Ρεπορτάζ Υγείας

Νοροϊός: Γιατί αναφέρεται απότομη αύξηση των ασθενών στη Βρετανία;

Νοροϊός: Γιατί αναφέρεται απότομη αύξηση των ασθενών στη Βρετανία;

Νοροϊός: Ανεξάρτητα από την αιτία αυτών των αυξημένων νοσηλειών, το βασικό ζήτημα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση για το NHS λόγω εισαγωγών με διάρροια και έμετο.

Απότομη αύξηση στον αριθμό των νοσοκομειακών κλινών που καταλαμβάνονται λόγω ασθενών που πάσχουν από νοροϊό έχει αναφερθεί από το NHS φέτος. Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του NHS για την πληρότητα των κρεβατιών στο νοσοκομείο, περίπου 351 άτομα κατά μέσο όρο εισήχθησαν στο νοσοκομείο κάθε μέρα την περασμένη εβδομάδα με συμπτώματα διάρροιας και εμέτου. Την ίδια περίοδο πέρυσι, μόνο 126 άτομα εισήχθησαν με αυτά τα συμπτώματα.

Ωστόσο, ενώ το NHS αποδίδει αυτές τις νοσηλείες στον νοροϊό, οι αριθμοί δεν υποδηλώνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει επί του παρόντος ένα ξέσπασμα. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία στοιχεία από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) για την ίδια περίοδο δείχνουν ότι τα κρούσματα νοροϊού δεν είναι υψηλότερα από τα προηγούμενα χρόνια.

Η κοινή ονομασία για τον νοροϊό είναι ο «χειμερινός εμετός»—και όπως υποδηλώνει αυτό, τα κύρια συμπτώματα της μόλυνσης είναι ο έμετος μαζί με τη διάρροια και την επίμονη ναυτία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από υψηλή θερμοκρασία και πόνους, αλλά αυτό δεν είναι τόσο συνηθισμένο. Τα συμπτώματα του νοροϊού συνήθως διαρκούν μερικές ημέρες και συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους διατηρώντας την ενυδάτωση και την ανάπαυση. Όμως, σε σοβαρές περιπτώσεις, η αφυδάτωση μπορεί να γίνει πρόβλημα και χρειάζεται νοσηλεία.

Όμως, ενώ υπάρχει αύξηση των ατόμων που νοσηλεύονται λόγω διάρροιας και εμέτου τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αντιμετωπίζουμε ξέσπασμα νοροϊού. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσιεύθηκε από το UKHSA, δεν υπάρχει ασυνήθιστη αύξηση των κρουσμάτων νοροϊού σε σύγκριση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Ενώ η έκθεσή τους αναφέρει ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι αυξημένοι σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, δεν είναι υψηλότεροι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Άλλες πιθανές αιτίες νοσηλειών

Τι θα μπορούσε λοιπόν να εξηγήσει την ασυμφωνία μεταξύ των δεδομένων νοσηλείας του NHS και των δεδομένων του UKHSA για τα κρούσματα νοροϊού; Προηγούμενα δεδομένα έδειξαν ότι οι τάσεις του νοροϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ πιο μεταβλητές από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια πριν από την πανδημία. Περισσότερα κρούσματα παρατηρούνται σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και οίκους ευγηρίας. Ασυνήθιστες κορυφές παρατηρούνται επίσης σε απροσδόκητες περιόδους του χρόνου.

Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να βλέπουμε μια άλλη ασυνήθιστη κορύφωση στα κρούσματα νοροϊού, η οποία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες—συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος ορισμένων ανθρώπων που δεν είναι προετοιμασμένο για να αποτρέψει αποτελεσματικά τον ιό ή αλλαγές στις προστατευτικές συνήθειες, όπως το λιγότερο πλύσιμο των χεριών. Η πρόσφατη αύξηση των νοσηλειών θα μπορούσε επίσης να υποδεικνύει ότι το στέλεχος του νοροϊού που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης ότι το NHS φαίνεται να αποδίδει στον νοροϊό την αύξηση των νοσηλειών λόγω συμπτωμάτων εμέτου και διάρροιας. Ενώ ο έμετος και η διάρροια είναι σίγουρα συμπτώματα του νοροϊού, δεν είναι οι μόνοι λόγοι που μπορεί ένα άτομο να εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα. Πολλοί άλλοι ιοί και βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα (φλεγμονή του στομάχου και του εντέρου) όπως ο ροταϊός και το Campylobacter.

