Ρεπορτάζ Υγείας

Μ. Βρετανία Εμβόλιο: Πορεία εμβολιασμών στην Αγγλία μέσω προσωπικής εμπειρίας Άγγλου πολίτη

Μ. Βρετανία Εμβόλιο: Πορεία εμβολιασμών στην Αγγλία μέσω προσωπικής εμπειρίας Άγγλου πολίτη

Ενώ τα εμβόλια λειτουργούν διαφορετικά, τα ισοδύναμα αποτελέσματα είναι παρόμοια. Μην πέφτετε σε σκέψεις σχετικά με το ότι ένα εμβόλιο είναι ανώτερο από το άλλο, γιατί όλα έχουν υποβληθεί σε αυστηρό έλεγχο από τους ρυθμιστές φαρμάκων.

Μ. Βρετανία Εμβόλιο: Η λήψη του εμβολίου covid – όποιου από τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι διαθέσιμο – δεν είναι μόνο σημαντική για τη δική σας υγεία, αλλά είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης. Όπως και η ψηφοφορία,  είναι κάτι ουσιαστικό για το καλό της κοινωνίας. Η δική μου εμπειρία ήρθε στις αρχές Μαρτίου του 2021. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το εμβόλιο χορηγείται κατά σειρά ηλικίας και με διαφορετικούς ρυθμούς σε ολόκληρη τη χώρα. Συνολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ όσον αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού του. Σήμερα, ο αριθμός των εμβολιασθέντων είναι κοντά στα 18 εκατομμύρια άτομα. Αυτό τροφοδοτείται εν μέρει από την απόφαση εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων. Βασίζεται σε μία δόση που δίνει 50% ή μεγαλύτερη ανοσία (η οποία αυξάνεται στο εύρος του 90% ή περισσότερο με τη δεύτερη δόση), ενώ διάφορα στοιχεία παρατίθενται στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Για τον λόγο αυτό, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση όλων των εγκεκριμένων επί του παρόντος εμβολίων covid από 3-4 εβδομάδες σε 12 εβδομάδες. Άλλες χώρες αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετική προσέγγιση. Το εμβόλιο κανονίστηκε  από τον Γενικό γιατρό μου, ενώ ειδοποιήθηκε μέσω μηνύματος SMS με έναν σύνδεσμο προς έναν ιστότοπο για κράτηση. Ήταν δυνατή η κράτηση πέντε ημέρες νωρίτερα, ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με την επιλογή μου.

Οργανωμένο μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας το εμβόλιο ήταν δωρεάν. Απλώς εμφανιστείτε στην ώρα που σας έχει δοθεί και δώστε το όνομα, τη διεύθυνση και την ημερομηνία γέννησής σας. Το κέντρο εμβολίων βρισκόταν στην πόλη του St. Albans, περίπου τρία μίλια από το σπίτι μου. Σε ένα αθλητικό και κοινωνικό κλαμπ, που κάποτε ήταν ένα αρχοντικό (σχεδιάστηκε σε στιλ Queen Anne και χτίστηκε για τον Edmund Beckett, 1ο βαρόνο Grimthorpe το 1874), γίνονται αρκετές χιλιάδες εμβόλια κάθε μέρα. Παρόλο που ήταν μια υγρή μέρα της άνοιξης, η ατμόσφαιρα ήταν παράξενα ευχάριστη. Μερικοί άνθρωποι ήταν λίγο σκεπτικοί, πολλοί ήταν περίεργοι και άλλοι ενθουσιασμένοι.

Η διαδικασία ήταν απλή. Έφτασα ένα λεπτό πριν από το ραντεβού μου και μπήκα σε μια μικρή γραμμή (κοινωνικά απομακρυσμένος στα απαιτούμενα δύο μέτρα). Μέσα σε δύο λεπτά μου δόθηκε ο σταθμός εμβολίου οκτώ (ένας από τους είκοσι ενεργούς σταθμούς). Μου δόθηκε ένα ενημερωτικό δελτίο, και ρωτήθηκα αν ήθελα η ένεση 0,5 χιλιοστόλιτρων να μπει στο δεξί ή το αριστερό μου χέρι. Επέλεξα το αριστερό, ανέβασα το μανίκι μου και ο εμβολιασμός τελείωσε σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η νοσοκόμα που το έκανε αυτό λεγόταν Gerald. Ήταν περίπου στην ίδια ηλικία με εμένα, με καθαρό πρόσωπο, ίσως λίγο κουρασμένο. Το κάνει όλη μέρα, δίνοντας πάνω από εκατό δόσεις. Θα επιστρέψει αύριο επίσης στα πόδια της, σώζοντας ζωές. Φαινομενικά, ο πρωθυπουργός του Μπόρις Τζόνσον πιστεύει ότι οι γυναίκες και οι άνδρες που το κάνουν αυτό, καθώς και άλλες εργασίες υγειονομικής περίθαλψης, αξίζουν μόνο μια αύξηση μισθού, αλλά αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα και ελπίζουμε ότι θα αντιστραφεί τις επόμενες εβδομάδες. Στη συνέχεια μου δόθηκε μια κάρτα και μου είπαν να καθίσω σε χώρο ανάπαυσης για δέκα λεπτά για να δω αν υπήρχαν παρενέργειες (δεν υπήρχαν).

