Ρεπορτάζ Υγείας

ΗΠΑ: Τα κρούσματα σύφιλης αυξάνονται στα νεογέννητα

ΗΠΑ: Τα κρούσματα σύφιλης αυξάνονται στα νεογέννητα

ΗΠΑ: Η άνοδος της σύφιλης είναι πιθανό να οφείλεται σε μια συρροή παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων φραγμών στην υγειονομική περίθαλψη, που επηρεάζουν δυσανάλογα τις μειονοτικές κοινότητες.

Η σύφιλη αυξάνεται στο Τέξας και σε εθνικό επίπεδο, προκαλώντας σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ειδικά στα νεογέννητα μωρά που προσβάλλονται από τη νόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η Βοηθός Γραμματέας Υγείας Δρ. Rachel Levine επισκέφθηκε το Parkland Hospital, το δημόσιο νοσοκομείο της κομητείας του Ντάλας, για να συζητήσει την αύξηση της σύφιλης και τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί η εξάπλωσή της.

Αν και συχνά πιστεύεται ότι είναι μια ασθένεια του παρελθόντος, τα ποσοστά σύφιλης έχουν αυξηθεί σταθερά την τελευταία δεκαετία. Μεταξύ 2018 και 2022, τα κρούσματα σύφιλης αυξήθηκαν σχεδόν κατά 80% σε εθνικό επίπεδο, ενώ τα κρούσματα συγγενούς σύφιλης -ή μωρών που γεννήθηκαν με σύφιλη- σχεδόν τριπλασιάστηκαν, αυξάνοντας κατά 183%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το Τέξας σημείωσε 15,5 περιπτώσεις σύφιλης ανά 100.000 άτομα το 2022, που το βάζει κάτω από τον εθνικό μέσο όρο των 17,7. Για τη συγγενή σύφιλη, το Τέξας κατατάσσεται στην τέταρτη υψηλότερη θέση μεταξύ των πολιτειών που αναφέρουν, με σχεδόν 247 περιπτώσεις ανά 100.000 γεννήσεις ζωντανών γεννήσεων, υπερδιπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο. Όμως, μια δεκαετία νωρίτερα, το Τέξας είχε 6,6 περιπτώσεις σύφιλης ανά 100.000 άτομα και 19,4 περιπτώσεις συγγενούς σύφιλης ανά γεννήσεις ζωντανών, σύμφωνα με το CDC.

“Πρόκειται για μια θεραπεύσιμη βακτηριακή ασθένεια. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις συγγενούς σύφιλης, και πάλι, που είναι καταστροφικό, μπορούν να προληφθούν”, είπε ο Levine. «Χρειάζεται, από άποψη δημόσιας υγείας, τόσο σε τοπικό όσο και σε επίπεδο πολιτείας και ομοσπονδιακό, να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα».

Η άνοδος της σύφιλης είναι πιθανό να οφείλεται σε μια συρροή παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων φραγμών στην υγειονομική περίθαλψη, που επηρεάζουν δυσανάλογα τις μειονοτικές κοινότητες. Η ασθένεια είναι επίσης δύσκολο να εντοπιστεί. Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια ανώδυνη πληγή ή εξάνθημα που υποχωρεί ανεξάρτητα από το αν κάποιος λάβει θεραπεία ή όχι.

Η Δρ Emily Adhikari, διευθύντρια περιγεννητικών λοιμωδών νοσημάτων για το Parkland Health, είπε ότι σπάνια έβλεπε περιπτώσεις μητρικής ή συγγενούς σύφιλης ενώ εκπαιδευόταν στις αρχές της δεκαετίας του 2010. «Δεν ήταν σπάνιο για κανέναν από τους εκπαιδευόμενους που τώρα προπονούμαι», είπε ο Adhikari. «Με την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σύφιλη ως πρόβλημα, νομίζω ότι παίζουμε ανταπόκριση».

Οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν τη σύφιλη με ένεση αντιβιοτικής πενικιλίνης. Χωρίς θεραπεία, ωστόσο, η βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, τα μάτια ή τα αυτιά. Για τις έγκυες γυναίκες με τη νόσο, τα μωρά τους μπορεί να εμφανίσουν καταρράκτη, κώφωση, επιληπτικές κρίσεις και ακόμη και να πεθάνουν.

Η συγκεκριμένη πενικιλίνη που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σύφιλης είναι ελλιπής λόγω της αυξημένης ζήτησης, αφήνοντας τα συστήματα υγείας σε χλωρό κλαρί καθώς περιμένουν να μειωθεί η έλλειψη τους επόμενους μήνες. Οι φαρμακοποιοί του Parkland έπρεπε να εξοικονομήσουν δόσεις ειδικά για τις μέλλουσες μητέρες και τα νεογνά. Η δοξυκυκλίνη, ένα άλλο αντιβιοτικό, έχει προταθεί σε μη έγκυες ασθενείς για τη θεραπεία της σύφιλης.

