Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

ΟΚΑΝΑ Βαρβάκειος: Αναληθείς οι ισχυρισμοί άρσης απορρήτου για την εξιχνίαση του εγκλήματος

ΟΚΑΝΑ Βαρβάκειος: Αναληθείς οι ισχυρισμοί άρσης απορρήτου για την εξιχνίαση του εγκλήματος

ΟΚΑΝΑ Βαρβάκειος: Αναληθείς είναι οι ισχυρισμοί εκ μέρους του Τύπου περί άρσης απορρήτου για την εξιχνίαση του εγκλήματος στη Βαρβάκειο αγορά.

Το έγκλημα με το πτώμα της άτυχης γυναίκας που βρέθηκε στη Βαρβάκειο Αγορά εξιχνιάστηκε, καθώς ο πρώην σύντροφός της ομολόγησε. Το πρωί της 23ης Μαΐου συναντήθηκαν στην πλατεία Θεάτρου για να κάνουν χρήση ναρκωτικών. Όπως ισχυρίστηκε ο 42χρονος, η γυναίκα έκανε χρήση κοκαΐνης. Εκείνος πήγε τουαλέτα κι όταν επέστρεψε την βρήκε σε έξαλλη κατάσταση. Η 60χρονη ήταν αυτή που του επιτέθηκε πρώτα, πάλεψαν και τότε εκείνος της άρπαξε το μαχαίρι και άρχισε να την καρφώνει με μανία. Στη συνέχεια την εγκατέλειψε και πήγε στο ξενοδοχείο, όπου διέμενε τον τελευταίο καιρό.

Από τον ΟΚΑΝΑ αντέδρασαν ως προς την τήρηση του απορρήτου, με τις πολλές αναφορές στον Τύπο να εμπλέκουν την Υπηρεσία στην διαδικασία εξιχνίασης της δολοφονίας. Επισημαίνουν δε πως ουδέποτε εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ συνέδραμαν στις προσπάθειες της Αστυνομίας να βρουν την άκρη στην στυγερή δολοφονία και ζήτησαν τη διάψευση τέτοιων ισχυρισμών, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο υπονομεύεται το έργο του ΟΚΑΝΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ για το έγκλημα στη Βαρβάκειο Αγορά

“Ο ΟΚΑΝΑ ως  φορέας παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας δεσμεύεται από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία σχετικά με την τήρηση του απορρήτου και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αναφορικά με τους ανθρώπους, στους οποίους παρέχει υπηρεσίες. Ο Οργανισμός τηρεί αυστηρά τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από αυτές τις διατάξεις και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στα αρχεία του σε κανέναν, παρά μόνο στις περιπτώσεις που ρητά ορίζει η νομοθεσία.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι από εχτές, ότι γίνεται αναφορά, από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, και μάλιστα με έντονους χαρακτήρες (bold), σε δύο σημεία:

  • «..μάλιστα, αξιοποίησαν τα αρχεία του ΟΚΑΝΑ..», από το τμήμα ανθρωποκτονιών, για την εξιχνίαση συγκεκριμένης δολοφονίας που βρίσκεται στην επικαιρότητα και αφορά στο θάνατο εξηντάχρονης γυναίκας, πλησίον της Βαρβακείου Αγοράς στο κέντρο της Αθήνας καθώς και
  • «Στον ΟΚΑΝΑ κάνουν λόγο για ένα άτομο οξύθυμο που προκαλούσε εντάσεις και φασαρίες και για το λόγο αυτό είχε απομακρυνθεί».

