Ρεπορτάζ Υγείας

Νέα Υόρκη: Η υπόθεση πολιομυελίτιδας συνδέεται τώρα με ίχνη ιού που βρέθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ

Νέα Υόρκη: Η υπόθεση πολιομυελίτιδας συνδέεται τώρα με ίχνη ιού που βρέθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ

Ενώ τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στις ΗΠΑ έχουν κάνει τον κίνδυνο της πολιομυελίτιδας απομακρυσμένο, ορισμένες κοινότητες έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από τη χώρα συνολικά.

Νέα Υόρκη: Το διεθνές κυνήγι των αξιωματούχων δημόσιας υγείας για στοιχεία για την περίπτωση της πολιομυελίτιδας που παρέλυσε έναν άνδρα από τη Νέα Υόρκη έχει αποδειχθεί μεγάλο: Ο ιός που τον μόλυνε ταιριάζει με το γενετικό αποτύπωμα του ιού της πολιομυελίτιδας που βρέθηκε σε δείγματα λυμάτων που ελήφθησαν στο Λονδίνο και στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, δήλωσαν στο ProPublica την Παρασκευή αξιωματούχοι των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας .

Η εικόνα μικροσκοπίου από το 1964 που έγινε διαθέσιμη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνει βλάβη από τον ιό της πολιομυελίτιδας στον ιστό του ανθρώπινου νωτιαίου μυελού. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς ο ιός μετακινήθηκε από το ένα μέρος στο άλλο ή πού ήταν πρώτος. «Αυτό είναι ακόμα υπό διερεύνηση», ανέφερε σε email ο Όλιβερ Ρόζενμπαουερ, υπεύθυνος επικοινωνίας για την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας του ΠΟΥ.

Το κυνήγι για απαντήσεις σε χώρες που απέχουν χιλιάδες μίλια μεταξύ τους δείχνει πώς οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η πολιομυελίτιδα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και, επειδή η πλειονότητα των λοιμώξεων δεν προκαλεί συμπτώματα, μπορεί να κυκλοφορήσει σιωπηλά σε κοινότητες όπου δεν υπάρχει τακτική παρακολούθηση.

Η ProPublica ανέφερε την Τρίτη ότι οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας των ΗΠΑ γενικά δεν έχουν δοκιμάσει τα λύματα για ενδείξεις πολιομυελίτιδας, βασιζόμενες σε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού για την προστασία των Αμερικανών από την ασθένεια, αλλά υπάρχουν σημάδια ρωγμών σε αυτήν την ασπίδα, τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό.

Η αναμονή για να εμφανιστούν οι ασθενείς με συμπτώματα μπορεί να είναι επικίνδυνη: Μέχρι τη στιγμή που υπάρχει περίπτωση παράλυσης, μπορεί να έχουν συμβεί 100 έως 1.000 λοιμώξεις, λένε ειδικοί στη δημόσια υγεία.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης άρχισαν να ελέγχουν τα λύματα μόνο αφού εντοπίστηκε το κρούσμα εκεί.

Η υπόθεση της Νέας Υόρκης ήταν η πρώτη στις ΗΠΑ εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Ανακαλύφθηκε όταν ένας νεαρός άνδρας στην κομητεία Rockland, μια προαστιακή περιοχή βορειοδυτικά της Νέας Υόρκης, αναζήτησε ιατρική θεραπεία τον Ιούνιο για αδυναμία και παράλυση. Δεν είχε εμβολιαστεί κατά της πολιομυελίτιδας.

Ήταν πολύ μέσα στον Ιούλιο όταν οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι είχε πολιομυελίτιδα. Η γενετική αλληλουχία επιβεβαίωσε ότι είχε αυτό που ονομάζεται πολιομυελίτιδα που προέρχεται από εμβόλιο.

Αυτό το είδος πολιομυελίτιδας συνδέεται με ένα από του στόματος εμβόλιο πολιομυελίτιδας που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ από το 2000.

Το από του στόματος εμβόλιο, που χρησιμοποιείται ακόμη σε άλλα μέρη του κόσμου, βασίζεται σε εξασθενημένους ιούς πολιομυελίτιδας για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα .

Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν οι εξασθενημένοι ιοί κυκλοφορούν σε άτομα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ή είναι ανεπαρκώς ανοσοποιημένα, μπορούν να επανέλθουν σε μια μορφή που μπορεί να αρρωστήσει μη εμβολιασμένους ανθρώπους. Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας δήλωσαν ότι τα ίχνη του ιού της πολιομυελίτιδας που βρέθηκαν σε δείγματα λυμάτων από τις αρχές Ιουνίου στην κομητεία Rockland και στην ευρύτερη Ιερουσαλήμ ήταν ακόμη πολύ αδύναμα για να προκαλέσουν παραλυτική πολιομυελίτιδα.

