Ρεπορτάζ Υγείας

Όμικρον Κόσμος: Τα αυξανόμενα κρούσματα COVID & τα «jingle jabs» κάνουν τα Χριστούγεννα σκοτεινά

Όμικρον Κόσμος: Τα αυξανόμενα κρούσματα COVID & τα «jingle jabs» κάνουν τα Χριστούγεννα σκοτεινά

Ο Γιαπ είπε ότι ήταν χαρούμενος που πολλοί Φιλιππινέζοι μπορούσαν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με μεγαλύτερη ασφάλεια μετά την πτώση των κρουσμάτων COVID-19, αλλά παρακάλεσε: «Παρακαλώ μην μας ξεχνάτε».

Όμικρον Κόσμος: Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συμβουλεύουν τους πολίτες να φορούν μάσκες κατά τις εορταστικές συγκεντρώσεις Οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο γιόρτασαν τα δεύτερα Χριστούγεννά τους COVID-19 το Σάββατο με αυξανόμενες λοιμώξεις σε πολλές χώρες, κατακλύζοντας νοσοκομεία, ακυρώνοντας πτήσεις και περιορίζοντας τις θρησκευτικές τελετές, παρόλο που τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ήταν πιο διαθέσιμα από ποτέ. Ενώ ορισμένες χώρες στην Ασία επέβαλαν περιορισμούς για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή  όμικρον, οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και αλλού κήρυτταν την κοινή λογική παρά το γεγονός ότι ανέφεραν καθημερινά κρούσματα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, συμβουλεύοντας τους πολίτες τους να χρησιμοποιούν μάσκες και να περιορίζουν εθελοντικά το μέγεθος των εορταστικών συγκεντρώσεων.

Ο επικεφαλής της εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο της Μασσαλίας της Γαλλίας είπε ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς με COVID-19 εκεί τα Χριστούγεννα ήταν ανεμβολίαστοι, ενώ τα μέλη του προσωπικού του είναι εξαντλημένα ή δεν μπορούν να εργαστούν επειδή έχουν μολυνθεί. «Μας έχει κουράσει αυτό», είπε ο Δρ. Julien Carvelli, ο επικεφαλής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο La Timone της Μασσαλίας, καθώς η ομάδα του πέρασε άλλη μια παραμονή Χριστουγέννων φροντίζοντας ασθενείς με COVID-19 σε αναπνευστικά μηχανήματα. «Φοβόμαστε ότι δεν θα έχουμε αρκετό χώρο».

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Αγγλία έλαβαν αναμνηστικό εμβόλιο για τα Χριστούγεννα καθώς τα νέα κρούσματα στη Βρετανία σημείωσαν άλλο ένα ημερήσιο ρεκόρ 122.186.

Το Good Health Pharmacy στο βόρειο Λονδίνο ήταν ένας από τις δεκάδες τοποθεσίες εμβολιασμού που κράτησαν τις πόρτες τους ανοιχτές το Σάββατο για να κάνουν “jingle jabs” εν μέσω κυβερνητικής ώθησης να προσφέρει ενισχυτικά εμβόλια σε όλους τους ενήλικες μέχρι το τέλος του έτους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές εκκλησίες ακύρωσαν τις προγραμματισμένες αυτοπροσώπως χριστουγεννιάτικες λειτουργίες, και για εκείνες που είχαν αυτοπροσώπως λατρεία, οι κληρικοί ανέφεραν μικρότερη αλλά σημαντική προσέλευση.

Στην Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Χάμπτονς στο Σαουθάμπτον της Νέας Υόρκης, η παρουσία στη Λειτουργία της Παραμονής των Χριστουγέννων «ήταν ένα τρίτο λιγότερο από πέρυσι, η πραγματικότητα του ιού όμικρον μείωσε το πλήθος, αλλά όχι τη ζέση των παρόντων πιστών », είπε ο εφημέριος Αιδ. Αλέξης Καρλούτσος.

Ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε την χριστουγεννιάτικη ομιλία του για να προσευχηθεί μερικά από αυτά τα εμβόλια να φτάσουν στις φτωχότερες χώρες.

Ενώ οι πλούσιες χώρες έχουν εμβολιάσει έως και το 90% του ενήλικου πληθυσμού τους, το 8,9% του πληθυσμού της Αφρικής είναι πλήρως κολλημένο, γεγονός που την καθιστά τη λιγότερο εμβολιασμένη ήπειρο στον κόσμο. «Δώστε υγεία στους αναπήρους και εμπνεύστε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες καλής θέλησης να αναζητήσουν τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση υγείας και τις επιπτώσεις της», είπε ο Φραγκίσκος από το χαγιάτι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

«Ανοιχτές καρδιές για να διασφαλίσουμε ότι η απαραίτητη ιατρική περίθαλψη –και ιδιαίτερα τα εμβόλια– παρέχονται σε εκείνους τους ανθρώπους που τα χρειάζονται περισσότερο».

