Ρεπορτάζ Υγείας

Oprah Winfrey: Αποκάλυψε ότι έκανε αντικατάσταση και των δύο γονάτων της

Oprah Winfrey: Αποκάλυψε ότι έκανε αντικατάσταση και των δύο γονάτων της

Για παράδειγμα, στο ιατρείο της, αυτό σημαίνει όχι μόνο τη χρήση παυσίπονων φαρμάκων, αλλά και τη χρήση ψυχοθεραπείας, την υπενθύμιση στους ασθενείς να ανυψώνουν το πόδι τους και μερικές φορές τη χρήση "επιδέσμων αρνητικής πίεσης πάνω από τις τομές για να μειωθεί το πρήξιμο και να αντιμετωπιστεί ο πόνος".

Oprah Winfrey: Η Όπρα αντικαθιστά τα γόνατά της – και μαθαίνει να εκτιμά το ανθρώπινο σώμα. Η Oprah Winfrey μόλις αποκάλυψε ότι έκανε αντικατάσταση και των δύο γονάτων της πέρυσι – να τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία και τα αποτελέσματά της Η μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Oprah Winfrey δεν θέλει να θεωρεί ποτέ ξανά τα γόνατά της δεδομένα. Η Γουίνφρεϊ αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι υποβλήθηκε πέρυσι σε αντικατάσταση του δεξιού και του αριστερού γόνατος.

 • Μοιράστηκε αυτή την αποκάλυψη κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου μαθήματος “The Life You Want” για την ευγνωμοσύνη.

“Η εκτίμησή μου για κάθε όργανο και κάθε άκρο έχει απλώς επεκταθεί εκθετικά”, είπε η 68χρονη στην τάξη.Τώρα παρακινεί και άλλους να είναι σίγουροι ότι δεν πρέπει να θεωρούν το σώμα τους δεδομένο – και επίσης να μάθουν περισσότερα για τις αντικαταστάσεις γόνατος.Από το 1968 που πραγματοποιήθηκε η πρώτη επέμβαση αντικατάστασης γόνατος, η ιατρική πρόοδος έχει βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών (AAOS).Η Oprah Winfrey αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι υποβλήθηκε σε επέμβαση αντικατάστασης γόνατος πέρυσι.”Η εκτίμησή μου για κάθε όργανο και κάθε άκρο έχει απλώς επεκταθεί εκθετικά”, είπε σε μια τάξη με τίτλο “Η ζωή που θέλετε”.Περίπου 754.000 αντικαταστάσεις γόνατος πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017, σύμφωνα με τον Οργανισμό Έρευνας και Ποιότητας Υγείας. Μια άλλη πηγή – Εξατομικευμένη Ορθοπεδική του Palm Beaches – τοποθετεί τον αριθμό αυτό σε περίπου 800.000 ετησίως αυτή τη στιγμή και λέει ότι η ανάγκη και η επιθυμία για τη διαδικασία αναμένεται να αυξηθεί.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τα γόνατα;

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση στο σώμα – και ένα υγιές γόνατο είναι ζωτικής σημασίας για την εκτέλεση των περισσότερων καθημερινών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την AAOS.

Το γόνατο αποτελείται από τρία οστά: το κάτω άκρο του μηριαίου οστού, ή μηριαίο οστό- το άνω άκρο της κνήμης, ή κνημιαίο οστό- και την επιγονατίδα, επίσης γνωστή ως επιγονατίδα.Όταν όλα τα συστατικά λειτουργούν μαζί “αρμονικά”, το γόνατο λειτουργεί κανονικά. Όταν όμως ένας τραυματισμός του γόνατος ή μια υποκείμενη ασθένεια επηρεάζει την αρμονία, οι ασθενείς παραπονιούνται για προβλήματα στο γόνατο.Ο χόνδρος βοηθά στην προστασία των οστών που αποτελούν την άρθρωση του γόνατος, ώστε να μπορούν να κινούνται εύκολα μέσα στην άρθρωση, ενώ οι σύνδεσμοι βοηθούν στη συγκράτηση του μηριαίου οστού και της κνήμης για σταθερότητα.Για να μην τρίβονται το μηριαίο οστό και η κνήμη μεταξύ τους, τα “αμορτισέρ” βοηθούν στην απορρόφηση του γόνατος καθώς κινούμαστε.