Η περιοχή βρισκόταν κάτω από μια σκηνή, έμοιαζε με γιορτή χωριού παρά τον καιρό. Εκτός από ένα ελαφρώς πονεμένο χέρι, είμαι καλά. Θα χρειαστούν περίπου τρεις εβδομάδες για να ξεκινήσει η ανοσία, αλλά νιώθω ήδη μια αίσθηση ανακούφισης, ίσως ακόμη και μια αύξηση της ψυχικής μου ευεξίας. Ένα εμπόδιο στην πίστα προς την κανονικότητα ξεπεράστηκε.

Ωστόσο, πρέπει να είμαι προσεκτικός και να είμαι σε εγρήγορση. Ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τα εμβόλια ότι μειώνουν τις σοβαρές επιδράσεις της COVID-19, δεν υπάρχουν (ακόμη;) ουσιαστικά δεδομένα που να σχετίζονται με τον αντίκτυπο των εμβολίων στη μετάδοση ή στην αποβολή ιών. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να διατηρούνται τα μέτρα υγείας, όπως η χρήση μάσκας προσώπου, η κοινωνική απόσταση, το πλύσιμο των χεριών και ούτω καθεξής. Το εμβόλιο που μου δόθηκε αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

Αυτό είναι γνωστό ως εμβόλιο φορέα αδενοϊού, το οποίο χρησιμοποιεί έναν μη αντιγραφόμενο ιικό φορέα, βασισμένον σε ένα κέλυφος αδενοϊού που περιέχει DNA που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη SARS CoV 2 (SARS-CoV-2 είναι το όνομα του κορωνοϊού). Αυτά τα εμβόλια παράγουν ένα αντιγόνο που προκαλεί συστηματική ανοσοαπόκριση. Αυτό διαφέρει από τα εμβόλια Pfizer και Moderna, τα οποία διεγείρουν μια προσαρμοστική ανοσοαπόκριση. Με τη σειρά του, καθοδηγεί το σώμα πώς να αναγνωρίσει και να καταστρέψει το αντίστοιχο παθογόνο.

Ενώ τα εμβόλια λειτουργούν διαφορετικά, τα ισοδύναμα αποτελέσματα είναι παρόμοια. Μην πέφτετε σε σκέψεις σχετικά με το ότι ένα εμβόλιο είναι ανώτερο από το άλλο, γιατί όλα έχουν υποβληθεί σε αυστηρό έλεγχο από τους ρυθμιστές φαρμάκων. Εάν έχετε αμφιβολίες, σκεφτείτε προσεκτικά. Η λήψη του εμβολίου θα βοηθήσει την κοινωνία να επιστρέψει στο φυσιολογικό. Καθώς διανέμονται περισσότερα εμβόλια, τα ποσοστά μόλυνσης θα μειωθούν. Θα χρειαστεί μια μεγάλη πλειοψηφία από εμάς για εμβολιασμό προτού να κάνουμε τη διαφορά, αλλά μαζί μπορούμε να το κάνουμε να συμβεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κατά 70% μειώθηκαν οι μολύνσεις στην Αγγλία λόγω εμβολιασμού

Το ΕΣΥ της Μεγάλης Βρετανίας αντιτάσσεται στην ανάμειξη εμβολίων

Σε ποιους πρέπει να αποφευχθεί ο εμβολιασμός της Pfizer

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα κάνουμε Πάσχα και πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Ως «μήνας απελευθέρωσης» μπορεί να θεωρηθεί ο Μάιος αφού από την Δευτέρα του Πάσχα ξεκινά η επιστροφή στην κανονικότητα καθώς αίρονται σταδιακά πολλά από τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν έως σήμερα.

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης λιποϋπερτροφίας

Μια μελέτη του 2020 στην οποία συμμετείχαν 1.227 άτομα που έλαβαν ινσουλίνη για διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι οι δομικές αλλαγές στη γήρανση του δέρματος ενδέχεται να θέσουν άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης των εξογκωμάτων.

Η μόλυνση από έρπητα πιθανώς συνδέεται με το εμβόλιο covid-19, λέει η μελέτη

Ο Furer είπε ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα και μία επίπτωση θα μπορούσε να είναι ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσες φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνονται να εμβολιάζονται κατά του έρπητα ζωστήρα πριν πάρουν το εμβόλιο COVID-19.

Παραλήπτρια εμβολίου Johnson & Johnson covid-19 στη Νεβάδα υποβάλλεται σε 3 εγχειρήσεις εγκεφάλου μετά από τον εμβολιασμό

" Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων μαζί με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν μια συνιστώμενη παύση για το εμβόλιο J&J COVID-19 μετά από έξι περιπτώσεις σπάνιου, σοβαρού θρόμβου αίματος σε φόντο πάνω από 6,8 εκατομμύρια παραλήπτες.