Ρεπορτάζ Υγείας

Καναδάς Covid-19: Ανακριβής μελέτη για τον κίνδυνο φλεγμονής μετά τον εμβολιασμό εξαπλώνεται στα social media

Καναδάς Covid-19: Ανακριβής μελέτη για τον κίνδυνο φλεγμονής μετά τον εμβολιασμό εξαπλώνεται στα social media

Καναδάς Covid-19: Μια ανακριβής καναδική μελέτη που υποδηλώνει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό φλεγμονής της καρδιάς κατόπιν εμβολιασμού κατά της COVID-19 αποσύρθηκε λόγω ενός μεγάλου μαθηματικού λάθους. Στα social media όμως συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Μια καναδική μελέτη COVID-19 που αποδείχθηκε λανθασμένη έχει εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά μεταξύ των αντιεμβολιαστών. Δείχνει ψευδώς 1 στους 1.000 κινδύνους φλεγμονής της καρδιάς μετά από εμβολιασμό με εμβόλια mRNA . Η μελέτη πκυκλοφόρησε από ερευνητές του Καρδιολογικού Ινστιτούτου της Οτάβα την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους. Εξέτασε το ποσοστό των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό Moderna και Pfizer-BioNTech στην Οτάβα από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου. Εντοπίστηκαν 32 ασθενείς με σπάνιες παρενέργειες από συνολικά 32.379 δόσεις εμβολίων mRNA στην Οτάβα κατά τη διάρκεια των δύο μηνών. Ως εκ τούτου, διαπιστώθηκε ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό κοντά στο 1 στα 1.000. φυσικά και είναι σημαντικά υψηλότερο από ό, τι έχουν δείξει άλλα διεθνή δεδομένα. Αλλά οι ερευνητές έκαναν ένα κρίσιμο λάθος που οι ειδικοί λένε ότι η μελέτη “όπλισε” το κίνημα κατά του εμβολιασμού.

Το χρονικό του λάθους & η ανακοίνωση

Μάλιστα αυτό συνέβη σε μια περίεργη εποχή. Η ανησυχία για τις παρενέργειες του εμβολίου COVID-19 είναι στο επίκεντρο των γονιών, των οποίων τα παιδιά σύντομα μπορεί να εμβολιαστούν. Ο κίνδυνος φλεγμονής της καρδιάς μετά από το εμβόλιο “δεν είναι σωστός” στη μελέτη. Οι ερευνητές κατά λάθος απέτυχαν να καταγράψουν τον ακριβή αριθμό εμβολίων που δόθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της δίμηνης περιόδου. Υπήρχαν ωστόσο στοιχεία για τις συνολικές δόσεις που  διαθέσιμα στο κοινό. Συνεπώς, ο αριθμός αποδείχθηκε ότι ήταν αστρονομικά υψηλότερος από αυτόν που παρουσιάστηκε στη μελέτη. Αντί για 32.379 δόσεις εμβολίου mRNA που χορηγήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όπως υποδηλώνει η μελέτη, υπήρχαν περισσότερα από 800.000 εμβόλια. Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πιο κοντά στο 1 στις 25.000 – όχι 1 στις 1.000. “Επανυπολογίσαμε το ποσοστό και το ποσοστό δεν είναι σωστό σε αυτό το έγγραφο”. Αυτό δήλωσε ο Δρ. Peter Liu, επιστημονικός διευθυντής του Καρδιολογικού Ινστιτούτου της Οτάβα και συν-συγγραφέας της μελέτης, σε συνέντευξή του στο CBC News.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η μελέτη χαρακτηρίστηκε επίσημα ως “αποσυρμένη” στον διακομιστή εκτύπωσης medRxiv. Με μια δήλωση ανέφεραν την “σημαντική υποτίμηση” του αριθμού των δόσεων που δόθηκαν. “Προκειμένου να αποφευχθεί η παραπλάνηση είτε των συναδέλφων είτε του κοινού και του Τύπου, εμείς οι συγγραφείς επιθυμούμε ομόφωνα να αποσύρουμε αυτό το έγγραφο λόγω λανθασμένων δεδομένων επίπτωσης”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. “Ευχαριστούμε τους πολλούς ομότιμους κριτές που έβαλαν τα δυνατά τους για να επικοινωνήσουν μαζί μας και να επισημάνουν το λάθος μας. Ζητούμε συγγνώμη από οποιονδήποτε μπορεί να έχει ενοχληθεί ή ενοχληθεί από την αναφορά μας.”

