Ρεπορτάζ Υγείας

Μετάδοση νοσημάτων: Ενίσχυση των δράσεων πρόληψης διασυνοριακής μετάδοσης νοσημάτων μέσω των θαλάσσιων μεταφορών

Μετάδοση νοσημάτων: Ενίσχυση των δράσεων πρόληψης διασυνοριακής μετάδοσης νοσημάτων μέσω των θαλάσσιων μεταφορών

Μετάδοση νοσημάτων: Ο στόχος της ελαχιστοποίησης του κινδύνου εμφάνισης μεταδοτικών νοσημάτων στα πλοία με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία των επιβατών αλλά και για το ναυτιλιακό κλάδο, όπως καθυστερήσεις, οικονομικές ζημίες, δυσφήμηση κ.α. προωθείται με προγράμματα υγειονομικών επιθεωρήσεων επιβατικών πλοίων, που υλοποιούνται στη χώρα μας από τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των λιμένων.

Με στόχο την ενίσχυση των δράσεων πρόληψης διασυνοριακής μετάδοσης νοσημάτων μέσω των θαλάσσιων μεταφορών εκδόθηκε η υπ. αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 47324 ΚΥΑ από τον Υπουργό Υγείας και τους συναρμόδιους Υπουργούς με θέμα «Ρύθμιση επιμέρους λεπτομερειών για την εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ)» (ΦΕΚ 4605 Β΄/01.9.2022).

Ελαχιστοποίηση Μετάδοσης Νοσημάτων

Ο στόχος της ελαχιστοποίησης του κινδύνου εμφάνισης μεταδοτικών νοσημάτων στα πλοία με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία των επιβατών αλλά και για το ναυτιλιακό κλάδο, όπως καθυστερήσεις, οικονομικές ζημίες, δυσφήμηση κ.α. προωθείται με προγράμματα υγειονομικών επιθεωρήσεων επιβατικών πλοίων, που υλοποιούνται στη χώρα μας από τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των λιμένων. Ειδικά για τα επιβατηγά πλοία που εκτελούν διεθνείς πλόες διενεργείται επιπλέον ενδελεχής επιθεώρηση σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές- πρότυπα, που θεσπίζονται με την εν λόγω ΚΥΑ, παράλληλα με τα υποχρεωτικά από τη διεθνή συνθήκη του ΠΟΥ (ΔΥΚ) πρότυπα.

Το εν λόγω κανονιστικό πλαίσιο της ΚΥΑ εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τη θεσμική κατοχύρωση του υφιστάμενου κοινού προγράμματος υγειονομικών ελέγχων επιβατηγών πλοίων (κρουαζιερόπλοια) σε όλη την Ευρώπη, που συντονίζει η Μονάδα Παρατηρητηρίου Δημόσιας Υγείας μέσω μεταφοράς και πυλών εισόδου του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιτρέποντας τη διεξαγωγή των επιθεωρήσεων βασισμένων σε πρότυπα εναρμονισμένα με άλλες χώρες, που συμπεριλαμβάνονται στα διεθνώς αναγνωρισμένα σχετικά εγχειρίδια, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα των επιθεωρήσεων, το οποίο υφίσταται παράλληλα με τους υποχρεωτικούς υγειονομικούς ελέγχους που υπαγορεύονται από τον ΔΥΚ, προσχωρούν πλοιοκτήτριες εταιρείες ακόμα και οικειοθελώς, αναγνωρίζοντας τα οφέλη που αποκομίζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αποφυγή επιπλέον οικονομικού και χρονικού κόστους συμμόρφωσης των πλοίων διεθνών πλόων με την εκάστοτε εθνική νομοθεσία, όταν στο δρομολόγιό τους περιλαμβάνονται λιμάνια από διαφορετικές χώρες.

