Ρεπορτάζ Υγείας

Νότια Αφρική: Κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στα νέα κρούσματα, με αύξηση 140%

Νότια Αφρική: Κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στα νέα κρούσματα, με αύξηση 140%

Η αφρικανική ήπειρος λαμβάνει τώρα περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων την εβδομάδα, αλλά ορισμένες χώρες δεν μπόρεσαν να διανείμουν έγκαιρα τις δωρεές εμβολίων και επέστρεψαν δόσεις ή τις κατέστρεψαν.

Νότια Αφρική: Η παραλλαγή omicron COVID-19 έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 11 αφρικανικές χώρες Οι υπερβολικοί θάνατοι στη Νότια Αφρική σχεδόν διπλασιάστηκαν την εβδομάδα που ξεκινά στις 28 Νοεμβρίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με έκθεση του Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου. Καταγράφηκαν περίπου 2.076 εβδομαδιαίoi υπερβολικοί θάνατοι από φυσικά αίτια, με τους αθροιστικούς υπερβολικούς θανάτους από τις 3 Μαΐου 2020 να αγγίζουν τους 276.000 για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκαν 1.091 υπερβολικοί θάνατοι από φυσικά αίτια.

Οι εβδομαδιαίοι θάνατοι εξακολουθούν να είναι κάτω από το ανώτατο όριο των 15.000 περίπου στα μέσα Ιανουαρίου για τη χώρα.

Ο επίσημος απολογισμός των θανάτων από τον κορωνοϊό στη Νότια Αφρική είναι λίγο πάνω από 90.000, ανέφερε το Bloomberg την Τετάρτη.

Αυτή η ενημέρωση έρχεται καθώς η Νότια Αφρική ανέφερε σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα COVID-19 την Τετάρτη – ρεκόρ από την ανίχνευση της παραλλαγής omicron, σύμφωνα με το Reuters.

Δεν ήταν αμέσως σαφές πόσες μολύνσεις είχαν προκληθεί από την όμικρον, αν και η «παραλλαγή ανησυχίας» έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 11 αφρικανικές χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Πέμπτη ότι τα εβδομαδιαία κρούσματα COVID-19 στην ήπειρο αυξήθηκαν κατά 93%, αν και οι νοσηλείες σε όλη τη Νότια Αφρική παραμένουν χαμηλές. Νοτιοαφρικανοί γιατροί λένε ότι η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που αποδίδεται στη νέα παραλλαγή όμικρον έχει ως επί το πλείστον ήπια συμπτώματα.

Ο οργανισμός ανέφερε ότι η Αφρική είχε καταγράψει περισσότερα από 107.000 κρούσματα την εβδομάδα που έληξε στις 5 Δεκεμβρίου, από περίπου 55.000.

Η Νότια Αφρική κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στα νέα κρούσματα, με αύξηση 140% «που οφείλεται κυρίως στην αύξηση στη Νότια Αφρική». Διεξάγονται περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί εάν η όμικρον τροφοδοτεί το κύμα κρουσμάτων που παρατηρούνται στην Αφρική, σημείωσε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι τα αναδυόμενα δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι η όμικρον μπορεί να προκαλέσει λιγότερο σοβαρή ασθένεια. Ορισμένοι αξιωματούχοι σε αφρικανικές χώρες ανέφεραν ότι τα αρχικά κρούσματα φαίνεται να είναι ήπια.

Η Ναμίμπια έχει επιβεβαιώσει 18 περιπτώσεις όμικρον, καμία από τις οποίες δεν νοσηλεύεται, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Καλούμπι Σανγκούλα.

«Τα κρούσματα αυξάνονται, αλλά οι εισαγωγές είναι χαμηλές», εξήγησε η Σανγκούλα.

«Η Omicron είναι μια νέα παραλλαγή, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά περισσότερα για αυτό, τη συμπεριφορά της και την επίδραση που θα έχει στην τροχιά της πανδημίας», πρόσθεσε.

«Οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι τα τρέχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά στη μείωση σοβαρών ασθενειών, νοσηλείας και θανάτου».

Πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με τη σοβαρότητα, τη μεταδοτικότητα και την ικανότητα της Omicron να αποφεύγει τα εμβόλια και την ανοσολογική απόκριση.

Ωστόσο, ο κορυφαίος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ, Δρ Άντονι Φάουτσι, είπε ότι η όμικρον “σχεδόν σίγουρα δεν είναι πιο σοβαρή” από την παραλλαγή δέλτα και η διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, Rochelle Walensky, δήλωσε στο Associated Press ότι ως επί το πλείστον και τα 40 άτομα που έχουν μολυνθεί με όμικρον στην Αμερική είναι μόνο ελαφρά άρρωστοι.

