Ρεπορτάζ Υγείας

ΗΠΑ Προέφηβοι: Ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη συνδέεται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη

ΗΠΑ Προέφηβοι: Ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη συνδέεται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη

"Οι γονείς πρέπει να μιλούν τακτικά στα παιδιά τους σχετικά με τη χρήση του χρόνου οθόνης και να αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα οικογενειακής χρήσης μέσων", είπε. Προηγούμενες μελέτες σχετικά με την παιδική παχυσαρκία έχουν βρει αύξηση του επιπολασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

ΗΠΑ Προέφηβοι: Η έκθεση σε «ανέφικτα ιδανικά σώματος» θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής, προειδοποίησαν οι ερευνητές. Τι αντίκτυπο έχει η εξ αποστάσεως μάθηση και η κάλυψη προσώπου στα παιδιά; Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα προτείνει μια σχέση μεταξύ του χρόνου της οθόνης και της αύξησης του βάρους στους αμερικανούς προεφήβους.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην Παιδιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον ώρα που αφιερώθηκε στον χρόνο της οθόνης συσχετίστηκε με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε παιδιά ηλικίας 9-10 ετών ένα χρόνο αργότερα. Επιπλέον, ανέφεραν οι ερευνητές, είναι ότι η αύξηση βάρους μπορεί να μην είναι μόνο αποτέλεσμα καθιστικής συμπεριφοράς, αλλά και ότι η έκθεση σε κοινωνικά μέσα και “ανεφάρμοστα ιδανικά σώματος” μπορεί να οδηγήσει σε επακόλουθη υπερκατανάλωση τροφής.

Τα δεδομένα αντλήθηκαν από 11.066 προεφήβους που είναι μέρος της Μελέτης Γνωσιακής Ανάπτυξης Εφήβων.

Έγιναν ερωτήσεις σχετικά με τον χρόνο που αφιερώθηκε σε έξι διαφορετικές μορφές χρόνου οθόνης, όπως τηλεόραση, κοινωνικά μέσα, γραπτά μηνύματα, YouTube, συνομιλία μέσω βίντεο και βιντεοπαιχνίδια.

Η ομάδα σημείωσε σε δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στο EurekAlert.org ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν από την πανδημία.

Οι ερευνητές δήλωσαν στην αρχή της μελέτης ότι το 33,7% των παιδιών θεωρήθηκαν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και ένα χρόνο αργότερα αυξήθηκε το βάρος τους κατά 35,5%, “ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στα τέλη της εφηβείας και στην αρχή της ενηλικίωσης.”

“Η μελέτη διεξήχθη πριν από την πανδημία COVID-19, αλλά τα ευρήματά της είναι ιδιαίτερα σχετικά με την πανδημία”, δήλωσε ο Jason Nagata, MD, επικεφαλής συγγραφέας μελέτης και επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

“Με την εξ αποστάσεως μάθηση, την ακύρωση αθλητικών νέων και την απομόνωση, τα παιδιά έχουν εκτεθεί σε άνευ προηγουμένου επίπεδα χρόνου οθόνης.”

Ο Ναγκάτα σημείωσε ότι ενώ ο χρόνος της οθόνης μπορεί να προσφέρει οφέλη όπως η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση, οι γονείς “πρέπει να προσπαθήσουν να μετριάσουν τους κινδύνους από τον υπερβολικό χρόνο οθόνης” συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου καθιστικού χρόνου και της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας.

“Οι γονείς πρέπει να μιλούν τακτικά στα παιδιά τους σχετικά με τη χρήση του χρόνου οθόνης και να αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα οικογενειακής χρήσης μέσων”, είπε. Προηγούμενες μελέτες σχετικά με την παιδική παχυσαρκία έχουν βρει αύξηση του επιπολασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Μια ανάλυση από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η οποία αξιολόγησε τα παιδικά ραντεβού από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2020, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα παχυσαρκίας αυξήθηκαν σε όλα τα εύρη ηλικιών, αλλά ήταν πιο έντονα σε ασθενείς ηλικίας 5-9 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αύξηση των παραγόντων για διαβήτη τύπου 2 εν μέσω της πανδημίας covid-19

Πώς θα απαλλαγείτε από τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο

Παιδική παχυσαρκία λύσεις: ποιοι παράγοντες ενισχύουν τον κίνδυνο

Η παρατεταμένη καθιστική στάση συνδέεται με ασθένειες

Η εμμονή των παιδιών στην οθόνη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι να κάνετε εάν κολλήσετε την ευλογιά των πιθήκων - Συμπτώματα, εμβολιασμοί και θεραπείες

«Ο Φέντον και ο Δασκαλάκης θα ηγηθούν της στρατηγικής και των επιχειρήσεων της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της τρέχουσας επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης αύξησης της διαθεσιμότητας τεστ, εμβολιασμών και θεραπειών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. Ωστόσο, άλλες πολιτείες δεν έχουν εκδώσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης παρά τα αυξανόμενα κρούσματα.

Παγκόσμια ενημέρωση για την εξάπλωση του κορωνοϊού

* Τα νοικοκυριά της Ιαπωνίας αύξησαν τις δαπάνες για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες τον Ιούνιο, καθώς η ζήτηση για ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκε ως θετικό σημάδι για ευρύτερες προοπτικές ανάκαμψης.

Πώς ξεκίνησε νωρίς η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια covid και την εγκυμοσύνη και γιατί δεν θα εξαφανιστεί

Η απόφαση να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν τον εμβολιασμό, που συχνά πάρθηκε από την αφθονία της προσοχής και της αγάπης για το μωρό που μεγαλώνει μέσα τους, είχε τρομερές συνέπειες