Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

ΗΠΑ: Αυξάνονται τα αναπνευστικά νοσήματα μετά τις γιορτές

ΗΠΑ: Αυξάνονται τα αναπνευστικά νοσήματα μετά τις γιορτές

ΗΠΑ: Στις περισσότερες πολιτείες, τα επίπεδα αναπνευστικών ασθενειών θεωρούνται επί του παρόντος «υψηλά» ή «πολύ υψηλά», σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. 

Στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, τα επίπεδα αναπνευστικών ασθενειών θεωρούνται επί του παρόντος «υψηλά» ή «πολύ υψηλά», σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μερικοί ιοί του αναπνευστικού οδηγούν την ανοδική τάση. «Ο ιός της γρίπης είναι αυτό που πραγματικά εκτοξεύεται στα ύψη αυτή τη στιγμή», λέει ο Δρ. Στίβεν Στακ, επίτροπος δημόσιας υγείας για την πολιτεία του Κεντάκι και πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Υγείας της Πολιτείας και της Επικράτειας. «Η γρίπη κλιμακώνεται απότομα και οδηγεί σε περισσότερες νοσηλεύσεις».

Σε εθνικό επίπεδο, τα επίπεδα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) φαίνεται να έχουν φτάσει πολύ υψηλά και πιθανώς κορυφώνονται, ενώ τα επίπεδα του COVID-19 είναι αυξημένα και αναμένεται να ανέβουν υψηλότερα. «Μετά τις διακοπές, αφού έχουμε ταξιδέψει και μαζευτούμε, βλέπουμε αυτό που είναι αρκετά χαρακτηριστικό αυτής της εποχής του χρόνου, που είναι πολλοί ιοί του αναπνευστικού», λέει η Δρ Mandy Cohen, διευθύντρια του CDC. «Βλέπουμε ιδιαίτερα υψηλή κυκλοφορία στα νοτιοανατολικά, αλλά κανένα μέρος της χώρας δεν γλιτώνει».

Σταδιακό ξεκίνημα για ιούς αυτή τη σεζόν

Η γρίπη έρχεται αργότερα αυτή τη σεζόν, σε σύγκριση με τη σεζόν 2022-2023, όταν “το RSV και η γρίπη πραγματικά απογειώθηκαν την ίδια στιγμή μαζί με τον COVID”, λέει η Marlene Wolfe, επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Emory και ένα πρόγραμμα. διευθυντής στο WastewaterScan. “Και τα τρία μαζί ήταν πολύ άσχημα. Φέτος, υπάρχει μεγαλύτερη αντιστάθμιση.”

Αυτά ήταν καλά νέα μέχρι στιγμής για τη χωρητικότητα των νοσοκομείων, η οποία παρέμεινε σταθερή αυτή τη σεζόν, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που είναι αρκετά άρρωστοι και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη είναι γενικά σε θέση να το λάβουν. Ορισμένα νοσοκομεία σε διάφορα μέρη της χώρας – από τη Μασαχουσέτη μέχρι το Ιλινόις μέχρι την Καλιφόρνια – αρχίζουν να απαιτούν ξανά μάσκες για το προσωπικό και σε ορισμένες περιπτώσεις για ασθενείς και επισκέπτες.

Τα εμβόλια μπορούν ακόμα να βοηθήσουν

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι η λήψη των πιο πρόσφατων εμβολίων κατά της γρίπης και του COVID-19 τώρα μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους αυτή την εποχή. Ενώ ο Stack, με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Κεντάκι, ενθαρρύνει τις εποχιακές προληπτικές λήψεις για όλους από 6 μηνών και άνω, λέει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για «όλους που είναι ηλικιωμένοι — και ούτε καν ηλικιωμένοι — όπως οι νέοι ηλικιωμένοι, 60 ετών και άνω», καθώς είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν πολύ από αυτούς τους ιούς.

Τα δεδομένα του CDC δείχνουν ότι λιγότεροι από τους μισούς ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν κάνει εμβόλιο γρίπης αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα. Αυτό εξακολουθεί να είναι καλύτερο από το ποσοστό εμβολιασμού για το ενισχυτικό COVID-19 αυτής της σεζόν, το οποίο έχει πάρει λιγότερο από το 20% των ενηλίκων των ΗΠΑ, παρόλο που ο COVID-19 παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος. «Αυτό που βάζει τους ανθρώπους στο νοσοκομείο και δυστυχώς τους αφαιρεί τη ζωή —ο ιός που εξακολουθεί να είναι ο πιο σοβαρός [αυτήν τη στιγμή] — είναι ο ιός COVID», λέει ο Κοέν του CDC.