Είναι προφανή επίσης τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν και για τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των λιμένων, δεδομένου ότι προβλέπεται ψηφιακή καταχώρηση των αποτελεσμάτων των υγειονομικών ελέγχων στα επιβατικά πλοία σε ειδική βάση δεδομένων, στο πληροφοριακό σύστημα της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης EU Common Ship Sanitation Database (πρώην SHIPSAN ACT), γεγονός που θα εξασφαλίσει την επικοινωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών λιμένων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα την αποφυγή διπλών και πολλαπλών επιθεωρήσεων του ίδιου πλοίου και συνεπώς την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων οικονομικών και ανθρωπίνων.

Εν κατακλείδι, το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο αφενός θέτει δικλείδες ασφαλείας για πιθανά συμβάντα- απειλές της δημόσιας υγείας κατά τις ιδιαιτέρως σημαντικές για τη χώρα θαλάσσιες μεταφορές και κρουαζιέρες, και αφετέρου προωθεί τη σύμπραξη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας με τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας για την ανάδειξη καλών πρακτικών και αριστείας στον τομέα θαλάσσιου τουρισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι αυτοάνοσες διαταραχές αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Απότομη αύξηση των ποσοστών σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Γιατί ορισμένες κοινότητες δεν έχουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς και στις προσπάθειες δημόσιας υγείας

Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην πρωτοβάθμια φροντίδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νοσοκομείο Ρόδου: Προσλήψεις 1 Μόνιμης Ιατρού και 2 Αναισθησιολόγων

Νοσοκομείο Ρόδου: Η Διοίκηση του νοσοκομείου εκφράζει τη λύπη της για την αναστάτωση που προκλήθηκε στους ασθενείς και δεσμευόμαστε για την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση της εύρυθμης λειτουργίας του χειρουργείου.

Στα σκαριά η πρώτη ιδιωτική Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή στην Αθήνα

Η Ιατρική Σχολή του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη στην Κύπρο και προσφέρει δύο ιατρικά προγράμματα: Ένα 6ετές Πρόγραμμα Εισαγωγής Προπτυχιακών Σπουδών σχεδιασμένο για αποφοίτους Λυκείου και ένα 5ετές Πρόγραμμα Εισαγωγής Μεταπτυχιακών Σπουδών, σχεδιασμένο για όσους κατέχουν Πανεπιστημιακά πτυχία σε οποιονδήποτε τομέα.

Τι να περιμένετε για την αναπνευστική περίοδο της γρίπης, του RSV και του Sars-Cov-2

"Στη συνέχεια φτάνουμε στα βασικά: την καλή υγιεινή των χεριών. Αν είστε άρρωστοι, μείνετε στο σπίτι. Αν πρέπει να βγείτε έξω, φορέστε μάσκα αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Και στη συνέχεια εξετάσεις, ώστε να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε και να μπορούμε να λάβουμε καλά μέτρα για να αποτρέψουμε τη μετάδοση σε άλλους ανθρώπους".

Μελέτη βρίσκει σύνδεση με ακάθαρτα καύσιμα μαγειρέματος και αναπτυξιακές καθυστερήσεις στα παιδιά

Η έκθεση σε ακάθαρτο καύσιμο μαγειρέματος από την εγκυμοσύνη έως την ηλικία των 36 μηνών αύξησε τις πιθανότητες αποτυχίας σε οποιονδήποτε αναπτυξιακό τομέα κατά 28%, στον ακαθάριστο κινητικό τομέα κατά 52% και στον προσωπικό-κοινωνικό τομέα κατά 36%.

Μια βαθιά ματιά στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον

"Η μελέτη αυτή δείχνει τις δυνατότητες της τεχνολογίας NanoSIMS να αποκαλύψει μεταβολικές αλλαγές στον εγκέφαλο, με πρωτοφανή ανάλυση, σε υποκυτταρικό επίπεδο", λέει ο Bernard Schneider. "Μας δίνει ένα εργαλείο για να μελετήσουμε τις πρώιμες παθολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στους ευάλωτους νευρώνες ως συνέπεια της συσσώρευσης της α-συνουκλεΐνης, ενός μηχανισμού που συνδέεται άμεσα με τη νόσο του Πάρκινσον".