Σεξουαλική Υγεία

Οφθαλμική Σύφιλη: Στο Μίσιγκαν, ένας ασυμπτωματικός άνδρας τη μετέδωσε σε πέντε γυναίκες

Οφθαλμική Σύφιλη: Στο Μίσιγκαν, ένας ασυμπτωματικός άνδρας τη μετέδωσε σε πέντε γυναίκες

Ο Nettleton και οι συνεργάτες του συμβουλεύουν τους γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για κρούσματα σύφιλης, διότι "η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της σύφιλης μπορεί να αποτρέψει συστηματικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης απώλειας όρασης ή ακοής".

Οφθαλμική Σύφιλη: Σε ένα σύμπλεγμα ασθενειών πέρυσι, ένας μολυσμένος αλλά ασυμπτωματικός άνδρας μετέδωσε μια σπάνια μορφή σύφιλης -που προσβάλλει τα μάτια- σε πέντε γυναίκες του Μίσιγκαν, διαπιστώνει μια νέα έκθεση. Δεδομένου ότι η οφθαλμική σύφιλη παραμένει πολύ σπάνια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το στέλεχος του T. pallidum -του βακτηρίου της σύφιλης– που έφερε ο άνδρας μπορεί να αύξησε τον κίνδυνο για επιπλοκές στα μάτια στις ερωτικές του συντρόφους.

Ο άνδρας και οι πέντε μεσήλικες λευκές γυναίκες που μόλυνε έλαβαν τελικά όλες θεραπεία με πενικιλλίνη και θεραπεύτηκαν. Έτσι, οι ερευνητές λένε ότι είναι πιθανό το στέλεχος “να έπαψε να κυκλοφορεί μετά τη θεραπεία αυτών των ασθενών και του κοινού τους συντρόφου”, αν και κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει αυτό με βεβαιότητα. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο δρ William Nettleton του Τμήματος Υγείας και Κοινοτικών Υπηρεσιών της κομητείας Καλαμαζού στο Καλαμαζού του Μισισιπή. Η ομάδα του ανέφερε τα ευρήματα στο τεύχος της 24ης Νοεμβρίου της Εβδομαδιαίας έκθεσης για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.Morbidity and Mortality Weekly Report. Η σύφιλη κάνει μια ανεπιθύμητη επιστροφή μεταξύ των απανταχού σεξουαλικά ενεργών Αμερικανών. Σύμφωνα με την ομάδα του Nettleton, στο Μίσιγκαν τα κρούσματα ανά 100.000 άτομα αυξήθηκαν από 3,8 το 2016 σε 9,7 έως το 2022. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των κρουσμάτων επικεντρώθηκε στο νοτιοδυτικό Μίσιγκαν (η περιοχή γύρω από το Καλαμαζού). Η σύφιλη είναι μια ύπουλη λοίμωξη επειδή σε πολλές περιπτώσεις δεν προκαλεί συμπτώματα, αν και το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους. Με την πάροδο του χρόνου, η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης βλάβης της όρασης. Στην επιδημία του 2022, πέντε λευκές γυναίκες από το Μίσιγκαν, ηλικίας από 40 έως 60 ετών, κατέληξαν σε νοσοκομεία με οφθαλμική σύφιλη. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση:

  • Τον Μάρτιο, η ασθενής “Α” ανέφερε “θολή όραση [και] φόβο τύφλωσης”.
  • Τον Απρίλιο, η ασθενής “Β” εισήχθη στο νοσοκομείο με νευροσύφιλη, αφού ανέφερε πονοκέφαλο, απώλεια ακοής και “επιδεινούμενη θολή όραση και διπλωπία”.
  • Τον Μάιο, η ασθενής “Γ” βρέθηκε θετική σε σύφιλη και παρουσίασε “εξάνθημα σε όλο το σώμα και ξεφλούδισμα του δέρματος στα χέρια της”, μαζί με “κηλίδες που περιφέρονταν στο οπτικό της πεδίο”.
  • Τον Ιούνιο, η ασθενής “Δ” έλαβε διάγνωση οφθαλμικής σύφιλης από τον οφθαλμίατρό της. Παρουσίασε επίσης πληγές στα γεννητικά όργανα και εξάνθημα στα χέρια και την κοιλιά της.
  • Τον Μάιο, η ασθενής “Ε” παραπονέθηκε για προβλήματα όρασης και τον Ιούλιο εισήχθη στο νοσοκομείο με οφθαλμική σύφιλη και νευροσύφιλη.

