Ρεπορτάζ Υγείας

Καλοκαίρι σημαίνει ταλαιπωρία: Πώς οι εργαζόμενοι επιβιώνουν από την έντονη ζέστη του Κόλπου

Καλοκαίρι σημαίνει ταλαιπωρία: Πώς οι εργαζόμενοι επιβιώνουν από την έντονη ζέστη του Κόλπου

Μια άλλη μελέτη στο περιοδικό Nature Climate Change διαπίστωσε ότι «μέσα σε αυτόν τον αιώνα, τμήματα της… περιοχής του Κόλπου θα μπορούσαν να πληγούν από πρωτοφανή γεγονότα θανατηφόρου καύσωνα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής».

Καλοκαίρι σημαίνει ταλαιπωρία: Όπως εκατομμύρια άλλοι μετανάστες εργάτες στον Κόλπο, μια από τις πιο ζεστές και ξηρές περιοχές του κόσμου, ο οικοδόμος B. Sajay δεν καλωσορίζει το καλοκαίρι. «Δουλεύουμε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αυτή είναι η φύση της δουλειάς μας. Και ναι, υποφέρουμε από έντονη ζέστη», είπε ο Ινδός υπήκοος στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Μουσκάτ, την πρωτεύουσα του Ομάν.

Αν και το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε, οι θερμοκρασίες έχουν ήδη ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου (122 Φαρενάιτ) σε μέρη της περιοχής της ερήμου, η οποία φέρει το μεγαλύτερο βάρος της κλιματικής αλλαγής. Καλοκαίρι σημαίνει ταλαιπωρία για όποιον εργάζεται έξω, μαζί με κινδύνους αφυδάτωσης, θερμοπληξίας και καρδιακής ανεπάρκειας, και οι χώρες του Κόλπου έχουν απαγορεύσει την εργασία έξω τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

«Το μόνο πράγμα που μας ανακουφίζει είναι η περίοδος ανάπαυσης… στη μέση της ημέρας», είπε ο Sajay, ο οποίος εργάζεται σε εργοτάξια εδώ και έξι χρόνια.

Πέρυσι, μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θανάτου διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται τις εξαιρετικά ζεστές μέρες στο Κουβέιτ, με δυσανάλογη επίδραση στους μη Κουβεϊτιανούς άνδρες, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους. Εργαζόμενοι από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές είναι πανταχού παρόντες στις πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες του Κόλπου, παρέχοντας φθηνό εργατικό δυναμικό και καλύπτοντας τις θέσεις εργασίας που αποφεύγουν οι πολίτες υπέρ των υψηλών αμειβομένων κυβερνητικών θέσεων.

Οι εισαγόμενοι εργάτες συνήθως εργάζονται σε εργοτάξια ή μαζεύουν σκουπίδια, σκουπίζουν τους δρόμους ή παραδίδουν τρόφιμα.

Αφόρητο ακόμα και στη σκιά – Μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του Κόλπου – Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν και Ομάν – απαγορεύουν την εργασία έξω για περίπου τέσσερις ώρες από το μεσημέρι.

Οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στους κοιτώνες τους ή φωλιάζουν σε όποια σκιά βρουν.

Αλλά όλο και περισσότερο, είναι αφόρητο ακόμη και στη σκιά.

Την πρώτη μέρα του καλοκαιριού την Τρίτη, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 50 βαθμούς Κελσίου σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ που κατέγραψαν τον Μάιο την πιο καυτή θερμοκρασία του μήνα παγκοσμίως, 53,2 βαθμούς Κελσίου (128,8 Φαρενάιτ).

«Τα τελευταία 10 χρόνια ήταν τα πιο καυτά που έχουν δει στο Κουβέιτ», είπε ο Κουβεϊτιανός μετεωρολόγος Issa Ramadan, προσθέτοντας:

«Το καλοκαίρι στο Κουβέιτ τώρα εκτείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο και μερικές φορές σε μέρος του Οκτωβρίου».

Στο Μουσκάτ, εργάτες που έστρωσαν έναν δρόμο με άσφαλτο κάλυψαν τα κεφάλια τους με πολύχρωμα κασκόλ και καπέλα, ενώ άλλοι βρήκαν σκιά κάτω από τους φοίνικες στη μέση ενός δρόμου διπλής κατεύθυνσης.

Οι περαστικοί κρατούσαν ομπρέλες για να προστατευτούν από τον καυτό ήλιο.

«Για να ολοκληρώσω την οκτάωρη βάρδια όσο το δυνατόν νωρίτερα, μερικές φορές αρχίζω να εργάζομαι από τις έξι το πρωί, σταματώ κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπαυσης και μετά κάνω άλλες δύο ώρες», είπε ο Muhammad Mukarram, ένας εργάτης στο Μπαγκλαντές.

Το πρόβλημα σε όλη την περιοχή έχει προκαλέσει εδώ και καιρό ανησυχίες. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέτρεψαν το Κατάρ, διοργανωτή του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, να διερευνήσει τους θανάτους εργαζομένων που συνδέονται με τη «ζέστη».

Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τους θανάτους μεταναστών εργαζομένων στις χώρες του Κόλπου, οι οποίες δεν δημοσιεύουν στατιστικά στοιχεία και αμφισβητούν τακτικά εκτιμήσεις που δημοσιεύονται από ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης.

Μια πρόσφατη μελέτη από τη Vital Signs Partnership, μια ομάδα οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως από ασιατικές χώρες, είπε ότι «έως και 10.000 μετανάστες εργαζόμενοι από τη νότια και νοτιοανατολική Ασία πεθαίνουν στον Κόλπο κάθε χρόνο». Η έκθεση του Μαρτίου 2022 ανέφερε ότι περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις καταγράφηκαν ως «φυσικά αίτια» ή «καρδιακή ανακοπή».

Θανατηφόρα ζέστη – Το 2020, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances διαπίστωσε ότι ο Κόλπος έχει τον πιο ζεστό και υγρό καιρό οπουδήποτε στη Γη. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ακόμη και με σκιά και απεριόριστο πόσιμο νερό, ένας υγιής ενήλικας θα πεθάνει εάν οι θερμοκρασίες «υγρής λάμπας» – που λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως η υγρασία, η ταχύτητα του ανέμου και η νεφοκάλυψη – υπερβούν τους 35 Κελσίου για έξι ώρες.

Η μελέτη έδειξε ότι υπήρξαν μόνο 14 περιπτώσεις στην ξηρά που το μέτρο ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου, όλες τις τελευταίες δύο δεκαετίες και οκτώ από αυτές στον Κόλπο.

Μια άλλη μελέτη στο περιοδικό Nature Climate Change διαπίστωσε ότι «μέσα σε αυτόν τον αιώνα, τμήματα της… περιοχής του Κόλπου θα μπορούσαν να πληγούν από πρωτοφανή γεγονότα θανατηφόρου καύσωνα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής».

«Αν δεν αλλάξουμε πορεία, αυτές οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τα χρόνια, φτάνοντας σε ένα επίπεδο όπου οι υπαίθριες ανθρώπινες δραστηριότητες στον Κόλπο, όπως το προσκύνημα χατζ, θα ήταν σχεδόν αδύνατες το καλοκαίρι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Julien Jreissati, διευθυντής προγράμματος στην Greenpeace MENA. Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα εκατομμύριο προσκυνητές τον επόμενο μήνα για να πραγματοποιήσουν τις ετήσιες μουσουλμανικές τελετουργίες.

«Η μόνη λύση είναι να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα που είναι ο κύριος μοχλός της κλιματικής αλλαγής και να μεταβούμε σταδιακά αλλά γρήγορα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Jreissati.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν έχουν δεσμευτεί να φτάσουν τις καθαρές μηδενικές εγχώριες εκπομπές άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες, ενώ θα επεκτείνουν την παραγωγή πετρελαίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θανατηφόρο κύμα καύσωνα στις ΗΠΑ

Καύσωνας θερμοκρασία: προληπτικά μέτρα για προστασία των πολιτών

Έρχεται καύσωνας:συμβουλές για να προφυλαχθείτε

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 47 βαθμούς στις κοιλάδες του Σαν Ντιέγκο το Σαββατοκύριακο,

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το tweet της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας για εστιατόριο της Ταϊβάν προκαλεί γελοιοποίηση στο διαδίκτυο

Το tweet της Κυριακής απέχει πολύ από την πρώτη φορά που οι διπλωμάτες του Πεκίνου σήκωσαν τα φρύδια με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που η δική τους κυβέρνηση απαγορεύει.

Οι γυναίκες θέλουν απεγνωσμένα να εργαστούν στο Αφγανιστάν που κυβερνούν οι Ταλιμπάν

Ακόμη και πριν από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, το Αφγανιστάν ήταν μια βαθιά συντηρητική, πατριαρχική χώρα με την πρόοδο στα δικαιώματα των γυναικών να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μεγάλες πόλεις.

Συμβούλεψε τους νέους να κάνουν ένα τεστ κορωνοϊού πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε ότι πλέον δεν μιλάμε για ανοσία της αγέλης και θύμισε ότι οι ειδικοί ανέφεραν πως μια πανδημία κρατά από 3 έως και 5 χρόνια, και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα εμφανιστεί κάποια μετάλλαξη – έκπληξη.

Οποιαδήποτε επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι «αυτοκτονική», λέει ο Γκουτέρες

«Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας ριζοσπαστικοποίησης στη γεωπολιτική κατάσταση που κάνει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου ξανά κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε εντελώς», είπε.

Η Κίνα συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

«Εάν η μάχη περιορίζεται στην περιοχή ακριβώς γύρω από την Ταϊβάν, το σημερινό κινεζικό ναυτικό είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος – και αν οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες δεν επέμβουν για κάποιο λόγο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Ταϊβάν».