Ρεπορτάζ Υγείας

Κίνα: Διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, καθώς ο θυμός αυξάνεται για την πολιτική μηδενικής covid

Κίνα: Διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, καθώς ο θυμός αυξάνεται για την πολιτική μηδενικής covid

Οι αξιωματούχοι του Ουρουμτσί δήλωσαν το Σάββατο ότι η πόλη "είχε ουσιαστικά μηδενίσει τις κοινωνικές μεταδόσεις" και ότι "θα αποκαθιστούσε την κανονική τάξη της ζωής των κατοίκων στις περιοχές χαμηλού κινδύνου με σταδιακό και οργανωμένο τρόπο".

Κίνα: Οργισμένα πλήθη βγαίνουν στους δρόμους στη Σαγκάη, καθώς αυξάνεται η δημόσια αντίθεση στην πολιτική μηδενικής covid της Κίνας Οργισμένα πλήθη βγήκαν στους δρόμους στη Σαγκάη νωρίς το πρωί της Κυριακής και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις της Κίνας, καθώς αυξάνεται η δημόσια αντίθεση στη σκληρή πολιτική μηδενικής covid της κυβέρνησης. Μια φονική πυρκαγιά την Πέμπτη στο Ουρουμτσί, την πρωτεύουσα της περιοχής Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας, προκάλεσε ξέσπασμα οργής, καθώς πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατηγόρησαν τα μακρόχρονα λουκέτα της covid για την παρεμπόδιση των προσπαθειών διάσωσης.

Η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία που έχει προσκολληθεί σε μια στρατηγική μηδενικής covid, με τις αρχές να εφαρμόζουν αιφνιδιαστικά λουκέτα, μακρόχρονες καραντίνες και μαζικές δοκιμές για να εξουδετερώσουν νέες επιδημίες μόλις εμφανιστούν. Σε ένα βίντεο που μοιράστηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εντοπίστηκε από το AFP, κάποιοι διαδηλωτές ακούγονται να φωνάζουν “Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου! ΚΚΚ, παραιτήσου!” στην οδό Wulumuqi στο κέντρο της Σαγκάης -που πήρε το όνομα του Ουρούμτσι στα μανδαρινικά- σε μια σπάνια εκδήλωση δημόσιας αντιπαράθεσης με την ανώτατη ηγεσία της Κίνας. Ένα άτομο που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στη Σαγκάη αλλά ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε στο AFP ότι έφτασε στη συγκέντρωση στις 2:00 π.μ. (1800 GMT) για να δει μια ομάδα ανθρώπων να βάζει λουλούδια στο πεζοδρόμιο για να θρηνήσει τους 10 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην πυρκαγιά, ενώ μια άλλη ομάδα φώναζε συνθήματα. Βίντεο που τραβήχτηκε από αυτόπτη μάρτυρα έδειχνε ένα μεγάλο πλήθος να φωνάζει και να κρατάει λευκά κενά χαρτιά – μια συμβολική διαμαρτυρία κατά της λογοκρισίας – καθώς αντιμετώπιζε αρκετές ουρές αστυνομικών. Ο παρευρισκόμενος δήλωσε ότι υπήρξαν μικρές συγκρούσεις, αλλά ότι συνολικά η αστυνομία ήταν “πολιτισμένη”. “Είναι συγκινητικό να βλέπεις τόσους πολλούς ομοϊδεάτες και ανθρώπους να ενώνονται μαζί”, είπε. “Είναι συγκλονιστικό να γνωρίζουμε ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες, υπάρχουν ακόμη πολλοί γενναίοι άνθρωποι που στέκονται όρθιοι”.

Πολλοί μάρτυρες δήλωσαν ότι ένα ζευγάρι ανθρώπων απομακρύνθηκε από την αστυνομία. Οι αρχές έσπευσαν να περιορίσουν τη διαδικτυακή συζήτηση για τη διαμαρτυρία, με σχετικές φράσεις να διαγράφονται από την πλατφόρμα Weibo που μοιάζει με το Twitter σχεδόν αμέσως μετά την εμφάνιση υλικού από τις συγκεντρώσεις. Η περιοχή ήταν ήσυχη κατά τη διάρκεια της ημέρας της Κυριακής, αλλά η έντονη παρουσία των υπηρεσιών ασφαλείας ήταν ορατή. Ένας δημοσιογράφος του AFP είδε κάποιους ανθρώπους που κρατούσαν λουλούδια να προσεγγίζονται από την αστυνομία πριν φύγουν.