Μόνο μερικές χιλιάδες καλοθελητές παρευρέθηκαν για την μεσημεριανή ομιλία και την ευλογία του, αλλά ακόμη και αυτό ήταν καλύτερο από πέρυσι, όταν το lockdown των Χριστουγέννων στην Ιταλία ανάγκασε τον Φραγκίσκο να πάει σε κλειστό χώρο για την ετήσια ομιλία «Urbi et Orbi» (Στην πόλη και τον κόσμο).

Σε ένα κέντρο υποδοχής για αιτούντες άσυλο στο μεσογειακό νησιωτικό έθνος της Κύπρου, η Πατρίσια Έτο, μια καθολική από το Καμερούν, είπε ότι δεν είχε κανένα ιδιαίτερο σχέδιο γιατί απλά δεν ένιωθε Χριστούγεννα χωρίς το 6χρονο παιδί της, το οποίο έπρεπε να αφήσει πίσω της. Αλλά πρόσθεσε: «Είμαστε ευγνώμονες, είμαστε ζωντανοί, και όταν είμαστε ζωντανοί, υπάρχει ελπίδα».

Στην άλλη άκρη του πλανήτη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στις Φιλιππίνες, το μεγαλύτερο Ρωμαιοκαθολικό έθνος της Ασίας, πέρασαν τα Χριστούγεννα χωρίς σπίτια, ηλεκτρισμό ή επαρκή τροφή και νερό μετά από έναν ισχυρό τυφώνα που άφησε πίσω του τουλάχιστον 375 νεκρούς την περασμένη εβδομάδα και κατέστρεψε κυρίως κεντρικά νησιωτικές επαρχίες.

Ο κυβερνήτης Arthur Yap της επαρχίας Bohol που επλήγη σκληρά, όπου περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον τυφώνα και περίπου 150.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, ζήτησε από ξένες υπηρεσίες βοήθειας να βοηθήσουν στην παροχή προσωρινών καταφυγίων και συστημάτων φιλτραρίσματος νερού για να συμπληρώσουν την κρατική βοήθεια των Φιλιππίνων. “Υπάρχει συντριπτικός φόβος. Δεν υπάρχουν δώρα, δεν υπήρχαν δείπνα παραμονής Χριστουγέννων. Δεν υπάρχει τίποτα από αυτά σήμερα”, δήλωσε ο Yap στο Associated Press.

Ο Γιαπ είπε ότι ήταν χαρούμενος που πολλοί Φιλιππινέζοι μπορούσαν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με μεγαλύτερη ασφάλεια μετά την πτώση των κρουσμάτων COVID-19, αλλά παρακάλεσε: «Παρακαλώ μην μας ξεχνάτε».

Στη Νότια Κορέα, οι κανόνες κοινωνικής απόστασης απαιτούσαν από τις εκκλησίες να περιορίζουν τους πιστούς στο 70% της χωρητικότητας των θέσεων και οι παρευρισκόμενοι στην υπηρεσία έπρεπε να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η Νότια Κορέα παλεύει με αυξανόμενες μολύνσεις και θανάτους από τότε που χαλάρωσε σημαντικά τους περιορισμούς του ιού στις αρχές Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επιστροφή στην κανονικότητα πριν από την πανδημία.

Η χώρα αναγκάστηκε τελικά να αποκαταστήσει τις πιο σκληρές οδηγίες αποστασιοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του ορίου τεσσάρων ατόμων στις κοινωνικές συγκεντρώσεις και της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εστιατόρια και καφετέριες από τις 9μμ.

Η Αυστραλία είχε επίσης Χριστούγεννα με ένα κύμα κρουσμάτων COVID-19, το χειρότερο της πανδημίας, που ανάγκασε τις πολιτείες να επαναφέρουν τις εντολές μασκών και άλλα μέτρα.

Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων ήταν συγκρατημένοι σε μεγάλο μέρος της Ινδίας, με περισσότερα στολίδια παρά πλήθη: οι αρχές επανέφεραν τις νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις περισσότερων από πέντε ατόμων σε μεγάλες πόλεις όπως το Νέο Δελχί και η Βομβάη.

Ο κόσμος παρακολούθησε τη μεταμεσονύκτια Λειτουργία στη Βομβάη και αλλού, αλλά σε μικρότερο αριθμό.

Προσθέτοντας στο συνηθισμένο άγχος των ταξιδιών στις διακοπές, οι αεροπορικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο ακύρωσαν εκατοντάδες πτήσεις καθώς η παραλλαγή Omicron μπέρδεψε τα δρομολόγια και μείωσε τα επίπεδα προσωπικού. Σύμφωνα με το FlightAware, περισσότερες από 3.900 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για την Παρασκευή και το Σάββατο ακυρώθηκαν, με σχεδόν τις μισές από αυτές να αφορούν κινεζικές αεροπορικές εταιρείες.

