Ρεπορτάζ Υγείας

Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ: Συνεδρίαση Ολομέλειας την 16η Ιουλίου – Τα θέματα που συζητήθηκαν

Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ: Συνεδρίαση Ολομέλειας την 16η Ιουλίου – Τα θέματα που συζητήθηκαν

Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ: Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας για την ΠΦΥ του Υπουργείου Υγείας. Η Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ ζήτησε τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στο διάλογο και στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ. Ο Γενικός απάντησε θετικά, όπως και ότι καμία άδεια που έχει εγκριθεί δεν πρέπει να ανασταλεί.

Την Παρασκευή 16/7, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ολομέλειας (ΔΣ) της Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ. 

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για τη θεματολογία της συνεδρίασης

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

 • Το μέλλον της ΠΦΥ. Η πρόταση μας είναι, άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μοριοδότηση των επικουρικών ιατρών στη διαδικασία της προκήρυξης. Αναβάθμιση των εργαστηρίων και καλύτερη οργάνωση για την αποτελεσματικότερη και πληρέστερη παροχή υπηρεσιών. Πλήρης οδοντιατρική κάλυψη του πληθυσμού από τα Κ.Υ.
 • Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, να τονίσουμε ότι όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας είναι υπέρ του εμβολιασμού. Σχετικά με την υποχρεωτικότητα και την επιβολή διοικητικών ποινών, η πλειοψηφία θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να επεξεργασθεί και να διαμορφώσει άλλους τρόπους πειθούς, λόγω του κινδύνου να υπάρξουν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις. Η γνώμη των νομικών μας συμβούλων είναι, ότι η διάταξη της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι οριακά συνταγματική διότι μπορεί να υπάρχει το θέμα της ελεύθερης βούλησης στην επιλογή αλλά αυτό προσκρούει στην υποχρέωση της πολιτείας να φροντίσει για το γενικό καλό σε περιπτώσεις όπως η παρούσα επιδημία. Οι νομικοί μας θεωρούν ότι σε περίπτωση προσφυγής στο ΣΤΕ θα υπερισχύσει η υποχρέωση διασφάλισης της προστασίας της υγείας του γενικού πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή τιμωρίας και ποινών.
 • Καμία αναστολή Κανονικής Άδειας που έχει ήδη εγκριθεί και αν συνεχιστεί η ανάγκη για παρουσία στα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, να είναι μόνο για 15 ημέρες εκ περιτροπής, σε συνεννόηση με τα ΚΥ., πάντα με την έγκριση όλων των κανονικών αδειών πριν μετακινηθεί ο γιατρός. Σε κάθε περίπτωση να υπάρξει δίκαιη κατανομή της παρουσίας μας στα εμβολιαστικά κέντρα και των ΚΥ. Όχι διακρίσεις.
 • ΕΣΠΑ 2021-2027. Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ΠΦΥ, ώστε να μην πάνε χαμένα τα κονδύλια.
 • Εγκρίθηκε η ένταξη του Συλλόγου της Κρήτης (ΣΕΥΠ ΠΦΥ) στην Ομοσπονδία μας. Τονίστηκε η ανάγκη της περαιτέρω ενδυνάμωσης όλων των πρωτοβάθμιων συλλόγων με νέες εγγραφές κυρίως νέων γιατρών επικουρικών και γιατρών ΤΟΜΥ.
 • Ένταξη στα ΒΑΕ, είναι η πάγια θέση μας, όπως έχει εκφραστεί και στην επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας, στην οποία συμμετείχαμε.

