Ρεπορτάζ Υγείας

Κορωνοϊός διασωληνωμένοι: Τρομάζει η αύξηση διασωληνωμένων, ανακοινώνει μέτρα η κυβέρνηση

Κορωνοϊός διασωληνωμένοι: Τρομάζει η αύξηση διασωληνωμένων, ανακοινώνει μέτρα η κυβέρνηση

Η υποχρεωτικότητα της μάσκας ξανά στους εξωτερικούς χώρους για όλους, και τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους, αναμένεται να συμπεριληφθεί μεταξύ άλλων στα μέτρα που θα εξαγγελθούν από την κυβέρνηση αύριο και θα έχουν διττό στόχο: τη μείωση της μετάδοσης μετά της επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού και το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και το να πειστούν όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο να κλείσουν ραντεβού.

Κορωνοϊός διασωληνωμένοι: Η πίεση στο ΕΣΥ έχει αρχίσει να γίνεται ασφυκτική, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού σαρώνει και τη χώρα μας, ενώ η κατακόρυφη αύξηση των διασωληνωμένων τρομάζει, αναγκάζοντας το κυβερνητικό επιτελείο να προχωρήσει άμεσα σε ανακοινώσεις για αυστηρότερα μέτρα με στόχο τους ανεμβολίαστους. Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλεί και η επιστροφή των εκδρομέων από τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το αποτύπωμα των Αυγουστιάτικων εξορμήσεων θα είναι «βαρύ», θεωρώντας ότι οι ταξιδιώτες θα φέρουν τον κορωνοϊό από τα νησιά στα αστικά κέντρα.

Ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα μήνα η αύξηση των διασωληνωμένων ξεπερνά το 150%, αφού χθες οι αριθμός τους έφτασε στους 318. Το αξιοσημείωτο -και ιδιαίτερα ανησυχητικό- είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι ανεμβολίαστοι, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να επισπεύσει την ανακοίνωση νέας δέσμης ακόμη πιο αυστηρών μέτρων, που στόχο έχουν τους ανεμβολίαστους. Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο. Αύξηση έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα και οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου, από 1/8 έως 21/8, οι νεκροί ανήλθαν σε 376, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του Ιουλίου, οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί ήταν 160. Συγκριτικά, δηλαδή, παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους, της τάξης του 135%.

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους -Ποια μέτρα ανακοινώνονται
Υπό αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων με σκοπό τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ένα από τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν θα αφορά στους κλειστούς χώρους σε εστίαση και κέντρα ψυχαγωγίας. Σε αυτούς θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Ένα δεύτερο πιθανό μέτρο είναι η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους του χώρους.

Τέλος τα δωρεάν self-test
Παράλληλα, αναμένεται να σταματήσει η δωρεάν διάθεση self test στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει ως εκ τούτου, να πληρώνουν για μοριακό ή Rapid Test δυο φορές μέσα στην εβδομάδα. Επίσης, θα παραμείνουν και το χειμώνα τα μέτρα που ισχύουν προκειμένου να κάνει ένας πολίτης ένα ταξίδι.

Επιστροφή στα σχολεία: Με δύο τεστ οι ανεμβολίαστοι οι εκπαιδευτικοί
Αναφορικά με την εκπαίδευση, θα ισχύει ότι και με τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα. Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και τα μέλη του διδακτικού προσωπικού που δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον κορωνοϊό θα πρέπει να κάνουν δυο τεστ (Μοριακό ή Rapid) την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Αποτέλεσμα self test θα πρέπει να προσκομίζουν και οι μαθητές, δύο φορές την εβδομάδα. Η διάθεση των self test στους μαθητές θα είναι δωρεάν.

Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι – Έξι νεκροί νεαρής ηλικίας σε μία εβδομάδα από κορωνοϊό
Την ανάγκη να εμβολιαστούν και οι νέοι άνθρωποι επισήμανε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αποκαλύπτοντας ότι μέσα στην εβδομάδα έφυγαν από τη ζωή λόγω κορωνοϊού 6 συμπολίτες μικρής ηλικίας. Ο κ. Βασιλακόπουλος έθεσε θέμα για εμβολιασμό παιδιών 5 με 12 ετών παραπέμποντας στην επίσημη αίτηση που έκανε η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία στον FDA για χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας. «Ζήτησε να μην περιμένουμε να περάσουν έξι μήνες τη μελέτη, αλλά μόνο δύο, γιατί απ’ όλα τα άλλα παιδάκια τις άλλες ηλικίες φάνηκε ότι μετά το δίμηνο δεν υπάρχει η παραμικρή παρενέργεια, ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν παρενέργειες, όποτε δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί το εξάμηνο παρατήρησης, και για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, το τονίζω, όχι τους παππούδες, αυτό είναι δευτερογενές όφελος. Καμία παρενέργεια στα εμβόλια, κάνουν μόνο καλό, προστατεύουν το παιδάκι από την έστω μικρή πιθανότητα θανάτου» υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Αν δεν εμβολιαστούμε δεν μπορούμε να ζήσουμε όπως πριν»

