Ρεπορτάζ Υγείας

Καναδάς Covid-19: Ανακριβής μελέτη για τον κίνδυνο φλεγμονής μετά τον εμβολιασμό εξαπλώνεται στα social media

Καναδάς Covid-19: Ανακριβής μελέτη για τον κίνδυνο φλεγμονής μετά τον εμβολιασμό εξαπλώνεται στα social media

Καναδάς Covid-19: Μια ανακριβής καναδική μελέτη που υποδηλώνει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό φλεγμονής της καρδιάς κατόπιν εμβολιασμού κατά της COVID-19 αποσύρθηκε λόγω ενός μεγάλου μαθηματικού λάθους. Στα social media όμως συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Μια καναδική μελέτη COVID-19 που αποδείχθηκε λανθασμένη έχει εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά μεταξύ των αντιεμβολιαστών. Δείχνει ψευδώς 1 στους 1.000 κινδύνους φλεγμονής της καρδιάς μετά από εμβολιασμό με εμβόλια mRNA . Η μελέτη πκυκλοφόρησε από ερευνητές του Καρδιολογικού Ινστιτούτου της Οτάβα την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους. Εξέτασε το ποσοστό των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό Moderna και Pfizer-BioNTech στην Οτάβα από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου. Εντοπίστηκαν 32 ασθενείς με σπάνιες παρενέργειες από συνολικά 32.379 δόσεις εμβολίων mRNA στην Οτάβα κατά τη διάρκεια των δύο μηνών. Ως εκ τούτου, διαπιστώθηκε ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό κοντά στο 1 στα 1.000. φυσικά και είναι σημαντικά υψηλότερο από ό, τι έχουν δείξει άλλα διεθνή δεδομένα. Αλλά οι ερευνητές έκαναν ένα κρίσιμο λάθος που οι ειδικοί λένε ότι η μελέτη “όπλισε” το κίνημα κατά του εμβολιασμού.

Το χρονικό του λάθους & η ανακοίνωση

Μάλιστα αυτό συνέβη σε μια περίεργη εποχή. Η ανησυχία για τις παρενέργειες του εμβολίου COVID-19 είναι στο επίκεντρο των γονιών, των οποίων τα παιδιά σύντομα μπορεί να εμβολιαστούν. Ο κίνδυνος φλεγμονής της καρδιάς μετά από το εμβόλιο “δεν είναι σωστός” στη μελέτη. Οι ερευνητές κατά λάθος απέτυχαν να καταγράψουν τον ακριβή αριθμό εμβολίων που δόθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της δίμηνης περιόδου. Υπήρχαν ωστόσο στοιχεία για τις συνολικές δόσεις που  διαθέσιμα στο κοινό. Συνεπώς, ο αριθμός αποδείχθηκε ότι ήταν αστρονομικά υψηλότερος από αυτόν που παρουσιάστηκε στη μελέτη. Αντί για 32.379 δόσεις εμβολίου mRNA που χορηγήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όπως υποδηλώνει η μελέτη, υπήρχαν περισσότερα από 800.000 εμβόλια. Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πιο κοντά στο 1 στις 25.000 – όχι 1 στις 1.000. “Επανυπολογίσαμε το ποσοστό και το ποσοστό δεν είναι σωστό σε αυτό το έγγραφο”. Αυτό δήλωσε ο Δρ. Peter Liu, επιστημονικός διευθυντής του Καρδιολογικού Ινστιτούτου της Οτάβα και συν-συγγραφέας της μελέτης, σε συνέντευξή του στο CBC News.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η μελέτη χαρακτηρίστηκε επίσημα ως “αποσυρμένη” στον διακομιστή εκτύπωσης medRxiv. Με μια δήλωση ανέφεραν την “σημαντική υποτίμηση” του αριθμού των δόσεων που δόθηκαν. “Προκειμένου να αποφευχθεί η παραπλάνηση είτε των συναδέλφων είτε του κοινού και του Τύπου, εμείς οι συγγραφείς επιθυμούμε ομόφωνα να αποσύρουμε αυτό το έγγραφο λόγω λανθασμένων δεδομένων επίπτωσης”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. “Ευχαριστούμε τους πολλούς ομότιμους κριτές που έβαλαν τα δυνατά τους για να επικοινωνήσουν μαζί μας και να επισημάνουν το λάθος μας. Ζητούμε συγγνώμη από οποιονδήποτε μπορεί να έχει ενοχληθεί ή ενοχληθεί από την αναφορά μας.”