Η έγκαιρη εξέταση μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία

Όσοι είναι άρρωστοι πρέπει να μείνουν σπίτι και να παρακολουθούν τα συμπτώματά τους. Εάν προχωρήσουν πέρα από μια καταρροή και έναν ελαφρύ βήχα “σε πόνους στο σώμα, πυρετούς, δυσκολία στην κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, βαρύτερη καταρροή, επιδεινούμενο βήχα… [αυτά τα πιο σοβαρά συμπτώματα] θα πρέπει να σας ωθήσουν να πάτε για εξέταση.” λέει ο Κοέν.

Η έγκαιρη εξέταση και η έγκαιρη διάγνωση, με COVID-19 ή γρίπη, μπορεί να βοηθήσει όσους διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας να αποκτήσουν πρόσβαση σε συνταγογραφούμενα χάπια που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές τους να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Τα εμβόλια, οι εξετάσεις και οι θεραπείες κατά της γρίπης και του COVID-19 θα πρέπει να καλύπτονται από ασφάλιση υγείας. Για όσους είναι ανασφάλιστοι, η κυβέρνηση προσφέρει επίσης ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Test to Treat που προσφέρει δωρεάν εξετάσεις, δωρεάν ραντεβού τηλευγείας και δωρεάν θεραπείες στο σπίτι.

Ο Κοέν λέει ότι οι άνθρωποι μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους τις επόμενες εβδομάδες, έχοντας επίγνωση του τι συμβαίνει στην κοινότητα και των ατομικών τους περιστάσεων. «Θέλετε να μάθετε τι συμβαίνει στην κοινότητά σας», λέει. “Κυκλοφορεί πολύς ιός; Και μετά, ποια είναι τα εργαλεία στα οποία θα μπορούσα να επιστρώσω για να προστατεύσω τον εαυτό μου, ανάλογα με το ποιος είμαι, την ηλικία μου, τον κίνδυνο, καθώς και με το ποιος είμαι γύρω μου;”

Το CDC διαθέτει χάρτες νοσηλειών COVID-19 σε επίπεδο κομητείας στον ιστότοπό του και παρέχει εβδομαδιαίες ενημερώσεις για τους ιούς του αναπνευστικού σε εθνικό επίπεδο. Ο Κοέν λέει ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία – συμπεριλαμβανομένων εμβολίων, μάσκες, γρήγορων δοκιμών και θεραπειών – που είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν τους κινδύνους τους αυτή τη σεζόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΗΠΑ: Περισσότερα νοσοκομεία απαιτούν μάσκες καθώς αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης και COVID-19

Covid JN.1: Ποια είναι τα 2 επιπλέον συμπτώματα της νέας παραλλαγής;

Οδηγίες ΕΟΔΥ για το άνοιγμα σχολείων

Η JN.1 υπεύθυνη για σχεδόν τα μισά κρούσματα COVID στις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θα οδηγηθεί η νέα παραλλαγή COVID FLiRT σε άνοδο αυτό το καλοκαίρι;

Παραλλαγή Covid: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι η ανίχνευση λυμάτων του COVID-19 είναι υψηλή ή πολύ υψηλή σε οκτώ πολιτείες, αλλά το αν αυτό σημαίνει μια καλοκαιρινή αύξηση των κρουσμάτων μένει να φανεί.

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη η κίνηση λόγω των εκδρομέων για το τριήμερο

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη είναι η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου όπου σημειώνονται καθυστερήσεις στα διόδια Ελευσίνας ενώ με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα έως τα Μέγαρα. 

Οι νεοανακαλυφθέντες υπότυποι και οι διαφορές φύλου δίνουν πληροφορίες για τους μοριακούς μηχανισμούς της νόσου ALS

"Πιστεύουμε ότι η μελέτη μας συνέβαλε σημαντικά στην αναζήτηση αιτιών και θεραπειών για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS. Τα ευρήματά μας μάς έφεραν πολύ πιο κοντά σε μια πιο εξατομικευμένη και επομένως πιο αποτελεσματική θεραπεία."

Αποκωδικοποίηση της κατάθλιψης εν μέσω COVID-19 - Ολοκληρωμένη ανάλυση γενετικών και περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων

"Η μελέτη COVICAT και οι συνθήκες γύρω από το lockdown COVID-19 παρείχαν μια μοναδική ευκαιρία να διερευνηθεί πώς αλληλεπιδρούν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες για να επηρεάσουν την ψυχική υγεία, ιδιαίτερα την κατάθλιψη, σε επίπεδο πληθυσμού."

Τα ποσοστά τραυματισμών από όπλα στις ΗΠΑ το 2023 ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα

Ωστόσο, όταν μετρήθηκαν σε σχέση με άλλες ομάδες, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα χειρότερα πραγματικά ποσοστά ήταν σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ηλικίας 15 έως 24 ετών. Τα ποσοστά σε αυτήν την ομάδα ήταν επίσης τα χειρότερα το 2019, πριν από την πανδημία. Από κάθε 100.000 κλήσεις ασθενοφόρου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, 1.045 από αυτές αφορούσαν τραυματισμούς από πυροβόλα όπλα το 2023, σύμφωνα με την έκθεση.

Close Icon