά πριν από την επόμενη πανδημία. Για αρχή, το Κογκρέσο θα πρέπει να επεκτείνει τις διατάξεις κοινής λογικής για την τηλεϋγεία που πρόκειται να λήξουν, συμπεριλαμβανομένου του να επιτρέπεται στους δικαιούχους του Medicare να λαμβάνουν τέτοιες υπηρεσίες στα σπίτια τους. Θα πρέπει επίσης να υποστηρίζει προγράμματα —όπως τον πιλότο νοσηλευτικής από πόρτα σε πόρτα της Βαλτιμόρης— που ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να αναζητήσουν πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τέλος, θα πρέπει να εγκρίνει δικομματική νομοθεσία που στοχεύει στην ανοικοδόμηση του εργατικού δυναμικού, μεταξύ άλλων μέσω στοχευμένης διαγραφής δανείων για γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης και χρηματοδότησης για την εκπαίδευση νοσηλευτών. Ένα ισχυρότερο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν θα αποτρέψει την επόμενη πανδημία. Αλλά η ενίσχυση της άμυνας της πρώτης γραμμής του έθνους θα εξοικονομήσει χρήματα και ζωές – και θα βοηθήσει να κρατηθούν μακριά οι περίεργες επιδημίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αποφευκτοί θάνατοι κατά τη διάρκεια του COVID-19 που σχετίζονται με χρόνια υποστελέχωση νοσοκομείων

Π.Χαλβατσιώτης:Το burnout στους παθολόγους είναι πολύ πιο ουσιαστικό από οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα

Τι είναι η νόσος Χ; Πώς προετοιμάζονται οι επιστήμονες για την επόμενη πανδημία

Τα μωρά χάνουν τη ζωή τους από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων Mpox στο Κονγκό

Mpox Κογκό: Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα νέο, ακόμη πιο θανατηφόρο στέλεχος εξαπλώνεται στη ΛΔΚ, το οποίο μεταδίδεται επίσης μέσω της σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών. 

Έκτακτο δελτίο καιρού: Παραμένουν οι ακραίες θερμοκρασίες μέχρι και αύριο

Έκτακτο δελτίο καιρού: Από την Τρίτη θα υπάρξει βαθμιαία υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές, που θα γίνει αισθητή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στις περισσότερες περιοχές.

Το δροσερό αναψυκτικό διαίτης σας βοηθάει να περάσετε την εργάσιμη ημέρα; Να τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία σας

Όπως συμβαίνει με πολλές πτυχές της διατροφής, το μέτρο είναι το κλειδί με τα αναψυκτικά διαίτης. Το να πίνετε περιστασιακά αναψυκτικά διαίτης είναι απίθανο να βλάψει την υγεία σας, αλλά η συχνή ή υπερβολική πρόσληψη μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία μακροπρόθεσμα.

Πανώλη: Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης η Θεσσαλία

Πανώλη: Η εν λόγω Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για την Περιφέρειας Θεσσαλίας εκδίδεται λόγω επαπειλούμενου κινδύνου εξάπλωσης της ζωωνόσου της πανώλης των μηρυκαστικών.

Μειώνεται η κάλυψη με εμβόλια covid των ευάλωτων - Συμπτώματα στον εγκέφαλο από τη χρόνια νόσηση

Τέλος, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience τον Φεβρουάριο του 2024, βρήκε στοιχεία διαταραχής του αιματοεγκεφαλικού φραγμού έως και 1 χρόνο μετά τη μόλυνση από COVID-19 στους κροταφικούς λοβούς και στον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου.

Ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν μετά την εμφάνιση πανώλης στα αιγοπρόβατα;

Πανώλη αιγοπρόβατα: Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε την ανάκληση των αδειών όλων των κτηνιάτρων του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευόμενων φορέων

Ο περιφερειάρχης ζητά να κυρηχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πανώλη Θεσσαλία: Διαδοχικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και εκπροσώπους παραγωγών, μετά την ανακάλυψη νέου κρούσματος πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων

Close Icon