Ρεπορτάζ Υγείας

Ομιλία Χρυσοχοΐδη για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά το Εθνικό Δίκτυο ΜΑΦ

Ομιλία Χρυσοχοΐδη για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά το Εθνικό Δίκτυο ΜΑΦ

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μίλησε μετά τις ευχαριστίες του για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ΜΑΦ, μίλησε μεταξύ άλλων  για το δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας που θα δημιουργηθεί

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μίλησε μετά τις ευχαριστίες του για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ΜΑΦ, μίλησε μεταξύ άλλων  για το δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας που θα δημιουργηθεί και ξεκίνησε μιλώντας για τα εγκεφαλικά στην Ελλάδα, που δεν αντιμετωπίζονται σωστά. Τόνισε ότι η λάθος αντιμετώπιση έχει να κάνει με τη γρήγορη μεταφορά, που είναι κρίσιμο στοιχείο η ταχύτητα, είτε έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του εγκεφαλικού την ώρα που φτάνει σε ένα νοσοκομείο και από εκεί και πέρα με ποιον τρόπο αναλαμβάνουν οι θεράποντες να επέμβουν σε αυτό το περιστατικό με την βοήθεια των ΜΑΦ.

Κρίσιμο κομμάτι της ομιλίας του ήταν ότι: “Με βάση ευρωπαϊκά στοιχεία και δεδομένα πουθενά στην Ευρώπη και στον κόσμο δεν υπάρχει σε κάθε περιοχή, σε κάθε νομό, μια ΜΑΦ. Αυτό είναι ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο. Αλλά το γεγονός ότι κάνουμε αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο της Αθήνας πέντε κέντρα, στο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης δύο κέντρα, στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας- στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στα Γιάννενα, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο – κάνουμε άλλα τόσα κέντρα, αντίστοιχα με τα πανεπιστημιακά και κάνουμε και σε κάποιες περιοχές της χώρας όπως στη Λέσβο για το Βόρειο Αιγαίο, στη Ρόδο για το Νότιο Αιγαίο, στην Κέρκυρα, στην Κοζάνη για τη Δυτική Μακεδονία, στην Καλαμάτα για την Πελοπόννησο, έτσι ώστε να υπάρχει μια γεωγραφική κατανομή. Και εδώ τίθεται και ένα άλλο ζήτημα, το κρίσιμο ζήτημα που θέσατε. Με ποιον τρόπο φτάνουν τα περιστατικά εκεί.

Υπάρχει λοιπόν αυτή τη στιγμή ένα δίκτυο αεροδιακομιδών το οποίο κάνει 2.200 μεταφορές. Αεροδιακομιδές με τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα του «Σταύρου Νιάρχος» από την Ελευσίνα και υπάρχουν και τα ελικόπτερα του στρατού που ορισμένες φορές παρουσιάζουν προβλήματα. Στο Ηράκλειο υπάρχει το ΠΑΓΝΗ. Υπάρχει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Είναι πλήρες αυτό; Όχι. Έρχεται τώρα λοιπόν η κυβέρνηση, δημιουργεί έξι βάσεις ελικοπτέρων σε όλη τη χώρα, με το HEMS το σχέδιο, το είπατε προηγουμένως, που σημαίνει πια ότι θα έχουμε τη δυνατότητα πέρα από την έρευνα-διάσωση, σε περιπτώσεις ατυχημάτων να έχουμε αεροδιακομιδές, πολύ γρήγορα. Αυτό είναι ένα σχέδιο ολόκληρο, γιατί όπως είπαμε πολύ σωστά η ταχύτητα είναι συγκεκριμένο πολύ κρίσιμο ζήτημα…..

Ποιος τα λέει αυτά, που τα είδατε εσείς ότι θα κάνουμε εκ των ενόντων τις ΜΑΦ; Θα κάνουμε προσλήψεις, 1.500 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές. Περιμένουμε και φέτος, όπως ξέρετε αυτές που λέτε ότι έχουν καθυστερήσει είναι άλλες περίπου 4.500. Για τις 2.500 έχουν βγει τα αποτελέσματα για νοσηλευτές και άλλους 1000 τώρα όπου να ‘ναι σε 15 μέρες περίπου θα έχουμε τα αποτελέσματα. Αλλά πέρα απ΄ αυτά έχουμε άλλες 3.000 νοσηλευτές νοσηλεύτριες το 2024. Για κάθε ΜΑΦ χρειάζονται 10 νοσηλευτές. Και μετά χρειάζονται ο νευρολόγος, ο παθολόγος, ο βασικός «παίκτης» στη ΜΑΦ που είναι ο ακτινολόγος ο επεμβατικός, άρα ο αγγειογράφος που κάνει τη θρομβεκτομή με τον κατάλληλο ακτινολόγο. Αλλά η δαπάνη για τη δημιουργία της ΜΑΦ είναι 120.000 ευρώ. Ο αγγειογράφος είναι το κρίσιμο μηχάνημα, ο εξοπλισμός ο οποίος κοστίζει.