 

 • Συμμετοχή στα ΚΕΠΑ. Η αρχική μας σύμβαση μας ενέταξε στο ειδικό σώμα ιατρών. Να συνεχιστεί η συμμετοχή όσων το επιθυμούν. Χρειάζεται όμως συνέπεια από την οικεία διεύθυνση της ιατρικής αξιολόγησης του ΕΦΚΑ, όσον αφορά την έγκαιρη ενημέρωση των ΚΥ. Είμαστε αντίθετοι στην όποια σκέψη ή προγραμματισμό για την ιδιωτικοποίηση του φορέα.
 • Στηρίζουμε τον Σύλλογο Βορείου Ελλάδος για την διατήρηση και αναβάθμιση του ΚΥ Πύλης Αξιού. Οι συνέπειες της κατάργησης του, θα είναι ανυπολόγιστες. Κανένα κλείσιμο μονάδας δεν θα ανεχτούμε.
 • Ζητάμε την ενιαία γραμμή των διοικήσεων των ΥΠΕ. Το ΚΕΣΥΠΕ πρέπει να αναβαθμιστεί. Η διοίκηση για παράδειγμα της 4ης ΥΠΕ αρνείται να προβεί στις διαδικασίες χορήγησης του εφάπαξ των 15000. ευρώ για όσους βγαίνουν στη σύνταξη του ΤΣΑΥ, όπως σωστά το χορήγησαν οι άλλες ΥΠΕ. Θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες συνδικαλιστικές και δικαστικές εάν χρειαστεί.
 • Συζητήθηκε το άρθρο 85 του Νόμου 4812/2021, που αφορά την ένταξη γιατρών ΠΕ στο ΕΣΥ. Αναμένουμε Υπουργική απόφαση για την υλοποίηση και στους γιατρούς ΠΕ με δικαστικές αποφάσεις, για όσους το επιθυμούν. Οριστική επίλυση του εργασιακού καθεστώτος των γιατρών με δικαστικές αποφάσεις .
 • Έγινε ανάλυση των οικονομικών της Ομοσπονδίας. Εξουσιοδοτήθηκε η Εκτελεστική Γραμματεία να προβεί σε ενέργειες για αύξηση του αποθεματικού καθώς και για την αλλαγή της διεύθυνσης της έδρας. Επίσης προγραμματισμός του τακτικού συνεδρίου το φθινόπωρο του 2021, νωρίτερα από τον Νοέμβριο.

 

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας για την ΠΦΥ του Υπουργείου Υγείας. Ζητήσαμε τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στο διάλογο και στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ. Ο Γενικός απάντησε θετικά, όπως και ότι καμία άδεια που έχει εγκριθεί δεν πρέπει να ανασταλεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ξανά πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ ο Ψυχάρης Παναγιώτης

Εργαζόμενοι στην ΠΦΥ καταγελούν την διοίκηση της ΕΡΤ για λογοκρισία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σημαντική ανακάλυψη από Βρετανούς επιστήμονες με τη συμβολή της Al για τον καρκίνο του προστάτη

Ο ερευνητής Κόλιν Κούπερ από την Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, τόνισε ότι αν και ο καρκίνος του προστάτη είναι υπεύθυνος για ένα μεγάλο ποσοστό όλων των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες, η περιττή θεραπεία θα μπορούσε συχνά να αποφευχθεί, όπως και οι παρενέργειες που προκαλεί.

Θεαγένειο: ΕΔΕ διέταξε ο Άδωνις Γεωργιάδης για περιστατικό στη Γαστρεντερολογική Κλινική

Θεαγένειο: "Δεν θα παίξει κανένας πολιτικά παιχνίδια κατά του ΕΣΥ, ταλαιπωρώντας τους ασθενείς. Πρόκειται περί ντροπής. Ο υπεύθυνος θα τιμωρηθεί παραδειγματικά", δήλωσε ο υπουργός.

Άργος: 34χρονος χτύπησε την 32χρονη σύζυγό του και την περιέλουσε με χλωρίνη

Άργος: Ένας 34χρονος χτύπησε με σίδερο τη σύζυγό του και στη συνέχεια την περιέλουσε με χλωρίνη. Το θύμα διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Τρίπολης από τον ίδιο τον δράστη.