Ρεπορτάζ Υγείας

Νοσήματα Θεραπείες: Γιατί ορισμένες κοινότητες δεν έχουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς και στις προσπάθειες δημόσιας υγείας

Νοσήματα Θεραπείες: Γιατί ορισμένες κοινότητες δεν έχουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς και στις προσπάθειες δημόσιας υγείας

«Οι άνθρωποι εμπιστεύονται κυριολεκτικά στους γιατρούς την υγεία και τη ζωή τους», είπε ο Σαλέρνο. "Χωρίς εμπιστοσύνη, οι ασθενείς έχουν ελάχιστο λόγο να ακολουθούν τις συμβουλές των γιατρών τους. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί αυτό είναι ανησυχητικό."

Νοσήματα Θεραπείες: Εν μέσω της COVID-19, της ευλογιάς των πιθήκων, της πολιομυελίτιδας και άλλων σήμερα, η εμπιστοσύνη είναι η «κόλλα» μεταξύ γιατρού και ασθενούς, σημειώνει ο γιατρός Δρ. Siegel για την ευλογιά των πιθήκων: «Περισσότερα εμβόλια, περισσότερες θεραπείες και λιγότεροι τσάροι» Καθώς συνεχίζουν να κυκλοφορούν οι τελευταίες ενημερώσεις για την COVID-19, τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, την πολιομυελίτιδα και άλλα προβλήματα και ζητήματα υγείας, ένας γιατρός επεσήμανε ότι η υγειονομική περίθαλψη μοιάζει πολύ με ένα προϊόν. Ο Δρ Alexander Salerno, ένας παθολόγος στο Νιου Τζέρσεϊ, είπε στο Fox News Digital: “Αν δεν εμπιστεύεστε τον πωλητή ή το προϊόν, γιατί να το αγοράσετε;”

Ο Σαλέρνο εργάζεται στο Salerno Medical Associates, ένα οικογενειακό ιατρείο δεύτερης γενιάς που εξυπηρετεί το East Orange και το Newark.

Είπε στο Fox News Digital ότι η εμπιστοσύνη είναι η «κόλλα» μεταξύ γιατρών και ασθενών — ειδικά σε κοινότητες που δεν εξυπηρετούνται. «Η λιγότερη εμπιστοσύνη οδηγεί στη μη συμμόρφωση των ασθενών με τις συστάσεις θεραπείας ή προσυμπτωματικού ελέγχου, και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αντιδραστική υγειονομική περίθαλψη, σε αντίθεση με την προληπτική φροντίδα», είπε. Πολλοί εργαζόμενοι Αμερικανοί έχουν περιορισμένο χρόνο με αμοιβή για να πάνε να δουν τον γιατρό, είπε, οπότε όταν αυτό συνδυάζεται με “εξυπηρέτηση πελατών που είναι συχνά αδιάφορη τις καλές μέρες”, μερικοί άνθρωποι δεν αναζητούν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης μέχρι να μην μπορούν να το αποφύγουν , είπε ο Σαλέρνο.

Είπε ότι αν η φροντίδα είναι όχι μόνο πιο προσιτή αλλά και «λιγότερο αγγαρεία θα συνέβαλε πολύ στην αύξηση της εμπιστοσύνης».

Στο διαβόητο πείραμα Tuskegee, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άφησε μια ομάδα μαύρων ανδρών στην επαρχία της Αλαμπάμα να μείνει χωρίς θεραπεία για σύφιλη για 40 χρόνια για ερευνητικούς σκοπούς.

Ορισμένοι γιατροί και επαγγελματίες υγείας πιστεύουν επίσης ότι η γνώση του διαβόητου πειράματος Tuskegee από το 1972 συνεχίζει να έχει επιπτώσεις σήμερα.

Φέτος το 2022 είναι η 50ή επέτειος από τη στιγμή που το κοινό έμαθε για πρώτη φορά ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνήθηκε σε μια ομάδα μαύρων ανδρών με ενεργό σύφιλη την κατάλληλη θεραπεία για τη νόσο.