Και επίσης, θέλω να σας πω και κάτι άλλο, θαρρείτε ότι εγώ ως ο αρμόδιος Υπουργός κάθισα εδώ και έκανα ένα σχέδιο μόνος μου; Συμμετέχει η Νευρολογική Εταιρεία και όχι μόνο η Νευρολογική Εταιρεία, κάποιος το είπε πάλι εδώ λάθος, οι νευρολόγοι για τα αγγειακά εγκεφαλικά, αυτή η ειδικότητα. Οι ακτινολόγοι οι επεμβατικοί, με αυτούς μιλάω, αυτοί εκπαιδεύουν σήμερα το προσωπικό. Από 30 Ιουλίου ασχολούμαστε με αυτό το θέμα, έχουμε στείλει έγγραφο σε όλους και στα 18 με εξαίρεση το Νοσοκομείο Νίκαιας. Σήμερα εγώ πραγματικά δέχομαι ότι πρέπει να μπει το Νοσοκομείο Νίκαιας, γιατί είναι ένα μεγάλο βαρύ νοσοκομείο κορμού, λαϊκό νοσοκομείο, σε περιοχές οι οποίες έχουν ανάγκη.

Τίποτα δεν έγινε στην τύχη μέχρι τώρα, έγιναν μελέτες για τους χώρους και σε λίγες εβδομάδες ξεκινούν τουλάχιστον δύο να υλοποιηθούν. Σε τι συνίστανται λοιπόν όλα αυτά που μου λέτε; Αλήθεια, τι είδους αντιπολίτευση είναι αυτή; Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά. Και ποιος πολίτης που μας ακούει τώρα και θα πει ότι αυτή η αντιπολίτευση είναι σωστή, δίκαιη και εν πάση περιπτώσει συμβάλλει στο να γίνει καλύτερη η κυβέρνηση; Γιατί αυτόν τον στόχο έχει η αντιπολίτευση. Και τα ακούω όλα και ακούω και καλές γνώμες, θετικές. Άκουσα για τη Χαλκιδική προηγουμένως που είπατε και μια σειρά άλλα πράγματα που τα ξέρω κι εγώ όπως κι εσείς από προσωπική εμπειρία. Άρα λοιπόν τίποτα δεν είναι στην τύχη εδώ, όλα είναι μελετημένα για να τα πάμε. Δεν υπάρχουν δυσκολίες; Πολλές. Και θέλω να πω και κάτι ακόμα γενικότερο. Οι αφορισμοί είναι μία πρακτική η οποία δε βοηθάει.”

Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε για τη συμβολή στων συναδέλφων του στο να το κάνουν ακόμα καλύτερο το νομοσχέδιο κια δεσμεύτηκε για την άμεση υλοποίησή του χωρίς καμία καθυστέρηση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χρυσοχοΐδης: Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, από σήμερα 1η Νοεμβρίου, μπήκε σε πλήρη λειτουργία

Κίνητρα για τη μετάβαση γιατρών στα νησιά σχεδιάζει ο Υπουργός Υγείας

"Οδικός χάρτης" για την περίοδο 2023-2028 - Σχέδιο δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer

Χρυσοχοΐδης: Πώς θα αντιμετωπιστεί η φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

NHS: Η κυβέρνηση καθυστερεί τα σχέδια διπλασιασμού των φοιτητών ιατρικής στην Αγγλία

NHS: Οι υπουργοί υποστήριξαν τον διπλασιασμό των θέσεων ιατρικής σχολής έως το 2031 από 7.500 σήμερα σε 15.000, με περισσότερες θέσεις ιατρικών σχολών σε περιοχές με τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε να ανεβάσει επίπεδο εκπαίδευσης και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της γεωγραφικής ανισότητας.

Γιατί οι απαγορεύσεις στα smartphone και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εφήβους θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

Θέτοντας φραγμούς και απαγορεύσεις, διαβρώνουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να πληγούν και εκείνων που μπορούν να τους βοηθήσουν. Αν και αυτές οι προτάσεις έρχονται με τις καλύτερες προθέσεις, δυστυχώς είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Αυτό που θα έπρεπε να ζητάμε είναι καλύτερη κατανόηση από τους ενήλικες και καλύτερη εκπαίδευση για τους νέους.

Οι τραυματισμοί νεαρών εργαζομένων αυξάνονται μετά τη νομιμοποίηση των πωλήσεων μαριχουάνας για ψυχαγωγία

Η ομάδα της Sabia πιστεύει ότι η χαλάρωση των νόμων σχετικά με την ψυχαγωγική μαριχουάνα μπορεί να βλάψει τους νεότερους εργαζόμενους, συγκεκριμένα. Αυτό είναι «σύμφωνο με την υπόθεση ότι η ψυχαγωγική μαριχουάνα εμποδίζει τη γνωστική λειτουργία και τη φροντίδα τους» είπαν οι ερευνητές.

Μηνιγγίτιδα: Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση η φοιτήτρια στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ

Μηνιγγίτιδα: Η φοιτήτρια κατέρρευσε το απόγευμα της Τετάρτης στον χώρο του Τμήματος Μαθηματικών όπου και φοιτά και μεταφέρθηκε άμεσα με ασθενοφόρο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πατρών.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση καιρού από το βράδι της Κυριακής 25/02

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Η πρώιμη έκθεση στον αέρα σε μόλυβδο σχετίζεται με χαμηλότερο IQ και αυτοέλεγχο

Μελλοντικές μελέτες μπορούν να εξετάσουν εάν άλλοι παράγοντες στο περιβάλλον ενός παιδιού τροποποιούν τη ρύπανση από μόλυβδο και γιατί τα αγόρια φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητα.

Γιατί η ιλαρά επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλάνε ιλαρά αναρρώνουν μέσα σε επτά έως 10 ημέρες, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μηνιγγίτιδα, επιληπτικές κρίσεις, επιπλοκές που οδηγούν σε τύφλωση, ακόμη και θάνατο.