Οι επαγγελματίες δημόσιας υγείας θεωρούν ότι η σύφιλη είναι συνδημική με τον HIV και την ηπατίτιδα, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά εμφανίζονται ταυτόχρονα και φέρουν παρόμοιους κοινωνικούς παράγοντες κινδύνου. Οι ασθενείς με σύφιλη μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή διαταραχές χρήσης ουσιών, καθιστώντας τη φροντίδα τους πιο περίπλοκη.

Οι γιατροί του Τέξας υποχρεούνται να κάνουν τρεις φορές τεστ σε εγκύους για σύφιλη, ώστε να μπορούν να κολλήσουν νωρίς μολύνσεις. Αλλά ορισμένοι ασθενείς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την προγεννητική φροντίδα ή να την αποφύγουν επειδή αντιμετωπίζουν μια διαταραχή χρήσης ουσιών.

Η αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών των ασθενών και η επέκταση των επιλογών υγειονομικής περίθαλψης είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της αύξησης των ποσοστών συγγενούς σύφιλης, δήλωσε ο Steve Love, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Dallas-Fort Worth Hospital Council. Από την 1η Μαρτίου, η κάλυψη μετά τον τοκετό Medicaid και CHIP θα επεκταθεί από δύο μήνες μετά τη γέννηση σε ένα χρόνο.

«Αν μπορούσαμε να δώσουμε την ίδια εστίαση στην προγεννητική φροντίδα, ίσως κάποια από τα πράγματα που μόλις ακούσατε, θα μπορούσαμε να παρέμβουμε νωρίτερα και θα μπορούσαμε να έχουμε καλά αποτελέσματα», είπε η Love.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η Levine συναντήθηκε επίσης με το The Resource Center, ένα κέντρο πληροφόρησης LGBT και ομάδα υπεράσπισης στο Ντάλας, και την Prism Health North Texas, η οποία διαχειρίζεται κέντρα υγείας στην περιοχή που επικεντρώνονται στις υπηρεσίες HIV και AIDS.

«Έχουμε δει μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης κάθε χρόνο μετά το τέλος του τερματισμού λειτουργίας του COVID-19», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Prism, Δρ Τζον Κάρλο. «Πολλά κρούσματα υπήρξαν σε καθιερωμένους ασθενείς μας που ζουν επίσης με HIV, αλλά βλέπουμε επίσης περισσότερα κρούσματα σε νέους ασθενείς που έρχονται, συχνά για θεραπεία άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια».

Το σύνθημα «Γνωρίστε την κατάστασή σας», που χρησιμοποιείται συχνά σε εκστρατείες για την αύξηση του τεστ HIV, θα πρέπει τώρα να περιλαμβάνει τη σύφιλη, είπε ο Adhikari, ο οποίος είναι επίσης επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο UT Southwestern Medical Center.

“Η ομάδα μας για την προσέγγιση του HIV πηγαίνει σε κοινοτικές περιοχές, πηγαίνει σε άτομα στην κοινότητα, όπου βρίσκονται, και προσφέρει δωρεάν τεστ HIV”, είπε ο Adhikari. “Αυτό θα περιλαμβάνει τώρα το τεστ σύφιλης. Ο HIV και η σύφιλη πρέπει να πάνε χέρι-χέρι.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Από το 2016 έως το 2022 παρατηρήθηκε αύξηση της μητρικής σύφιλης

Τι είναι η νόσος της σύφιλης; Ποια τα σημάδια και ποια τα στάδιά της;

Αυξάνονται τα κρούσματα σύφιλης στις ΗΠΑ

ΣΜΝ Βρετανία: Αυξάνουν η σύφιλη, η γονόρροια και τα χλαμύδια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίπου 15 εκατομμύρια Σουδανοί χρειάζονται επείγουσα υγειονομική βοήθεια

Μέχρι στιγμής, στο Σουδάν έχουν καταγραφεί 14.790 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των εκτοπισθέντων έχει φτάσει τα 8,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών.

Το σωματικό λίπος συνδέεται με την επιβάρυνση της νόσου στην αξονική σπονδυλαρθρίτιδα

Αυτή η μελέτη δεν είχε ομάδα ελέγχου ασθενών με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα axSpA που δεν έλαβαν βιολογικά φάρμακα. Δεν περιλάμβανε επίσης διατροφικές συνήθειες και συννοσηρότητες όπως υπέρταση ή διαβήτη. Επιπλέον, η ανάλυση βιοεμπέδησης επιλέχθηκε ως η μέθοδος για την αξιολόγηση της σύστασης του σώματος αντί της απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας.

Πώς λειτουργεί το κολλαγόνο στην ιατρική θεραπεία

Καθώς το κολλαγόνο βρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματος, θα μπορούσε επίσης να υπάρχει δυνατότητα για τη θεραπεία άλλων ασθενειών. Αυτή η επισκευή ή η αναγέννηση του ιστού με βάση το κολλαγόνο φαίνεται να είναι κατανοητή στην επούλωση πληγών, την αντικατάσταση οστών, την οδοντιατρική και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, για παράδειγμα.