Ρεπορτάζ Υγείας

Καναδάς: Εντοπίστηκαν υποπαραλλαγές της Omicron από τη Νότια Αφρική

Καναδάς: Εντοπίστηκαν υποπαραλλαγές της Omicron από τη Νότια Αφρική

«Η Omicron, και συγκεκριμένα οι BA.4 και BA.5, οδηγούνται σε άνοδο στη Νότια Αφρική, ενώ η BA.2 κυριαρχεί παγκοσμίως».

Καναδάς: Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι μετά από δύο χρόνια ο ιός θα εξακολουθεί να εξελίσσεται και να αυξάνεται σε ορισμένα μέρη του κόσμου – Δύο νέες υποπαραλλαγές της Omicron που οδηγούν σε ένα κύμα λοιμώξεων COVID-19 στη Νότια Αφρική εντοπίστηκαν στον Καναδά. Το Nation World News αναφέρει ότι ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC) επιβεβαίωσε ότι γνωρίζει τρία κρούσματα BA.4 στον Καναδά και ένα από τη BA.5.

“Η κυβέρνηση του Καναδά έχει ένα ισχυρό πρόγραμμα παρακολούθησης σε εφαρμογή με τις επαρχίες και τις περιοχές για τον εντοπισμό παραλλαγών της COVID-19 στον Καναδά, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής ανησυχίας Omicron και των υποκατηγοριών της”, ανέφεραν.

«Οι επιστήμονες αναζητούν ενδείξεις ότι οι υποκατηγορίες της Omicron όπως οι BA.4 και BA.5 αλλάζουν τη σοβαρότητα της νόσου, τη μεταδοτικότητα ή επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των διαγνωστικών δοκιμών, των εμβολίων ή των θεραπειών για την COVID-19».

Από τον Ιανουάριο, περισσότερα από 300 κρούσματα των υποκατηγοριών BA.4 και BA.5 έχουν αναφερθεί σε αρκετές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία του cov-lineages.org.

Τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Νότια Αφρική.

Ως μέρος της εξέλιξής τους, οι ιοί θα μεταλλαχθούν με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας υποπαραλλαγές με διαφορετική γενετική σύνθεση από την αρχική παραλλαγή αλλά με κοινή προέλευση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι οι BA.4 και BA.5 έχουν αποκτήσει μερικές επιπλέον μεταλλάξεις που μπορεί να επηρεάσουν τα χαρακτηριστικά τους.

Σύμφωνα με το CTV News, τα τελευταία κυβερνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η υποπαραλλαγή BA.2 Omicron με υψηλή μεταδοτικότητα είναι επί του παρόντος η πιο κοινή αιτία μόλυνσης από την COVID-19 στη χώρα. Οι αριθμοί κρουσμάτων ιού στην Ινδία έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του εξαιρετικά μολυσμένου στελέχους Omicron Οι αριθμοί κρουσμάτων ιού στην Ινδία έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του εξαιρετικά μολυσμένου στελέχους Omicron Ακόμη και με τη BA.2 να είναι η κυρίαρχη αιτία μόλυνσης από COVID-19 στον Καναδά, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά, μαζί με εθνικούς και διεθνείς ειδικούς, παρακολουθούν και αξιολογούν ενεργά τις υποκατηγορίες BA.4 και BA.5 και τις σχετικές μελέτες», ανέφερε τον ΟργανισμόςΔημόσιας Υγείας του Καναδά PHAC.

Μια πρώιμη μελέτη, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, προτείνει ότι οι BA.4 και BA.5 “δείχνουν δυνητική υψηλότερη μεταδοτικότητα έναντι της BA.2” και θα μπορούσαν επίσης να αποφύγουν τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν από προηγούμενη μόλυνση από την Omicron.

Μια άλλη μελέτη που έγινε τον περασμένο μήνα και αναμένει αξιολόγηση από ομοτίμους υποδηλώνει ότι παρόλο που ο εμβολιασμός «θα προσφέρει πιθανότατα καλή προστασία έναντι σοβαρής ασθένειας», η ικανότητα των δύο υπομεταβλητών να αποφεύγουν τα αντισώματα θα μπορούσε «να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μόλυνσης». Και αυτό προφανώς συμβαίνει στη Νότια Αφρική, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης την Τρίτη.

«Η Omicron, και συγκεκριμένα οι BA.4 και BA.5, οδηγούνται σε άνοδο στη Νότια Αφρική, ενώ η BA.2 κυριαρχεί παγκοσμίως».

«Οι υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 εντοπίστηκαν επειδή η Νότια Αφρική εξακολουθεί να κάνει τη ζωτική γενετική αλληλουχία που πολλές άλλες χώρες έχουν σταματήσει να κάνουν», δήλωσε ο Ghebreyesus νωρίτερα τον Μάιο. Την περασμένη εβδομάδα, περισσότερες από 32.000 νέες μολύνσεις αναφέρθηκαν στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 67% από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Global News.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των κρουσμάτων και ο αριθμός των χωρών που αναφέρουν την ανίχνευση αυτών των υποπαραλλαγών αυξάνεται, ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ στην εβδομαδιαία ενημέρωσή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υποπαραλλαγή XE COVID-19: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το Χονγκ Κονγκ έχει δει μια αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 -Πόσο πιθανό να συμβεί το ίδιο στης ΗΠΑ;

ΠΟΥ: Η BA.2 είναι κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι φροντιστές ατόμων με άνοια μπορούν να περιηγηθούν στις διακοπές

Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με απώλεια μνήμης και στους φροντιστές του είναι η παρουσία σας. Οι φροντιστές συχνά δεν βγαίνουν έξω και νιώθουν μοναξιά - μια κατάσταση που επιδεινώνεται με το να είναι όλη μέρα στο σπίτι με ένα άτομο που δεν μπορεί να ασχοληθεί μαζί τους.

Οι νέοι επιζώντες από καρκίνο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου - παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αυτόν τον κίνδυνο

Επίσης, το εισόδημα του νοικοκυριού <$50Κ/έτος αύξησε δυσανάλογα τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου στους επιζώντες σε σύγκριση με τους χωρίς ιστορικό καρκίνου.

Το ιατρικό ανακοινωθέν του Γ. Ν. Σερρών για την τραγωδία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο

Σέρρες: Το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών έβγαλε ιατρικό ανακοινωθέν, σχετικά με την προσκόμιση του άτυχου 11χρονου που έχασε τη ζωή του από την έκρηξη στο 9ο δημοτικό σχολείο, καθώς και των άλλων 2 παιδιών που διέφυγαν τον κίνδυνο.