Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

ΗΠΑ Προέφηβοι: Ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη συνδέεται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη

ΗΠΑ Προέφηβοι: Ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη συνδέεται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη

"Οι γονείς πρέπει να μιλούν τακτικά στα παιδιά τους σχετικά με τη χρήση του χρόνου οθόνης και να αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα οικογενειακής χρήσης μέσων", είπε. Προηγούμενες μελέτες σχετικά με την παιδική παχυσαρκία έχουν βρει αύξηση του επιπολασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

ΗΠΑ Προέφηβοι: Η έκθεση σε «ανέφικτα ιδανικά σώματος» θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής, προειδοποίησαν οι ερευνητές. Τι αντίκτυπο έχει η εξ αποστάσεως μάθηση και η κάλυψη προσώπου στα παιδιά; Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα προτείνει μια σχέση μεταξύ του χρόνου της οθόνης και της αύξησης του βάρους στους αμερικανούς προεφήβους.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην Παιδιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον ώρα που αφιερώθηκε στον χρόνο της οθόνης συσχετίστηκε με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε παιδιά ηλικίας 9-10 ετών ένα χρόνο αργότερα. Επιπλέον, ανέφεραν οι ερευνητές, είναι ότι η αύξηση βάρους μπορεί να μην είναι μόνο αποτέλεσμα καθιστικής συμπεριφοράς, αλλά και ότι η έκθεση σε κοινωνικά μέσα και “ανεφάρμοστα ιδανικά σώματος” μπορεί να οδηγήσει σε επακόλουθη υπερκατανάλωση τροφής.

Τα δεδομένα αντλήθηκαν από 11.066 προεφήβους που είναι μέρος της Μελέτης Γνωσιακής Ανάπτυξης Εφήβων.

Έγιναν ερωτήσεις σχετικά με τον χρόνο που αφιερώθηκε σε έξι διαφορετικές μορφές χρόνου οθόνης, όπως τηλεόραση, κοινωνικά μέσα, γραπτά μηνύματα, YouTube, συνομιλία μέσω βίντεο και βιντεοπαιχνίδια.

Η ομάδα σημείωσε σε δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στο EurekAlert.org ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν από την πανδημία.

Οι ερευνητές δήλωσαν στην αρχή της μελέτης ότι το 33,7% των παιδιών θεωρήθηκαν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και ένα χρόνο αργότερα αυξήθηκε το βάρος τους κατά 35,5%, “ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στα τέλη της εφηβείας και στην αρχή της ενηλικίωσης.”

“Η μελέτη διεξήχθη πριν από την πανδημία COVID-19, αλλά τα ευρήματά της είναι ιδιαίτερα σχετικά με την πανδημία”, δήλωσε ο Jason Nagata, MD, επικεφαλής συγγραφέας μελέτης και επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

“Με την εξ αποστάσεως μάθηση, την ακύρωση αθλητικών νέων και την απομόνωση, τα παιδιά έχουν εκτεθεί σε άνευ προηγουμένου επίπεδα χρόνου οθόνης.”

Ο Ναγκάτα σημείωσε ότι ενώ ο χρόνος της οθόνης μπορεί να προσφέρει οφέλη όπως η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση, οι γονείς “πρέπει να προσπαθήσουν να μετριάσουν τους κινδύνους από τον υπερβολικό χρόνο οθόνης” συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου καθιστικού χρόνου και της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας.

“Οι γονείς πρέπει να μιλούν τακτικά στα παιδιά τους σχετικά με τη χρήση του χρόνου οθόνης και να αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα οικογενειακής χρήσης μέσων”, είπε. Προηγούμενες μελέτες σχετικά με την παιδική παχυσαρκία έχουν βρει αύξηση του επιπολασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Μια ανάλυση από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η οποία αξιολόγησε τα παιδικά ραντεβού από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2020, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα παχυσαρκίας αυξήθηκαν σε όλα τα εύρη ηλικιών, αλλά ήταν πιο έντονα σε ασθενείς ηλικίας 5-9 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αύξηση των παραγόντων για διαβήτη τύπου 2 εν μέσω της πανδημίας covid-19

Πώς θα απαλλαγείτε από τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο

Παιδική παχυσαρκία λύσεις: ποιοι παράγοντες ενισχύουν τον κίνδυνο

Η παρατεταμένη καθιστική στάση συνδέεται με ασθένειες

Η εμμονή των παιδιών στην οθόνη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σε πολύ υψηλό κίνδυνο για φωτιά και πάλι 4 Περιφέρειες αύριο 26 Ιουνίου

Κίνδυνος πυρκαγιάς 26/6: Συνεχίζουν οι επικίνδυνες ημέρες για τη χώρα μας, με την Αττική και την Στερεά Ελλάδα να εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση σε σχέση με έναν επικείμενο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Καλύτερη υγεία όσοι ηλικιωμένοι στις ΗΠΑ ζουν σε οίκους ευγηρίας από εκείνους που ζουν στο

Ηλικιωμένοι ΗΠΑ: Οι ηλικιωμένοι που μετακομίζουν σε στέγαση ηλικιωμένων είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία, ιδιαίτερα για τραυματισμούς, κατάγματα ισχίου, τραύματα, ΧΑΠ, αφυδάτωση ή λοιμώξεις του ουροποιητικού. 

Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ; Μπορεί να φταίνε τα σεντόνια ή η παπλωματοθήκη σας

Αυτά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο. Αυτή η μεταβλητότητα, και ένα ευρύ φάσμα σχεδίων μελέτης, καθιστά επίσης δύσκολη τη σύγκριση διαφορετικών μελετών σχετικά με την επίδραση διαφορετικών υφασμάτων στον ύπνο. Επομένως, ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε με διαφορετικά υφάσματα για να ανακαλύψετε τι λειτουργεί για εσάς.

Το αρνίσιο κρέας ως μια εξαιρετική επιλογή για την αναιμία

Αρνί: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε εύκολα απορροφούμενο σίδηρο και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, το αρνί μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ενεργητικοί και να διατηρήσετε τη γενική σας υγεία.

Αυστραλία: Πρωτοφανής αύξηση επαγγελματιών υγείας που μετεγκαθίστανται στη χώρα

Αυστραλία: 4.699 γιατροί από το εξωτερικό έχουν εγγραφεί για πρακτική άσκηση στην Αυστραλία τους πρώτους 10 μήνες αυτού του οικονομικού έτους, 50% περισσότεροι από τους 2.991 γιατρούς που εγγράφηκαν ολόκληρο το έτος πριν από τον COVID (2018/19).

Close Icon