Ρεπορτάζ Υγείας

ΗΠΑ: Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν χιλιάδες τραυματισμούς ποδηλάτων που σχετίζονται με φάρμακα κάθε χρόνο

ΗΠΑ: Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν χιλιάδες τραυματισμούς ποδηλάτων που σχετίζονται με φάρμακα κάθε χρόνο

Ωστόσο, σημειώνουν ότι η περαιτέρω επιτήρηση, η συλλογή δεδομένων και η μελέτη θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση πρόσθετων τρόπων πρόληψης τέτοιων τραυματισμών.

ADMAN

ΗΠΑ: Από το 2019 έως το 2020, περισσότερα από 11.000 άτομα που είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών αντιμετωπίστηκαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των ΗΠΑ για τραυματισμούς που συνέβησαν κατά την οδήγηση ποδηλάτου, σύμφωνα με νέα έκθεση στο Journal of Studies on Alcohol and Drugs. “Όταν αυτοί οι ασθενείς προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, καθίσταται σημαντικό όχι μόνο να αντιμετωπίζονται οι τραυματισμοί αλλά και να παραπέμπονται οι ασθενείς σε θεραπεία για ναρκωτικά σε μια προσπάθεια παρέμβασης και πρόληψης περαιτέρω αρνητικών γεγονότων που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών”, αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης Bart Hammig, Ph.D., M.P.H., του προγράμματος δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας.

Επιπλέον, μεταξύ αυτών των ασθενών, τα τυπικά μέτρα πρόληψης τραυματισμών, όπως η χρήση κράνους και η βελτίωση των ποδηλατοδρόμων, μπορεί να μην είναι αρκετά για τη μείωση αυτών των περιστατικών, καθώς είναι “απίθανο το άτομο να οδηγούσε το ποδήλατο για άσκηση”, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης.

Αυτοί οι ποδηλάτες μπορεί αντίθετα να οδηγούν λόγω περιστάσεων που σχετίζονται με τη διαταραχή χρήσης ουσιών, όπως η έλλειψη στέγης, η ανάκληση άδειας οδήγησης από προηγούμενη καταδίκη για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης ή η οικονομική αστάθεια -όλα αυτά μπορεί να περιορίζουν τη δυνατότητα οδήγησης αυτοκινήτου για μετακίνηση.

“Πρόκειται για έναν πληθυσμό που συχνά παραβλέπεται και αγνοείται όταν συζητάμε για τραυματισμούς με ποδήλατο”, λέει ο Hammig, “αλλά τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως το προσωπικό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, τα κέντρα θεραπείας ναρκωτικών και οι υπεύθυνοι των μεταφορών, πρέπει να λάβουν υπόψη τους όταν προσπαθούν να αποτρέψουν μελλοντικούς τραυματισμούς”.

Σύμφωνα με τον Hammig και τον συν-συγγραφέα του, Robert Davis, Ph.D., τα θύματα ατυχημάτων με ποδήλατο που είναι μεθυσμένα έχουν συχνά σοβαρότερους τραυματισμούς από άλλους.

Στη μελέτη, οι αναφερόμενοι τραυματισμοί περιλάμβαναν κατάγματα (22%) και τραυματισμούς εσωτερικών οργάνων (19%), ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Λίγοι τραυματισμοί (1%) ήταν διάσειση, αλλά το 8% των ατυχημάτων ήταν αποτέλεσμα δηλητηρίασης από ναρκωτικά.

Επειδή τα δεδομένα καταγράφηκαν στο νοσοκομείο, δεν συμπεριλήφθηκαν τα θύματα που πέθαναν στον τόπο του ατυχήματος.

Ένα δυσανάλογο ποσοστό των ασθενών ήταν άνδρες (86,4%).

Τα πιο συνηθισμένα ναρκωτικά που βρέθηκαν στον οργανισμό των θυμάτων ατυχημάτων ήταν η μεθαμφεταμίνη (36,4%), η κάνναβη (30,7%) και τα οπιοειδή (18,5%), ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο των ασθενών είχε επίσης αλκοόλ στον οργανισμό του.