 

Η εν λόγω αναφορά περί της χρήσης αρχείων του ΟΚΑΝΑ δεν είναι αληθής, καθώς στη συγκεκριμένη υπόθεση ουδέποτε ζητήθηκε από τον ΟΚΑΝΑ η παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας στα πλαίσια του νόμου, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που να αφορά το θύμα, τα στοιχεία άλλωστε του οποίου δεν γνωρίζουμε. Κατόπιν τούτου, οιαδήποτε αναφορά σε δημοσιεύματα περί της δήθεν αξιοποίησης πάσης φύσεως αρχείων του ΟΚΑΝΑ και περί της δήθεν παροχής πληροφοριών εκ μέρους εργαζομένων του Οργανισμού σχετικά με το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά οιωνδήποτε προσώπων, η οποία υπονοεί διαρροή στοιχείων και παραβίαση απορρήτων εκ μέρους του ΟΚΑΝΑ, είναι αναληθής και θίγει το κύρος και την αξιοπιστία του ΟΚΑΝΑ απέναντι στην κοινότητα και στους ωφελουμένους του.

Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών θεωρεί αναγκαία κι επιβεβλημένη, προς αποκατάσταση της αλήθειας, την άμεση διόρθωση των φράσεων «..μάλιστα, αξιοποίησαν τα αρχεία του ΟΚΑΝΑ..» και «…Στον ΟΚΑΝΑ κάνουν λόγο για ένα άτομο οξύθυμο που προκαλούσε εντάσεις και φασαρίες και για το λόγο αυτό είχε απομακρυνθεί», όλων των σχετικών δημοσιευμάτων/αναδημοσιεύσεων, που αφορούν την υποτιθέμενη εμπλοκή του στην υπόθεση της ως άνω δολοφονίας κι επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του έναντι οιουδήποτε μέσου μαζικής ενημέρωσης και ενημερωτικής – ειδησεογραφικής
ηλεκτρονικής ιστοσελίδας ή τρίτου, που δημοσιεύουν/ αναδημοσιεύουν αναληθείς πληροφορίες, οι οποίες υπονομεύουν το έργο του ΟΚΑΝΑ για τη θεραπεία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και για την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δωρεά ασθενοφόρου στον ΟΚΑΝΑ από τον Όμιλο Συγγελίδη

ΚΕΘΕΑ: Στις εξαρτήσεις δεν είμαστε όλοι ίσοι

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων-Υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας

ΕΟΔΥ: Σε δομές φιλοξενίας & κέντρα ημέρας του ΟΚΑΝΑ μεταφέρονται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέτρα προστασίας για όσους δουλεύουν σε εξωτερικό χώρο

Καύσωνας εργασία: Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα λόγω του καύσωνα που αναμένεται από την Τρίτη 16 Ιουλίου έως την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

Tο φύλο και η ταυτότητα φύλου συνδέονται με τη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου - Έρευνα

«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το φύλο και η ταυτότητα φύλου επηρεάζουν τον εγκέφαλο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών για τη θεραπεία της ψυχικής υγείας και άλλων παθήσεων», δήλωσε ο Anil K. Malhotra, MD, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήμης της Συμπεριφοράς στα Ινστιτούτα Feinstein.

Προσαρμόζομαι ενώ παλεύω με ασθένεια του εντέρου

Εν τω μεταξύ, η Άνι μετατρέπει τον πόνο της σε σκοπό, ράβοντας καλύμματα τσάντας στομίου για τον εαυτό της και τους άλλους. Ζώντας τη ζωή μια μέρα - και μια βελονιά - τη φορά. «Σε γενικές γραμμές, τα πάω πολύ καλά, ζω όσο καλύτερα μπορώ», λέει η Άνι.

ΠΙΣ: Προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης ιατρών στο ΕΣΥ

ΠΙΣ: Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απαντά στον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα στις άγονες περιοχές με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

Οι περιορισμοί στις αμβλώσεις βλάπτουν την ψυχική υγεία ιδιαίτερα των γυναικών με χαμηλό εισόδημα

Ορισμένες μελέτες εξέτασαν αποκλειστικά γυναίκες ενώ άλλες έχουν αρχίσει να συγκρίνουν νεότερους άνδρες και γυναίκες. Ενώ αυτές οι εργασίες βρήκαν ότι τα αποτελέσματα επικεντρώνονταν κυρίως σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι έχει επηρεαστεί ένα ευρύτερο τμήμα του πληθυσμού.

Close Icon