Ρεπορτάζ Υγείας

Οπιοειδή Κατάχρηση: Έρευνα για προσαρμοσμένη προσέγγιση στη συνταγογράφηση παυσίπονων

Οπιοειδή Κατάχρηση: Έρευνα για προσαρμοσμένη προσέγγιση στη συνταγογράφηση παυσίπονων

"Η μελέτη αυτή δείχνει πώς οι συνταγές οπιοειδών θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε συγκεκριμένες καταστάσεις οξέος πόνου και πώς θα μπορούσαν να χορηγούνται σε σχετικά μικρούς αριθμούς στο φαρμακείο για να μειωθεί η πιθανότητα κατάχρησης.

Οπιοειδή Κατάχρηση: Οι μισοί από τους ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από το τμήμα επειγόντων περιστατικών χρειάζονται μόνο πέντε ή λιγότερα δισκία μορφίνης 5mg ή ένα ισοδύναμο οπιοειδές παυσίπονο, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής. Η πρόσφατη κρίση στην κατάχρηση οπιοειδών αποδίδεται εν μέρει στην υπερσυνταγογράφηση, ιδίως για χρόνιο πόνο, και οι γιατροί έχουν γίνει επιφυλακτικοί όσον αφορά τη χορήγηση αυτών των φαρμάκων στους ασθενείς. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας να χορηγείται στους ασθενείς επαρκής φαρμακευτική αγωγή για να τους βοηθήσει να αναρρώσουν από τον πόνο και τον τραυματισμό και η νέα μελέτη θα βοηθήσει τους γιατρούς επειγόντων περιστατικών να βρουν τη σωστή ισορροπία

Την έρευνα παρουσίασε ο καθηγητής Raoul Daoust, από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ του Καναδά. Ο ίδιος δήλωσε: “Τα οπιοειδή, όπως η μορφίνη, μπορούν να είναι πολύ ευεργετικά για τους ασθενείς που υποφέρουν από οξύ πόνο, για παράδειγμα όταν έχουν τραυματιστεί στον αυχένα τους ή έχουν σπάσει ένα κόκκαλο. “Ωστόσο, στους ασθενείς συνταγογραφούνται συχνά πάρα πολλά δισκία οπιοειδών και αυτό σημαίνει ότι τα αχρησιμοποίητα δισκία είναι διαθέσιμα για κατάχρηση. Από την άλλη πλευρά, μετά την κρίση των οπιοειδών, η τάση στις ΗΠΑ είναι να μην συνταγογραφούνται καθόλου οπιοειδή, αφήνοντας ορισμένους ασθενείς σε βασανιστικό πόνο. “Με αυτή την έρευνα ήθελα να παρέχω μια προσαρμοσμένη προσέγγιση στη συνταγογράφηση οπιοειδών, ώστε οι ασθενείς να έχουν αρκετά για να διαχειριστούν τον πόνο τους, αλλά σχεδόν καθόλου αχρησιμοποίητα δισκία διαθέσιμα για κατάχρηση”. Ο καθηγητής Daoust και οι συνεργάτες του προσέλκυσαν 2.240 ενήλικες ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ένα από τα έξι τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων του Καναδά για μια πάθηση που προκαλεί οξύ πόνο. Όλοι πήραν εξιτήριο με συνταγή για οπιοειδή και τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ημερολόγιο φαρμακευτικής αγωγής για τον πόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Συνολικά, οι μισοί ασθενείς έλαβαν πέντε δισκία μορφίνης (5mg) ή λιγότερα. Ωστόσο, ο αριθμός των δισκίων που θα ήταν αρκετός για τους περισσότερους ασθενείς για δύο εβδομάδες διέφερε σημαντικά ανάλογα με την επώδυνη κατάσταση του ασθενούς. Για παράδειγμα, οι ασθενείς που έπασχαν από νεφρικό κολικό ή κοιλιακό πόνο χρειάζονταν μόνο οκτώ δισκία και οι ασθενείς με σπασμένα οστά χρειάζονταν 24 δισκία. Ο καθηγητής Daoust δήλωσε: “Διαπιστώσαμε ότι, σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς καταναλώνουν λίγα οπιοειδή, αλλά αυτό ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της επώδυνης πάθησης. Τα ευρήματά μας καθιστούν δυνατή την προσαρμογή της ποσότητας των οπιοειδών που συνταγογραφούμε ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από τον φαρμακοποιό να παρέχει επίσης οπιοειδή σε μικρές δόσεις, όπως πέντε δισκία αρχικά, διότι για τους μισούς ασθενείς αυτό θα ήταν αρκετό για δύο εβδομάδες”.

