Ρεπορτάζ Υγείας

ΟΚΑΝΑ Βαρβάκειος: Αναληθείς οι ισχυρισμοί άρσης απορρήτου για την εξιχνίαση του εγκλήματος

ΟΚΑΝΑ Βαρβάκειος: Αναληθείς οι ισχυρισμοί άρσης απορρήτου για την εξιχνίαση του εγκλήματος

ΟΚΑΝΑ Βαρβάκειος: Αναληθείς είναι οι ισχυρισμοί εκ μέρους του Τύπου περί άρσης απορρήτου για την εξιχνίαση του εγκλήματος στη Βαρβάκειο αγορά.

Το έγκλημα με το πτώμα της άτυχης γυναίκας που βρέθηκε στη Βαρβάκειο Αγορά εξιχνιάστηκε, καθώς ο πρώην σύντροφός της ομολόγησε. Το πρωί της 23ης Μαΐου συναντήθηκαν στην πλατεία Θεάτρου για να κάνουν χρήση ναρκωτικών. Όπως ισχυρίστηκε ο 42χρονος, η γυναίκα έκανε χρήση κοκαΐνης. Εκείνος πήγε τουαλέτα κι όταν επέστρεψε την βρήκε σε έξαλλη κατάσταση. Η 60χρονη ήταν αυτή που του επιτέθηκε πρώτα, πάλεψαν και τότε εκείνος της άρπαξε το μαχαίρι και άρχισε να την καρφώνει με μανία. Στη συνέχεια την εγκατέλειψε και πήγε στο ξενοδοχείο, όπου διέμενε τον τελευταίο καιρό.

Από τον ΟΚΑΝΑ αντέδρασαν ως προς την τήρηση του απορρήτου, με τις πολλές αναφορές στον Τύπο να εμπλέκουν την Υπηρεσία στην διαδικασία εξιχνίασης της δολοφονίας. Επισημαίνουν δε πως ουδέποτε εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ συνέδραμαν στις προσπάθειες της Αστυνομίας να βρουν την άκρη στην στυγερή δολοφονία και ζήτησαν τη διάψευση τέτοιων ισχυρισμών, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο υπονομεύεται το έργο του ΟΚΑΝΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ για το έγκλημα στη Βαρβάκειο Αγορά

“Ο ΟΚΑΝΑ ως  φορέας παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας δεσμεύεται από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία σχετικά με την τήρηση του απορρήτου και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αναφορικά με τους ανθρώπους, στους οποίους παρέχει υπηρεσίες. Ο Οργανισμός τηρεί αυστηρά τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από αυτές τις διατάξεις και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στα αρχεία του σε κανέναν, παρά μόνο στις περιπτώσεις που ρητά ορίζει η νομοθεσία.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι από εχτές, ότι γίνεται αναφορά, από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, και μάλιστα με έντονους χαρακτήρες (bold), σε δύο σημεία:

  • «..μάλιστα, αξιοποίησαν τα αρχεία του ΟΚΑΝΑ..», από το τμήμα ανθρωποκτονιών, για την εξιχνίαση συγκεκριμένης δολοφονίας που βρίσκεται στην επικαιρότητα και αφορά στο θάνατο εξηντάχρονης γυναίκας, πλησίον της Βαρβακείου Αγοράς στο κέντρο της Αθήνας καθώς και
  • «Στον ΟΚΑΝΑ κάνουν λόγο για ένα άτομο οξύθυμο που προκαλούσε εντάσεις και φασαρίες και για το λόγο αυτό είχε απομακρυνθεί».

 

Η εν λόγω αναφορά περί της χρήσης αρχείων του ΟΚΑΝΑ δεν είναι αληθής, καθώς στη συγκεκριμένη υπόθεση ουδέποτε ζητήθηκε από τον ΟΚΑΝΑ η παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας στα πλαίσια του νόμου, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που να αφορά το θύμα, τα στοιχεία άλλωστε του οποίου δεν γνωρίζουμε. Κατόπιν τούτου, οιαδήποτε αναφορά σε δημοσιεύματα περί της δήθεν αξιοποίησης πάσης φύσεως αρχείων του ΟΚΑΝΑ και περί της δήθεν παροχής πληροφοριών εκ μέρους εργαζομένων του Οργανισμού σχετικά με το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά οιωνδήποτε προσώπων, η οποία υπονοεί διαρροή στοιχείων και παραβίαση απορρήτων εκ μέρους του ΟΚΑΝΑ, είναι αναληθής και θίγει το κύρος και την αξιοπιστία του ΟΚΑΝΑ απέναντι στην κοινότητα και στους ωφελουμένους του.

Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών θεωρεί αναγκαία κι επιβεβλημένη, προς αποκατάσταση της αλήθειας, την άμεση διόρθωση των φράσεων «..μάλιστα, αξιοποίησαν τα αρχεία του ΟΚΑΝΑ..» και «…Στον ΟΚΑΝΑ κάνουν λόγο για ένα άτομο οξύθυμο που προκαλούσε εντάσεις και φασαρίες και για το λόγο αυτό είχε απομακρυνθεί», όλων των σχετικών δημοσιευμάτων/αναδημοσιεύσεων, που αφορούν την υποτιθέμενη εμπλοκή του στην υπόθεση της ως άνω δολοφονίας κι επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του έναντι οιουδήποτε μέσου μαζικής ενημέρωσης και ενημερωτικής – ειδησεογραφικής
ηλεκτρονικής ιστοσελίδας ή τρίτου, που δημοσιεύουν/ αναδημοσιεύουν αναληθείς πληροφορίες, οι οποίες υπονομεύουν το έργο του ΟΚΑΝΑ για τη θεραπεία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και για την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δωρεά ασθενοφόρου στον ΟΚΑΝΑ από τον Όμιλο Συγγελίδη

ΚΕΘΕΑ: Στις εξαρτήσεις δεν είμαστε όλοι ίσοι

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων-Υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας

ΕΟΔΥ: Σε δομές φιλοξενίας & κέντρα ημέρας του ΟΚΑΝΑ μεταφέρονται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι χειρουργοί πρέπει να αντιμετωπίσουν τρεις παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της υγείας για να σώζουν ζωές, λένε οι ερευνητές

"Ωστόσο, η πραγματική βελτίωση των ζωών απαιτεί από τους ερευνητές της χειρουργικής να χρησιμοποιήσουν το επόμενο τέταρτο του αιώνα για να αντιμετωπίσουν τα πιο πιεστικά ερωτήματα σχετικά με την ισότητα και την πρόσβαση, τον ρόλο της χειρουργικής στη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα".

Πρόγραμμα νοσοκομειακού περπατήματος υπό επίβλεψη μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές ηλικιωμένων σε εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα 

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως τα συστήματα υγείας θα πρέπει να εξετάσουν τα προγράμματα νοσοκομειακού περιπάτου ως ένα λογικό μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης των ηλικιωμένων ενηλίκων. Απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικών για την υποστήριξη των νοσοκομείων στην εφαρμογή νέων κλινικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της επίδρασής τους.