Ρεπορτάζ Υγείας

Κορωνοϊός lockdown συνωστισμός: Ανησυχούν οι ειδικοί, φόβος για τρίτη καραντίνα

Κορωνοϊός lockdown συνωστισμός: Ανησυχούν οι ειδικοί, φόβος για τρίτη καραντίνα

Σωτήρια η μάσκα, «πληγή» η κατάχρηση των sms - Ανάσα για τα ταξί από σήμερα με νέα όρια επιβατών στα οχήματα

Κορωνοϊός lockdown συνωστισμός: Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι -και από κοντά και κυβερνητικοί παράγοντες- με την ανάπαυλα του Σαββατοκύριακου, καθώς η κοσμοσυρροή στις κεντρικές εμπορικές οδούς της χώρας έσπασε κάθε ρεκόρ. Με ουρές πολλών μέτρων να σχηματίζονται έξω από πολυκαταστήματα, αλλά και εκατοντάδες καταναλωτές να περιδιαβαίνουν τους στενούς εμπορικούς δρόμους, η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τη Γαλλία μπορεί να αποδειχθεί πολύ μικρότερη από την πραγματική, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Και αυτό γιατί, μια ανάσα πριν την επιβολή ενός τρίτου, αυστηρού lockdown φαίνεται πως βρίσκεται η Γαλλία, λόγω της πιθανότητας μαζικής διασποράς του κορωνοϊού εξαιτίας των νέων μεταλλάξεών του. Ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου το ενδεχόμενο νέου γενικού «απαγορευτικού» παραμένει πάνω στο τραπέζι, συζήτηση που παρακολουθεί και η επιστημονική κοινότητα στην Αθήνα.

«Καταστροφικό» το 3ο lockdown

Το ενδεχόμενο μάλιστα ο ιός να εμφανίσει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα τους επόμενους μήνες σε συνδυασμό με τις σκηνές συνωστισμού δεν αποκλείεται να επιφέρουν και νέα αυστηροποίηση των μέτρων στην Ελλάδα, παρά τις σχετικές ανακοινώσεις για μερική χαλάρωση στο λιανεμπόριο και τη λειτουργία της εκπαίδευσης. «Θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό lockdown» εκτίμησε σχετικά ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, με φόντο την «ασφυξία» στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Παρά το γεγονός ότι η αύξηση του τζίρου στα είδη ένδυσης και υπόδησης υπερβαίνει το 30%, «πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπουλίδης, δείχνοντας με νόημα την κατάχρηση του συστήματος αποστολής γραπτών μηνυμάτων (sms) από μέρος των καταναλωτών για να επεκτείνουν το χρονικό διάστημα που έχουν στη διάθεσή τους για να ψωνίσουν και το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το δίωρο.

Η καταχρηστική, ωστόσο, συμπεριφορά από πλευράς των καταναλωτών έχει θορυβήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι με τη σειρά τους προκρίνουν ακόμη και… κόφτη, προκειμένου να αναχαιτίσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων εστιών υπερμετάδοσης του ιού στις ουρές των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό, «θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από τον σχεδιασμό της επιτροπής» εξήγησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ενώ πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα. Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν κάλο ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό. Όμως, δεν ανησυχεί τόσο πολύ, γιατί ήταν έξω και φορούσαν μάσκα».

Κορωνοϊός κρούσματα: Αγωνία για την επόμενη μέρα μετά το άνοιγμα της αγοράς

Ανάσα για τα ταξί

Εν τω μεταξύ, μέχρι δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό θα μπορούν να επιβαίνουν από σήμερα στις 6 το πρωί σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα, καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό, μετά την έγκριση των σχετικών εισηγήσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο περιπτώσεις, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν:

  • α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή
  • β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Επιπλέον, από σήμερα στις 6 το πρωί θα επιτρέπεται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα. Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μετάλλαξη και συνωστισμός στα καταστήματα ανησυχούν τους ειδικούς - Αγωνία για την επόμενη μέρα

Το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ επιβεβαιώνει τη μετάλλαξη της Βρετανίας ως πιο θανατηφόρα

Άνοιγμα εστίασης υπό προϋποθέσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός κλιμάκια ΕΟΔΥ: Αποτελέσματα ελέγχων rapid test 16/05/21

Κορωνοϊός κλιμάκια ΕΟΔΥ: Εχθές Κυριακή 16 Μαίου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκονταν σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου και πραγματοποιήθηκαν δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.