Όλες οι γυναίκες είχαν συνάψει σεξουαλικές σχέσεις με τον ίδιο άνδρα, ενώ συχνά συνδέονταν για πρώτη φορά μαζί του μέσω διαδικτύου. Όταν τον εντόπισαν οι κρατικοί λειτουργοί υγείας τον Μάιο του 2022, δεν παρουσίασε συμπτώματα σύφιλης, αλλά “ανέφερε ότι είχε πολλαπλές γυναίκες σεξουαλικές συντρόφους κατά τους προηγούμενους 12 μήνες”. Οι εξετάσεις του για σύφιλη βγήκαν θετικές και, όπως και οι πέντε γυναίκες που είχαν ήδη εντοπιστεί στην επιδημία, ο άνδρας έλαβε θεραπευτική ένεση πενικιλίνης, η οποία έλυσε τη μόλυνση. Ενώ έχουν καταγραφεί και άλλα κρούσματα οφθαλμικής σύφιλης, η επιδημία στο Μίσιγκαν “είναι η πρώτη καταγεγραμμένη … μεταξύ κρουσμάτων που αποδίδονται σε ετεροφυλοφιλική μετάδοση”, σημειώνει η ομάδα του Nettleton στην έκθεσή της. Το ανησυχητικό είναι επίσης ότι οι επιπλοκές που αφορούν τα μάτια συνήθως εμφανίζονται σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις σύφιλης, αλλά στη νέα συρροή “όλοι οι ασθενείς είχαν νόσο σε αρχικό στάδιο”, ανέφεραν οι ερευνητές. Επίσης, σε αντίθεση με πολλές συστάδες που είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν, κανένας από αυτούς τους ασθενείς “δεν ανέφερε χρήση ενέσιμων ναρκωτικών ή σεξ για συναλλαγές” και όλοι ήταν αρνητικοί στον HIV. Παρόλο που η πλειονότητα των κρουσμάτων σύφιλης στο Μίσιγκαν πέρυσι εμφανίστηκε σε άνδρες, οι ερευνητές σημείωσαν ότι το ποσοστό των κρουσμάτων σύφιλης που εμφανίζονται σε γυναίκες “αυξήθηκε από 9% το 2016 σε 23% το 2022”. Ο Nettleton και οι συνεργάτες του συμβουλεύουν τους γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για κρούσματα σύφιλης, διότι “η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της σύφιλης μπορεί να αποτρέψει συστηματικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης απώλειας όρασης ή ακοής”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν και πάλι για ανησυχητικές σημάνσεις στη νεογνική σύφιλη

Πώς μεταδίδονται τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα;

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα;

ECDC: Ανησυχία για τα κρούσματα σύφιλης στην Ελλάδα

Ανώδυνες πληγές στα γεννητικά όργανα ίσως υποδηλώνουν σύφιλη

Σχεδόν το 90% της μετάδοσης της σύφιλης από τη μητέρα στο μωρό στη Βραζιλία θα μπορούσε να προληφθεί, σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υπεριώδης ακτινοβολία ενισχύει τη γονιμότητα σε γυναίκες ηλικίας 30-40 ετών

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου θα πρέπει να γίνεται πάντα με μέτρο και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτή η έκθεση όντως βοηθά στη γονιμότητα και πόση έκθεση χρειάζεται.

Ποιες στάσεις του σεξ έχουν δανειστεί τα ονόματά τους από ζώα;

Σεξ στάσεις: Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις σχετικά με «στάσεις σεξ που ονομάζονται από ονόματα ζώων» έχουν συχνά τις ρίζες τους στην ανθρώπινη δημιουργικότητα και φαντασία αντί να αντικατοπτρίζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που παρατηρούνται στο ζωικό βασίλειο.