Περίπου το 30% των επηρεαζόμενων πτήσεων – περισσότερες από 1.100 – ήταν προς, από ή εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ακυρώσεις εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν ένα μικρό κλάσμα των παγκόσμιων πτήσεων.

Η FlightAware λέει ότι παρακολούθησε περισσότερες από 100.000 αφίξεις σε 24 ώρες.

Καθώς η πανδημία εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια, η Νέα Ζηλανδία χρησιμοποίησε την απομόνωσή της προς όφελός της.

Οι έλεγχοι στα σύνορα κράτησαν μακριά τα χειρότερα του ιού.

Μέχρι αυτά τα Χριστούγεννα, η Νέα Ζηλανδία είχε καταγράψει 50 θανάτους σε έναν πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων.

Οι Νεοζηλανδοί απόλαυσαν τις διακοπές στη ζεστασιά του καλοκαιριού με λίγους περιορισμούς.

Η χώρα τους έχει έναν από τους πιο εμβολιασμένους πληθυσμούς στον κόσμο, με το 95% των ενηλίκων να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Η χώρα είναι επίσης μια από τις λίγες σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτη από την Omicron.

Αλλά αυτή η επιτυχία έχει κόστος. Υπήρχαν άδειες καρέκλες σε ορισμένα οικογενειακά τραπέζια αυτήν την εορταστική περίοδο, επειδή ορισμένοι Νεοζηλανδοί που ζούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους λόγω απομόνωσης και καραντίνας.

Στα Φίτζι, πολλοί στο βαθιά θρησκευόμενο έθνος θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα σε παραδοσιακές εκκλησιαστικές λειτουργίες και οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Το νησί του Ειρηνικού έχει ένα συνεχές ξέσπασμα και έναν αριθμό θανάτων από πανδημία σχεδόν 700, αλλά το 92% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Ο υπουργός Υγείας Τζέιμς Φονγκ, σε ένα χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, προέτρεψε τους κατοίκους των Φίτζι «παρακαλώ να γιορτάσετε με σύνεση».

Στην απομακρυσμένη επαρχία Μακουάτα, κάτοικοι τεσσάρων χωριών έλαβαν ένα ειδικό χριστουγεννιάτικο δώρο: ηλεκτρικό ρεύμα συνδέθηκε στα χωριά τους για πρώτη φορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το lockdown στην Αυστρία για την COVID "κλειδώνει" τη διάθεση επιχειρηματιών και καταναλωτών

Ο γύρος του θανάτου στη Γερμανία εξαιτίας του κορωνοϊου

Μ. Παγώνη: Όταν έχουν 100 θανάτους την ημέρα δεν μας απασχολεί πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Νέα επιδείνωση του καιρού από αύριο βράδυ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Νέα πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο το βράδυ σύμφωνα με σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού.

Στο μέλλον ίσως να μπορείτε να επιλέξετε την ανάπλαση ιστών αντί της απονεύρωσης

Ο Dr. Van Dyke εξήγησε: "επειδή η εφαρμογή του RvE1 στον οδοντικό πολφό προάγει τον σχηματισμό του τύπου των βλαστικών κυττάρων που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε οδοντίνη (δόντι), οστό, χόνδρο ή λίπος, η τεχνολογία αυτή έχει τεράστιες δυνατότητες για τον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής πέρα από τους ιστούς στα δόντια. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη οστών σε άλλα μέρη του σώματος".

Γρίπη χοίρων: Τι ακολουθεί μετά το 1ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Βρετανία;

Γρίπη χοίρων: Οι χοίροι είναι μια κοινή πηγή νέων στελεχών γρίπης, επειδή μπορούν να κολλήσουν ιούς γρίπης από ανθρώπους και πτηνά που στη συνέχεια αναμειγνύονται και δημιουργούν νέες εκδοχές.

Η γρίπη βρίσκεται σε άνοδο, ενώ οι λοιμώξεις από RSV μπορεί να κορυφώνονται, λένε οι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ

Οι αξιωματούχοι υγείας της Μασαχουσέτης δήλωσαν ότι υπήρξε μια μέτρια αύξηση της πνευμονίας στα παιδιά, αλλά ότι είναι κατάλληλη για την εποχή. Στην Κίνα σημειώθηκε πρόσφατα αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών, την οποία οι εκεί υγειονομικοί αξιωματούχοι απέδωσαν στη γρίπη και σε άλλες συνήθεις αιτίες.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού από αύριο το απόγευμα

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Τριπλάσια τα κρούσματα πνευμονίας στη Δανία σε σχέση με τον Οκτώβριο - Παρόμοιες αναφορές και στη Σουηδία

Αν και προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα μοιάζουν συνήθως με κρυολόγημα και μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο ή βήχα που διαρκεί για εβδομάδες έως μήνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).