Ρεπορτάζ Υγείας

Μελέτες ΗΠΑ: Αυξημένη διάγνωση σπασμένων καρδιών

Μελέτες ΗΠΑ: Αυξημένη διάγνωση σπασμένων καρδιών

Οι συντάκτες της μελέτης δούλεψαν αποκλειστικά με δεδομένα πριν από την πανδημία, αλλά πιστεύουν ότι η COVID-19 προκάλεσε πιθανώς περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της πάθησης, μια που μπορεί να είναι μη μετρήσιμη λόγω πολλών ραγισμένων καρδιών που δεν διαγνώστηκαν ή αναφέρθηκαν.

Μελέτες ΗΠΑ: Μελέτες δείχνουν ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να το αντιμετωπίσουν από τους νεότερους άνδρες και γυναίκες Οι καρδιές σπάνε με αυξανόμενους ρυθμούς, διαπίστωσαν ερευνητές. Η απειλητική για τη ζωή ιατρική κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο σπασμένης καρδιάς αναφέρεται με αυξανόμενους ρυθμούς, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιάς.

Η προσωρινή κατάσταση, γνωστή και ως καρδιομυοπάθεια Takotsubo, προκαλεί ξαφνικά εξασθένηση του καρδιακού μυός και γενικά συμβαίνει μετά από μια περίοδο έντονου συναισθηματικού ή σωματικού στρες. Ενώ είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε δύο μήνες. Η ανησυχητική μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη διαπίστωσε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αυξάνουν σταθερά το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς με αυξανόμενους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, με τις γυναίκες 50 έως 74 να βλέπουν τις πιο έντονες αυξήσεις.

Τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να διαφέρουν σε άνδρες και γυναίκες. Πράγματι, η ανάλυση 135.463 περιπτώσεων συνδρόμου σπασμένης καρδιάς που αναφέρθηκε στα νοσοκομεία των ΗΠΑ από το 2006 έως το 2017 αποκάλυψε ότι οι γυναίκες αποτελούν το 88,3 % όλων των περιπτώσεων και ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες το βίωσαν με ποσοστό έξι έως 12 φορές υψηλότερο από τις νεότερες γυναίκες και άνδρες.

“Αυτά τα εκτοξευόμενα ποσοστά είναι τόσο ενδιαφέροντα όσο και ανησυχητικά”, δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, δρ. Σούζαν Τσενγκ, στα νέα ευρήματα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης για τα ευρήματά της. Πιστεύουν ότι το συνολικό άγχος, το τέλος της εμμηνόπαυσης και η τεχνολογία μπορεί να συμβάλουν στις ηλικιωμένες γυναίκες να έχουν τόσο μοναδικά υψηλά ποσοστά. «Καθώς προχωράμε στην ηλικία και αναλαμβάνουμε περισσότερες ευθύνες ζωής και εργασίας, βιώνουμε υψηλότερα επίπεδα άγχους», είπε. «Και με την αυξανόμενη ψηφιοποίηση σε κάθε πτυχή της ζωής μας, οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες έχουν επίσης ενταθεί».

Οι συντάκτες της μελέτης δούλεψαν αποκλειστικά με δεδομένα πριν από την πανδημία, αλλά πιστεύουν ότι η COVID-19 προκάλεσε πιθανώς περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της πάθησης, μια που μπορεί να είναι μη μετρήσιμη λόγω πολλών ραγισμένων καρδιών που δεν διαγνώστηκαν ή αναφέρθηκαν. “Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν βαθιές επιδράσεις στη σύνδεση καρδιάς-εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Βρισκόμαστε στην κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τη μέτρηση του τι είναι αυτά”, δήλωσε η Τσενγκ στο δημοσίευμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς;

Πως αντιμετωπίζεται το σύνδρομο της ραγισμένης καρδίας

Αμερικανική έρευνα συνδέει την καρδιακή λειτουργία με τον κοροναϊό

Το “σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς”(βίντεο)

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Για 6 ακόμη μήνες μπορούν να παραμείνουν στο ΕΣΥ γιατροί που συνταξιοδοτούνται στο τέλος του 2021

Γιατροί ΕΣΥ σύνταξη: Mε απόφαση του Υπουργού Υγείας δύνανται να προστίθενται περισσότερες ειδικότητες πέραν αυτών που ορίζει η παρούσα τροπολογία, καθώς και να παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι λέει ο ασθενής μηδέν της νέας παραλλαγής στην Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον: Ο κ. Αγγελάκης ήρθε στη χώρα, πριν την ισχύ των μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής. Ο ίδιος έκανε τρεις ελέγχους, από την άφιξή του στις 26 Νοεμβρίου, οι οποίοι ήταν ωστόσο αρνητικοί. Η νόσησή του διαγνώστηκε τελικά στο τέταρτο rapid test.

Πράσινο φως για την επίσπευση της τρίτης δόσης εμβολίου στο 4μηνο

Τρίτη δόση εμβολίου 4μηνο: Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, ακριβώς μετά την λύση της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έτσι ώστε να προσδιοριστεί πλήρως ο χρόνος χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19.

Σενάρια για την επέκταση υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Έκκληση κάνουν οι ειδικοί σε όλους τους πολίτες να κάνουν τα δωρεάν self test που θα χορηγηθούν δωρεάν, το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της διασποράς.

79 επιβεβαιωμένα κρούσματα της "όμικρον" στην ΕΕ έχει καταγράψει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), όλα ήπια ή ασυμπτωματικά

Όσον αφορά τα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής, το ECDC επισημαίνει ότι προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι μπορεί να έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Εάν αυτό ισχύει, η Όμικρον αναμένεται, βάσει των μαθηματικών μοντέλων, να προκαλέσει πάνω από το ήμισυ όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ τους επόμενους μήνες.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα covid αυξήθηκαν σε 8.561 την Τετάρτη από 4.373 μια ημέρα νωρίτερα στη Νότια Αφρική

Η παραλλαγή όμικρον ανιχνεύθηκε σε πέντε από τις εννέα επαρχίες της Νότιας Αφρικής και αντιπροσώπευε το 74% των γονιδιωμάτων του ιού που προσδιορίστηκε η αλληλουχία τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών της χώρας.