Για τη διεξαγωγή της έρευνάς τους, οι Hammig και Davis εξέτασαν τα δεδομένα της περιόδου 2019-2020 από το Εθνικό Hλεκτρονικό Σύστημα Επιτήρησης Τραυματισμών (National Electronic Injury Surveillance System), μια βάση δεδομένων με βάση τα νοσοκομεία.

Τα στατιστικά στοιχεία από το εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα των νοσοκομείων των ΗΠΑ του συστήματος επιτρέπουν την εκτίμηση του αριθμού των περιστατικών σε ολόκληρη τη χώρα. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξήγαγαν όλα τα δεδομένα για τραυματισμούς ποδηλάτων που σχετίζονται με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών (ανεξάρτητα από το αλκοόλ) κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Υπολόγισαν ότι υπήρχαν 11.314 τέτοιοι τραυματισμοί – 2,6% των συνολικών εκτιμώμενων 480.286 τραυματισμών ποδηλάτων κατά την εν λόγω περίοδο μελέτης.

Οι Hammig και Davis σημειώνουν ότι, επειδή ποικίλες περιστάσεις συμβάλλουν στα ατυχήματα ποδηλάτων που σχετίζονται με ναρκωτικά -συχνά επικαλυπτόμενοι και αλληλεπιδρώντες παράγοντες- η πρόληψη θα είναι δύσκολη.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι η περαιτέρω επιτήρηση, η συλλογή δεδομένων και η μελέτη θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση πρόσθετων τρόπων πρόληψης τέτοιων τραυματισμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη για τους τραυματισμούς λόγω αύξησης ποδηλάτων στους δρόμους

Τα οχήματα μικροκινητικότητας κρύβουν κινδύνους τραυματισμού

Tour de France: Καραμπόλες και πτώσεις στον ποδηλατικό αγώνα από αυτοσχέδια πινακίδα οπαδού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καταιγισμός κινητοποιήσεων στα δημόσια νοσοκομεία

Ορμητική  ‘’καταιγίδα’’ κινητοποιήσεων έχουν οργανώσει οι γιατροί της χώρας μετά την κατάθεση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, το οποίο  εισαγάγει δομικές αλλαγές για το εργασιακό καθεστώς των γιατρών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία.

"Όποιος νοσήσει από κορωνοϊό είναι πιο ευάλωτος στο να κολλήσει γρίπη ή αντίστροφα", λέει η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, επομένως υπάρχει ανοσοποίηση», τόνισε η κα Γκάκα, εξηγώντας ότι, πλέον, πολλά κρούσματα γίνονται αντιληπτά όταν πηγαίνουν για κάποιο άλλο ιατρικό λόγο σε ένα νοσοκομείο και το Covid test βγαίνει θετικό. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στην παραπάνω περίπτωση, η εισαγωγή του ασθενή καταγράφεται ως λοίμωξη από κορωνοϊό.

Διαμαρτυρίες σε όλη την Κίνα, καθώς ο θυμός αυξάνεται για την πολιτική μηδενικής covid

Οι αξιωματούχοι του Ουρουμτσί δήλωσαν το Σάββατο ότι η πόλη "είχε ουσιαστικά μηδενίσει τις κοινωνικές μεταδόσεις" και ότι "θα αποκαθιστούσε την κανονική τάξη της ζωής των κατοίκων στις περιοχές χαμηλού κινδύνου με σταδιακό και οργανωμένο τρόπο".

Καλύτερα να παίρνετε βιταμίνες από το φαγητό και όχι από το μπουκάλι

"Η βιταμίνη D συνήθως απορροφάται ελάχιστα μέσω της τροφής", εξήγησε η Kirkpatrick σε δελτίο ειδήσεων της κλινικής. "Ένα συμπλήρωμα D3 μιμείται περισσότερο τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, εκεί παίρνουμε την καλύτερη βιταμίνη D".