Η εξάπλωση στα social media

Παρά την μη κάλυψη των μέσων ενημέρωσης στον Καναδά ή οπουδήποτε αλλού κατά τη δημοσίευσή της, η μελέτη εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Αυτό έγινε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ιστότοπους κατά των εμβολιασμών. Παντού εσφαλμένα υποστηρίχθηκε ως απόδειξη της βλάβης που προκαλούν τα εμβόλια COVID-19. Κοινοποιήθηκε στο Twitter περισσότερες από 11.000 φορές την εβδομάδα από τότε που δημοσιεύτηκε. Ο αιρθμός αυτός δόθηκε από την Altmetric, μια εταιρεία που παρακολουθεί τις δημοσιευμένες έρευνες που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Αυτό είναι στο κορυφαίο πέντε τοις εκατό όλων των ερευνών που έχει εντοπιστεί ποτέ. Ένα ιδιαίτερα επιζήμιο tweet που έλαβε μαζική ανταπόκριση προήλθε από τον Robert Malone, ερευνητή μολυσματικών ασθενειών και κατηγορούμενο διανομέα για παραπληροφόρηση κατά του εμβολιασμού, ο οποίος αυτοαποκαλείται “εφευρέτης” των εμβολίων mRNA, παρά τα αντίθετα στοιχεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μια μελέτη έχει εγείρει ανησυχίες για τον κίνδυνο φλεγμονής της καρδιάς σε νεαρά αγόρια που κάνουν το εμβόλιο COVID-19

Πολλά υποσχόμενο χάπι για τη θεραπεία της covid σε κλινική δοκιμή

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στο πότε θα ξεκινήσει η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα

Τα εμβόλια covid -19 λειτουργούν σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας παρά την ανοσοθεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κίνδυνος επιδημίας λιστερίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από θάνατο λόγω μολυσμένου τυριού

Λιστερίωση: Ένας Βρετανός πέθανε αφού έφαγε τυρί μολυσμένο με λιστέρια, καθώς οι υπεύθυνοι της υγείας διέταξαν την ανάκληση ενός τύπου τυριού που περιείχε «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα» των βακτηρίων. 

Πώς ένα κράτος νίκησε τις εθνικές τάσεις των οπιοειδών χειρουργικής επέμβασης

Όταν οι ερευνητές απέκλεισαν τους καρκινοπαθείς ή τους ασθενείς με προβλήματα ουσιών, το Μίσιγκαν εξακολουθούσε να υπερέχει έναντι της υπόλοιπης χώρας στη μείωση της επίμονης χρήσης και στη μείωση του μεγέθους των συνταγών που χορηγούνταν στους ασθενείς.

Ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι χρήστες καπνού στον Καναδά εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα κυανίου

Η ιδέα είναι να βρεθούν αξιόπιστες μέθοδοι που μπορούν να ποσοτικοποιήσουν την πρόσφατη έκθεση στον καπνό πιο αξιόπιστα και αντικειμενικά, γεγονός που μπορεί να προβλέψει καλύτερα τον κίνδυνο ασθένειας και να δώσει προτεραιότητα στις παρεμβάσεις για τη διακοπή του καπνίσματος", λέει η Britz-Mckibbin.

Ευρώπη - Ένας στους τέσσερις με προβλήματα υγείας έως και ένα μήνα από την αλλαγή της ώρας

Σχεδόν ένας στους πέντε (19 %) έχει ήδη αργήσει να πάει στη δουλειά του το πρωί λόγω της αλλαγής της ώρας. Το 16% αναφέρει καταθλιπτική διάθεση μετά την αλλαγή της ώρας. Οι γυναίκες επηρεάζονται από προβλήματα υγείας πολύ συχνότερα (32%) από ό,τι οι άνδρες (19%). Περισσότερα από τα τρία τέταρτα (76%) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η αλλαγή της ώρας είναι περιττή και πρέπει να καταργηθεί.

Είναι το πρόγραμμα άσκησής σας υγιές για την καρδιά;

"Έτσι, το γλυκό σημείο για τη μέτρια ένταση είναι να αναπνέετε απλώς από το στόμα, αλλά να είστε ακόμα σε θέση να μιλήσετε σε κάποιον". Για την καλύτερη συνολική υγεία, ο Δρ Φερνάντες συνιστά ένα πρόγραμμα άσκησης που περιλαμβάνει προπόνηση αντίστασης ή δύναμης, όπως η άρση βαρών, μαζί με τακτική καρδιαγγειακή άσκηση. Θυμηθείτε, συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε τον επαγγελματία υγείας σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.