Ρεπορτάζ Υγείας

Μελέτη ΝΙΗ: Οι θάνατοι από υπερβολική δόση μεθαμφεταμίνης αυξάνονται στις ΗΠΑ

Μελέτη ΝΙΗ: Οι θάνατοι από υπερβολική δόση μεθαμφεταμίνης αυξάνονται στις ΗΠΑ

Επιπλέον, η ανάλυση διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός της διαταραχής χρήσης μεθαμφεταμίνης σε όσους δεν έκαναν το φάρμακο αυξήθηκε δεκαπλάσια στους Μαύρους από το 2015 έως το 2019 και ότι η διαταραχή χρήσης μεθαμφεταμίνης χωρίς ένεση τετραπλασιάστηκε σε νέους ενήλικες ηλικίας 18 έως 23 ετών.

Μελέτη ΝΙΗ: Οι θάνατοι σχεδόν τριπλασιάστηκαν από το 2015 έως το 2019 μεταξύ των ατόμων 18 έως 64 ετών, σύμφωνα με τη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Οι θάνατοι από υπερβολική δόση που σχετίζονται με μεθαμφεταμίνη σχεδόν τριπλασιάστηκαν από το 2015 έως το 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH). Οι θάνατοι που αφορούσαν το διεγερτικό αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 64 ετών, ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο NIH για την Κατάχρηση Ναρκωτικών (NIDA). Ο οργανισμός είπε ότι τα πρότυπα χρήσης μεθαμφεταμίνης έχουν γίνει πιο επικίνδυνα και διαφοροποιημένα σε ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας. Ενώ ο αριθμός των ατόμων που ανέφεραν χρήση μεθαμφεταμίνης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν αυξήθηκε τόσο απότομα, η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι πληθυσμοί με διαταραχή χρήσης μεθαμφεταμίνης έχουν γίνει πιο ποικίλοι.

Επιπλέον, η μελέτη-που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry-υποδηλώνει ότι η αύξηση των προτύπων υψηλότερου κινδύνου χρήσης μεθαμφεταμίνης-συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων στη διαταραχή χρήσης μεθαμφεταμίνης, η συχνή χρήση και η χρήση άλλων φαρμάκων ταυτόχρονα-μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του θανάτου από υπερβολική δόση.

Πέρυσι, τα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αποκάλυψαν ότι περισσότεροι από 93.000 Αμερικανοί πέθαναν από υπερδοσολογία ναρκωτικών, κάτι που σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αύξηση ενός έτους στους θανάτους από υπερδοσολογία που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η αύξηση, όπως είπε το NIH, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της υπερδοσολογίας που περιλαμβάνει συνθετικά οπιοειδή όπως η φαιντανύλη, και οι θάνατοι από υπερβολική δόση που αφορούν ψυχοδιεγερτικά όπως η μεθαμφεταμίνη έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους αφορούσαν τη χρήση οπιοειδούς ταυτόχρονα. “Εκτός από την ηρωίνη, η μεθαμφεταμίνη και η κοκαΐνη γίνονται πιο επικίνδυνα λόγω μόλυνσης με πολύ ισχυρή φαιντανύλη και αυξάνονται τα πρότυπα χρήσης υψηλότερου κινδύνου, όπως η πολλαπλή χρήση ουσιών και η τακτική χρήση”, ανέφερε σε δήλωσή της  η διευθύντρια του NIDA, Δρ. Nora D. Volkow, μία από τις συγγραφείς της μελέτης.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με θανάτους από υπερβολική δόση που αφορούσαν ψυχοδιεγερτικά άλλα από την κοκαΐνη που προέρχονταν από αρχεία αιτιών θανάτου στο Εθνικό Σύστημα Ζωτικών Στατιστικών από το 2015 έως το 2019 και αξιολόγησαν τα πρότυπα χρήσης μεθαμφεταμίνης από Αμερικανούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 64 ετών, όπως αναφέρθηκε από την Εθνική Έρευνα για τα Ναρκωτικά.

Χρήση και υγεία.