 • Έχουν σχήμα “σφήνας σε σχήμα Γ” και είναι γνωστοί ως μηνίσκοι.
 • Οι γοφοί και τα γόνατα είναι οι πιο συχνοί ένοχοι της αρθρίτιδας, λένε οι ειδικοί.
 • “Όλες οι υπόλοιπες επιφάνειες του γόνατος καλύπτονται από μια λεπτή επένδυση που ονομάζεται αρθρικός υμένας”, σύμφωνα με την AAOS.
 • “Αυτή η μεμβράνη απελευθερώνει ένα υγρό που λιπαίνει τον χόνδρο, μειώνοντας την τριβή σχεδόν στο μηδέν σε ένα υγιές γόνατο”.
 • Όταν όλα τα εξαρτήματα του γόνατος λειτουργούν μαζί “σε αρμονία”, το γόνατο λειτουργεί κανονικά, σημειώνει η AAOS στην ιστοσελίδα της.
 • Όταν όμως ένας τραυματισμός του γόνατος ή μια υποκείμενη ασθένεια επηρεάζει αυτή την αρμονία, οι ασθενείς παραπονιούνται για προβλήματα στο γόνατο.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται αντικατάσταση γόνατος;

Η αρθρίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία χρόνιου πόνου και αναπηρίας στο γόνατο, σύμφωνα με την AAOS.

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ο χόνδρος που προστατεύει το γόνατο μπορεί να φθαρεί, γεγονός που μπορεί τελικά να προκαλέσει την τριβή των οστών απευθείας το ένα πάνω στο άλλο – προκαλώντας πόνο.

 • Η χρόνια φλεγμονή οδηγεί τελικά σε βλάβη του χόνδρου.
 • Αυτό είναι συχνά γνωστό ως “νόσος της φθοράς” ή οστεοαρθρίτιδα.
 • Ένας άλλος τύπος αρθρίτιδας που μπορεί να προκαλέσει πόνο στο γόνατο είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
 • Πρόκειται για μια φλεγμονώδη νόσο κατά την οποία φλεγμαίνει ο αρθρικός υμένας που περιβάλλει την άρθρωση.
 • Η χρόνια φλεγμονή οδηγεί τελικά σε βλάβη του χόνδρου.
 • Ένας τρίτος τύπος αρθρίτιδας ονομάζεται μετατραυματική αρθρίτιδα από σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο.
 • Είναι όταν κατάγματα οστών ή ρήξεις συνδέσμων οδηγούν σε βλάβη του χόνδρου με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας τελικά πόνο στο γόνατο και περιορίζοντας το εύρος κίνησης του γόνατος.

Τι είναι η αντικατάσταση γόνατος;

“Η αντικατάσταση γόνατος (που ονομάζεται επίσης αρθροπλαστική γόνατος) θα μπορούσε να ονομαστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ως “επανατοποθέτηση” γόνατος, επειδή αντικαθίσταται μόνο η επιφάνεια των οστών”, σύμφωνα με την AAOS.

Πρόκειται για τέσσερα γενικά βήματα για μια διαδικασία αντικατάστασης γόνατος.Όταν η Oprah Winfrey επέστρεψε για πρώτη φορά στο σπίτι της μετά την επέμβαση, αποκάλυψε ότι δεν μπορούσε να σηκώσει το πόδι της.”Δεν μπορούσα να σηκώσω τη φτέρνα μου από το κρεβάτι”, είπε κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την ευγνωμοσύνη.

 • Το βήμα είναι η αφαίρεση των κατεστραμμένων επιφανειών χόνδρου (μαζί με κάποιο οστό) στα άκρα του μηριαίου οστού και της κνήμης.
 • Το δεύτερο βήμα είναι η αντικατάσταση αυτών των επιφανειών με μεταλλικά εξαρτήματα για την αναδημιουργία της άρθρωσης.
 • Μερικές φορές τα μεταλλικά μέρη μπορεί να “τσιμεντοποιηθούν ή να προσαρμοστούν με πρέσα” στο οστό.

Στη συνέχεια, η κάτω επιφάνεια της επιγονατίδας κόβεται – και ανάλογα με την περίπτωση, ορισμένοι χειρουργοί θα την επαναφέρουν με ένα “πλαστικό κουμπί”.

Τέλος, τοποθετείται ένας πλαστικός αποστάτης μεταξύ των μεταλλικών μερών για να δημιουργηθεί μια λεία επιφάνεια ώστε η άρθρωση του γόνατος να γλιστράει εύκολα όταν κινούμαστε.

Τι είναι η ελάχιστα επεμβατική ολική αντικατάσταση γόνατος;

Η παραδοσιακή χειρουργική προσέγγιση για την αντικατάσταση γόνατος περιλαμβάνει μια μακρά κάθετη τομή στο κέντρο του γόνατος για να εκτεθεί η άρθρωση, σύμφωνα με την AAOS.

“Είναι σύνηθες να αισθάνεστε μεγάλο μυϊκό πόνο και μερικές φορές αδυναμία αμέσως μετά την επέμβαση, αλλά αυτό συνήθως βελτιώνεται μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες”.