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να εφαρμόσουν τα αποτελέσματά τους στην κλινική για να αξιολογήσουν αν έχουν αντίκτυπο στη μακροχρόνια χρήση και την κατάχρηση των οπιοειδών. Ο καθηγητής Youri Yordanov από το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου St Antoine (APHP Paris), Γαλλία, είναι πρόεδρος της επιτροπής περιλήψεων της EUSEM 2023 και δεν συμμετείχε στην έρευνα. Ο ίδιος δήλωσε: “Υπολογίζεται ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παλεύουν με τον εθισμό στα οπιοειδή και περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν από υπερβολική δόση οπιοειδών κάθε χρόνο. Τα φάρμακα αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επείγουσα ιατρική, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι συνταγογραφούνται με σύνεση. “Η μελέτη αυτή δείχνει πώς οι συνταγές οπιοειδών θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε συγκεκριμένες καταστάσεις οξέος πόνου και πώς θα μπορούσαν να χορηγούνται σε σχετικά μικρούς αριθμούς στο φαρμακείο για να μειωθεί η πιθανότητα κατάχρησης. Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να προσφέρει έναν ασφαλέστερο τρόπο συνταγογράφησης οπιοειδών που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε τμήματα επειγόντων περιστατικών οπουδήποτε στον κόσμο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χειρουργείο σύντομα; Χρησιμοποιήστε αυτές τις 3 συμβουλές για να διαχειριστείτε τον μετεγχειρητικό πόνο

Φέρνοντας τη φροντίδα του εθισμού «μέσα στο σπίτι της ιατρικής»

Οι έφηβοι με εθισμό συχνά αφήνονται να αποτοξινωθούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή

Χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης σχετίζεται με διαταραχή χρήσης ουσιών που δεν σχετίζονται με το αλκοόλ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη βρίσκει σύνδεση με ακάθαρτα καύσιμα μαγειρέματος και αναπτυξιακές καθυστερήσεις στα παιδιά

Η έκθεση σε ακάθαρτο καύσιμο μαγειρέματος από την εγκυμοσύνη έως την ηλικία των 36 μηνών αύξησε τις πιθανότητες αποτυχίας σε οποιονδήποτε αναπτυξιακό τομέα κατά 28%, στον ακαθάριστο κινητικό τομέα κατά 52% και στον προσωπικό-κοινωνικό τομέα κατά 36%.

Μια βαθιά ματιά στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον

"Η μελέτη αυτή δείχνει τις δυνατότητες της τεχνολογίας NanoSIMS να αποκαλύψει μεταβολικές αλλαγές στον εγκέφαλο, με πρωτοφανή ανάλυση, σε υποκυτταρικό επίπεδο", λέει ο Bernard Schneider. "Μας δίνει ένα εργαλείο για να μελετήσουμε τις πρώιμες παθολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στους ευάλωτους νευρώνες ως συνέπεια της συσσώρευσης της α-συνουκλεΐνης, ενός μηχανισμού που συνδέεται άμεσα με τη νόσο του Πάρκινσον".

Λεπτοσπείρωση Θεσσαλία: 1 άνδρας έχασε τη ζωή του - 2 νοσηλεύονται

Λεπτοσπείρωση Θεσσαλία: Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον διοικητή της 5ης υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη, κρούσμα έχει εντοπιστεί και στη Λαμία σε περιοχή που είχε πληγεί από πλημμύρες.

ΠΙΣ: Σε θετική κατεύθυνση η απόφαση του υπουργείου για τη συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων

ΠΙΣ: Το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί φαρμακευτικό σκεύασμα και ως εκ τούτου, πριν τη χορήγησή του, πρέπει να προηγείται εξέταση από τον θεράποντα ιατρό

Ατμοσφαιρική Ρύπανση - Πρόκειται για παγκόσμια σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλοι κατανοούν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση αντιπροσωπεύει πιθανώς μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζουμε σήμερα», τόνισε η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