Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Μαστογραφίες: Υψηλότερη η διαθεσιμότητα μηχανημάτων της Ελλάδας στην Ε.Ε., λέει η Eurostat

Μαστογραφίες: Υψηλότερη η διαθεσιμότητα μηχανημάτων της Ελλάδας στην Ε.Ε., λέει η Eurostat

ο 2021, οι τρεις πρώτες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του μαστού για γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών, που είχαν υποβληθεί σε μαστογραφία τα δύο προηγούμενα χρόνια, ήταν οι σκανδιναβικές χώρες της ΕΕ: Δανία (83,0%), Φινλανδία (82,2%) και Σουηδία (80,0%).

Μαστογραφίες: Τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα μηχανημάτων μαστογραφίας στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Το 2021, η υψηλότερη διαθεσιμότητα μονάδων μαστογραφίας (μηχανήματα σχεδιασμένα αποκλειστικά για μαστογραφίες) ανά 100.000 κατοίκους για γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, καταγράφηκε στην Ελλάδα (7,1 μονάδες) και στην Κύπρο (5,9 μονάδες). Το ποσοστό των μαστογραφικών μονάδων ήταν επίσης υψηλό στο Βέλγιο (3,6), στην Ιταλία (3,4) και στην Κροατία (3,3). Αντίθετα, η χαμηλότερη διαθεσιμότητα παρατηρήθηκε στη Γερμανία (0,5 μονάδες), τη Γαλλία (0,7), τη Ρουμανία (0,9) και την Πολωνία (1,0), ακολουθούμενες από το Λουξεμβούργο, την Τσεχία και την Εσθονία (όλες με 1,1 μονάδες ανά 100.000 κατοίκους).

Το 2021, οι τρεις πρώτες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του μαστού για γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών, που είχαν υποβληθεί σε μαστογραφία τα δύο προηγούμενα χρόνια, ήταν οι σκανδιναβικές χώρες της ΕΕ: Δανία (83,0%), Φινλανδία (82,2%) και Σουηδία (80,0%). Ακολουθούν η Μάλτα (77,8%) και η Σλοβενία (77,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (20,6%), στην Κύπρο (24,6%), στη Σλοβακία (25,5%), στην Ουγγαρία (29,8%) και στη Λετονία (30,8%).

Σε σύγκριση με το 2011, τα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού αυξήθηκαν σε 6 από τις 20 χώρες της ΕΕ με διαθέσιμα δεδομένα, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στη Μάλτα (+26,9 ποσοστιαίες μονάδες ) τη Λιθουανία (+12,9%) και την Εσθονία (+7,7%). Σε 13 χώρες της ΕΕ, τα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού μειώθηκαν μεταξύ 2011 και 2021. Μειώσεις που ξεπέρασαν το 10% παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (-16,3%), την Ιρλανδία (-12,1%) και την Ουγγαρία (-10,6%). Σημειώνεται ότι η Eurostat δεν διαθέτει στοιχεία για την Ελλάδα για τα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος του μαστού και μαστογραφίες: 3 βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες όλων των ηλικιών πριν από τις εξετάσεις τους

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στο ελληνικό σύστημα υγείας

Euromedica: Eξετάσεις μαστογραφίας σε προνομιακές τιμές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σε πολύ υψηλό κίνδυνο για φωτιά και πάλι 4 Περιφέρειες αύριο 26 Ιουνίου

Κίνδυνος πυρκαγιάς 26/6: Συνεχίζουν οι επικίνδυνες ημέρες για τη χώρα μας, με την Αττική και την Στερεά Ελλάδα να εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση σε σχέση με έναν επικείμενο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Καλύτερη υγεία όσοι ηλικιωμένοι στις ΗΠΑ ζουν σε οίκους ευγηρίας από εκείνους που ζουν στο

Ηλικιωμένοι ΗΠΑ: Οι ηλικιωμένοι που μετακομίζουν σε στέγαση ηλικιωμένων είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία, ιδιαίτερα για τραυματισμούς, κατάγματα ισχίου, τραύματα, ΧΑΠ, αφυδάτωση ή λοιμώξεις του ουροποιητικού. 

Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ; Μπορεί να φταίνε τα σεντόνια ή η παπλωματοθήκη σας

Αυτά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο. Αυτή η μεταβλητότητα, και ένα ευρύ φάσμα σχεδίων μελέτης, καθιστά επίσης δύσκολη τη σύγκριση διαφορετικών μελετών σχετικά με την επίδραση διαφορετικών υφασμάτων στον ύπνο. Επομένως, ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε με διαφορετικά υφάσματα για να ανακαλύψετε τι λειτουργεί για εσάς.

Το αρνίσιο κρέας ως μια εξαιρετική επιλογή για την αναιμία

Αρνί: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε εύκολα απορροφούμενο σίδηρο και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, το αρνί μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ενεργητικοί και να διατηρήσετε τη γενική σας υγεία.

Αυστραλία: Πρωτοφανής αύξηση επαγγελματιών υγείας που μετεγκαθίστανται στη χώρα

Αυστραλία: 4.699 γιατροί από το εξωτερικό έχουν εγγραφεί για πρακτική άσκηση στην Αυστραλία τους πρώτους 10 μήνες αυτού του οικονομικού έτους, 50% περισσότεροι από τους 2.991 γιατρούς που εγγράφηκαν ολόκληρο το έτος πριν από τον COVID (2018/19).

Close Icon