Ρεπορτάζ Υγείας

Καρκίνος Tραχήλου της Mήτρας: Ο Ιανουάριος σηματοδοτεί τον μήνα ευαισθητοποίησης

Καρκίνος Tραχήλου της Mήτρας: Ο Ιανουάριος σηματοδοτεί τον μήνα ευαισθητοποίησης

Ο εμβολιασμός κατά του HPV προλαμβάνει τις νέες λοιμώξεις από τον HPV αλλά δεν αντιμετωπίζει τις υπάρχουσες λοιμώξεις. Όταν ανιχνεύεται έγκαιρα και διαγνωστεί, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μία από τις πιο επιτυχώς θεραπεύσιμες μορφές καρκίνου.

Καρκίνος Tραχήλου της Mήτρας: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας – που αναπτύσσεται στον τράχηλο μιας γυναίκας – είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ο Oργανισμός αναφέρει ότι περισσότερες από 300.000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο και ότι εκτιμάται ότι 570.000 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε όλο τον κόσμο το 2018.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) εκτιμά ότι περίπου 14.100 νέες περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα διαγνωστούν το 2022 και ότι περίπου 4.280 θα πεθάνουν από τη νόσο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), όλες οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – αν και εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες άνω των 30 ετών. Πάνω από το 20% των περιπτώσεων εντοπίζονται σε γυναίκες άνω των 65 ετών. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις συνδέονται με μακροχρόνια μόλυνση με τύπους ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV): έναν εξαιρετικά κοινό ιό που μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή. Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς που είναι σεξουαλικά ενεργοί θα έχουν HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά λίγες γυναίκες θα νοσήσουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και η ACS σημειώνει ότι οι προκαρκινικοί καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας διαγιγνώσκονται πολύ πιο συχνά από τον διηθητικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η επίμονη λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ο HPV συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα – αν και ο HPV θα υποχωρήσει από μόνος του για τις περισσότερες γυναίκες.

Ο προχωρημένος καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προκαλέσει ανώμαλη κολπική αιμορραγία ή εκκρίσεις,

Το κάπνισμα, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για μεγάλο χρονικό διάστημα, η γέννηση τριών ή περισσότερων παιδιών και η ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η χρήση προφυλακτικού έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου HPV και ο εμβολιασμός θα αποτρέψουν τις περισσότερες περιπτώσεις και το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μειώθηκε σημαντικά με την αυξημένη χρήση του τεστ Παπ.

Ο εμβολιασμός κατά του HPV συνιστάται για προεφήβους ηλικίας 11 έως 12 ετών και μπορεί να γίνει σε ηλικία 9 ετών. Συνιστάται επίσης σε όλους έως την ηλικία των 26 ετών, εάν δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Ο εμβολιασμός δεν συνιστάται για όλους τους άνω των 26 ετών, αν και ορισμένοι ενήλικες ηλικίας 27-45 ετών μπορεί να αποφασίσουν να κάνουν το εμβόλιο αφού μιλήσουν με το γιατρό τους.

Ο εμβολιασμός κατά του HPV προλαμβάνει τις νέες λοιμώξεις από τον HPV αλλά δεν αντιμετωπίζει τις υπάρχουσες λοιμώξεις. Όταν ανιχνεύεται έγκαιρα και διαγνωστεί, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μία από τις πιο επιτυχώς θεραπεύσιμες μορφές καρκίνου.

Οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα πρέπει να ζητήσουν να παραπεμφθούν σε γυναικολόγο ογκολόγο.

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερα από ένα είδη θεραπείας ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δραματική μείωση των ποσοστών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δίνει ο εμβολιασμός κοριτσιών κατά του HPV

Το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV μειώνει 90% τον κίνδυνο για καρκίνο τραχήλου μήτρας

Καρκίνος τράχηλος μήτρας : Τα συμπτώματα της νόσου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χιλιάδες κρούσματα από Σεπτέμβρη με την υποπαραλλαγή Κένταυρος, λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Ο καθηγητής του ΑΠΘ εκτίμησε μάλιστα ότι τέλος Αυγούστου θα έχουμε περίπου 10.000 κρούσματα, με την πτώση να φθάνει μέχρι και τις 6.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου. Και στην περίπτωση που κυριαρχήσει η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» και δεν λάβουμε μέτρα, τα κρούσματα ενδεχομένως να φτάσουν και τις 30.000.

Εποχή γρίπης στις ΗΠΑ - Τα κρούσματα στην Αυστραλία προκαλούν ανησυχίες, λένε οι ειδικοί

Η περίοδος της γρίπης στην Αμερική κορυφώνεται γενικά μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, αλλά η δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει έως και τον Μάιο. Φαρμακεία όπως το Walgreens και το CVS προσφέρουν ήδη εμβόλια γρίπης στους πελάτες, μέσω επίσκεψης και προγραμματισμένων ραντεβού.

ΕΟΔΥ: Η ανίχνευση ενός νέου ιού σε εμπύρετα περιστατικά στην Κίνα

ΕΟΔΥ: Η μελέτη έδειξε την ταυτοποίηση ενός νέου ιού πιθανής ζωικής προέλευσης στην Κίνα που ανιχνεύθηκε σε εμπύρετα περιστατικά χωρίς προς το παρόν να έχει προκαλέσει θάνατο σε κάποιο από αυτά.

Η τάση Viral TikTok κάνει τους ανθρώπους να «κολλάνε» το στόμα τους πριν τον ύπνο, καθώς οι γιατροί εκφράζουν ανησυχία

"Αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν από την τεχνική, μπορεί να προκαλέσει ακούσιες παρενέργειες, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη πριν το κάνετε μόνοι σας". "Πάντα να μιλάτε πρώτα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να βεβαιωθείτε ότι είναι κάτι που μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς."