Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Νόσος Χ: Ίσως είναι πιο θανατηφόρα από την πανδημία Covid

Νόσος Χ: Ίσως είναι πιο θανατηφόρα από την πανδημία Covid

Νόσος Χ: Η νόσος Χ είναι τόσο μολυσματική όσο η ιλαρά με το ποσοστό θνησιμότητας του Έμπολα [67%].

Οι ειδικοί στην υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο φοβούνται ότι η επόμενη μεγάλη πανδημία θα μπορούσε να είναι στο δρόμο της και ότι θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρή από τον κορωνοϊό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξηγεί ότι η νέα ασθένεια, που ονομάστηκε Νόσος Χ, είναι περισσότερο πιθανότητα παρά πιθανότητα και μπορεί να χτυπηθεί ανά πάσα στιγμή.

Ο οργανισμός πιστεύει ότι για την καταπολέμηση της νόσου θα πρέπει να δημιουργηθούν και να παραδοθούν εμβόλια με ταχεία απόκριση, αλλά όπως και με την προηγούμενη πανδημία, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα συμβεί. Ο ΠΟΥ προσθέτει ότι οι επιπτώσεις της νόσου είναι πιο πιθανό να υπερβαίνουν αυτές του Covid, για τον οποίο ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος όταν χτύπησε στις αρχές του 2020, αναφέρει η Daily Mirror.

Η Kate Bingham προήδρευσε της Task Force Εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου 2020 και λέει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε μόνο και μόνο επειδή ο Covid-19 «θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως ασθένεια ρουτίνας». Ο 57χρονος προειδοποίησε στην Mail: «Επιτρέψτε μου να το θέσω έτσι: η πανδημία γρίπης του 1918-1919 σκότωσε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, διπλάσιους από αυτούς που σκοτώθηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Σήμερα, θα μπορούσαμε να περιμένουμε έναν παρόμοιο αριθμό θανάτων από έναν από τους πολλούς ιούς που υπάρχουν ήδη. Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι ιοί που αναπαράγονται και μεταλλάσσονται έντονα από όλες τις άλλες μορφές ζωής στον πλανήτη μας μαζί. Δεν αποτελούν όλοι απειλή για τον άνθρωπο , φυσικά – αλλά πολλά”.

Αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 οικογένειες ιών που γνωρίζουμε, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει έως και χιλιάδες μεμονωμένους ιούς που όλοι έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε πανδημία. Επιπλέον, πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο ακόμη ανεξερεύνητοι ιοί που θα μπορούσαν να πηδήξουν από είδος σε είδος και να έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Κέιτ συνέχισε: “Κατά μία έννοια, σταθήκαμε τυχεροί με την Covid-19, παρά το γεγονός ότι προκάλεσε 20 εκατομμύρια ή περισσότερους θανάτους σε όλο τον κόσμο. Το θέμα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό κατάφερε να αναρρώσει. Φανταστείτε ότι η νόσος Χ είναι τόσο μολυσματική όσο η ιλαρά με το ποσοστό θνησιμότητας του Έμπολα [67%]. Κάπου στον κόσμο, επαναλαμβάνεται και αργά ή γρήγορα, κάποιος θα αρχίσει να αισθάνεται άρρωστος.”

Εξηγώντας την αύξηση των πανδημιών, η Κέιτ λέει ότι δεν είναι απλώς ένα «τυχαίο κομμάτι κακής τύχης». Λέει ότι η παγκοσμιοποίηση είναι μια βασική αιτία, καθώς ο υπερπληθυσμός των πόλεων και η αποψίλωση των δασών έχουν δημιουργήσει τις «ιδανικές συνθήκες» για τους ιούς να μεταπηδούν μεταξύ των ειδών.

Και πρόσθεσε: “Πρέπει να κάνουμε τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας τώρα – και αυτό περιλαμβάνει να βάλουμε χρήματα στο τραπέζι. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγες ενδείξεις ότι είμαστε έτοιμοι να ξοδέψουμε οτιδήποτε άλλο συγκρίσιμο για την προστασία μας από πραγματικούς ιούς – αυτά που θα μπορούσαν να μας σκοτώσουν. Το χρηματικό κόστος της αδράνειας είναι σεισμικό. Σε τελική ανάλυση, ακόμη και η Covid-19 – ένας πιο ήπιος ιός από τη νόσο X – κατάφερε να μας αφήσει να κρατάμε λογαριασμό 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τόσο για τη χαμένη παραγωγή όσο και για τις δαπάνες δημόσιας υγείας.”

Η Κέιτ είπε ότι είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε μια συλλογή από «διαφορετικά πρωτότυπα εμβόλια για κάθε απειλητική οικογένεια ιών» που γνωρίζουμε πριν ξεκινήσει η επόμενη πανδημία. Με αυτό το “προβάδισμα” θα μπορούσαν να κατασκευαστούν εμβόλια για να “στοχεύσουν τα πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της νόσου X”, κάτι που ευτυχώς “δεν είναι καθόλου αδύνατο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εμβολιάστηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ για Covid και γρίπη

Covid: Τι πρέπει να γνωρίζουμε με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων;

Long Covid: Οι μαγνητικές τομογραφίες αποκαλύπτουν νέες ενδείξεις για τα συμπτώματα

Προειδοποίηση του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για την τριπλή επίθεση γρίπης κορωνοϊού και RSV

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΟΠΥΥ αιμοκαθάρσεις το 2020

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να μην καλύψει ασφαλιστικά τις αιμοκαθάρσεις που διενεργήθηκαν εν μέσω πανδημίας Covid-19 για 10 μήνες μέσα στο έτος 2020.

Η ζέστη μπορεί να συνέβαλε σε τέσσερα ανθρώπινα κρούσματα γρίπης των πτηνών στο Κολοράντο

«Η γρίπη των πτηνών ήταν, από την άποψη της υγείας των ζώων, το κύριο μέλημά μας», είπε ο Giles. «Η πρόκληση, και νομίζω ότι η βιομηχανία ανταποκρίθηκε καλά σε αυτήν, ήταν η διατήρηση της κατάστασης ετοιμότητας και επείγουσας ανάγκης και η εστίαση στη βιοασφάλεια, και νομίζω ότι αυτό έχει επιτευχθεί».

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν σχεδόν τα 2/3 της πρόσληψης θερμίδων των εφήβων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερεπεξεργασμένης κατανάλωσης τροφίμων στους νέους και των κυματιστικών επιπτώσεων που έχει αυτό στη δημόσια υγεία».

Συνεδριάζει το απόγευμα ο ΠΙΣ για την επίταξη ιδιωτών γιατρών

ΠΙΣ επίταξη: "Πριν αναγκαστούμε να πάμε σε μέτρα τα οποία είναι πιο σκληρά, ζητώ πραγματικά από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και από όλους να αναλογιστούν εδώ όχι την ατομική ευθύνη αλλά την κοινωνική ευθύνη.", ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Close Icon