Ένα άτομο νοσηλεύτηκε, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, δήλωσαν αξιωματούχοι του CDC.

Ο ΠΟΥ είπε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία για νοσηλείες στη Νότια Αφρική μεταξύ 14 Νοεμβρίου και 4 Δεκεμβρίου διαπίστωσαν ότι η πληρότητα των ΜΕΘ ήταν μόνο 6,3% — χαμηλός αριθμός σε σύγκριση με όταν η χώρα αντιμετώπιζε την κορύφωση που συνδέθηκε με την παραλλαγή δέλτα τον Ιούλιο.

Η Αφρική αντιπροσωπεύει σχεδόν τα μισά από τα σχεδόν 1.000 κρούσματα μικρών που έχουν αναφερθεί από 57 χώρες και έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής 248 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για την COVID-19.

Μόνο το 7,8% του πληθυσμού της Αφρικής είναι πλήρως εμβολιασμένο και ο διευθυντής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αφρικανικές κυβερνήσεις ενδέχεται να χρειαστεί να καταφύγουν στις εντολές εμβολίων για την COVID-19. «Δεν χρειάζεται να φτάσουμε εκεί αν κάνουμε το σωστό», είπε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του CDC της Αφρικής Τζον Νκενγκασόνγκ. Μόνο έξι αφρικανικές χώρες έχουν επιτύχει τον παγκόσμιο στόχο να εμβολιάσουν το 40% του πληθυσμού τους κατά της COVID-19 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η αφρικανική ήπειρος λαμβάνει τώρα περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων την εβδομάδα, αλλά ορισμένες χώρες δεν μπόρεσαν να διανείμουν έγκαιρα τις δωρεές εμβολίων και επέστρεψαν δόσεις ή τις κατέστρεψαν.

Ο Nkengasong χαρακτήρισε τη διστακτικότητα για τα εμβόλια εκεί «εξαιρετικά ατυχή», αφού Αφρικανοί αξιωματούχοι αγωνίστηκαν επί μήνες ενάντια στη δραματική ανισότητα εμβολίων μεταξύ των εθνών τους και των πλουσιότερων σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Mια τρίτη δόση Pfizer και BioNTech αυξάνει τους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 25 φορές σε σύγκριση με δύο δόσεις έναντι της παραλλαγής omicron.

Κρίσιμη η μάχη των παραλλαγών του κορωνοϊού όμικρον και δέλτα

Η παραλλαγή Omicron μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης με SARS-CoV-2 ισχυρίζεται νέα μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός Κρούσματα 26/06: 9.294 νέα κρούσματα -13 νεκροί - 93 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 26/06: 9.294 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 93, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 13νέοι θάνατοι.

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

ΗΔΙΚΑ: Εγκρίθηκε από την ΗΔΙΚΑ η δαπάνη για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας.

Οι γιατροί παροτρύνουν το CDC να αναθεωρήσει τα αυστηρά μέτρα covid για τα παιδιά

Μια μελέτη διαπίστωσε πέρυσι ότι η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης των ΗΠΑ ήταν πολύ πιο αρνητική από τις αντίστοιχες στον υπόλοιπο κόσμο, με δραστικές συνέπειες, ιδιαίτερα για τους πιο φιλελεύθερους αναγνώστες.

Τα μη εμβολιασμένα άτομα εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για την υγειονομική περίθαλψη των ΗΠΑ

Ενώ τα δύο τρίτα στις ΗΠΑ είναι εμβολιασμένα, ένα σημαντικό ποσοστό παραμένει μη εμβολιασμένο (ή μη πλήρως εμβολιασμένο). Αυτά τα άτομα εξακολουθούν να έχουν αντίκτυπο. Σύμφωνα με τον Jill Gonzalez, αναλυτή του WalletHub: «Η οικονομική μας ανάκαμψη δεν θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της έως ότου η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που είναι ιατρικά ικανοί να εμβολιαστούν το κάνουν».

Η τελευταία κλινική αμβλώσεων του Μιζούρι προσελκύει διαδηλωτές που αποδοκιμάζουν την απαγόρευση

Και σήμερα, είναι απλώς σοκαριστικό και απογοητευτικό για μένα που το Ανώτατο Δικαστήριο μόλις τους είπε ότι, «Όχι, δεν το κάνετε… Δεν σας εμπιστευόμαστε να λαμβάνετε αποφάσεις για το σώμα σας».