Δεν είναι σαφές πού εξελίχθηκε ο ιός, και έγινε αρκετά ισχυρός ώστε να προκαλέσει την ασθένεια του ασθενούς της κομητείας Rockland. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της κομητείας Rockland είπε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει εάν ο άνδρας είχε ταξιδέψει στο Λονδίνο ή την Ιερουσαλήμ φέτος. Ένα άλλο μυστήριο στην υπόθεση είναι ότι, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει χρησιμοποιήσει το από του στόματος εμβόλιο πολιομυελίτιδας εδώ και χρόνια. Αντίθετα, και οι δύο χρησιμοποιούν μόνο ένα ενέσιμο εμβόλιο που περιέχει αδρανοποιημένους ιούς και δεν μπορεί να προκαλέσει πολιομυελίτιδα που προέρχεται από το εμβόλιο.

Αν και το Ισραήλ χρησιμοποιεί εμβόλιο πολιομυελίτιδας από του στόματος, η έκδοση που χρησιμοποιεί δεν περιέχει το στέλεχος της πολιομυελίτιδας, γνωστό ως Τύπος 2, που βρέθηκε στα δείγματα λυμάτων ή που μόλυνε τον άνδρα της Νέας Υόρκης. Αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης λένε ότι τώρα δοκιμάζουν τόσο αποθηκευμένα δείγματα λυμάτων, τα οποία συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας εντοπισμού της COVID-19, όσο και πιο πρόσφατα για σημεία πολιομυελίτιδας.

Ενώ τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στις ΗΠΑ έχουν κάνει τον κίνδυνο της πολιομυελίτιδας απομακρυσμένο, ορισμένες κοινότητες έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από τη χώρα συνολικά.

Η Κομητεία Ρόκλαντ το 2018 και το 2019 αντιμετώπισε ένα εκτεταμένο ξέσπασμα ιλαράς —που επίσης μπορούσε να αποφευχθεί με εμβολιασμό— που επικεντρώθηκε στην Ορθόδοξη εβραϊκή κοινότητά της. Ορισμένοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί ανέφεραν ότι ο άνδρας που έμεινε παράλυτος με πολιομυελίτιδα είναι μέλος αυτής της κοινότητας.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να θυμούνται, αλλά στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, η πολιομυελίτιδα κατατάχθηκε μεταξύ των πιο επίφοβων ασθενειών του έθνους.

Θύματα ως επί το πλείστον μικρά παιδιά, προσβάλλοντας τον νωτιαίο μυελό, τα εγκεφαλικά στελέχη τους ή και τα δύο, και άφησε χιλιάδες με μη αναστρέψιμη παράλυση.

Μετά την έγκριση του πρώτου εμβολίου το 1955, τα κρούσματα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατακόρυφα μέσα σε μερικά χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αξιωματούχος της κομητείας της Νέας Υόρκης προτρέπει τους κατοίκους να εμβολιαστούν μετά το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας εδώ και χρόνια

Νέα Υόρκη: 1ο κρούσμα πολιομυελίτιδας στις ΗΠΑ εδώ και 10 χρόνια

Εμβολιασμοί ΟΗΕ: 25 εκατομμύρια παιδιά δεν εμβολιάστηκαν απέναντι σε κοινές ασθένειες λόγω Covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη βρίσκει σύνδεση με ακάθαρτα καύσιμα μαγειρέματος και αναπτυξιακές καθυστερήσεις στα παιδιά

Η έκθεση σε ακάθαρτο καύσιμο μαγειρέματος από την εγκυμοσύνη έως την ηλικία των 36 μηνών αύξησε τις πιθανότητες αποτυχίας σε οποιονδήποτε αναπτυξιακό τομέα κατά 28%, στον ακαθάριστο κινητικό τομέα κατά 52% και στον προσωπικό-κοινωνικό τομέα κατά 36%.

Μια βαθιά ματιά στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον

"Η μελέτη αυτή δείχνει τις δυνατότητες της τεχνολογίας NanoSIMS να αποκαλύψει μεταβολικές αλλαγές στον εγκέφαλο, με πρωτοφανή ανάλυση, σε υποκυτταρικό επίπεδο", λέει ο Bernard Schneider. "Μας δίνει ένα εργαλείο για να μελετήσουμε τις πρώιμες παθολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στους ευάλωτους νευρώνες ως συνέπεια της συσσώρευσης της α-συνουκλεΐνης, ενός μηχανισμού που συνδέεται άμεσα με τη νόσο του Πάρκινσον".

Λεπτοσπείρωση Θεσσαλία: 1 άνδρας έχασε τη ζωή του - 2 νοσηλεύονται

Λεπτοσπείρωση Θεσσαλία: Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον διοικητή της 5ης υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη, κρούσμα έχει εντοπιστεί και στη Λαμία σε περιοχή που είχε πληγεί από πλημμύρες.

ΠΙΣ: Σε θετική κατεύθυνση η απόφαση του υπουργείου για τη συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων

ΠΙΣ: Το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί φαρμακευτικό σκεύασμα και ως εκ τούτου, πριν τη χορήγησή του, πρέπει να προηγείται εξέταση από τον θεράποντα ιατρό

Ατμοσφαιρική Ρύπανση - Πρόκειται για παγκόσμια σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλοι κατανοούν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση αντιπροσωπεύει πιθανώς μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζουμε σήμερα», τόνισε η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