Από το 2015 έως το 2019, ο αριθμός των θανάτων από υπερβολική δόση που αφορούσαν ψυχοδιεγερτικά φάρμακα εκτός της κοκαΐνης – σε μεγάλο βαθμό μεθαμφεταμίνη – αυξήθηκε κατά 180%, από 5.526 σε 15.489, σύμφωνα με τα δεδομένα. Ο αριθμός των ατόμων που ανέφεραν χρήση μεθαμφεταμίνης αυξήθηκε κατά 43% την ίδια περίοδο. Το ινστιτούτο είπε ότι οι ερευνητές του σημείωσαν επίσης μετατοπίσεις στους πληθυσμούς που χρησιμοποιούσαν μεθαμφεταμίνη από το 2015 έως το 2019, με τους Αμερικανούς Ινδιάνους και τους Ατόσους της Αλάσκας με τον υψηλότερο επιπολασμό της μεθαμφεταμίνης, καθώς και διαταραχή χρήσης μεθαμφεταμίνης και ένεση μεθαμφεταμίνης.

“Οι προσεγγίσεις της δημόσιας υγείας πρέπει να προσαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν τη χρήση μεθαμφεταμίνης στις διάφορες κοινότητες που κινδυνεύουν, και ιδιαίτερα για τις ινδιάνικες και τις ιθαγενείς κοινότητες της Αλάσκας, οι οποίες έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για κατάχρηση μεθαμφεταμίνης και είναι πολύ συχνά υποσυντηρημένες”, δήλωσε ο Volkow. Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι Αμερικανοί Ινδιάνοι και οι ντόπιοι της Αλάσκας είχαν επίσης τη μεγαλύτερη αύξηση στους θανάτους από υπερβολική δόση μεθαμφεταμίνης τα τελευταία χρόνια.

Οι κοινότητες ελπίζουν να καταπολεμήσουν το ρεκόρ θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών που αναφέρθηκαν εν μέσω πανδημίας Ιστορικά, η μεθαμφεταμίνη χρησιμοποιείται συχνότερα από λευκούς μεσήλικες, ανέφερε ο NIH. Επιπλέον, η ανάλυση διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός της διαταραχής χρήσης μεθαμφεταμίνης σε όσους δεν έκαναν το φάρμακο αυξήθηκε δεκαπλάσια στους Μαύρους από το 2015 έως το 2019 και ότι η διαταραχή χρήσης μεθαμφεταμίνης χωρίς ένεση τετραπλασιάστηκε σε νέους ενήλικες ηλικίας 18 έως 23 ετών.

Το CDC λέει ότι σχεδόν 841.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το 1999 από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αλλαγή στον νόμο της Ταϊλάνδης σημαίνει ότι το ευρύ κοινό θα μπορεί να καταναλώνει και να πωλεί νόμιμα kratom

Το 2ο lockdown έφερε αύξηση στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και ψυχοφαρμάκων

Ποιες είναι οι πέντε πιο εθιστικές ουσίες στον κόσμο

Έρευνα δείχνει την κατανάλωση ναρκωτικών στην Ευρώπη

Επικίνδυνη η ιατρική κάνναβη χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο

Αυξήθηκαν οι θάνατοι απο χρήση συνθετικών ναρκωτικών

Νέα φθηνότερα συνθετικά ναρκωτικά: απειλούν τις παραγωγικές ηλικίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το CDC συνιστά εμβόλια covid για μωρά και παιδιά κάτω των 5 ετών. Ακολουθούν 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Λιγότερος απολυταρχισμός και περισσότερη ταπεινότητα από τους υπαλλήλους της δημόσιας υγείας θα συνέβαλλε πολύ στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού.

Το ξέσπασμα μηνιγγιτιδόκοκκου στη Φλόριντα μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών είναι ένα από τα χειρότερα στην ιστορία των ΗΠΑ

Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν ένα εμβόλιο για μηνιγγιτιδόκοκο επικοινωνώντας με το ιατρείο, το φαρμακείο, το κοινοτικό κέντρο υγείας ή το τοπικό τμήμα υγείας.

Κορωνοϊός Κρούσματα 24/06: 11.972 νέα κρούσματα - 13 νεκροί - 86 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 24/06: 11.972 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 86, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 13 νέοι θάνατοι.

Σημειώνεται νέο μεγάλο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη

Αντίστοιχα, στην Ολλανδία τα κρούσματα αυξάνονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, με το ινστιτούτο δημόσιας υγείας της χώρας να αναφέρει ως αιτία τις υποπαραλλαγές BA.4 and BA.5, όχι μόνο για την αύξηση των μολύνσεων στην χώρα, αλλά και ανά την υφήλιο.