Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Καρκίνος: Πέντε βασικά στοιχεία για την ασθένεια

Καρκίνος: Πέντε βασικά στοιχεία για την ασθένεια

Το γεγονός ότι οι άνδρες είναι μεγαλύτεροι καπνιστές, γεγονός που τους καθιστά περισσότερο σε κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα - τον πιο θανατηφόρο από όλους τους τύπους καρκίνου - ενοχοποιείται κυρίως για την ανισότητα. Αλλά οι γυναίκες «αντέχουν σχεδόν το ίδιο βάρος καρκίνου συνολικά και δυσανάλογα σε μικρότερες ηλικίες», είπε ο Μπρέι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Καρκίνος: Με σχεδόν 10 εκατομμύρια θανάτους και σχεδόν 20 εκατομμύρια νέα κρούσματα το 2022, ο καρκίνος παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους δολοφόνους στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας την Πέμπτη. Ακολουθούν πέντε βασικά στοιχεία για την ασθένεια ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου την Κυριακή:

Ένας στους πέντε ανθρώπους

Ο καρκίνος —μια ασθένεια που προκαλεί τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση μη φυσιολογικών κυττάρων— επηρεάζει τους ανθρώπους και σχεδόν όλα τα άλλα ζωικά είδη, με ίχνη που βρίσκονται σε ανθρώπινους σκελετούς που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι καρκίνου, ο καθένας με τη δική του διάγνωση και θεραπεία. Περίπου ένας στους εννέα άνδρες και μία στις 12 γυναίκες θα πεθάνουν από καρκίνο. Υπολογίζεται ότι 9,74 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο το 2022 και καταγράφηκαν 19,96 εκατομμύρια νέα κρούσματα, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ η οποια δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Κατά μέσο όρο, ένα στα πέντε άτομα θα αναπτύξει κάποια μορφή καρκίνου στη ζωή του, με τον αριθμό των παγκόσμιων περιπτώσεων να αυξάνεται κατά πάνω από 25% μεταξύ 2009 και 2019, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας που εδρεύει στις ΗΠΑ. Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο IARC προέβλεψε ότι ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου που καταγράφηκαν το 2040 θα ήταν 50% υψηλότερος από τα 19,96 εκατομμύρια που καταγράφηκαν το 2022. Το 2050, ο αριθμός προβλέπεται να είναι 77 τοις εκατό υψηλότερος από το 2022. «Υπάρχει μεγάλη αύξηση στο βάρος του καρκίνου», είπε ο Δρ Φρέντι Μπρέι, επικεφαλής της μονάδας επιτήρησης του καρκίνου της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο IARC.

Πνεύμονας, μαστός, κόλον πιο συνηθισμένα

Οι τρεις πιο συχνοί καρκίνοι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα (12,4 τοις εκατό των νέων περιπτώσεων το 2022), ο καρκίνος του μαστού (11,6 τοις εκατό) και ο καρκίνος του παχέος εντέρου (9,6 τοις εκατό). Όσον αφορά τους θανάτους, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μακράν ο πιο θανατηφόρος, αντιπροσωπεύοντας το 18,7 τοις εκατό των θανάτων, μπροστά από τον καρκίνο του παχέος εντέρου (9,3 τοις εκατό), τον καρκίνο του ήπατος (7,8 τοις εκατό) και τον καρκίνο του μαστού (6,9 τοις εκατό).

Η Ευρώπη χτυπήθηκε δυσανάλογα

Περίπου τα μισά από τα νέα κρούσματα το 2022 ήταν στην Ασία, η οποία φιλοξενεί περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αντιπροσώπευε το ένα τέταρτο όλων των νέων κρουσμάτων, αν και αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10 τοις εκατό των κατοίκων της Γης. «Πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης κοινών καρκίνων παγκοσμίως, όπως του προστάτη και του γυναικείου μαστού», είπε ο Μπρέι στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αντίθετα, λιγότερο από το έξι τοις εκατό των περιπτώσεων καρκίνου το 2022 ήταν στην Αφρική, όπου ζει ένας στους πέντε ανθρώπους, αλλά έχει τον νεότερο πληθυσμό στον κόσμο. Η νεανικότητα της Αφρικής μπορεί να εξηγήσει τον χαμηλό επιπολασμό πολλών τύπων καρκίνου, εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην υποσαχάρια Αφρική. Η ηλικία είναι μεγάλος παράγοντας Τα τρία τέταρτα όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου το 2022 αφορούσαν άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών. Οι κάτω των 29 ετών αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 3% των κρουσμάτων, παρόλο που αντιστοιχούσαν σχεδόν στο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται απότομα καθώς οι άνθρωποι γερνούν επειδή τα κύτταρα του σώματος καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου και αρχίζουν να συμπεριφέρονται διαφορετικά, οδηγώντας σε ορισμένες περιπτώσεις σε καρκίνο. Μερικές από τις βλάβες συμβαίνουν τυχαία, αλλά μερικές προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες όπως το ποτό, το κάπνισμα και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο

Ο καρκίνος σκοτώνει περισσότερους άνδρες παρά γυναίκες, με τους άνδρες να ευθύνονται για 56 στους 100 θανάτους από καρκίνο, σε σύγκριση με 44 για τις γυναίκες. Το γεγονός ότι οι άνδρες είναι μεγαλύτεροι καπνιστές, γεγονός που τους καθιστά περισσότερο σε κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα – τον πιο θανατηφόρο από όλους τους τύπους καρκίνου – ενοχοποιείται κυρίως για την ανισότητα. Αλλά οι γυναίκες «αντέχουν σχεδόν το ίδιο βάρος καρκίνου συνολικά και δυσανάλογα σε μικρότερες ηλικίες», είπε ο Μπρέι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξέταση αίματος για τη διάγνωση ορισμένων τύπων καρκίνου του εγκεφάλου

Η ανοσοθεραπεία μετεγχειρητικά βρέθηκε ότι βελτιώνει τη συνολική επιβίωση από τον καρκίνο του νεφρού

Μύθοι για τον καρκίνο το στήθους που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

Η γήρανση των κυττάρων μπορεί να ενισχύσει την εξάπλωση του καρκίνου των ωοθηκών, λένε οι επιστήμονες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί η Σουηδία βλέπει αύξηση του διαβήτη στα μικρά παιδιά;

Σουηδία: Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι ο διαβήτης τύπου 1 μειώνεται στην ηλικία. Είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε πώς να το αντιμετωπίσουμε, τόσο στην έρευνα όσο και στην υγειονομική περίθαλψη.

Το μέγεθος του σουτιέν σας επηρεάζει το πόσο ιδρώνετε και δεν είναι αυτό που νομίζετε

Η Blount πρόσθεσε: «Γινόμαστε πιο καθιστικοί ως κοινωνία, οπότε αν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε για να βοηθήσουμε τις γυναίκες να γίνουν πιο δραστήριες ενώ παράλληλα να κάνουν τον αθλητισμό πιο προσιτό, τότε αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό».

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος αύριο σε Αττική και Στερεά Ελλάδα

Κίνδυνος πυρκαγιάς 18/6: Το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων τιθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Close Icon