Ο λόγος που αναβλήθηκε η θεραπεία;

Να ανακαλυφθεί το πώς η μολυσματική ασθένεια θα εξελισσόταν φυσικά στο ανθρώπινο σώμα για 40 χρόνια. Στις 25 Ιουλίου 1972, το Associated Press δημοσίευσε την είδηση ​​που «ταρακούνησε το αμερικανικό ιατρικό κατεστημένο», όπως σημείωσε το ίδιο το AP.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ανέφερε ο Jean Heller του AP, είχε αφήσει εκατοντάδες μαύρους άνδρες στην επαρχία της Αλαμπάμα να μείνουν χωρίς θεραπεία για σύφιλη για 40 χρόνια για ερευνητικούς σκοπούς. Ακολούθησε μια δημόσια κατακραυγή — και η «Μελέτη Tuskegee Syphilis» τελείωσε τρεις μήνες αργότερα.

Οι άνδρες κατέθεσαν μήνυση που κατέληξε σε διακανονισμό 9 εκατομμυρίων δολαρίων και ο τότε Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ζήτησε επισήμως συγγνώμη μερικά χρόνια αργότερα – στις 16 Μαΐου 1997, για την ακρίβεια.

Ωστόσο, η μελέτη αναφέρεται συνήθως ως λόγος που ορισμένοι Αφροαμερικανοί είναι απρόθυμοι να συμμετάσχουν σε ιατρική έρευνα ή ακόμη και να πάνε στον γιατρό για τακτικές εξετάσεις. «Στο πλαίσιο της ιστορίας του τέλους του φημισμένου πειράματος Tuskegee, οι Μαύροι και Καφέ πολίτες είναι επιφυλακτικοί να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές και συχνά καθυστερούν την κριτική φροντίδα για ιάσιμες ασθένειες σε σημείο που ελάχιστες ή καθόλου επιλογές είναι διαθέσιμες από τη στιγμή που παρουσιάζονται», δήλωσε πρόσφατα στο Fox News Digital ο Δρ Christopher L. Edwards, συνταξιούχος αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Duke.

Περισσότερες λεπτομέρειες και ιστορικό

Το 1932, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ ξεκίνησε μια μελέτη σε μαύρους άνδρες από μια περιοχή στο Tuskegee της Ala., με το υψηλότερο ποσοστό σύφιλης εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). «Αρχικά ονομαζόταν «Μελέτη Tuskegee της μη θεραπευμένης σύφιλης στο νέγρο αρσενικό» (που τώρα αναφέρεται ως «USPHS Syphilis Study at Tuskegee»), ανέφερε η υπηρεσία υγείας στον ιστότοπό της.

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η σύφιλη μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης οργάνων.

«Η μελέτη περιελάμβανε αρχικά 600 μαύρους άνδρες — 399 με σύφιλη, 201 που δεν είχαν τη νόσο», πρόσθεσε το CDC, αλλά «επικαιροποιημένη συγκατάθεση των συμμετεχόντων δεν ελήφθη».

Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν την πρόκληση βλάβης οργάνων στον εγκέφαλο, τα νεύρα, τα μάτια, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το συκώτι, τα οστά και τις αρθρώσεις, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Η μελέτη που έγινε στο Tuskegee είναι «ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι στις μειονοτικές κοινότητες παραμένουν δύσπιστοι για τους γιατρούς και τις προσπάθειες δημόσιας υγείας, όπως τα εμβόλια για την COVID-19», είπε ο Δρ Έντουαρντς.  «Οι ανισότητες στην υγεία είναι η εκδήλωση σκόπιμων ή αδαών διαφορών στα κλινικά αποτελέσματα με βάση τα χαρακτηριστικά του κλινικού ιατρού και του ασθενούς», είπε επίσης ο Έντουαρντς.

Είναι εθνικός ειδικός σε παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα υγείας μεταξύ των μειονοτήτων και των μαύρων πληθυσμών και ίδρυσε το Πρόγραμμα Πρωτοβουλία Αστικής Υγείας, έναν πάροχο υγείας και εκπαίδευσης που βασίζεται στην κοινότητα.

“Χωρίς εμπιστοσύνη, οι ασθενείς έχουν ελάχιστο λόγο να ακολουθούν τις συμβουλές των γιατρών τους.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί αυτό είναι ανησυχητικό.” «Όταν οι γνωστές διαφορές στα αποτελέσματα δεν αντιμετωπίζονται, αυτές που επηρεάζονται περισσότερο κωδικοποιούν αρνητικά μια ιστορική δυσπιστία προς τον γιατρό και τον θεσμό της ιατρικής».

Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί

Η πανδημία της COVID-19, με τα συχνά ασυνεπή μηνύματα για τη δημόσια υγεία, επιδείνωσε το ζήτημα της εμπιστοσύνης στο ιατρικό επάγγελμα, πρότεινε ο Δρ Σαλέρνο.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ανησυχούν για τη μείωση των προληπτικών εξετάσεων λόγω καθυστερημένων διαγνώσεων, των συνεπειών στην υγεία και των επιδεινούμενων ανισοτήτων για τον καρκίνο μεταξύ των γυναικών που υποφέρουν από ανισότητες υγείας.

«Σε αντίθεση με το πώς ο HIV είχε έναν συγγενή πρεσβευτή, όπως ο Μάτζικ Τζόνσον — και θα δείτε την αξία της συνέπειας και της μείωσης της έντασης των τρόμων ομιλιών», σημείωσε ο Σαλέρνο.

Αλλά οι πρεσβευτές μπορεί να είναι «πάστορας ή κομμωτής» ή άλλοι καθημερινοί άνθρωποι, επειδή «το να μιλάμε με γνώσεις για τον διαβήτη ή άλλες χρόνιες παθήσεις» από άτομα με συγγενικό υπόβαθρο έχει πραγματική αξία, είπε ο παθολόγος.

«Οι άνθρωποι εμπιστεύονται κυριολεκτικά στους γιατρούς την υγεία και τη ζωή τους», είπε ο Σαλέρνο. “Χωρίς εμπιστοσύνη, οι ασθενείς έχουν ελάχιστο λόγο να ακολουθούν τις συμβουλές των γιατρών τους. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί αυτό είναι ανησυχητικό.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασίλης Κιοσσές: Η σχέση γιατρού και ασθενή συμπεριλαμβάνεται στα ιατρικά πρωτοκόλλα

Οι φοιτητές ιατρικής που αναγνωρίζονται ως ομοφυλόφιλοι, λεσβίες ή αμφιφυλόφιλοι βλέπουν τα περιβάλλοντα μάθησης λιγότερο ευνοϊκά από τους ετεροφυλόφιλους φοιτητές

Ασθενείς influencers: Μια νέα τάση στα social media με στόχο την φαρμακευτική βιομηχανία

Νέο σύστημα ΑΙ προβλέπει με ακρίβεια μεγαλύτερη του 95% ποιοι ασθενείς με COVID-19 θα χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ

Το CDC συνιστά εμβόλια covid για μωρά και παιδιά κάτω των 5 ετών. Ακολουθούν 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το νοσοκομείο του Πακιστάν υπερφορτωμένο καθώς εξαπλώνονται οι ασθένειες που μεταδίδονται από τις πλημμύρες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκφράσει την ανησυχία του για μια επικείμενη "δεύτερη καταστροφή" από ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό και εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα, ιδίως στη Σιντ.

Το τελευταίο ξέσπασμα του Έμπολα στην Ουγκάντα σκοτώνει τον πρώτο εργαζόμενο στον τομέα της υγείας

Οι αρχές της χώρας της ανατολικής Αφρικής ανακοίνωσαν την εμφάνιση του θανατηφόρου αιμορραγικού πυρετού στις 20 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας φόβους για μια μεγάλη κρίση υγείας στη χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ιρανοί φοιτητές συγκρούονται με την αστυνομία καθώς η θανατηφόρα καταστολή του καθεστώτος πλησιάζει την 20ή ημέρα

Το μπλακ άουτ του διαδικτύου στο Ιράν έχει καταστήσει δύσκολο να εξακριβωθεί πόσοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί ή σκοτωθεί στις ταραχές. Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί 200 άτομα και έχουν συλληφθεί 10.000.

Τα κράτη των ΗΠΑ δαπανούν δισεκατομμύρια από τα κονδύλια ανακούφισης από την πανδημία σε υποδομές

Οι κρατούμενοι της Αλαμπάμα μήνυσαν το Υπουργείο Οικονομικών για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την πολιτεία να δαπανήσει 400 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή φυλακών.

Η ευλογιά των πιθήκων ενδέχεται να αποτελεί συνεχή απειλή στις ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια, λέει αξιωματούχος του CDC

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων και σε σοβαρές περιπτώσεις, ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση αντιικών εμβολίων, όπως η ανοσοσφαιρίνη εμβολίου (VIG), η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της ευλογιάς.