Η εξάπλωση στα social media

Παρά την μη κάλυψη των μέσων ενημέρωσης στον Καναδά ή οπουδήποτε αλλού κατά τη δημοσίευσή της, η μελέτη εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Αυτό έγινε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ιστότοπους κατά των εμβολιασμών. Παντού εσφαλμένα υποστηρίχθηκε ως απόδειξη της βλάβης που προκαλούν τα εμβόλια COVID-19. Κοινοποιήθηκε στο Twitter περισσότερες από 11.000 φορές την εβδομάδα από τότε που δημοσιεύτηκε. Ο αιρθμός αυτός δόθηκε από την Altmetric, μια εταιρεία που παρακολουθεί τις δημοσιευμένες έρευνες που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Αυτό είναι στο κορυφαίο πέντε τοις εκατό όλων των ερευνών που έχει εντοπιστεί ποτέ. Ένα ιδιαίτερα επιζήμιο tweet που έλαβε μαζική ανταπόκριση προήλθε από τον Robert Malone, ερευνητή μολυσματικών ασθενειών και κατηγορούμενο διανομέα για παραπληροφόρηση κατά του εμβολιασμού, ο οποίος αυτοαποκαλείται “εφευρέτης” των εμβολίων mRNA, παρά τα αντίθετα στοιχεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μια μελέτη έχει εγείρει ανησυχίες για τον κίνδυνο φλεγμονής της καρδιάς σε νεαρά αγόρια που κάνουν το εμβόλιο COVID-19

Πολλά υποσχόμενο χάπι για τη θεραπεία της covid σε κλινική δοκιμή

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στο πότε θα ξεκινήσει η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα

Τα εμβόλια covid -19 λειτουργούν σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας παρά την ανοσοθεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός: 384 νέα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα - Εκ των οποίων 2 της Δέλτα plus

Κορωνοϊός Μεταλλάξεις 28/10: Μεταξύ των 30.814 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 50,51%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 33,82%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 7,60%, και το Beta με ποσοστό 1,08%.

Οι αλλεργίες στα φιστίκια είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες σοβαρών αλλεργικών κρίσεων και η πιο κοινή τροφική αλλεργία σε παιδιά κάτω των 18 ετών.

Σε κλινικές μελέτες, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν πόνος στο στομάχι, έμετος, αίσθημα αδιαθεσίας, φαγούρα ή κάψιμο στο στόμα, ερεθισμός του λαιμού, βήχας, καταρροή, φτέρνισμα, σφίξιμο στο λαιμό, συριγμός, δύσπνοια, φαγούρα στο δέρμα, κνίδωση και φαγούρα στα αυτιά.

Οι εγγραφές στη λίστα αναμονής και οι μεταμοσχεύσεις ήπατος που συνδέονται με την αλκοολική ηπατίτιδα αυξάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Οι διατροφικές οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

Δείτε τους κινδύνους που ενέχουν οι διατροφικές διαταραχές στην παιδική και εφηβική ηλικία

Ψυχική και αναπτυξιακή καθυστέρηση λόγω της εμμονικής ενασχόλησης με το φαγητό που υποβαθμίζει τη ζωή και την ομαλή λειτουργικότητα του παιδιού και του εφήβου

Στα ύψη η θετικότητα στη Β. Ελλάδα-Σε ποιες περιοχές το ποσοστό υπερβαίνει το 1%

Κορωνοϊός Θετικότητα: Την ίδια ώρα, χαμηλά ποσοστά θετικότητας καταγράφονται στην περιφερειακή ενότητα Αττικής όπου κυμαίνονται μεταξύ 0,32% στην ανατολική Αττική και 0,57% στον κεντρικό τομέα.