– Πανεπιστημιακές ολονυκτίες –

Άλλες αγρυπνίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πανεπιστήμια σε όλη την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης μιας στο ελίτ Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, δήλωσε στο AFP ένας συμμετέχων προπτυχιακός φοιτητής. Μιλώντας ανώνυμα για τον φόβο των επιπτώσεων, είπε ότι κάποια συνθήματα κατά της covid είχαν γραφτεί με γκράφιτι σε έναν τοίχο του πανεπιστημίου, με κάποιες λέξεις να απηχούν εκείνες που γράφτηκαν σε ένα πανό που κρεμάστηκε πάνω από μια γέφυρα του Πεκίνου λίγο πριν από το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο. Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται περίπου από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, αλλά ο ίδιος δεν είχε τολμήσει να συμμετάσχει αρχικά. “Όταν έφτασα (δύο ώρες αργότερα), νομίζω ότι υπήρχαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι εκεί, ίσως 200”, είπε. “Στην αρχή, τραγούδησαν τη ‘Διεθνή’. Αργότερα, κάποιοι φοιτητές άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, αλλά η αντίδραση δεν ήταν ιδιαίτερα δυνατή. Οι άνθρωποι δεν ήταν πραγματικά σίγουροι για το τι έπρεπε να φωνάξουν. Άκουσα όμως ανθρώπους να φωνάζουν: “Όχι στα τεστ covid, ναι στην ελευθερία!”. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έδειξε στο AFP επιβεβαίωσαν την αφήγησή του.

Οι φοιτητές επικοινωνούσαν με τους φρουρούς ασφαλείας και τους καθηγητές, είπε, αλλά δεν είναι σαφές αν αντιμετώπισαν τιμωρία για τη συμμετοχή τους. Το γκράφιτι είχε ήδη καλυφθεί όταν έφτασε. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν επίσης μια μαζική αγρυπνία στο Ινστιτούτο Επικοινωνιών της Ναντζίνγκ, με ανθρώπους να κρατούν φώτα και λευκά φύλλα χαρτιού. Τα hashtags που αφορούσαν τη διαμαρτυρία λογοκρίθηκαν στο Weibo και οι πλατφόρμες βίντεο Duoyin και Kuaishou καθαρίστηκαν από όλα τα βίντεο. Βίντεο από τη Σιάν, τη Γκουανγκζού και τη Γουχάν διαδόθηκαν επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνοντας παρόμοιες μικρές διαμαρτυρίες. Το AFP δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα το υλικό.

– Κρούσματα ρεκόρ –

Η Κίνα ανέφερε την Κυριακή 39.506 εγχώρια κρούσματα covid, αριθμός ρεκόρ αλλά μικρός σε σύγκριση με τον όγκο των κρουσμάτων στη Δύση στο αποκορύφωμα της πανδημίας. Οι διαμαρτυρίες έρχονται με φόντο την αυξανόμενη απογοήτευση της κοινής γνώμης για την προσέγγιση μηδενικής ανοχής της Κίνας απέναντι στον ιό και ακολουθούν σποραδικές συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις πρόσφατα. Μια σειρά από κρούσματα υψηλού προφίλ στα οποία οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης φέρεται να επιβραδύνθηκαν από τα λουκέτα της Covid, οδηγώντας σε θανάτους, έχουν προκαλέσει την αντίδραση του κοινού. Μετά τη φονική πυρκαγιά στο Ουρούμτσι, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα κυβερνητικά γραφεία της πόλης, φωνάζοντας: “Άρση των λουκέτων!”, όπως δείχνουν πλάνα που έχουν εν μέρει επαληθευτεί από το AFP. Σε ένα άλλο βίντεο, δεκάδες άνθρωποι φαίνονται να διαδηλώνουν σε μια γειτονιά στα ανατολικά της πόλης, φωνάζοντας το ίδιο σύνθημα, προτού έρθουν αντιμέτωποι με μια σειρά από υπαλλήλους που είναι ντυμένοι με επικίνδυνα υλικά και επιπλήττουν οργισμένοι το προσωπικό ασφαλείας. Το AFP μπόρεσε να επαληθεύσει τα βίντεο μέσω του γεωγραφικού εντοπισμού τοπικών σημείων, αλλά δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πότε ακριβώς έγιναν οι διαδηλώσεις. Οι αξιωματούχοι του Ουρουμτσί δήλωσαν το Σάββατο ότι η πόλη “είχε ουσιαστικά μηδενίσει τις κοινωνικές μεταδόσεις” και ότι “θα αποκαθιστούσε την κανονική τάξη της ζωής των κατοίκων στις περιοχές χαμηλού κινδύνου με σταδιακό και οργανωμένο τρόπο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Σαγκάη πλήττεται από διαδηλώσεις για την Covid καθώς η οργή εξαπλώνεται