noroios-stomaxi

Ο ροταϊός είναι πολύ μεταδοτικός και συνήθως προκαλεί διάρροια. Οι αριθμοί κρουσμάτων ροταϊού αναφέρονται επίσης στο ίδιο έγγραφο του UKHSA. Ενώ οι συνολικοί αριθμοί ροταϊών είναι αυξημένοι φέτος, τις πιο πρόσφατες εβδομάδες είδαμε αυτούς τους αριθμούς να μειώνονται ξανά. Το Campylobacter είναι μια ομάδα βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει στομαχικές λοιμώξεις, συνήθως λόγω της επαφής με άψητα πουλερικά. Ενώ μπορούμε να δούμε κρούσματα όλο το χρόνο, τείνουμε να βλέπουμε περισσότερες μολύνσεις στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.

Παρά την παραπλανητική ονομασία της γρίπης του στομάχου, η γρίπη δεν προκαλεί διάρροια και έμετο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο COVID-19 μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει εμετό – αλλά η αλλαγή των κύριων συμπτωμάτων σε μια τόσο μικρή περίοδο θα ήταν ασυνήθιστη και απίθανη. Αυτός ο πολύπλοκος ιστός αιτιών, συμπτωμάτων και νοσηλειών καθιστά δύσκολη την εύρεση μιας μεμονωμένης αιτίας χωρίς περισσότερα δεδομένα αριθμού περιστατικών, τα οποία θα αρχίσουν να εμφανίζονται καθώς προχωρά η χειμερινή περίοδος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νοροϊός και Ηπατίτιδα Ε κορυφαίες παγκόσμιες αιτίες τροφιμογενών ασθενειών

Διακοπή της εξάπλωσης των ιών κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων με τη χρήση ηλεκτρικών πεδίων

Γιατί αρκετοί άνθρωποι υποφέρουν από διάρροια τον χειμώνα;

Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών αφορούν συχνότερα τον νοροϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεγάλη συμμετοχή στην Πανελλαδική Πανυγειονομική κινητοποίηση 22 Φεβρουαρίου

Μεγαλειώδεις αναμένονται να είναι οι αυριανές κινητοποιήσεις των υγειονομικών σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα από διαμαρτυρίες για την υποστελέχωση, τις πενιχρές απολαβές και την γενικότερη υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας.

Είτε ασκείστε τακτικά είτε μία με δύο ημέρες την εβδομάδα, η απώλεια βάρους είναι δυνατή

"Σε υψηλό επίπεδο, αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει το παλιό ρητό για τη σωματική δραστηριότητα και την υγεία: οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία δραστηριότητα.

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Οι περιοχές που "χτυπάνε" κόκκινο

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Στην κορυφή της αναμονής βρίσκεται η Μακεδονία, όπου ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών  ξεπερνά τους 15.000 και αναγκάζεται να περιμένει ακόμη και περισσότερο από 12 μήνες για μια χειρουργική επέμβαση σε δημόσια νοσοκομεία.

Αγρότες: Σε ασφυκτικό κλοιό το κέντρο της Αθήνας - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις [vid]

Αγρότες: Έχουν τεθεί σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου.

Ερευνητές συνδυάζουν σύγχρονο εξοπλισμό για αυξημένη ακρίβεια στην ανάλυση της σύστασης σώματος

Τελικά, ο συνδυασμός αυτών των δύο τμημάτων εξοπλισμού βοήθησε να επιβεβαιωθεί η ισχυρή σχέση μεταξύ του εξωτερικού σχήματος του σώματος και της εσωτερικής σύνθεσης. «Με τον στόχο μας να συνεισφέρουμε στη βάση γνώσεων, ακόμη και η σύζευξη δύο εκτενώς δοκιμασμένων τμημάτων εξοπλισμού ανοίγει πόρτες σε βαθιές δυνατότητες μέτρησης σώματος που είναι τόσο ακριβείς όσο και μη επεμβατικές», δήλωσε ο Δρ. John Kirwan,