Ρεπορτάζ Υγείας

Όμικρον Πανδημία: Γιατί αυξάνεται η COVID-19 στην Ασία και τι σημαίνει αυτό για τις ΗΠΑ;

Όμικρον Πανδημία: Γιατί αυξάνεται η COVID-19 στην Ασία και τι σημαίνει αυτό για τις ΗΠΑ;

Αν και η Omicron και οι υποπαραλλαγές της φαίνεται να προκαλούν λιγότερο σοβαρή ασθένεια από τις προηγούμενες παραλλαγές SARS-CoV-2, τα υψηλά ποσοστά θανάτων στο Χονγκ Κονγκ υπογραμμίζουν τη σημασία της ανοσίας — τόσο από εμβόλια COVID-19 όσο και από προηγούμενες λοιμώξεις SARS-CoV-2. Μια πρόσφατη μελέτη στη Δανία υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από BA.2 μετά από μόλυνση BA.1 είναι χαμηλός.

Όμικρον Πανδημία: Το Χονγκ Κονγκ έχει δει μια αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, αλλά είναι πιθανό να συμβεί η ίδια κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες; Χώρες και περιοχές όπως η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ έχουν πρόσφατα μια αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που αποδίδεται, σε μεγάλο βαθμό, στην υποπαραλλαγή Omicron BA.2. Αυτά τα μέρη ακολουθούσαν μια πολιτική «μηδενικής COVID-19» μέχρι πρόσφατα, αλλά έχουν δει τα κρούσματα να αυξάνονται δραματικά τον περασμένο μήνα. Αυτές οι αυξήσεις είναι απίθανο να υποδεικνύουν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ακολουθήσουν παρόμοιο μοτίβο. Τα προηγούμενα κύματα της COVID-19 στις ΗΠΑ ήταν σε μεγάλο βαθμό παράλληλα με εκείνα που συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη, επομένως, οι αυξανόμενες λοιμώξεις από BA.2 στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια επικείμενη αύξηση στις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί λένε ότι μια αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ είναι πιθανή, αλλά το εύρος που μπορεί να φτάσει ένα νέο κύμα λοιμώξεων από BA.2 παραμένει αβέβαιο. Χώρες και περιοχές όπως η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και η Νέα Ζηλανδία, που κατάφεραν να διατηρήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 υπό έλεγχο για το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας, αντιμετωπίζουν επί του παρόντος αύξηση των κρουσμάτων.

Αυτές οι χώρες υιοθέτησαν προηγουμένως μια στρατηγική εξάλειψης της COVID-19 ή μια πολιτική «μηδενικής COVID-19», η οποία είχε ως στόχο να μειώσει στο μηδέν τη συχνότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Αυτή η πολιτική περιλάμβανε αυστηρούς κανόνες που αφορούσαν συνοριακούς ελέγχους, εντοπισμό επαφών, μαζικές δοκιμές, καραντίνα και αυτοαπομόνωση.

Ο Δρ Michael Baker, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Otago, Wellington, είπε στο Medical News Today ότι αυτή η πολιτική εξάλειψης που ακολουθήθηκε από πολλές χώρες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν «γενικά πολύ επιτυχημένη κατά τους πρώτους 12-18 μήνες της πανδημία όταν τα εμβόλια δεν ήταν ευρέως διαθέσιμα».

«Η διατήρηση των κρουσμάτων της COVID-19 σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μεγάλο μέρος αυτού του χρόνου έχει οδηγήσει σε χαμηλές νοσηλείες και θανάτους και έχει προστατεύσει τις οικονομίες σε πολλές δικαιοδοσίες σε αυτήν την περιοχή, όπως η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ,” πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Δρ Μπέικερ υπογράμμισε ότι αυτή η απάντηση είχε τεθεί σε κίνδυνο από την εμφάνιση των πιο μολυσματικών παραλλαγών Delta και Omicron.

Είπε ότι η ευρεία κυκλοφορία του Omicron ανάγκασε τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Ζηλανδία να περάσουν από τις προσεγγίσεις εξάλειψης στις προσεγγίσεις μετριασμού.

Η εμφάνιση της υποπαραλλαγής Omicron BA.2, η οποία σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές είναι πιο μεταδοτική από την BA.1, μπορεί να ευθύνεται τουλάχιστον εν μέρει για την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 σε αυτές τις χώρες.

Τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ;

Αν και η Omicron και οι υποπαραλλαγές της φαίνεται να προκαλούν λιγότερο σοβαρή ασθένεια από τις προηγούμενες παραλλαγές SARS-CoV-2, τα υψηλά ποσοστά θανάτων στο Χονγκ Κονγκ υπογραμμίζουν τη σημασία της ανοσίας — τόσο από εμβόλια COVID-19 όσο και από προηγούμενες λοιμώξεις SARS-CoV-2. Μια πρόσφατη μελέτη στη Δανία υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από BA.2 μετά από μόλυνση BA.1 είναι χαμηλός.

Καθώς ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ εκτίθεται στην παραλλαγή BA.1, αυτό μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων από BA.2 βραχυπρόθεσμα.

Αν και η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια COVID-19 έναντι της μόλυνσης με την Omicron τείνει να μειώνεται μετά από μερικούς μήνες, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 παραμένουν αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

Ωστόσο, τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στις ΗΠΑ σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό φόρο ενός δεύτερου κύματος Omicron.

Στις ΗΠΑ, περίπου το 65% των ατόμων είναι πλήρως εμβολιασμένα και μόνο το 44,6% έχει λάβει το αναμνηστικό εμβόλιο.

Αντίθετα, περίπου το 85,8% των επιλέξιμων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί και το 67,3% έχει εμβολιαστεί με αναμνηστικό εμβόλιο.

Ο Δρ Χάμερ είπε ότι η κυκλοφορία του εμβολίου ήταν ζωτικής σημασίας σε πολιτείες με χαμηλή κάλυψη.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν τις εκτεταμένες δοκιμές, να βρουν τρόπους που θα επιτρέψουν στα άτομα που κάνουν αυτοδοκιμές στο σπίτι να μπαίνουν στα ευρύτερα συστήματα επιτήρησης της δημόσιας υγείας για να έχουν τα αποτελέσματα των δοκιμών τους αντιγόνου, να συνεχίσουν να αλληλουχούν ένα εύλογο ποσοστό θετικών δειγμάτων, να παρακολουθούν προσεκτικά τον αντίκτυπο των αυξανόμενων κρουσμάτων στα ποσοστά νοσηλείας – και να είναι έτοιμοι να επαναφέρουν τις εντολές μάσκας εάν η κατάσταση επιδεινωθεί πολύ», συμβουλεύει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πιο μεταδοτική η Όμικρον XE από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ιαπωνία

Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι διασωλήνωσης και θανάτου

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Henry Cuellar λέει: «Δεν θέλουμε χάος στα σύνορα»

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επαίνεσε τη «δοκιμασμένη» στρατηγική της χώρας για μηδενική Covid την Παρασκευή

Πλήττονται οι αλυσίδες εφοδιασμού της Κίνας λόγω καραντίνας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το CDC συνιστά εμβόλια covid για μωρά και παιδιά κάτω των 5 ετών. Ακολουθούν 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Λιγότερος απολυταρχισμός και περισσότερη ταπεινότητα από τους υπαλλήλους της δημόσιας υγείας θα συνέβαλλε πολύ στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού.

Το ξέσπασμα μηνιγγιτιδόκοκκου στη Φλόριντα μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών είναι ένα από τα χειρότερα στην ιστορία των ΗΠΑ

Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν ένα εμβόλιο για μηνιγγιτιδόκοκο επικοινωνώντας με το ιατρείο, το φαρμακείο, το κοινοτικό κέντρο υγείας ή το τοπικό τμήμα υγείας.

Κορωνοϊός Κρούσματα 24/06: 11.972 νέα κρούσματα - 13 νεκροί - 86 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 24/06: 11.972 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 86, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 13 νέοι θάνατοι.

Σημειώνεται νέο μεγάλο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη

Αντίστοιχα, στην Ολλανδία τα κρούσματα αυξάνονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, με το ινστιτούτο δημόσιας υγείας της χώρας να αναφέρει ως αιτία τις υποπαραλλαγές BA.4 and BA.5, όχι μόνο για την αύξηση των μολύνσεων στην χώρα, αλλά και ανά την υφήλιο.