Ρεπορτάζ Υγείας

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Στα σκαριά η πρώτη ιδιωτική Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή στην Αθήνα

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Στα σκαριά η πρώτη ιδιωτική Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή στην Αθήνα

Η Ιατρική Σχολή του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη στην Κύπρο και προσφέρει δύο ιατρικά προγράμματα: Ένα 6ετές Πρόγραμμα Εισαγωγής Προπτυχιακών Σπουδών σχεδιασμένο για αποφοίτους Λυκείου και ένα 5ετές Πρόγραμμα Εισαγωγής Μεταπτυχιακών Σπουδών, σχεδιασμένο για όσους κατέχουν Πανεπιστημιακά πτυχία σε οποιονδήποτε τομέα.

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Σημαντική πρωτοβουλία έρχεται να ενδυναμώσει τον κλάδο της Ιατρικής επιστήμης, χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία των δημόσιων ελληνικών Πανεπιστημίων. Η Σχολή είναι το προϊόν συνεργασίας, που έχουν συνάψει το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners (Όμιλος HHG) και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC).

Πρόκειται για μια επένδυση 25 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Σχολή αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2025, αν όλα πάνε καλά. Η συζήτηση για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στη χώρα μας κρατάει χρόνια. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο μεγαλεπήβολο σχέδιο παίρνει σάρκα και οστά και, μάλιστα, σε μια από τις πιο πολυσυζητημένες, αναβαθμισμένες και “καυτές” περιοχές στο λεκανοπέδιο Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως επίκειται η κατάθεση μιας συγκροτημένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, «που θα δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, με πολύ υψηλές προδιαγραφές. Εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση».

Η πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Αθήνα

Πιο συγκεκριμένα ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group (HHG) αγόρασε το ακίνητο της πρώην Olympic Catering, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με το Ελληνικό, επενδύοντας 10 εκατ. ευρώ για την αγορά του, άλλα 10 εκατ. για την ανακαίνισή του και 5 εκατ. ευρώ επιπλέον για τον εξοπλισμό του, το σύνολο της επένδυσης φθάνει τα 25 εκατ. ευρώ. Ήδη από τις πρώτες συζητήσεις ακούγεται ότι οι εγκαταστάσεις του πρώτης ιδιωτικής Πανεπιστημιακής Ιατρικής Σχολής στη χώρα μας θα είναι υπερσύγχρονες, επιπέδου ανάλογου με εκείνο άλλων σπουδαίων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων του εξωτερικού. Το δε επίπεδο γνώσεων θα είναι υψηλών προδιαγραφών, απαντώντας σε όλες τις προκλήσεις της νέας εποχής. Ο στόχος που έχουν τα δύο συνεργαζόμενα μέρη κοινός. Να δημιουργηθεί μια κατάσταση τεχνολογίας της Ιατρικής επιστήμης. Οι εγκαταστάσεις έχουν δομημένη επιφάνεια 10.000 τμ και αναμένεται να κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων, πολλές διαφορετικές αίθουσες και εργαστήρια εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της νέας τεχνολογίας, εστιατόριο, καφετέρια και χώρων χαλάρωσης, προκειμένου οι μέλλοντες γιατροί να αισθάνονται «σαν στο σπίτι τους». Το νέο Πανεπιστημιακό Τμήμα της Ιατρικής θα λειτουργεί ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στο οποίο φοιτούν πολλοί νέοι από τη χώρα μας και είναι το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. «Πυξίδα» του νέου φιλόδοξου σχεδίου ο επαναπατρισμός σπουδαίων Ελλήνων επιστημόνων (brain gain), που διαπρέπουν σε χώρες του εξωτερικού, συμβάλλοντας στη διεθνή έρευνα για σοβαρά νοσήματα και για καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες.