Το Guangzhou της Κίνας κλειδώνει εκατομμύρια ανθρώπους στον αγώνα "μηδενικής Covid"

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα τον 1ο θάνατο από COVID-19 εδώ και σχεδόν 6 μήνες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το  αυτοστίγμα επηρεάζει τον έλεγχο της γλυκόζης αίματος σε άτομα με διαβήτη τύπου 1

Αν και η διαπίστωση της συσχέτισης μεταξύ του αυτοστίγματος και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c είναι σημαντική, απαιτείται περαιτέρω διαχρονική έρευνα για να προσδιοριστεί εάν το αυτοστίγμα οδηγεί σε υποβέλτιστη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c", δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Yukiko Onishi MD, Ph.D., του Ινστιτούτου Ιατρικής Επιστήμης, Asahi Life Foundation, στο Τόκιο. "Αυτή η έρευνα υποστηρίζει και αναδεικνύει τη σημασία της εξάλειψης του αυτοστίγματος κατά τη θεραπεία των ατόμων με διαβήτη τύπου 1".

H Κίνα λέει ότι οι θάνατοι από covid μειώθηκαν κατά σχεδόν 80 τοις εκατό

Η ανακοίνωση ήρθε κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης δημόσιας αργίας της Κίνας, της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, με τις αρχές να προειδοποιούν προηγουμένως ότι η περίοδος των μαζικών ταξιδιών και των κοινωνικών συγκεντρώσεων μπορεί να προκαλέσει νέα έξαρση των λοιμώξεων. Από την Τρίτη, περίπου 664 εκατομμύρια ταξίδια είχαν πραγματοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της ταξιδιωτικής περιόδου της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο επίσημα στοιχεία.

Οι ανισότητες στην πρόσβαση στη μεταμόσχευση νεφρού μπορούν να μειωθούν μέσω μιας πολυεπίπεδης προσπάθειας βελτίωσης της ποιότητας, σύμφωνα με μελέτη

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι παρεμβάσεις μείωσαν την ανισότητα των μεταμοσχεύσεων και αύξησαν την επιβίωση μετά τη μεταμόσχευση, αλλά κανένα από τα δύο αποτελέσματα δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντικό. "Είμαι υπερήφανος για τα αποτελέσματα της επιβίωσης μετά τη μεταμόσχευση, ιδίως δεδομένου ότι τα ποσοστά αποδοχής οργάνων μας είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερα από τον εθνικό μέσο όρο", δήλωσε ο Δρ DuBay. Σημείωσε επίσης ότι πέρυσι, το κέντρο του είχε τις δεύτερες περισσότερες προσθήκες στη λίστα αναμονής στις ΗΠΑ.

Η όσφρησή σας θα μπορούσε να προβλέψει πόσο θα ζήσετε

Προσδόκιμο ζωής: Ένα απλό τεστ οσμής που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση του κινδύνου αδυναμίας ή ανθυγιεινής γήρανσης.

Απειλητικά email: Και πάλι φάρσα σε νοσοκομεία, στο αεροδρόμιο και σε εκκλησία

Απειλητικά email: Οκτώ νέα απειλητικά e-mail έφτασαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, έξι νοσοκομεία της Αττικής (Γεννηματάς, Παμμακάριστος, Ερρίκος Ντυνάν, Τζάνειο, Ευαγγελισμός και Παίδων) καθώς και σε μία εκκλησία, αλλά αποδείχτηκαν φάρσα.