Ρεπορτάζ Υγείας

Κορωνοϊός Πανδημία: Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη νέα παραλλαγή delta plus

Κορωνοϊός Πανδημία: Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη νέα παραλλαγή delta plus

Η παραλλαγή δέλτα παραμένει «μακράν η κυρίαρχη παραλλαγή όσον αφορά την παγκόσμια κυκλοφορία», δήλωσε η Μαρία Βαν Κέρχοβ, η τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την COVID-19, σε δημόσια συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα.

Κορωνοϊός Πανδημία: Είναι συγγενής της παραλλαγής δέλτα, που εντοπίστηκε από Βρετανούς επιστήμονες τον περασμένο μήνα. Επειδή δεν είναι μια παραλλαγή που προκαλεί ενδιαφέρον ή ανησυχία, δεν έχει ακόμη ονομαστεί επίσημα από ένα γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, όπως οι άλλες ανησυχητικές παραλλαγές.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την παραλλαγή που σχετίζεται με τη δέλτα – γνωστή ως AY.4.2. – για να δουν αν μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα ή να είναι πιο θανατηφόρος από προηγούμενες εκδόσεις του κορωνοϊού.

Σε μια πρόσφατη έκθεση, αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου είπαν ότι αυτή η παραλλαγή αποτελεί το 6% όλων των αναλυόμενων περιπτώσεων COVID-19 στη χώρα και βρίσκεται «σε μια αυξανόμενη τροχιά».

Η παραλλαγή έχει δύο μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, η οποία βοηθά τον κορωνοϊό να εισβάλει στα κύτταρα του σώματος. Αυτές οι αλλαγές έχουν επίσης παρατηρηθεί σε άλλες εκδόσεις του ιού από την έναρξη της πανδημίας, αλλά δεν έχουν προχωρήσει πολύ, δήλωσε ο Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής στο University College του Λονδίνου.

Η παραλλαγή δέλτα παραμένει «μακράν η κυρίαρχη παραλλαγή όσον αφορά την παγκόσμια κυκλοφορία», δήλωσε η Μαρία Βαν Κέρχοβ, η τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την COVID-19, σε δημόσια συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα. «Η δέλτα είναι κυρίαρχη, αλλά εξελίσσεται», είπε, προσθέτοντας ότι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να μεταλλαχθεί.

Ο Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ παρακολουθεί 20 παραλλαγές της παραλλαγής δέλτα. Η AY.4.2 είναι “μία που πρέπει να παρακολουθήσετε γιατί πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς πώς αλλάζει αυτός ο ιός”, δήλωσε η Van Kerkhove.

Στις ΗΠΑ, η παραλλαγή δέλτα αντιπροσωπεύει σχεδόν όλες τις περιπτώσεις COVID-19.

Η νεότερη παραλλαγή “delta plus” εντοπίστηκε “κατά περίσταση”, αλλά δεν είναι ακόμη ανησυχητική, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γκίκας Μαγιορκίνης για Δέλτα plus: Δεν κατατάσσεται ως στέλεχος ανησυχίας ή υπό παρακολούθηση

Η παραλλαγή δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας από Covid-19, σύμφωνα με βρετανική μελέτη

Νέο υποστέλεχος της παραλλαγής δέλτα ανακαλύφθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία και τη Νότια Κορέα

Η παραλλαγή δέλτα είναι «ταχύτερη» λόγω πολλών μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη του ιού, λένε ειδικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Για 6 ακόμη μήνες μπορούν να παραμείνουν στο ΕΣΥ γιατροί που συνταξιοδοτούνται στο τέλος του 2021

Γιατροί ΕΣΥ σύνταξη: Mε απόφαση του Υπουργού Υγείας δύνανται να προστίθενται περισσότερες ειδικότητες πέραν αυτών που ορίζει η παρούσα τροπολογία, καθώς και να παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι λέει ο ασθενής μηδέν της νέας παραλλαγής στην Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον: Ο κ. Αγγελάκης ήρθε στη χώρα, πριν την ισχύ των μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής. Ο ίδιος έκανε τρεις ελέγχους, από την άφιξή του στις 26 Νοεμβρίου, οι οποίοι ήταν ωστόσο αρνητικοί. Η νόσησή του διαγνώστηκε τελικά στο τέταρτο rapid test.

Πράσινο φως για την επίσπευση της τρίτης δόσης εμβολίου στο 4μηνο

Τρίτη δόση εμβολίου 4μηνο: Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, ακριβώς μετά την λύση της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έτσι ώστε να προσδιοριστεί πλήρως ο χρόνος χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19.

Σενάρια για την επέκταση υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Έκκληση κάνουν οι ειδικοί σε όλους τους πολίτες να κάνουν τα δωρεάν self test που θα χορηγηθούν δωρεάν, το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της διασποράς.

79 επιβεβαιωμένα κρούσματα της "όμικρον" στην ΕΕ έχει καταγράψει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), όλα ήπια ή ασυμπτωματικά

Όσον αφορά τα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής, το ECDC επισημαίνει ότι προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι μπορεί να έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Εάν αυτό ισχύει, η Όμικρον αναμένεται, βάσει των μαθηματικών μοντέλων, να προκαλέσει πάνω από το ήμισυ όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ τους επόμενους μήνες.