Ρεπορτάζ Υγείας

ΗΠΑ Προέφηβοι: Ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη συνδέεται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη

ΗΠΑ Προέφηβοι: Ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη συνδέεται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη

"Οι γονείς πρέπει να μιλούν τακτικά στα παιδιά τους σχετικά με τη χρήση του χρόνου οθόνης και να αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα οικογενειακής χρήσης μέσων", είπε. Προηγούμενες μελέτες σχετικά με την παιδική παχυσαρκία έχουν βρει αύξηση του επιπολασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

ΗΠΑ Προέφηβοι: Η έκθεση σε «ανέφικτα ιδανικά σώματος» θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής, προειδοποίησαν οι ερευνητές. Τι αντίκτυπο έχει η εξ αποστάσεως μάθηση και η κάλυψη προσώπου στα παιδιά; Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα προτείνει μια σχέση μεταξύ του χρόνου της οθόνης και της αύξησης του βάρους στους αμερικανούς προεφήβους.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην Παιδιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον ώρα που αφιερώθηκε στον χρόνο της οθόνης συσχετίστηκε με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε παιδιά ηλικίας 9-10 ετών ένα χρόνο αργότερα. Επιπλέον, ανέφεραν οι ερευνητές, είναι ότι η αύξηση βάρους μπορεί να μην είναι μόνο αποτέλεσμα καθιστικής συμπεριφοράς, αλλά και ότι η έκθεση σε κοινωνικά μέσα και “ανεφάρμοστα ιδανικά σώματος” μπορεί να οδηγήσει σε επακόλουθη υπερκατανάλωση τροφής.

Τα δεδομένα αντλήθηκαν από 11.066 προεφήβους που είναι μέρος της Μελέτης Γνωσιακής Ανάπτυξης Εφήβων.

Έγιναν ερωτήσεις σχετικά με τον χρόνο που αφιερώθηκε σε έξι διαφορετικές μορφές χρόνου οθόνης, όπως τηλεόραση, κοινωνικά μέσα, γραπτά μηνύματα, YouTube, συνομιλία μέσω βίντεο και βιντεοπαιχνίδια.

Η ομάδα σημείωσε σε δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στο EurekAlert.org ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν από την πανδημία.

Οι ερευνητές δήλωσαν στην αρχή της μελέτης ότι το 33,7% των παιδιών θεωρήθηκαν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και ένα χρόνο αργότερα αυξήθηκε το βάρος τους κατά 35,5%, “ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στα τέλη της εφηβείας και στην αρχή της ενηλικίωσης.”

“Η μελέτη διεξήχθη πριν από την πανδημία COVID-19, αλλά τα ευρήματά της είναι ιδιαίτερα σχετικά με την πανδημία”, δήλωσε ο Jason Nagata, MD, επικεφαλής συγγραφέας μελέτης και επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

“Με την εξ αποστάσεως μάθηση, την ακύρωση αθλητικών νέων και την απομόνωση, τα παιδιά έχουν εκτεθεί σε άνευ προηγουμένου επίπεδα χρόνου οθόνης.”

Ο Ναγκάτα σημείωσε ότι ενώ ο χρόνος της οθόνης μπορεί να προσφέρει οφέλη όπως η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση, οι γονείς “πρέπει να προσπαθήσουν να μετριάσουν τους κινδύνους από τον υπερβολικό χρόνο οθόνης” συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου καθιστικού χρόνου και της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας.

“Οι γονείς πρέπει να μιλούν τακτικά στα παιδιά τους σχετικά με τη χρήση του χρόνου οθόνης και να αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα οικογενειακής χρήσης μέσων”, είπε. Προηγούμενες μελέτες σχετικά με την παιδική παχυσαρκία έχουν βρει αύξηση του επιπολασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Μια ανάλυση από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η οποία αξιολόγησε τα παιδικά ραντεβού από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2020, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα παχυσαρκίας αυξήθηκαν σε όλα τα εύρη ηλικιών, αλλά ήταν πιο έντονα σε ασθενείς ηλικίας 5-9 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αύξηση των παραγόντων για διαβήτη τύπου 2 εν μέσω της πανδημίας covid-19

Πώς θα απαλλαγείτε από τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο

Παιδική παχυσαρκία λύσεις: ποιοι παράγοντες ενισχύουν τον κίνδυνο

Η παρατεταμένη καθιστική στάση συνδέεται με ασθένειες

Η εμμονή των παιδιών στην οθόνη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σε μίνι lockdown από σήμερα Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα - Ποια μέτρα ισχύουν

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας, σε καθεστώς μίνι lockdown εντάχθηκαν από σήμερα Παρασκευή στις 6 το πρωί, οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας.

Κορωνοϊός: 8.858 ως σήμερα τα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα - 3.711 κρούσματα σε Αττική

Κορωνοϊός μεταλλάξεις (16/9): Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 32.020 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 28.209 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.071 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 740 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Συνεχίζουν να λειτουργούν επτά ΜΕΓΑ εμβολιαστικά κέντρα

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Στα 7 ΜΕΓΑ εμβολιαστικά κέντρα σήμερα εργάζονται στα εμβολιαστικά μας κέντρα για τη διενέργεια εμβολιασμών σε όλη τη χώρα περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι και από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε περισσότεροι από 30.000 έχουν συμμετάσχει στην Επιχείρηση «Ελευθερία».

Τα "όπλα" για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού - Εμβολιασμός και τέστινγκ

Παρά τον μεγάλο αριθμό μολύνσεων από κορωνοϊό στις μικρότερες ηλικίες, ελέω και της κατακόρυφης αύξησης του αριθμού τεστ στους ανήλικους, η πανδημία δείχνει εικόνα αποκλιμάκωσης στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που μαρτυρούν και οι μειωμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Το άτμισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διατροφικών διαταραχών μεταξύ των φοιτητών των ΗΠΑ

Τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν λίγο πριν από την καθυστερημένη απόφαση της περασμένης Πέμπτης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχετικά με το αν θα επιτραπεί η παραμονή της μάρκας Juul στην αγορά.

Περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι πέθαναν από χολέρα πρόσφατα στη Νιγηρία

«Πρέπει να παραμείνουμε συνειδητοί ότι αυτές οι πολλαπλές επιδημίες μπορούν να επιβαρύνουν περαιτέρω το σύστημα υγείας μας», δήλωσε στο Associated Press ο γενικός διευθυντής του CDC της Νιγηρίας Chikwe Ihekweazu