Ρεπορτάζ Υγείας

Κάπνισμα: Ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι χρήστες καπνού στον Καναδά εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα κυανίου

Κάπνισμα: Ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι χρήστες καπνού στον Καναδά εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα κυανίου

Η ιδέα είναι να βρεθούν αξιόπιστες μέθοδοι που μπορούν να ποσοτικοποιήσουν την πρόσφατη έκθεση στον καπνό πιο αξιόπιστα και αντικειμενικά, γεγονός που μπορεί να προβλέψει καλύτερα τον κίνδυνο ασθένειας και να δώσει προτεραιότητα στις παρεμβάσεις για τη διακοπή του καπνίσματος", λέει η Britz-Mckibbin.

Κάπνισμα: Οι χρήστες καπνού στον Καναδά εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα κυανίου από ό,τι οι καπνιστές σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, σύμφωνα με μια μεγάλης κλίμακας μελέτη για την υγεία του πληθυσμού από το Πανεπιστήμιο McMaster. Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη αυτή ενώ ερευνούσαν το μόριο θειοκυανικό – έναν αποτοξινωμένο μεταβολίτη που εκκρίνεται από τον οργανισμό μετά την εισπνοή κυανίου. Μετρήθηκε ως βιοδείκτης στα ούρα για τη χρήση καπνού σε μια μελέτη με αυτοαναφερόμενους καπνιστές και μη καπνιστές από 14 χώρες διαφορετικής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. “Αναμέναμε ότι τα επίπεδα θειοκυανικού οξέος στα ούρα θα ήταν παρόμοια σε όλες τις περιοχές και θα αντανακλούσαν κυρίως την ένταση του καπνίσματος.

Ωστόσο, παρατηρήσαμε σημαντική αύξηση του θειοκυανικού άλατος σε καπνιστές από χώρες με υψηλό εισόδημα, ακόμη και μετά την προσαρμογή για τις διαφορές στον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζονται ημερησίως”, λέει ο Philip Britz-McKibbin, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής χημείας και χημικής βιολογίας στο McMaster. Οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα παραμένουν η κύρια αιτία προλήψιμων ασθενειών και πρόωρων θανάτων στον Καναδά, συμβάλλοντας σε περίπου 48.000 θανάτους ετησίως. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα θα μπορούσαν να οφείλονται στον τύπο των τσιγάρων που καπνίζονται σε χώρες υψηλού εισοδήματος όπως ο Καναδάς. “Τα τσιγάρα που καταναλώνονται συνήθως στον Καναδά είναι ιδιαίτερα κατασκευασμένα προϊόντα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πίσσα και νικοτίνη, ώστε να υπονοείται ότι είναι λιγότερο επιβλαβή. Οι βαρείς καπνιστές με εξάρτηση από τη νικοτίνη αντισταθμίζουν το κάπνισμα με πιο επιθετικό κάπνισμα με συχνότερες και βαθύτερες εισπνοές που μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη, όπως μεγαλύτερη έκθεση στην αναπνευστική και καρδιοτοξίνη, το κυάνιο”.

Τα ποσοστά καπνίσματος στον Καναδά έχουν μειωθεί από 26% το 2001 σε 13% το 2020. Ωστόσο, η συμμετοχή σε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, γεγονός που οδηγεί σε ανησυχία για πιθανή άνοδο των ποσοστών καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κάνναβης και της πληθώρας ατμίσματος προϊόντων που είναι δημοφιλή στους νέους ενήλικες. Οι ερευνητές λένε ότι το θειοκυανικό οξύ των ούρων μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας ισχυρός βιοδείκτης των βλαβών του καπνού που θα βοηθήσει τη μελλοντική έρευνα σχετικά με την παγκόσμια εικόνα του καπνού, δεδομένου ότι οι περισσότεροι καπνιστές διαμένουν πλέον στις αναπτυσσόμενες χώρες. Καθώς τα ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί εδώ στον Καναδά, οι ομάδες κινδύνου, όπως οι νέοι και οι έγκυες γυναίκες, ήταν επιρρεπείς στο να υποδηλώνουν τη χρήση καπνού τους όταν ερωτώνται, καθιστώντας έναν αξιόπιστο βιοδείκτη πιο πολύτιμο. “Ιστορικά, η αξιολόγηση της συμπεριφοράς στον καπνό έχει βασιστεί σε ερωτηματολόγια που είναι επιρρεπή σε μεροληψία, ιδίως όταν συγκρίνονται διαφορετικές χώρες και τοπικές κουλτούρες. Η ιδέα είναι να βρεθούν αξιόπιστες μέθοδοι που μπορούν να ποσοτικοποιήσουν την πρόσφατη έκθεση στον καπνό πιο αξιόπιστα και αντικειμενικά, γεγονός που μπορεί να προβλέψει καλύτερα τον κίνδυνο ασθένειας και να δώσει προτεραιότητα στις παρεμβάσεις για τη διακοπή του καπνίσματος”, λέει η Britz-Mckibbin. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του Nicotine and Tobacco Research.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δέκα ανατριχιαστικά πράγματα για το τσιγάρο

Ιδού οι βλαβερές ουσίες του τσιγάρου

Τι δεν ξέρουμε για το Κάπνισμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιστημονική ομάδα παρέχει νέα ανάλυση της πνευμονικής υπέρτασης

Αν και η συνολική έκθεση σε ανοσοκατασταλτικά δεν συσχετίστηκε με το αποτέλεσμα, οι ανοσοκατασταλτικές στοχευμένες θεραπείες συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο νοσηρότητας-θνησιμότητας. Οι συγγραφείς κατέδειξαν αυτά τα ευρήματα με μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν τον κίνδυνο διαφόρων γεγονότων με την πάροδο του χρόνου.

Στο κόκκινο οι υγειονομικές ελλείψεις στα νησιά σε εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό, εν μέσω τουριστικής περιόδου

Σύρος: Έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της ΜΑΦ μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς. Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική, δεν υπάρχει νευρολόγος, ούτε ψυχίατρος.

Θετικός στον κορωνοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης Covid: Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, διαγνώστηκε με covid-19 και ως εκ τούτου ακυρώνεται η περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, αλλά και το διήμερο στο Άγιο Όρος όπου θα μετέβαινε με τον γιο του Κωνσταντίνο.

Περισσότεροι από 1 στους 6 ανεμβολίαστους αναφέρουν επιπτώσεις της COVID στην υγεία δύο χρόνια μετά την επιβεβαιωμένη μόλυνση

Ο σχεδιασμός μελλοντικών θεραπειών, κλινικών δοκιμών και παρεμβάσεων πολιτικής "θα εξαρτηθεί από ισχυρές μελέτες που βασίζονται σε υψηλής ποιότητας δεδομένα σε επίπεδο πληθυσμού", γράφει.