Η ελάχιστα επεμβατική ολική αντικατάσταση γόνατος χρησιμοποιεί μια μικρότερη τομή και μια λιγότερο επεμβατική τεχνική για την πρόσβαση στην άρθρωση, ώστε να μειωθεί ο πόνος μετά την επέμβαση – και να έχουμε ταχύτερη ανάρρωση, σύμφωνα με την ένωση.Αλλά η ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς.

Πώς είναι η ανάρρωση από αυτή την επέμβαση;

“Είναι σύνηθες να αισθάνεστε μεγάλο μυϊκό πόνο και μερικές φορές αδυναμία αμέσως μετά την επέμβαση, αλλά αυτό συνήθως βελτιώνεται μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες”, δήλωσε η Δρ Claudette Lajam, καθηγήτρια ορθοπεδικής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Grossman του NYU Langone στη Νέα Υόρκη.

Η Γουίνφρεϊ σημείωσε ότι υποβλήθηκε για πρώτη φορά σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο τον Αύγουστο του περασμένου έτους – και στη συνέχεια σε άλλη μια χειρουργική επέμβαση στο αντίθετο γόνατο τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

“Οι περισσότεροι χειρουργοί επιθυμούν να αφήνουν διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μεταξύ των επεμβάσεων αντικατάστασης γόνατος”, δήλωσε ο Lajam, ο οποίος είναι επίσης εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών.

 • Ο Δρ Lajam δήλωσε στο Fox News Digital ότι το διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μεταξύ των επεμβάσεων επιτρέπει στον ασθενή να αναρρώσει επαρκώς πριν υποβληθεί στη δεύτερη επέμβαση.

“Η πλήρης επούλωση διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά ένα μεγάλο μέρος της επούλωσης μετά την αντικατάσταση γόνατος γίνεται σε περίπου τρεις μήνες”, πρόσθεσε ο Lajam.Ο πόνος που νιώθουν οι ασθενείς μετά την επέμβαση μπορεί να είναι “σημαντικός μετά την επέμβαση μέχρι τα πόδια να προσαρμοστούν στο ότι ισιώνουν”.

“Για τις διμερείς ταυτόχρονες αντικαταστάσεις γόνατος – όταν και τα δύο γόνατα γίνονται στην ίδια επέμβαση – είπα στους ανθρώπους να περιμένουν περίπου τέσσερις μήνες πριν αρχίσουν να αισθάνονται ξανά φυσιολογικά και να έχουν ξανά την ενέργειά τους”.Όταν η Winfrey επέστρεψε για πρώτη φορά στο σπίτι μετά την επέμβαση, είπε ότι δεν μπορούσε να σηκώσει το πόδι της.Η Oprah είπε ότι ορκίστηκε ότι αν “ήταν ποτέ σε θέση να σηκωθεί, να περπατήσει και να κινηθεί ξανά – ότι θα εκμεταλλευόταν την κίνηση, την άσκηση και τη δυνατότητα να είναι πλήρως στο σώμα της”, είπε σε μια τάξη.Ο Lajam σημείωσε ότι η ανάρρωση ενός ασθενούς εξαρτάται από την κατάσταση των γονάτων πριν από την επέμβαση.”Για τους ανθρώπους που έχουν σοβαρές παραμορφώσεις, όπως τα πόδια με γόνατα ή τα πόδια με γοφούς, μερικές φορές ο μυϊκός πόνος μπορεί να επιμένει για πολλούς μήνες”, είπε.

Ο πόνος μπορεί να είναι “σημαντικός

Ο πόνος που νιώθουν οι ασθενείς μετά την επέμβαση μπορεί να είναι “ουσιαστικός μετά την επέμβαση μέχρι τα πόδια να προσαρμοστούν στο ότι είναι ισιωμένα”, δήλωσε η Lajam στο Fox News Digital.Η Lajam σημείωσε ότι ενώ ο πόνος μετά από μια απλή αντικατάσταση γόνατος μπορεί να είναι “σημαντικός, έχουμε βελτιωθεί πολύ με τις τεχνικές αναισθησίας και τους νευρικούς αποκλεισμούς για να βοηθήσουμε στην άμεση μετεγχειρητική δυσφορία”.Σημείωσε ότι η χρήση ενός φαρμάκου που ονομάζεται τρανεξαμικό οξύ γύρω από τη στιγμή της επέμβασης βοηθά στον έλεγχο της αιμορραγίας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει με τον πόνο.

Σήμερα, “οι σύγχρονες τεχνικές επιτρέπουν τον καλύτερο έλεγχο του πόνου” μετά από χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, “ειδικά τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση”.”Σε γενικές γραμμές, οι σύγχρονες τεχνικές επιτρέπουν τον καλύτερο έλεγχο του πόνου, ιδίως τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση”, πρόσθεσε.”Με τα σύγχρονα πρωτόκολλα πόνου με εξοικονόμηση οπιοειδών, μπορούμε να διαχειριστούμε τον μετεγχειρητικό πόνο αρκετά καλά”.

