Πολιτική Φαρμάκoυ

AstraZeneca προληπτική θεραπεία COVID : Μειώνει το ιικό φορτίο όλων των υποπαραλλαγών της Omicron

AstraZeneca προληπτική θεραπεία COVID : Μειώνει το ιικό φορτίο όλων των υποπαραλλαγών της Omicron

Ο  συνδυασμός  αντισωμάτων μακράς δράσης AZD7442 διατηρεί εξουδετερωτική δράση έναντι των παραλλαγών Omicron BA.1 και BA.1.1. , συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2 BA.2, σύμφωνα με τα δεδομένα δύο ανεξάρτητων μελετών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Τα πρώτα in vivo δεδομένα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον δείχνουν ότι η προληπτική θεραπεία COVID AZD7442 μειώνει το ιικό φορτίο όλων των υποπαραλλαγών της  Omicron που δοκιμάστηκαν στους πνεύμονες .Νέα προκλινικά αυθεντικά δεδομένα «ζωντανού» ιού από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον έδειξαν ότι το AZD7442 διατηρεί ισχυρή εξουδετερωτική δραστηριότητα έναντι της αναδυόμενης και εξαιρετικά μεταδοτικής υποπαραλλαγής Omicron SARS-CoV-2 BA.2. Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι διατηρεί τη δράση έναντι των Omicron BA.1 και BA.1.1. 

Επιπλέον, δεδομένα in vivo (ζωντανός οργανισμός) που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας ποντίκια μολυσμένα με Omicron BA.1, BA.1.1 και BA.2 έδειξαν ότι το AZD7442 μείωσε σημαντικά το ιικό φορτίο και περιόρισε τη φλεγμονή στους πνεύμονες και για τις τρεις υποπαραλλαγές.  Το ιικό φορτίο SARS-CoV-2 σχετίζεται με αυξημένη σοβαρότητα και θνησιμότητα της νόσου καθώς και με καταστάσεις μετά την COVID-19 (μακροχρόνια COVID). Η μελέτη χρησιμοποίησε ένα διαγονιδιακό μοντέλο ποντικιού για να αξιολογήσει το AZD7442 στην προφύλαξη (πρόληψη) του COVID-19 πριν από την έκθεση, παρόμοια με τον τρόπο που χρησιμοποιείται το AZD7442 στην κλινική. Αυτά είναι τα πρώτα in vivo δεδομένα που αξιολογούν την αποτελεσματικότητα του AZD7442  έναντι των παραλλαγών Omicron σε σύγκριση με προηγούμενες in vitro δοκιμές εξουδετερωτικής δραστηριότητας σε καλλιεργημένα κύτταρα.

Τα ευρήματα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον αναφέρθηκαν διαδικτυακά στον bioRxiv, έναν διακομιστή προεκτύπωσης.Ο Michael S. Diamond, MD, PhD, The Herbert S. Gasser Professor, Τμήματα Ιατρικής, Μοριακής Μικροβιολογίας, Παθολογίας και Ανοσολογίας, Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, δήλωσε: «Αυτά τα νέα δεδομένα μοντέλων ποντικιών in vivo επιβεβαιώνουν προηγούμενα αποτελέσματα δραστηριότητας εξουδετέρωσης in vitro για AZD7442 εναντίον Omicron. Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι ο Evusheld ήταν αποτελεσματικός στην προστασία από λοίμωξη στους πνεύμονες, μια κρίσιμη περιοχή ασθένειας για σοβαρό COVID-19, σε όλες τις υποπαραλλαγές του Omicron που δοκιμάστηκαν».

Ο John Perez, Senior Vice President, Head of Late Development, Vaccines & Immune Therapies, AstraZeneca, δήλωσε: «Αυτά τα σημαντικά δεδομένα δείχνουν ότι ο AZD7442 μείωσε το ιικό φορτίο και περιόρισε τη φλεγμονή που προκαλείται από το Omicron. Τα ευρήματα υποστηρίζουν περαιτέρω τοAZD7442  ως μια πιθανή σημαντική επιλογή για να βοηθήσει στην προστασία ευάλωτων ασθενών όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν άσχημα αποτελέσματα εάν μολυνθούν από τον COVID-19».

Πρόσθετα δεδομένα «ζωντανού» ιού από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseilles και δεδομένα ψευδοϊών από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδειξαν επίσης ότι ο AZD7442 εξουδετερώνει το BA.2.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κρούσματα BA.2 έχουν εντοπιστεί σε 85 χώρες μέχρι σήμερα, με τον επιπολασμό να αυξάνεται σε πολλά μέρη του κόσμου.

Το AZD7442 είναι εξουσιοδοτημένο για προφύλαξη (πρόληψη) πριν από την έκθεση του COVID-19 στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες.

  • Το  AZD7442προορίζεται για ευάλωτους πληθυσμούς που έχουν ιατρική πάθηση ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή θεραπείες και ενδέχεται να μην έχουν επαρκή ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό κατά του COVID-19, καθώς και σε εκείνα τα άτομα για τα οποία δεν συνιστάται ο εμβολιασμός κατά του COVID-19.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκρίθηκε στην Βρετανία η προληπτική θεραπεία COVID της AstraZeneca

Η AstraZeneca προχωρά στην ανάπτυξη συσκευών εισπνοής

Το Υπ. Υγείας του Ισραήλ θα προσφέρει το Evusheld της AstraZeneca σε ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους

AstraZeneca: Θα προμηθεύσει τις ΗΠΑ με ένα εκατομμύριο δόσεις αντισωμάτων για πρόληψη του COVID-19

Προμήθεια των ΗΠΑ με πρόσθετες δόσεις του μονοκλωνικού της AstraZeneca

Αποτελεσματικό το μονοκλωνικό αντίσωμα της AstraZeneca έναντι της μετάλλαξης «Όμικρον»

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξέδωσε την Τετάρτη άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το Evusheld της AstraZeneca

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τομέα υγείας στη μετά Covid εποχή

Στην ετήσια έκθεση «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021» παρουσιάζονται τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία, οι εξελίξεις και οι τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον χώρο του φαρμάκου και το ευρύτερο οικοσύστημα της υγείας.

Διάθεση αντιικών χαπιών από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

Αντιιικά: Το Υπουργείο Υγείας, με την αμέριστη υποστήριξη των νοσοκομειακών φαρμακοποιών έχει μεριμνήσει για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με Covid-19 στις θεραπείες αντιικών χαπιών τις ημέρες των αργιών - εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο από το γιατρό τους.

Συνάντηση της PIF με Πλεύρη και Σκέρτσο

Η πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF) Greece συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη αλλά και τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον Γενικό Γραμματέα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Θανάσης Κοντογεώργης.