Επένδυση στο αύριο

Επενδύσεις όπως η συγκεκριμένη, που έκανε ο Όμιλος HHG, αλλάζουν σελίδα στην τριτοβάθμια ανώτατη εκπαίδευση και αναμένεται να δώσουν την ευκαιρία σε πολλούς νέους να ακολουθήσουν το όνειρό τους και να ασχοληθούν με τους τομείς της Ιατρικής, χωρίς να χρειαστεί να φύγουν από την πατρίδα τους. Πρόκειται για μια επιστήμη που προχωρά με ταχύ ρυθμό και οι εξελίξεις είναι συχνά καταιγιστικές και άκρως ενδιαφέρουσες, καθώς αφορούν στην Υγεία. Η νέα Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας. Επιπλέον, θα υπάρχει στενή συνεργασία με τις κλινικές, που ελέγχει η CVC Capital στην Αθήνα (ΥΓΕΙΑ, ΜΗΤΕΡΑ, METROPOLITAN, ΛΗΤΩ κ.ά.), οπότε θα δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές να παρακολουθούν από κοντά ιατρικές πράξεις από καταξιωμένους επιστήμονες, στο πλαίσιο των μαθημάτων τους, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία. Παράλληλα, θα ανοίγει ο δρόμος για μελλοντική συνεργασία με τις κλινικές του Ομίλου HHG, αφού πάρουν πτυχίο και ειδικότητα. Να σημειωθεί ότι είχαν ξεκινήσει συζητήσεις και με τη Lamda Development για την εξασφάλιση χώρων εντός της έκτασης, που διαχειρίζεται η τελευταία, προκειμένου σε επόμενη φάση να ανοίξουν κι άλλα Τμήματα Σχολών του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας στην Αθήνα, αλλά δεν προχώρησαν.

Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση των φοιτητών, που σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια της Κύπρου. Ειδικότερα το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (UNIC), που είναι πρώτο στην κατάταξη της Κύπρου και είναι και το μεγαλύτερο εκεί, φιλοξενεί πάνω από δέκα χιλιάδες φοιτητές από εκατό και πλέον χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Το κόστος φοίτησης ανέρχεται στις 30.000 ευρώ τον χρόνο και πολλά από τα Τμήματά του είναι ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις. Η σύγχρονη Πανεπιστημιούπολη του UNIC βρίσκεται στην πολυσύχναστη περιοχή της Έγκωμης, στη Λευκωσία. Αποτελείται από 20 νεόκτιστα ή ανακαινισμένα κτήρια ειδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Οι δε κατοικίες του πανεπιστημίου UNIC συγκαταλέγονται στις πιο εντυπωσιακές και αρχιτεκτονικά πρωτοποριακές φοιτητικές εστίες στον κόσμο, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Η Ιατρική Σχολή του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη στην Κύπρο και προσφέρει δύο ιατρικά προγράμματα: Ένα 6ετές Πρόγραμμα Εισαγωγής Προπτυχιακών Σπουδών σχεδιασμένο για αποφοίτους Λυκείου και ένα 5ετές Πρόγραμμα Εισαγωγής Μεταπτυχιακών Σπουδών, σχεδιασμένο για όσους κατέχουν Πανεπιστημιακά πτυχία σε οποιονδήποτε τομέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στρατηγική συνεργασία του ΙΑΣΩ & ΙΑΣΩ Παίδων με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο δεκάλογος για τα μέτρα προστασίας ως προς τον επερχόμενο καύσωνα

Ομάδα μελέτης των μηχανισμών ανοσολογικής βλάβης σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εμβολιασμός κατά της γρίπης και καρκίνος

Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη του στομάχου, υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη. Αν και δεν είναι 100% αποτελεσματικό, το να εμβολιαστείτε για τη γρίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να μολυνθείτε από τη γρίπη, να μειώσει τη σοβαρότητά της και να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας σας σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί.

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης είναι πιο συχνό από ό,τι δείχνουν παρελθοντικές μελέτες, λέει το CDC

Η έκθεση βασίστηκε στις αναμνήσεις των ασθενών, χωρίς να επαληθεύει τις διαγνώσεις τους μέσω των ιατρικών αρχείων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια υπεραρίθμηση, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μόνο ένα κλάσμα των ατόμων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης διαγιγνώσκεται, δήλωσε ο δρ Ντάνιελ Κλάου, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Χρόνιου Πόνου και Κόπωσης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ρέντη: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν - εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση του αστυνομικού

Ρέντη: Σε καταστολή ο αστυνομικός που τραυματίστηκε στα άγρια επεισόδια μεταξύ οπαδών. Υποστηρίζεται μηχανικά η αναπνοή του μετά από δεύτερο χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη.

Τα χρόνια τραύματα αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για την υγεία και την οικονομία - Κοστίζουν 350 δολ. ετησίως στη Σιγκαπούρη

Για να συμβάλει στον περιορισμό αυτού του προβλήματος, ο Οργανισμός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας A*STAR αναπτύσσει επί του παρόντος μια ψηφιακή πλατφόρμα με γνώμονα τα δεδομένα, η οποία έχει σχεδιαστεί για τον εξορθολογισμό της αξιολόγησης των τραυμάτων, την παροχή διαστρωμάτωσης κινδύνου, την εμπλοκή των ασθενών και, κυρίως, τη διευκόλυνση του συντονισμού της περίθαλψης.