 • Για παράδειγμα, στο ιατρείο της, αυτό σημαίνει όχι μόνο τη χρήση παυσίπονων φαρμάκων, αλλά και τη χρήση ψυχοθεραπείας, την υπενθύμιση στους ασθενείς να ανυψώνουν το πόδι τους και μερικές φορές τη χρήση “επιδέσμων αρνητικής πίεσης πάνω από τις τομές για να μειωθεί το πρήξιμο και να αντιμετωπιστεί ο πόνος”.

Ποιες είναι οι επιπλοκές;

Οι επιπλοκές δεν είναι συχνές μετά από μια χειρουργική επέμβαση στο γόνατο.

Σοβαρές επιπλοκές, όπως η λοίμωξη του γόνατος από την άρθρωση, εμφανίζονται σε λιγότερο από το 2% των ασθενών – ενώ καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνουν ακόμη λιγότερο συχνά, σύμφωνα με την AAOS.

 • Οι θρόμβοι αίματος στις φλέβες των ποδιών είναι μία από τις πιο συχνές επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης γόνατος.
 • Οι θρόμβοι μπορεί να είναι απειλητικοί για τη ζωή αν ταξιδέψουν στους πνεύμονες- μετά την επέμβαση, οι ασθενείς συμβουλεύονται για το πώς να προλαμβάνουν τους θρόμβους.

 • Άλλες επιπλοκές περιλαμβάνουν προβλήματα με τα εμφυτεύματα που τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τα οποία μπορεί να χαλαρώσουν μετά την επέμβαση. Πάντα να ορίζετε την “πεζοπορία” πριν την κάνετε
 • “Καθώς αποκαταστάθηκα, άρχισα να κάνω πεζοπορία. Κάθε μέρα, προσπαθούσα να κάνω περισσότερη πεζοπορία και να κάνω περισσότερα”, δήλωσε η Γουίνφρεϊ.
 • Αλλά δεν μοιράζονται όλοι τον ορισμό της “πεζοπορίας”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα πρέπει να οργανωθείτε πριν από μια αρθροπλαστική γόνατος

Νέα μέθοδος χειρουργικής επέμβασης γόνατος

 Αρθροπλαστική γόνατος: τι πρέπει να ξέρετε

Η απώλεια βάρους προστατεύει τα γόνατα

Η αρθροπλαστική γονάτου μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίπου 15 εκατομμύρια Σουδανοί χρειάζονται επείγουσα υγειονομική βοήθεια

Μέχρι στιγμής, στο Σουδάν έχουν καταγραφεί 14.790 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των εκτοπισθέντων έχει φτάσει τα 8,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών.

Το σωματικό λίπος συνδέεται με την επιβάρυνση της νόσου στην αξονική σπονδυλαρθρίτιδα

Αυτή η μελέτη δεν είχε ομάδα ελέγχου ασθενών με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα axSpA που δεν έλαβαν βιολογικά φάρμακα. Δεν περιλάμβανε επίσης διατροφικές συνήθειες και συννοσηρότητες όπως υπέρταση ή διαβήτη. Επιπλέον, η ανάλυση βιοεμπέδησης επιλέχθηκε ως η μέθοδος για την αξιολόγηση της σύστασης του σώματος αντί της απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας.

Πώς λειτουργεί το κολλαγόνο στην ιατρική θεραπεία

Καθώς το κολλαγόνο βρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματος, θα μπορούσε επίσης να υπάρχει δυνατότητα για τη θεραπεία άλλων ασθενειών. Αυτή η επισκευή ή η αναγέννηση του ιστού με βάση το κολλαγόνο φαίνεται να είναι κατανοητή στην επούλωση πληγών, την αντικατάσταση οστών, την οδοντιατρική και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, για παράδειγμα.

Το CDC μοιράζεται το όραμα για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας

Το CDC δίνει προτεραιότητα στις επικοινωνίες για την υγεία ως ζωτική δεξιότητα για το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο το κοινό καταναλώνει τις πληροφορίες συνεχώς εξελίσσεται.

Νέες έρευνες αναιρούν τις ισχύουσες πεποιθήσεις για την προέλευση των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη των λοιμώξεων και την υγειονομική φροντίδα. Εάν η πιο πιθανή πηγή χειρουργικής λοίμωξης – το μικροβίωμα του ασθενούς – είναι γνωστή εκ των προτέρων, αυτό δίνει στις ιατρικές ομάδες την ευκαιρία να προστατευτούν από αυτήν πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.