Ο κ. Βασιλακόπουλος υποστήριξε ότι στην Ελλάδα υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να ζήσουμε όπως παλιά. Όμως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο αν εμβολιαστούμε μαζικά. «Και φέτος το καλοκαίρι προσπαθήσαμε να ζήσουμε μια ψευδαίσθηση στην Ελλάδα, ότι μπορούμε να ζήσουμε όπως παλιά, πριν τον κορωνοϊό να γλεντήσουμε με τον ίδιο τρόπο να ξεφαντώνουμε με τον ίδιο τρόπο τη νύχτα μαζί αγκαλιά, κάνοντας πάρτι φλερτάροντας αγκαλιάζοντας, πράγματα που όμως αν δεν εμβολιαστούμε όλοι δεν θα μπορέσουμε να τα ξανακάνουμε εκτός αν περάσει πολύς καιρός και φύγει ο κορωνοϊός», ήταν τα λόγια του. «Άργησε να ανοίξει η εμβολιαστική δυνατότητα για τους νέους, γιατί πρώτα έπρεπε να καλυφθούν οι ηλικιωμένοι και γιατί έχουν ψευδαίσθηση ότι είναι άτρωτοι, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση ότι είναι πιο ισχυροί από μεγαλύτερους, αλλά δεν είναι άτρωτοι, δυστυχώς χάσαμε έξι νέους την τελευταία εβδομάδα, και αυτή τη στιγμή έχουμε 15 διασωληνωμένους και ένα παιδί. Είχαμε και την προηγούμενη εβδομάδα ένα παιδάκι διασωληνωμένο. Θα εμβολιάσουμε το παιδί μας. Είμαι στενοχωρημένος που ο γιός μου είναι 11 και δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα να τον εμβολιάσω», πρόσθεσε. Όπως επισήμανε ο πνευμονολόγος «τρία παιδάκια έχουν πεθάνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα από κορωνοϊό, τα εμβόλια προστατεύουν από τη νοσηλεία στη ΜΕΘ. Μια νοσηλεία περίπου την εβδομάδα έχουμε… Η ΜΕΘ είναι σωτήρια, αλλά είναι μια τραυματική εμπειρία και για τον ενήλικα, και για ένα παιδάκι 10 φορές περισσότερο. Φανταστείτε παιδάκι σε μια εντατική, διασωληνωμένο χωρίς τους γονείς του, οι γονείς απέξω τρελαμένοι, το παιδάκι να μην ξέρει ακριβώς που βρίσκεται. Αυτά πρέπει να σκεφτόμαστε για να εμβολιάσουμε το παιδί μας για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα ΜΕΘ».

Οι εκδρομείς φέρνουν τον ιό από τα νησιά στα αστικά κέντρα

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, να αναφέρει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, ότι η εικόνα στην Αττική είναι σταθεροποιημένη, αλλά το ιικό φορτίο παραμένει αρκετά υψηλό. «Αυτό που αναμένουμε από την ερχόμενη εβδομάδα είναι – με την επιστροφή των εκδρομέων και κυρίως από Κυκλάδες, Ιόνιο και Κρήτη – να έχουμε μία μεταφορά της πανδημίας στα αστικά κέντρα», είπε. Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι «η διαφορά μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων είναι μεγάλη. Δραματική, θα έλεγα», εκτιμώντας, δε, ότι ενδέχεται τα ημερήσια κρούσματα να είναι πολύ περισσότερα από τις 4.000, ειδικά Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Απαντώντας σε ερώτησε σχετικά με το τι θα συμβούλευε την Κυβέρνηση, εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα μέτρα την Τρίτη, ο κ. Θωμαΐδης είπε πως αυτό που είναι σημαντικό είναι να ενταθεί ο εμβολιασμός. «Τα περιοριστικά μέτρα», συνέχισε, «θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση να πείσουν αυτούς που φοβούνται να πάνε να εμβολιαστούν. Αυτοί που έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν, δύσκολα θα ανατρέψουν την απόφασή τους». Τέλος, αναφερόμενος στην τρίτη δόση του εμβολίου, ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι κάτι που θα χρειαστούν ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρχονται νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ενόψει Φθινοπώρου – Αποκλεισμός από κλειστούς χώρους, διαγνωστικά τεστ με κόστος

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στο healthweb : Το φθινόπωρο οι εισαγωγές και η θνητότητα ανεμβολίαστων θα αυξηθούν ραγδαία

Μικρότερα αερολύματα διαφεύγουν γύρω από το φράγμα - ασπίδα γραφείων έναντι του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Για 6 ακόμη μήνες μπορούν να παραμείνουν στο ΕΣΥ γιατροί που συνταξιοδοτούνται στο τέλος του 2021

Γιατροί ΕΣΥ σύνταξη: Mε απόφαση του Υπουργού Υγείας δύνανται να προστίθενται περισσότερες ειδικότητες πέραν αυτών που ορίζει η παρούσα τροπολογία, καθώς και να παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι λέει ο ασθενής μηδέν της νέας παραλλαγής στην Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον: Ο κ. Αγγελάκης ήρθε στη χώρα, πριν την ισχύ των μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής. Ο ίδιος έκανε τρεις ελέγχους, από την άφιξή του στις 26 Νοεμβρίου, οι οποίοι ήταν ωστόσο αρνητικοί. Η νόσησή του διαγνώστηκε τελικά στο τέταρτο rapid test.

Πράσινο φως για την επίσπευση της τρίτης δόσης εμβολίου στο 4μηνο

Τρίτη δόση εμβολίου 4μηνο: Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, ακριβώς μετά την λύση της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έτσι ώστε να προσδιοριστεί πλήρως ο χρόνος χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19.

Σενάρια για την επέκταση υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Έκκληση κάνουν οι ειδικοί σε όλους τους πολίτες να κάνουν τα δωρεάν self test που θα χορηγηθούν δωρεάν, το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της διασποράς.

79 επιβεβαιωμένα κρούσματα της "όμικρον" στην ΕΕ έχει καταγράψει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), όλα ήπια ή ασυμπτωματικά

Όσον αφορά τα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής, το ECDC επισημαίνει ότι προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι μπορεί να έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Εάν αυτό ισχύει, η Όμικρον αναμένεται, βάσει των μαθηματικών μοντέλων, να προκαλέσει πάνω από το ήμισυ όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ τους επόμενους μήνες.